Όταν ο Παναθηναϊκός στέφθηκε για 5η φορά στην ιστορία του πρωταθλητής Ευρώπης (photos+video)

Όταν ο Παναθηναϊκός στέφθηκε για 5η φορά στην ιστορία του πρωταθλητής Ευρώπης (photos+video)

Σαν σήμερα το 2009 ο Παναθηναϊκός στέφθηκε για 5η φορά στην ιστορία του πρωταθλητής Ευρώπης, επικρατώντας της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον μεγάλο τελικό της Euroleague στο Βερολίνο, ανεβάζοντας για ακόμη μία φορά στα «αστέρια» την ένδοξη ιστορία του Συλλόγου

Στις 3 Μαΐου το 2009 ο Παναθηναϊκός κατέκτησε για 5η φορά στην ιστορία του, την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση του ευρωπαϊκού μπάσκετ και έραψε ακόμα ένα αστέρι στην «πράσινη» φανέλα όταν αντιμετώπισε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον τελικό του Final 4 της Euroleague, που διεξήχθη στο Βερολίνο. 

Ο μεγάλος τελικός ήταν βγαλμένος από τα πιο τρελά όνειρα κάθε φίλου του Παναθηναϊκού στο πρώτο μισό κι ένας… εφιάλτης στο δεύτερο μισό με καρδιοχτύπι, αγωνία μέχρι το τελευταίο λεπτό και το «τριφύλλι» να βγαίνει αλώβητο και να ανεβαίνει για 5η φορά στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι «πράσινοι» έφτασαν στον τελικό της διοργάνωσης αποκλείοντας στα ημιτελικά τον Ολυμπιακό. Οι δύο «αιώνιοι» ξανά συναντήθηκαν σε Final Four έπειτα από 14 χρόνια, με την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς να κυνηγάει το πέμπτο αστέρι της, σε αντίθεση με την ομάδα του Γιαννάκη που βρέθηκε στα τελικά μετά από 10 ολόκληρα χρόνια, έχοντας κατακτήσει μόνο 1 αστέρι.

Η ομάδα του «Ζοτς» προηγήθηκε με 48-28 με τρίποντη ραψωδία από τους παίκτες του, αφού πέτυχε 6 «τρίποντες βόμβες» μόλις στη δεύτερη περίοδο στο Βερολίνο.

Τέσσερα λεπτά έπειτα από την έναρξη της τρίτης περιόδου ο Παναθηναϊκός είχε στείλει τη διαφορά στους 23 πόντους, 56-33 με το τρίποντο του Αντώνη Φώτση. Η ΤΣΣΚΑ μείωσε στο 56-46 στο 30′ με το «τριφύλλι» να μη βρίσκει σκορ και με ένα απίθανο σερί 17-0 των Ρώσων το +23 του Παναθηναϊκού εξανεμίστηκε για το +6 και το 56-50!

Ένα ακόμα τρίποντο του κομβικού Αντώνη Φώτση και πέντε συνεχόμενοι πόντοι του Στράτου Περπέρογλου έδειχναν να απομακρύνουν και πάλι τα μαύρα σύννεφα, αλλά οι Ρώσοι επέστρεψαν. Μείωσαν πρώτα 65-60 και 70-69 με τρίποντο του Σισκάουσκας!

Με δύο βολές ο Δημήτρης Διαμαντίδης έκανε το 72-69, ο Σισκάουσκας με ένα δικό του ζευγάρι βολών το 72-71 και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είχε 1/2 στην τελευταία επίθεση του Παναθηναϊκού με το σκορ στο 73-71. Η ΤΣΣΚΑ έβγαλε σουτ στον Λιθουανό αστέρα της, αλλά ο Σισκάουσκας αστόχησε υπό την πίεση του Ντρου Νίκολας και κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός πέρασε και πάλι με χρυσά γράμματα στην ισορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ και όχι μόνο!

MVP της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο Βασίλης Σπανούλης, που είχε καθοριστικό ρόλο όταν επέστρεφαν οι Ρώσοι.

Η ομάδα που παρουσίασε ο Παναθηναϊκός το 2009, για πολλούς, αποτέλεσε την κορυφαία όλων των εποχών στην Ευρωλίγκα και όχι άδικα.

Ο Μάνος Παπαδόπουλος δήλωσε σχετικά με την θρυλική ομάδα του Ομπράντοβιτς που έστειλε τους «πράσινους» για ακόμη μία φορά στα... αστέρια:

«Όλα ξεκίνησαν Από τον Παύλο και τον Θανάση Γιαννακόπουλο, που ερωτεύτηκαν το μπάσκετ. Λαχταρούσαν να κερδίσουν. Όλοι οι αγώνες και όλοι οι τίτλοι. Είναι κάτι απίστευτο καθώς ήταν πιο πεινασμένοι κάθε χρόνο. Και με δίδαξαν αυτό. Ακόμα και όταν κέρδισαν τα πάντα μια σεζόν, την επόμενη ήθελαν να τα ξανακάνουν και να παίξουμε ακόμα καλύτερα. Και όταν χάσαμε μια σεζόν, τον επόμενο χρόνο ήθελαν να κερδίσουν διπλάσια. Θα περνούσαν ακόμη περισσότερες ώρες με την ομάδα τους. Η όλη ιδέα μεταφέρθηκε και στους παίκτες. Γι ‘αυτό ήμασταν τόσο επιτυχημένοι.

Το 2009 ο Σάρας έδωσε στην ομάδα μας την προσωπικότητά του. Είχαμε ήδη υπέροχους χαρακτήρες, αλλά μετά ήρθε ένας άλλος ηγέτης. Δεν ήταν εύκολο να μάθεις αυτούς τους χαρακτήρες, οπότε χαίρομαι που ο προπονητής μας ήταν ο Ζέλικο. Αλλά όταν επιτύχαμε τελικά όλη την κατάσταση, νομίζω ότι το 2009 συγκροτήσαμε την καλύτερη ευρωπαϊκή ομάδα όλων των εποχών. Αν σας έδινα 100 εκατομμύρια ευρώ τώρα, δεν θα μπορούσατε να δημιουργήσετε μια τόσο καλή ομάδα».

Το φύλλο αγώνα της ιστορικής αναμέτρησης του τελικού στο Βερολίνο:

Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα 73-71

Δεκάλεπτα: 21-16, 48-28, 56-46, 73-71.

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Κέτσμαν, Σπανούλης 13 (3), Περπέρογλου 6 (1), Μπατίστ 6, Φώτσης 13 (8 ριμπάουντ), Χατζηβρέττας, Νίκολας 7 (1), Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 10 (2), Πέκοβιτς 6, Σάκοτα, Γιασικεβίτσιους 10 (3)

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Μεσίνα): Ζήσης, Κέιρου, Σμόντις 9 (9 ριμπάουντ), Σισκάουσκας 13 (2), Χόλντεν 14, Λόρμπεκ 5, Βοροντσέβιτς, Λάνγκντον 13 (1), Καούν 3, Χριάπα 9 (1), Πλάνινιτς 5, Μόρις.



Premier League: Ιστορία με την Μόρνμουθ γράφει ο Ιραόλα
Premier League: Ιστορία με την Μόρνμουθ γράφει ο Ιραόλα
Πόλο: Η κλήρωση του Παγκοσμίου Εφήβων
Πόλο: Η κλήρωση του Παγκοσμίου Εφήβων
ΠΑΟΚ: «Ναυάγησε» η σκέψη για φιλικό παιχνίδι με τον Προμηθέα
ΠΑΟΚ: «Ναυάγησε» η σκέψη για φιλικό παιχνίδι με τον Προμηθέα
Euroleague, Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: «Τελικός» επιβίωσης στο ΣΕΦ - Η ώρα και το κανάλι
Euroleague, Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: «Τελικός» επιβίωσης στο ΣΕΦ - Η ώρα και το κανάλι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved