Αταμάν: «Πρέπει να γίνει salary cap στην Euroleague»

Αταμάν: «Πρέπει να γίνει salary cap στην Euroleague»

Ο Εργκίν Αταμάν υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη ανάμεσα στις ομάδες της Euroleague κι αυτό θα επιτευχθεί μόνο με την εφαρμογή ελέγχου στα μπάτζετ των ομάδων.

Ραδιοφωνική συνέντευξη παραχώρησε ο τεχνικός της Αναντολού Εφές, Εργκίν Αταμάν. Ο Τούρκος προπονητής μίλησε στην «ΕΡΑ Σπορ» και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση του κορονοϊού στον αθλητισμό και κυρίως στο οικονομικό κομμάτι. Ο Αταμάν υπογράμμισε πως η Euroleague χρειάζεται την εφαρμογή ενός salary cap για να λύσει το πρόβλημα των διαφορετικών φορολογιών από χώρα σε χώρα αλλά και για να υπάρχει περισσότερη δικαιοσύνη και να μην έχουν μεγάλο πλεονέκτημα όσοι έχουν… απεριόριστα μπάτζετ.

«Πιστεύω ότι μετά την πανδημία όλες οι αγορές θα επηρεαστούν, όχι μόνο η τουρκική. Πρέπει να γίνουμε σοφότεροι και να μάθουμε από όλο αυτό, να γίνουμε πιο σοφοί όσον αφορά τα μπάτζετ. Πρέπει να ισοσκελίζονται τα μπάτζετ με τα έσοδα. Και η ευρωλίγκα πρέπει να βρει έναν τρόπο να υπάρχει μια ισορροπία. Η ευρωλίγκα πρέπει να εφαρμόσει ένα salary cap ως προς το μάξιμουν των μπάτζετ. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να έχουν όλες οι ομάδες ένα salary cap. Δεν γίνεται να έχουν κάποιες ομάδες τόσο υψηλά μπάτζετ και μάλιστα μετά από μια τέτοια πανδημία που θα κοστίσει σε όλους οικονομικά. Μπορεί να λυθεί το πρόβλημα με τις διαφορετικές φορολογίες. Στη Δύση και την Ανατολή στο NBAγια παράδειγμα υπάρχουν διαφορετικά φορολογικά συστήματα όμως έχουν καταφέρει να βρουν την... χρυσή τομή», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση αναφορικά με τα προβλήματα που αναμένεται να δημιουργήσει ο κορονοϊός.

Νωρίτερα, μιλώντας για το πλάνο επιστροφής της Euroleague στη δράση, σχολίασε: «Το πλάνο της ευρωλίγκα είναι ρεαλιστικό, είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει με τις υπάρχουσες συνθήκες. Όλα όμως πρέπει να γίνουν με συνθήκες ασφάλειας για τους παίκτες τους προπονητές και για όλους τους συμμετέχοντες γενικότερα. Εγώ είμαι σύμφωνος με το πλάνο αυτό».

Ενώ για το αν είναι άτυχος που η διακοπή αυτή ήρθε στην καλύτερη χρονιά της Εφές, είπε: «Πράγματι έχουμε μια πολύ καλή ομάδα,όλοι οι gm μας έλεγαν ότι έχουμε πολύ καλή ομάδα. Ακόμα και αν δεν πάρουμε φέτος το τρόπαιο θα το πάρουμε του χρόνου. Πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει, έχουν αρρωστήσει άλλοι έχουν χάσει τις δουλειές τους και αυτό είναι το βασικό με το οποίο πρέπει να ασχολούμαστε τώρα».

Σχετικά με τους τίτλους που έχει κατακτήσει,  απάντησε: «Το σημαντικότερο δεν είναι οι τίτλοι είναι ότι πάντα ήμασταν τα αουτσάιντερ και αντιμετωπίζαμε ομάδες με υψηλότερα μπάτζετ και καταφέραμε να τους κερδίσουμε».

Όσο για το αν ο Ομπράντοβιτς ήταν κίνητρο για τον ίδιο, επεσήμανε: «Φυσικά μου έδωσε έξτρα κίνητρο η παρουσία του Ομπράντοβιτς στην Φενέρ. Είναι ο καλύτερος προπονητής στην Ευρώπη και είναι ωραίο συναίσθημα να παίζεις απέναντι στον καλύτερο και να βελτιώνεσαι ως προπονητής. Με έκανε να διαβάζω περισσότερο, να βελτιώνομαι και να γίνομαι καλύτερος για να μπορέσω να τον κερδίσω».

Από τον Αταμάν ζητήθηκε να γίνει σύγκριση Σπανούλη – Λάρκιν,  επειδή έχει ως… αγαπημένο παίκτη αυτόν του Ολυμπιακού, για να απαντήσει ότι: «Είναι εντελώς διαφορετικοί παίκτες. Ο Σπανούλης είναι ηγέτης, είναι νικητής, είναι ένας εκ των κορυφαίων της διοργάνωσης. Ο Λάρκιν είναι και αυτός νικητής και ίσως είναι και ο κορυφαίος παίκτης της ευρωλίγκα τα τελευταία δύο χρόνια».

Σε ερώτηση για το αν ο Λάρκιν έχει ανανεώσει με την Εφές, υποστήριξε: «Πριν ξεκινήσει η καραντίνα είχε κάνει μια κουβέντα με την διοίκηση της Εφές και ήταν πολύ κοντά, δεν ξέρω αν έχει υπογράψει η όχι. Ο μόνος τρόπος να μείνει μακριά από την Εφές είναι να βρει στο NBA ένα συμβόλαιο όμως να έχει βασικό ρόλο, να παίζει δηλαδή 20-25 λεπτά, να είναι το βασικό point guard ή έστω το δεύτερο. Αλλιώς πιστεύω πως θα παίξει ίσως για άλλα δύο χρόνια στην Εφές. Αυτά τα νούμερα που ακούγονται όμως για 7.7 εκατομμύρια δεν είναι αληθινά. Φυσικά και αξίζει ένα από τα μεγαλύτερα συμβόλαια στην ομάδα γιατί είναι κορυφαίος παίκτης αλλά απ όσο γνωρίζω αυτά τα νούμερα δεν είναι πραγματικά».

Ο Αταμάν ρωτήθηκε και για το ποια είναι τα κομμάτια που εστιάζει ένας προπονητής στο επίπεδο της Euroleague, για να τονίσει: «Το χτίσιμο της ομάδας, την προετοιμασία των αγώνων και το κοουτσάρισμα κατά τη διάρκεια. Εγώ δεν κουράζω τους παίκτες, δεν τους κάνω να... μπουχτίσουν όλη μέρα από το μπάσκετ, δεν κάνω πολύωρα μίτινγκ, δίνω ελευθερία στους παίκτες μου».

Σε ερώτηση για την Ελλάδα, απάντησε: «Μου αρέσει ο Ρέμος και η ελληνική μουσική. Μου αρέσει και η Ελλάδα είναι κοντά στην Τουρκία απέχει μόνο μια ώρα. Ελπίζω ότι ο κορονοϊός θα τελειώσει σύντομα και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα ανακάμψουν και θα μπορέσουμε να ταξιδεύουμε σύντομα με ασφάλεια. Μου αρέσει η Αθήνα και τα ελληνικά νησιά. Πρωτίστως πρέπει να τελειώσει όμως η χρονιά στην ευρωλίγκα».

Τέλος, για το αν θα δούλευε ποτέ σε ελληνική ομάδα αποκρίθηκε: «Ποιος ξέρει; Εγώ αγαπάω την Ελλάδα, έχω ένα χρόνο ακόμα συμβόλαιο με την Εφές. Εγώ σέβομαι πολύ όλες τις ελληνικές ομάδες. Το βασικό είναι να τελειώσει αυτή η περιπέτεια για όλους μας, να τελειώσει η ευρωλίγκα, να πάρουμε το κύπελλο με την Εφές και στο μέλλον βλέπουμε».



Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι Τελ Αβίβ: Το ραντεβού της 12ετίας στο «κολαστήριο» του ΟΑΚΑ!
Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι Τελ Αβίβ: Το ραντεβού της 12ετίας στο «κολαστήριο» του ΟΑΚΑ!
Περιμένει προτάσεις για να επιλέξει την καλύτερη ο Πογιέτ
Περιμένει προτάσεις για να επιλέξει την καλύτερη ο Πογιέτ
Τελειώνει ο Μόγιες απ’ την Γουέστ Χαμ
Τελειώνει ο Μόγιες απ’ την Γουέστ Χαμ
Η έκπληξη της Βίκυς Κάβουρα στον Γιώργο Τζαβέλλα
Η έκπληξη της Βίκυς Κάβουρα στον Γιώργο Τζαβέλλα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved