Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης 83-86: Η βαριά φανέλα «μίλησε» στο Clasico (video)

Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης 83-86: Η βαριά φανέλα «μίλησε» στο Clasico (video)

Η Μπαρτσελόνα έμοιαζε το μεγάλο φαβορί για ένα ακόμα Final four, αλλά οι μπαρουτοκαπνισμένοι Κοζέρ και Γιουλ, σε συνδυασμό με τον ενθουσιασμό του MVP Γιαμπουσέλε έστειλαν τη «βασίλισσα» στον τελικό της Euroleague με την Αναντολού Εφές.

Ένας ακόμα σπουδαίος ημιτελικός διεξήχθη στο Βελιγράδι και όπως και η αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Εφές, κρίθηκε στις λεπτομέρειες.

Και συνήθως στις λεπτομέρειες η ομάδα που έχει το πάνω χέρι είναι αυτή με τη βαριά φανέλα, αλλά και τους παίκτες που έχουν την προσωπικότητα να την κουβαλήσουν στα δύσκολα. Και η Ρεάλ Μαδρίτης πλεονεκτεί σε αυτό το επίπεδο της Μπαρτσελόνα.

Με 10 ευρωπαϊκά τρόπαια στην πλάτη της και με τους Σέρχιο Γιουλ, Φαμπιάν Κοζέρ στο παρκέ, αλλά και τον εκπληκτικό φέτος Γκέρσον Γιαμπουσέλε, έφτασε σε μια νίκη-θρίλερ με 83-83 και προκρίθηκε στον τελικό, όπου θα αντιμετωπίσει την Αναντολού Εφές. 

Η Μπαρτσελόνα βρέθηκε να προηγείται μέχρι και με 11 πόντους στα μισά της τρίτης περιόδου, αλλά ένα απίστευτο μπλακ άουτ (σερί 2-19) την έφερε με την πλάτη στον τοίχο. Και επιβεβαίωσε την «κατάρα» των ομάδων που έχουν την πρώτη θέση στην κανονική διάρκεια.

Κι αυτό γιατί με αυτό το φορμάτ είναι η 5η σερί χρονιά που η πρωτοπόρος της κανονικής περιόδου δεν θα κατακτήσει την κούπα της Euroleague

Η εξέλιξη του αγώνα

Με τον Γκέρσον Γιαμπουσέλε να μπαίνει σαν «δαιμονισμένος» στο παρκέ και να σκοράρει τους πρώτους 8 πόντους της ομάδας του (2-8) με δύο τρίποντα και 10 από τους 14 λίγο μετά (8-14), η Ρεάλ πήρε μικρό προβάδισμα. Φυσικά, η Μπαρτσελόνα δεν θα έμενε για πολύ σε ρόλο θεατή και με σερί 7-0 πήρε το δεύτερο προβάδισμα του αγώνα (είχε κάνει το 2-0), με το πρώτο δεκάλεπτο να κλείνει στο 19-19.

Το δεύτερο δεκάλεπτο ήταν σε μεγάλο βαθμό προσωπικό σόου του MVP της κανονικής διάρκειας Νίκολα Μίροτιτς, με αποτέλεσμα η ομάδα του Σάρας Γιασικεβίτσιους να πάρει για πρώτη φορά διψήφια διαφορά στο 19’ (43-33), με το πρώτο ημίχρονο να κλείνει εν τέλει στο μέγιστο +11 (45-34).

Η Ρεάλ φυσικά είναι ομάδα με πολύ πιο βαριά φανέλα, με 10 τρόπαια στο παλμαρέ της και δεν γινόταν να καταθέσει έτσι εύκολα τα όπλα. Με 7 σερί πόντους του Αλμπάντε μάζεψε τη διαφορά (49-43), πριν ο Νικ Καλάθης με τους πρώτους πόντους του, ένα κερδισμένο επιθετικό φάουλ από τον Χάγκα και με ασίστ πεσμένος στον Μίροτιτς βοήθησε να φτάσει πάλι η διαφορά στο +11 (54-43).

Σε εκείνο το σημείο, όμως, γύρισε εντελώς ο διακόπτης. Η Ρεάλ έχοντας έναν εξαιρετικό Κοζέρ να δίνει σημαντικές λύσεις, έναν ηρωικό Γιουλ (είχε αποχωρήσει με τραυματισμό ο Γκος από το πρώτο λεπτό του αγώνα και ήταν ο μοναδικός point guard) με ένα απίστευτο 2-17 σερί έπιασε στον ύπνο την Μπαρτσελόνα και τον Σάρας και μπήκε στην τέταρτη περίοδο μπροστά στο σκορ και με τη ψυχολογία υπέρ της (56-60).

Το παιχνίδι πλέον κυλούσε στα μέτρα της Ρεάλ, που προσπαθούσε να εγκλωβίσει τον Μίροτιτς και σε μεγάλο βαθμό τα κατάφερε στο τελευταίο δεκάλεπτο. Με τρίποντο του Γιαμπουσέλε προηγήθηκε με 66-73 στο 36’, δείχνοντας να θέτει βάσεις για πρόκριση στον τελικό. Ωστόσο, η Μπαρτσελόνα έβγαλε… Λαπροβίτολα από το καπέλο της. Ο Αργεντινός με δύο τρίποντα μείωσε στους 2 (73-75), ενώ στη συνέχεια ένα σφύριγμα του Λαμόνικα έδωσε βολές στον Ντέιβις. Αυτός αστόχησε και στις δύο, αλλά ο Μίροτιτς με επιθετικό ριμπάουντ και καλάθι ισοφάρισε 75-75!

Το ντέρμπι πλέον είχε ανάψει για να έρθει ο Κοζέρ να διεκδικήσει τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη με 5 σερί πόντους για το 75-80 στο 38’. Ο Νικ Καλάθης έδωσε το φιλί της ζωής με ένα ντράιβ βγαλμένο από τις μέρες που ηγούταν του Παναθηναϊκού και αμέσως μετά ο Ντέιβις στον αιφνιδιασμό μείωσε στον πόντο (79-80).

Ένα τεράστιο καλάθι του Γιουλ στο τελευταίο λεπτό έδωσε προβάδισμα τριών πόντων στη βασίλισσα, που στη συνέχεια, διατήρησε τη ψυχραιμία της στις βολές και με ένα μεγάλο επιθετικό ριμπάουντ του MVP Γιαμπουσέλε έφτασε στην πρόκριση στον τελικό. 

Δεκάλεπτα: 19-19, 45-34, 56-60, 83-86

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Γιασικεβίτσιους): Ντέιβις 15, Έξουμ 7, Σανλί 2, Σμιτς 1, Χέιζ, Λαπροβίτολα 17 (3), Χίγκινς, Κούριτς, Γιοκουμπάιτις 4, Μίροτιτς 26 (4 τρίποντα, 12 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 2 κλεψίματα, 1 λάθος), Καλάθης 4 (9 ασίστ).

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Λάσο): Γουίλιαμς - Γκος, Κοζέρ 18 (1), Φερνάντεθ 3 (1), Αμπάλντε 7 (1), Χάνγκα 4, Ντεκ 7, Πουαριέ 6, Ταβάρες 8, Γιουλ 15 (1), Γιαμπουσέλε 18 (4), Τέιλορ.



ATP: Ο Τζόκοβιτς στην κορυφή για 417η εβδομάδα, στο Νο11 ο Τσιτσιπάς
ATP: Ο Τζόκοβιτς στην κορυφή για 417η εβδομάδα, στο Νο11 ο Τσιτσιπάς
Λάτσιο: Εποχή Τούντορ στην ομάδα της Ρώμης
Λάτσιο: Εποχή Τούντορ στην ομάδα της Ρώμης
Σαρακοστή: Τα οφέλη της νηστείας για τον οργανισμό και τα δημοφιλέστερα τρόφιμα
Σαρακοστή: Τα οφέλη της νηστείας για τον οργανισμό και τα δημοφιλέστερα τρόφιμα
Λαμία: Πέθανε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Γιώργος Δρίβας
Λαμία: Πέθανε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Γιώργος Δρίβας
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved