Όταν ο Χακίμ θέλησε να σταματήσει τη βία… (photos&videos)

Όταν ο Χακίμ θέλησε να σταματήσει τη βία… (photos&videos)

Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την αποτυχημένη προσπάθεια του θρυλικού Ολάζουον να αποτρέψει τη φρικτή μανία αγοράς παπουτσιών παικτών μπάσκετ η οποία οδήγησε σε πολλούς θανάτους!

Ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι που θυμούνται τον Τζαουάντ Τζαμπάρ από το Κολόμπους του Οχάιο, ίσως όμως θυμούνται πως σκοτώθηκε. Ο Τζαμπάρ ήταν ένας από τους λίγους πελάτες του mall του Ντέιτον στο Οχάιο που έφυγαν από το κατάστημα με άδεια χέρια στις 20 Δεκεμβρίου του 2014, αφού είχαν καθίσει στις ουρές για ώρες περιμένοντας να αποκτήσουν το νέο σπάνιο ζευγάρι παπουτσιών Air Jordan. Βλέποντας δυο άνδρες ο ένας εκ των οποίων είχε αγοράσει το ζευγάρι ο Τζαμπάρ τράβηξε όπλο και απαίτησε να του το δώσουν. Ο άγνωστος άνδρας που κρατούσε το ζευγάρι με τα παπούτσια τράβηξε το δικό του όπλο και πυροβόλησε. Ο Τζαμπάρ ήταν 16 ετών.

Ο θάνατός του ώθησε ανθρώπους σε ένοπλες ληστείες στο Νιού Τζέρσι και του Λουϊζιάνα, στη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία στο Τολέδο του Οχάιο και στους πυροβολισμούς του περασμένου Απριλίου στο Χιούστον, με όλα τα περιστατικά να συμβαίνουν κατά την προσπάθεια ανθρώπων να αποκτήσουν ένα ζευγάρι από τα νέα, σπάνια Air Jordans. Το συγκεκριμένο brand παπουτσιών έκανε το… ντεμπούτο του στην αγορά το 1985, με βίαια εγκλήματα να «συνοδεύουν» την κυκλοφορία των νέων ζευγαριών της σειράς εξαιτίας του μικρού αριθμού ζευγαριών και της σπανιότητάς τους. Η τιμή τους συνήθως είναι στα 200 δολάρια.

air- jordan 1 retro high og-white-black-gymred-news

Τα Air Jordan I «Notorious», τα πρώτα παπούτσια του brand του Μάικλ Τζόρνταν που κυκλοφόρησαν το 1984

Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την περίοδο που ο σούπερ σταρ των Χιούστον Ρόκετς Χακίμ Ολάζουον προσπάθησε όχι μόνο να πολεμήσει αυτού του είδους τη βία, αλλά να διεκδίκησε τη μείωση των τιμών στα παπούτσια που φορούσαν οι σταρ του NBA. Ο Ολάζουον ήταν ο πρώτος που έκανε μια σοβαρή προσπάθεια να ανατρέψει τη μόδα που επίτασσε τα πανάκριβα παπούτσια μπάσκετ να προωθούνται στους νέους.

Απέτυχε.

Παρότι μια δεκαετία αργότερα το brand παπουτσιών «The Starbury», δημιούργημα του Στέφον Μάρμπερι, κοστολογήθηκε στα 14,95 δολάρια και είχε σεβαστή επιτυχία, ο Ολάζουον προσπάθησε να αποτρέψει τους νέους από το να αγοράζουν τα πανάκριβα Jordans και να στραφούν στη δική του μάρκα «The Dream» από τη Spalding. Με κόστος 34,99 δολάρια τα παπούτσια πωλούνταν σε μαγαζιά όπως το Payless, το Wal-Mart και το K-Mart σε όλα τα σημεία των ΗΠΑ.

«Η ακρίβεια οδηγεί στη βία»

«Πώς γίνεται μια φτωχή εργαζόμενη μητέρα με τρία αγόρια να αγοράσει Nike ή Reebok παπούτσια που κοστίζουν 120 δολάρια το καθένα;», αναρωτήθηκε ο Ολάζουον όταν κυκλοφόρησε το δικό του μοντέλο το 1995. «Δεν μπορεί. Έτσι τα παιδιά θα κλέψουν αυτά τα παπούτσια από μαγαζιά και από άλλα παιδιά. Κάποιες φορές σκοτώνουν για να τα αποκτήσουν», είχε συμπληρώσει ο «θρύλος» του Χιούστον.

1400 np0nzg

«The Dream»: Το πρώτο και μοναδικό μοντέλο που κυκλοφόρησαν μαζί Spalding και Ολάζουον

Ο Τύπος της εποχής λάτρεψε την ιδέα με τίτλους όπως «Ο Χακίμ δένει μια τρομερή δουλειά» και «Αρκετά καλό για να το ονειρεύεσαι» και ο Ολάζουον ήταν στο επίκεντρο με το Χιούστον να «σκουπίζει» 4-0 τους τελικούς του NBA απέναντι στο Ορλάντο και να κατακτά το Πρωτάθλημα. Την εποχή που αγωνίστηκε ο Ολάζουον θεωρούταν ο κορυφαίος παίκτης όλων των εποχών στο NBA με 2 Πρωταθλήματα, 1 βραβείο MVP, 12 συμμετοχές στο All-Star Game και έξι παρουσίες στην κορυφαία πεντάδα του NBA. Το 2008 μπήκε στο Hall of Fame και ο Μάικλ Τζόρνταν είχε πει κάποτε ότι θα επέλεγε τον Ολάζουον ως τον κορυφαίο σέντερ όλων των εποχών, όχι τον Ο’ Νιλ, τον Γιούινγκ ή τον Ουίλτ Τσάμπερλεϊν. Ο Σακίλ είχε δηλώσει πως ο Ολάζουον ήταν ο καλύτερος «μεγάλος» που έχει αντιμετωπίσει ποτέ.

Δεν κάλυψε το κενό του Τζόρνταν

Η αρχή της καριέρας του Ολάζουον όμως ήταν δύσκολη. Τα άσχημα αγγλικά του, η απλή εμφάνισή του και το γεγονός ότι ο Μάικλ Τζόρνταν βρισκόταν στο προσκήνιο -πριν σταματήσει προσωρινά το 1993-, είχαν οδηγήσει στο να μην «πουλάει» ο γιγάντιος Νιγηριανός όσο αναμενόταν.

Ωστόσο, το τεράστιο κενό που δημιουργήθηκε στο NBA όταν ο Τζόρνταν ανακοίνωσε πως σταματάει το 1993, έδωσε στον Ολάζουον την ευκαιρία να αναδειχθεί σε μια περίοδο που οι μαύροι παίκτες ξεκινούσαν να κατακτούν σιγά-σιγά τον αθλητισμό συνολικά. Ο Τζόρνταν παρέμεινε το αστέρι του μάρκετινγκ, ο Σακίλ είχε ήδη 15 εκατομμύρια δολάρια από συμβόλαια πριν γίνει 24 ετών και ο φρέσκος Κόμπε Μπράιαντ βρισκόταν σε ΟΛΕΣ τις διαφημίσεις που ήταν δυνατό να βρίσκεται μερικά χρόνια αργότερα.

Έχοντας κάνει διαφημίσεις για τη Visa, το Taco Bell, το ρύζι Uncle Ben’s, το Frito-Lay και άλλα προϊόντα, ο Ολάζουον… παραδόθηκε στην έννοια σούπερ σταρ κάνοντας δυο διαφημίσεις για το Super Bowl και το 1995 κατέλαβε την 9η θέση στη λίστα των πιο ακριβοπληρωμένων παικτών, υπογράφοντας συμβόλαιο με την εταιρία Spalding.

Σε καμία περίπτωση δεν «άγγιξε» ποτέ τη λάμψη του Τζόρνταν, αλλά ήταν ένας σταρ που το NBA μετέτρεψε στον διεθνή του πρέσβη. Παίζοντας μπάσκετ σε μια εποχή που τα παπούτσια για το άθλημα ήταν στην καλύτερη εποχή τους από πλευράς φήμης χάρη στα παπούτσια του Jordan (Nike), του Ο’ Νιλ (Reebok) και του Γκραντ Χιλ (Fila), ο Ολάζουον φορούσε παπούτσια μάρκας Etonic και LA Gear πριν υπογράψει συμβόλαιο με τη Spalding. Το brand παπουτσιών «The Dream» έμοιαζε αρκετά στα Reeboks του Ο’ Νιλ, η ποιότητα του δέρματός του ήταν χαμηλότερη από αυτή των Nikes του Τζόρνταν, αλλά ήταν παπούτσια που μπορούσαν να σταθούν στο παρκέ και έμοιαζαν αρκετά με τα δημοφιλή ζευγάρια της εποχής.

«Κανείς δεν φοράει Hakeems»

Το πρόβλημα όμως ήταν πως πωλούνταν στο Payless, το Wal-Mart και το K-Mart, όχι στο Foot Locker ή το The Sports Authority, γίγαντες πώλησης αθλητικών ειδών στις ΗΠΑ. Το Foot Locker μάλιστα είχε αρνηθεί να πουλάει τα παπούτσια του Ολάζουον, ενώ η τάση της εποχής έλεγε ότι αν τα παιδιά φορούσαν το ζευγάρι του Χακίμ αντί για του Τζόρνταν, ρίσκαραν να γίνουν θύματα bullying στο σχολείο! Κανείς δεν ήθελε να… συλληφθεί να φοράει Spalding.

Ο Ολάζουον και η Spalding προσπάθησαν πολύ να πουλήσουν την ιδέα τους, δηλαδή φθηνά παπούτσια μπάσκετ τα οποία μοιάζουν με τα ακριβά, δεν είναι κακά ποιοτικά αλλά σε καμία περίπτωση δεν αγγίζουν την τελειότητα. Δυστυχώς, οι περισσότεροι συμφωνούσαν με αυτό που είχε πει ο Πένι Χάρνταγουεϊ στην εφημερίδα Houston Chronicle το 1997: «Η Spalding δεν είναι ανταγωνιστική με εταιρείες όπως η Nike. Κανείς δεν θέλει να φοράει τα παπούτσια της και δεν έχω δει κανέναν να φοράει το παπούτσι του Χακίμ».

Η συνέντευξη έγινε στο πλαίσιο προώθησης της νέας κυκλοφορίας της Nike, των «Air Foamposite», το παπούτσι που προωθούσε ο Χάρνταγουεϊ και το οποίο κόστιζε 180 δολάρια.

release-reminder-nike-air-foamposite-one-royal-2

«Air Foamposite One»: Τα παπούτσια που φορούσε ο Πένι Χάρνταγουεϊ

Το συμβόλαιο του Ολάζουον με τη Spalding έληξε το 200, τα παπούτσια που έφτιαξε δεν έγιναν ποτέ μεγάλη επιτυχία και η καριέρα του σιγά-σιγά έφτασε στο τέλος της. Τα «The Dreams» έφυγαν από το προσκήνιο, όμως η απορία για το αν ένα φθηνότερο μπασκετικό παπούτσι μπορεί να πλησιάσει έστω τη φήμη των Air Jordan παραμένει.

Το 2014 ο Ολάζουον συνεργάστηκε με την παλιά εταιρία ένδυσής του Etonic και δημιούργησαν το «1984 Akeem the Dream» σε περιορισμένο αριθμό. Το κόστος του είναι στα 120 δολάρια…

dream-launch-thumb

«1984 Akeem the Dream»: Το ζευγάρι που πρόσφατα κυκλοφόρησε από την Etonic και τον Ολάζουον, σε τιμή αντίστοιχη με αυτές που ο Νιγηριανός κάποτε «πολεμούσε»



Ρομπίνιο: Συμπλήρωσε ένα μήνα στη φυλακή - Από την απομόνωση σε κελί 8 τ.μ.
Ρομπίνιο: Συμπλήρωσε ένα μήνα στη φυλακή - Από την απομόνωση σε κελί 8 τ.μ.
Βεζένκοφ: «Είναι δύσκολα στο ΝΒΑ αλλά έκανα την σωστή επιλογή»
Βεζένκοφ: «Είναι δύσκολα στο ΝΒΑ αλλά έκανα την σωστή επιλογή»
Πέτυχαν με μαχαίρι ποδοσφαιριστή στην Κολομβία - Κοίταζε έντρομη η βοηθός (vid)
Πέτυχαν με μαχαίρι ποδοσφαιριστή στην Κολομβία - Κοίταζε έντρομη η βοηθός (vid)
Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο
Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved