Ο αειθαλής Τιμ Ντάνκαν (video)

Ο αειθαλής Τιμ Ντάνκαν (video)

Έχοντας «πατήσει» πια στα 39 χρόνια του, ο Τιμ Ντάνκαν ήταν ένας από τους βασικούς συντελεστές των Σαν Αντόνιο Σπερς και τη φετινή χρονιά…

Ήταν 25 Ιουνίου του 1997, όταν ο τότε κομισάριος του ΝΒΑ, Ντέιβιντ Στερν, ανακοίνωνε ότι οι Σαν Αντόνιο Σπερς επέλεγαν τον Τιμ Ντάνκαν στο νούμερο 1 του ντραφτ. Ενώ τη σεζόν 1995-96 οι Σπερς τερμάτισαν με ρεκόρ 59-23, την επόμενη περίοδο (1996-97), όταν έχασαν τον ηγέτη της ομάδας, Ντέιβιντ Ρόμπινσον, από τραυματισμό, αποφάσισαν να μην τον πιέσουν να γυρίσει, ώστε να έχουν στο τέλος της χρονιάς ένα υψηλό πικ (και ας μην το παραδέχονται ευθέως τα «σπιρούνια»). Το ρίσκο τους επιβραβεύτηκε και στο ντραφτ του ΄97 είχαν την πρώτη επιλογή, με την οποία επέλεξαν τον 21 ετών Τιμ Ντάνκαν, ο οποίος έμελλε να αλλάξει την ιστορία του Σαν Αντόνιο.

Στη «ρούκι» σεζόν του, ο Ντάνκαν έπαιξε βασικός και στα 82 ματς της κανονικής περιόδου και μαζί με τον υγιή Ντέβιντ Ρόμπινσον αποτέλεσαν ένα από τα κορυφαία δίδυμα ψηλών στην ιστορία του πρωταθλήματος. Ο Ντάνκαν είχε στην πρώτη σεζόν του μέσο όρο 21,1 πόντους, 11,9 ριμπάουντ και 2,5 κοψίματα, αριθμοί που ταιριάζουν περισσότερο σε βετεράνο του πρωταθλήματος, παρά σε πρωτοεμφανιζόμενο. Όπως ήταν λογικό, ο ψηλός από τις Παρθένες Νήσους κατέκτησε το βραβείο του «ρούκι» της χρονιάς. Οι Σπερς τελείωσαν την κανονική περίοδο με 56-26 (+36 νίκες σε σχέση με την περασμένη σεζόν), ωστόσο στα ημιτελικά της Δύσης βρέθηκαν αντιμέτωποι με την πολύ δυνατή ομάδα της Γιούτα, η οποία έφτασε στον τελικό του πρωταθλήματος, όπου και έχασε τον τίτλο από τους Μπουλς.

Παρ' όλα αυτά, όλοι συζητούσαν για τον «πιτσιρικά» Τιμ Ντάνκαν, για την ωριμότητα που είχε, αλλά και το αναμφισβήτητο ταλέντο του. Μάλιστα, ο Ντάνκαν, στις 18 σεζόν που έχει παίξει μέχρι τώρα στο ΝΒΑ, ήταν πάντα λιγομίλητος, δεν προκαλούσε και τα μυαλά του ποτέ δεν πήραν αέρα. Όπως είναι λογικό, ο ύψους 2,11 μέτρων πάουερ φόργουορντ έγινε αμέσως ο αγαπημένος παίκτης των φιλάθλων του Σαν Αντόνιο, ενώ και στον ίδιο άρεσε η ιδέα του να παίζει με τη φανέλα των Σπερς. Το γεγονός ότι το Σαν Αντόνιο αποτελεί μικρή αγορά και δεν έχει τους πειρασμούς που έχει μια πόλη σαν τη Νέα Υόρκη ή το Λος Αντζελες ταίριαζε στην ιδιοσυγκρασία του -κατά πολλούς- κορυφαίου τεσσαριού στην ιστορία του ΝΒΑ.

Ο Ντάνκαν παρέμεινε στο Σαν Αντόνιο για 18 χρόνια, πετυχαίνοντας κάτι πολύ σπάνιο. Οι Σπερς σε αυτό το διάστημα κατάφεραν να πάρουν πέντε πρωταθλήματα (1999, 2003, 2005, 2007, 2014), ενώ το δίδυμο Ντάνκαν-Πόποβιτς οδήγησε τους Σπερς σε τουλάχιστον 50 νίκες το χρόνο, με εξαίρεση την πρώτη σεζόν του λοκ άουτ (1998-99), όταν οι Σπερς τερμάτισαν με ρεκόρ 37-13 (ποσοστό 74%, που σημαίνει ότι σε 82 ματς θα είχαν ρεκόρ 61-21). Στο δεύτερο λοκ άουτ τη σεζόν 2011-12, τα «σπιρούνια» έφτασαν τις 50 νίκες, αλλά μόλις σε 66 ματς (50-16 ρεκόρ, ποσοστό 75,8%), που σημαίνει πως σε 82 ματς θα είχαν ρεκόρ 62-20.

Ο Ντάνκαν είναι πλέον 39 χρόνων, αλλά οι αριθμοί του συνεχίζουν να συγκρίνονται με παίκτες που είναι 10 ή 15 χρόνια μικρότεροί του. Το συμβόλαιο του "The Big Fundamental", όπως τον αποκαλούν πέρα από τον Ατλαντικό, λήγει το καλοκαίρι. Ο ίδιος έχει πει πολλές φορές πως, τη στιγμή που θα νιώσει ότι δεν μπορεί να προσφέρει κάτι στην ομάδα, θα σηκωθεί και θα αποχωρήσει. Μαζί του, όπως λέγεται, θα φύγει και ο πνευματικός πατέρας του και ίσως ο κορυφαίος προπονητής του πρωταθλήματος, Γκρεγκ Πόποβιτς. Το μεγάλο ερώτημα είναι το εξής: Μετά τη σειρά με τους Κλίπερς και τον αποκλεισμό των πρωταθλητών στον 7ο αγώνα του πρώτου γύρου με καλάθι του Κρις Πολ στην τελευταία επίθεση, αξίζει να αποχωρήσει ο Ντάνκαν; Ο «Τίμι» είχε στα επτά παιχνίδια με τους Κλίπερς μέσο όρο 17,9 πόντους, 11,1 ριμπάουντ, 1,4 κοψίματα, 1,3 κλεψίματα και σούταρε με το εντυπωσιακό 58,9%. Οι αριθμοί το λένε ξεκάθαρα. Δεν έχει φτάσει η ώρα να αποχωρήσει ο Ντάνκαν. Μπορεί να προσφέρει και να πρωταγωνιστήσει ακόμη και στα 39 του. Άλλωστε, είναι σίγουρο πως, εάν αποφασίσει να παραμείνει στην ενεργό δράση, το συμβόλαιο που θα διαπραγματευτεί με τους Σπερς θα είναι χαμηλό. Όπως έκανε και πριν από τρία χρόνια δηλαδή, όταν και υπέγραψε τριετές συμβόλαιο έναντι 30 εκατομμυρίων δολαρίων (10 το χρόνο). To ποσό ήταν σίγουρα χαμηλό για την αξία του, αλλά ο ίδιος, έχοντας ήδη βγάλει πολλά από το μπάσκετ, αποφάσισε να πάρει λιγότερα χρήματα, προκειμένου η ομάδα του να ενισχυθεί (κάτι που έκανε και ο Ντιρκ Νοβίτσκι του Ντάλας, ο οποίος πήρε 25 εκατομμύρια για τρία χρόνια). Το ίδιο αναμένεται να επαναλάβει και αυτό το καλοκαίρι, αν τελικά αποφασίσει να παραμείνει.

Ο ρέκορντμαν των Σπερς βρίσκεται στην πρώτη θέση σε σχεδόν όλες τις κατηγορίες του Σαν Αντόνιο. Είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας με 25.974 πόντους, πρώτος σε παιχνίδια (1331), σε λεπτά συμμετοχής (45.832), σε εύστοχα σουτ (10.070), αλλά και σε προσπάθειες (19.893), δεύτερος σε εύστοχες βολές (5.804), και πρώτος σε προσπάθειες (8.337), πρώτος σε αμυντικά (10.900), επιθετικά (3.744), αλλά και συνολικά ριμπάουντ (14.644), έκτος στα κλεψίματα (978) και δεύτερος σε κοψίματα (2.942).

Οι Σπερς σίγουρα χρειάζονται ανανέωση. Ο περυσινός MVP των τελικών, Καουάι Λέοναρντ, είναι πλέον ο παίκτης, γύρω από τον οποίο θα «χτιστεί» το νέο Σαν Αντόνιο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ο Ντάνκαν δεν μπορεί να συνεχίσει να βοηθάει την ομάδα. Έστω και στα 39 του, παιζοντας με ένα πόδι. Ακόμη και έτσι παραμένει ένας από τους κορυφαίους ψηλούς του πρωταθλήματος.

Ο αειθαλής Τιμ Ντάνκαν (video)



Conference League: Τα εισιτήρια του τελικού στην OPAP Arena - Πόσα θα πάρουν οι φιναλίστ
Conference League: Τα εισιτήρια του τελικού στην OPAP Arena - Πόσα θα πάρουν οι φιναλίστ
Το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ με αμέτρητες αγορές σε super αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ με αμέτρητες αγορές σε super αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Τα τουρκικά πρωτοσέλιδα για τον αποκλεισμό της Φενέρμπαχτσε από τον Ολυμπιακό
Τα τουρκικά πρωτοσέλιδα για τον αποκλεισμό της Φενέρμπαχτσε από τον Ολυμπιακό
Μάρκος Σεφερλής: Στο αεροδρόμιο τα ξημερώματα για να υποδεχθεί τον Ολυμπιακό
Μάρκος Σεφερλής: Στο αεροδρόμιο τα ξημερώματα για να υποδεχθεί τον Ολυμπιακό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved