«Μπρέικ» για τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ
Οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ επικράτησαν με 108-103 των Σαν Αντόνιο Σπερς στο «AT&T Center» και προηγήθηκαν με 3-2 στους τελικούς της Δύσης.
Πρόκειται για το πρώτο «μπρέικ» στις δύο ημιτελικές σειρές των φετινών playoffs του ΝΒΑ. Το σημαντικότερο, πάντως, είναι πως οι Θάντερ κέρδισαν τα «σπιρούνια» για τρίτο διαδοχικό ματς και πλέον είναι πολύ κοντά στην πρόκριση.
Ο Μανού Τζινόμπιλι επέστρεψε στη βασική πεντάδα των Σπερς για πρώτη φορά, από τις 23 Μαρτίου και πέτυχε 34 πόντους με 5/10 τρίποντα και 6/11 δίποντα! Ωστόσο το... νέο αίμα των αντίπαλων υπερίσχυσε της εμπειρίας των Τεξανών, οι οποίοι έχουν πλέον τρεις συνεχόμενες ήττες, ύστερα από «μυθικό» σερί είκοσι νικών.
Άλλωστε οι Ράσελ Ουέστμπρουκ, Κέβιν Ντουράντ και Τζέιμς Χάρντεν πέτυχαν εβδομήντα από τους 108 πόντους των «βροντών» διατηρώντας την ψυχραιμία τους και ευστοχώντας στα απαραίτητα σουτ, κάθε φορά που έμπαιναν οι Σπερς στο ματς. Το πρόσωπο του Τιμ Ντάνκαν στα τελευταία δευτερόλεπτα, όταν είχε κριθεί ο αγώνας, περιείχε ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς ο 36χρονος φόργουορντ/σέντερ ουσιαστικά αναγνώρισε την ανωτερότητα των εκπροσώπων της Οκλαχόμα Σίτι όντας εμφανώς απογοητευμένος.
Ο Χάρντεν πέτυχε το κρίσιμο τρίποντο, 28.8 δεύτερα πριν από τη λήξη της αναμέτρησης. Έτσι διαμορφώθηκε το 106-101, ενώ ο Τζινόμπιλι αστόχησε σε άλλο τρίποντο, τρία δευτερόλεπτα πριν από το τέλος, το οποίο θα μπορούσε να είχε φέρει το σκορ στο 106-106. Κάπου εκεί ολοκληρώθηκε και το ματς, καθώς ο Ντουράντ ευστόχησε σε δύο βολές και ο Στέφεν Τζάκσον πέτυχε εκπρόθεσμο, όπως αποδείχθηκε, τρίποντο, οπότε το 108-103 περιέγραψε την προσπάθεια των δύο συλλόγων.
Πάντως οι Θάντερ ήταν μπροστά με 101-88, πέντε λεπτά πριν από το τέλος της τέταρτης περιόδου. Ακολούθησε 11-0 των «σπιρουνιών», που δεν μπόρεσαν να μειώσουν κάτω από τους δύο πόντους στο κρίσιμο κομμάτι της αναμέτρησης. Τελευταία φορά προηγήθηκαν οι Τεξανοί στα μέσα του τρίτου 12λεπτου με 71-70, ενώ οι «βροντές» είχαν ήδη φτάσει στο +9 και γενικά διατηρούσαν το προβάδισμα.
Παρά το μειονέκτημα της έδρας, η ομάδα του Σκοτ Μπρουκς είχε 40/80 σουτ, εκ των οποίων 8/21 ήταν τρίποντα. Επίσης, ο Ντουράντ είχε 10/19 σουτ και 27 πόντους, ο Χάρντεν 6/11 και είκοσι, ενώ ο Ουέστμπρουκ ολοκλήρωσε τη δική του προσπάθεια με 9/24 και 23, αντίστοιχα. Ο πλέι-μέικερ των Θάντερ μοίρασε και δώδεκα ασίστ.
Ακολούθησε ο Σερζ Ιμπάκα με εννέα πόντους, πέντε ριμπάουντ και δύο μπλοκ. Ακόμα ο Ντεκουάν Κουκ είχε οκτώ πόντους, οι Νικ Κόλισον και Ντέρεκ Φίσερ από έξι, ο Τέμπο Σεφολόσα πέντε και ο Κέντρικ Πέρκινς τέσσερις συν δέκα ριμπάουντ.
Γενικά οι «βροντές» φάνηκαν πως είχαν συνεχώς τον πρώτο λόγο, ακόμα και όταν βρέθηκαν πίσω στο σκορ. Ίσως το πλήρωμα του... χρόνου έφτασε και η διαδοχή των Σπερς από ομάδα άλλης μικρής αγοράς είναι γεγονός. Πάντως ο αναγεννημένος Τζινόμπιλι μάλλον έχει διαφορετική άποψη. Όπως και να έχει, ο διεθνής Αργεντινός και τα «σπιρούνια» χρειάζονται πλέον δύο διαδοχικές νίκες.
Πέρα από τον Τζινόμπιλι, ο Τόνι Πάρκερ συμπλήρωσε είκοσι πόντους με 5/14 σουτ και 10/12 βολές. Στους 18 σταμάτησε ο Ντάνκαν, που μάζεψε παράλληλα δώδεκα ριμπάουντ. Από την πλευρά του, ο Τζάκσον έφτασε στους 13 με τρία τρίποντα.
Επίσης, οι Μπορίς Ντιό και Τιάγκο Σπλίτερ πέτυχαν από πέντε πόντους, ο Καούχι Λέοναρντ είχε μόλις τέσσερις με 1/4 σουτ, ενώ ο Γκάρι Νιλ είχε 0/6 σουτ και δύο πόντους. Στους δύο πόντους έφτασε και ο Ντε Χουάν Μπλερ, ενώ οι Ματ Μπόντερ και Ντάνι Γκριν δεν σκόραραν. Ο δεύτερος, μάλιστα, απώλεσε τη θέση του βασικού και χρησιμοποιήθηκε μόλις για 3:47 από τον Γκρεγκ Πόποβιτς.
Τα ξημερώματα της Πέμπτης (07/06, 04:00) η σειρά επιστρέφει στο «Chesapeake Energy Arena». Πλέον οι Θάντερ έχουν την ευκαιρία πρόκρισης. Πάντως αν μείνουν «ζωντανοί» οι Τεξανοί, τότε θα διεξαχθεί έβδομος τελικός τα ξημερώματα του Σαββάτου (09/06, 04:00).
Σημειώνουμε πως οι εκπρόσωποι της Οκλαχόμα Σίτι είναι αήττητοι εντός έδρας στα φετινά playoffs. Μάλιστα θα αποτελέσουν τη 15η ομάδα, η οποία προκρίνεται ανατρέποντας αρχικό 2-0, αν δεν υποστούν δύο συναπτές ήττες.