Ορένγκα στο Onsports: «Για αυτό η Ισπανία δεν πήρε (ξανά) το χρυσό» (photos+videos)

Ορένγκα στο Onsports: «Για αυτό η Ισπανία δεν πήρε (ξανά) το χρυσό» (photos+videos)

Ο προπονητής της... χάλκινης, Ισπανίας, Χουάν Ορένγκα, θα «οδηγήσει» τους «φούριας ρόχας» και στο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διοργανώσουν οι ίδιοι του χρόνου και εξηγεί στο Onsports γιατί η ομάδα του δεν σήκωσε το τρόπαιο στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας για τρίτη συνεχόμενη φορά.

Ο Ισπανός κόουτς, που ανέλαβε την ομάδα πέρσι το καλοκαίρι όταν ο Σέρτζιο Σκαριόλο αποχώρησε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, δεν κρύβει ότι οι Ισπανοί θα στοχεύσουν στην κορυφή και στο δικό τους τουρνουά, αφού, όπως μας λέει, σε κάθε διοργάνωση «κυνηγούν» πάντα την πρώτη θέση.

Ο 47χρονος τεχνικός, ο οποίος σαν παίκτης έχει περάσει από τις Ρεάλ Μαδρίτης και Ουνικάχα Μάλαγα, θα παραμείνει στον πάγκο της Ισπανίας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας μπάσκετ, Χοσέ Λουίς Σάεθ και παραδέχεται στο Onsports ότι ο ίδιος και οι παίκτες του έμαθαν πολλά από τις ήττες από Σλοβενία, Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία στο φετινό Ευρωμπάσκετ, που θα τους βοηθήσουν για το μέλλον.

Όλοι περίμεναν την Ισπανία να κατακτήσει το τρίτο σερί χρυσό της μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ, στη Σλοβενία, μετά από αυτά του 2009 στην Πολωνία και του 2011 στη Λιθουανία, με τον Ορένγκα να μας εκμυστηρεύεται τον λόγο που η ομάδα του δεν τα κατάφερε αυτή τη φορά, αλλά να επιφυλάσσεται να απαντήσει αν οι απουσίες των Παού Γκασόλ, Χουάν Κάρλος Ναβάρο και Σερτζ Ιμπάκα, έπαιξαν ρόλο σε αυτό.

Συγχαρητήρια για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου. Πόσο δύσκολο ήταν να πάρετε μια ομάδα που είχε τόσες επιτυχίες τα τελευταία χρόνια και να την οδηγήσετε σε ακόμη μία;

«Όλοι προχωρούν μπροστά και αυτό έχει ένα κόστος. Υπήρχαν παίκτες που πήραν νέες ευθύνες που δεν συνήθιζαν να έχουν στην εθνική ομάδα. Παίκτες όπως ο Ρίκι (Ρούμπιο), ο Ρούντι (Φερνάντεθ) και ο (Σέρχιο) Γιουλ, αλλά και ο Μαρκ (Γκασόλ), ο οποίος πάντα ήταν μπροστάρης σε όλα. Όλοι είχαν την καλή στιγμή τους στο Ευρωμπάσκετ, αλλά αυτός που ήταν πάντα εκεί ήταν ο Μαρκ, ο οποίος απέδωσε καλά σε κάθε ματς και ήταν το σημείο αναφοράς. Το τουρνουά του Μαρκ ήταν αξιοθαύμαστο».

Θεωρείτε ότι η Ισπανία θα είχε ανέβει για τρίτη συνεχόμενη φορά στο πρώτο σκαλί του βάθρου αν είχατε τους Παού Γκασόλ, Χουάν Κάρλος Ναβάρο και Σερτζ Ιμπάκα, οι οποίοι απουσίασαν;

«Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις…»

Τι έλειπε, όμως, από την Ισπανία στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας και δεν κατάφερε να πανηγυρίσει τον τίτλο για τρίτη σερί φορά;

«Το κλειδί ήταν μικρές λεπτομέρειες. Με το πέρασμα του χρόνου θα γίνει μια εκτίμηση αυτού του αποτελέσματος. Ωστόσο, υπήρχαν ομάδες όπως η Ρωσία, η Τουρκία, η Ελλάδα, η Ιταλία και τα Σκόπια που έμειναν εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου και εμείς ήμασταν πολύ κοντά στο να παίξουμε ακόμη έναν τελικό».

Διαδεχθήκατε πέρσι τον Σέρτζιο Σκαριόλο. Τι κρατήσατε από τις προηγούμενες ομάδες της Ισπανίας και τι καινούριο προσπαθήσατε να εφαρμόσετε;

«Κρατήσαμε πολλά πράγματα και αλλάξαμε κάποια άλλα, αλλά αυτό έγινε, κυρίως, επειδή είχαμε αλλαγές και διαφορετικούς παίκτες και ήθελα να παίξουμε ανάλογα με το στυλ κάθε παίκτη».

Χάσατε τέσσερα ματς σε αυτό το τουρνουά. Ηττηθήκατε διαδοχικά από τις Σλοβενία, Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία. Από ποια ήττα μάθατε περισσότερο;

«Από όλες. Μοιάζει ότι κάποιες φορές οι ήττες σου μαθαίνουν περισσότερα από ό, τι οι νίκες. Ελπίζω ότι έχουμε πάρει πολλά μαθήματα (από το φετινό Ευρωμπάσκετ) για να είμαστε καλύτεροι στο μέλλον».

Ήσασταν προπονητής στις μικρές εθνικές ομάδες της Ισπανίας και τώρα στην Ανδρών. Τι είναι αυτό που λέτε στους νεαρούς παίκτες και τι σε αυτούς της μεγάλης ομάδας των «φούριας ρόχας»;

«Το ίδιο. Να μην σταματούν να δουλεύουν για να γίνονται καλύτεροι κάθε μέρα και πάντα να παίρνουν αποφάσεις για το καλό της ομάδας. Να βάζουν το εμείς πάνω από το εγώ».

Πιστεύετε ότι η Γαλλία άξιζε να πάρει την πρώτη θέση και ποιες ήταν οι εκπλήξεις του Ευρωμπάσκετ κατά τη γνώμη σας, είτε θετικές είτε αρνητικές;

«Σίγουρα το άξιζε. Νομίζω ότι έγινε μια καλή διοργάνωση. Ομάδες όπως η Ουκρανία και η Φινλανδία πήγαν καλά επειδή έπαιξαν καλά και η κατάκτηση του τίτλου από τη Γαλλία ήρθε γιατί αγωνίστηκαν σε πολύ υψηλό επίπεδο».

Ο επόμενος στόχος της Ισπανίας είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργανώνει του χρόνου. Μπορείτε να κατακτήσετε το χρυσό μετάλλιο ή θεωρείτε ότι οι ΗΠΑ είναι ανίκητες;

«Είναι πολύ νωρίς για να το σκεφτόμαστε αυτό, αλλά ο στόχος αυτής της γενιάς είναι πάντα ο υψηλότερος για κάθε διοργάνωση».

Δείτε βίντεο με τους αγώνες της Ισπανίας στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας και φωτογραφίες του προπονητή της, Χουάν Ορένγκα:

Ορένγκα στο Onsports: «Για αυτό η Ισπανία δεν πήρε (ξανά) το χρυσό» (photos+videos)



Βαθμολογία UEFA: Δύσκολη η 15η θέση - Μόνο μαθηματικές ελπίδες
Βαθμολογία UEFA: Δύσκολη η 15η θέση - Μόνο μαθηματικές ελπίδες
Άρης: Χωρίς τέσσερις ολοκληρώνει την προετοιμασία του
Άρης: Χωρίς τέσσερις ολοκληρώνει την προετοιμασία του
Ολυμπιακός: Επική Marca! Έκανε δαφνοστεφανωμένο τον Μεντιλίμπαρ (pic)
Ολυμπιακός: Επική Marca! Έκανε δαφνοστεφανωμένο τον Μεντιλίμπαρ (pic)
Ολυμπιακός, Μεντιλίμπαρ: «Εδώ που έχουμε φτάσει θέλουμε τον τελικό» (vid)
Ολυμπιακός, Μεντιλίμπαρ: «Εδώ που έχουμε φτάσει θέλουμε τον τελικό» (vid)
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved