Μπερτομέου: «Θέλουμε να ολοκληρωθεί η σεζόν, αλλά είναι εναντίον μας οι πιθανότητες»

Μπερτομέου: «Θέλουμε να ολοκληρωθεί η σεζόν, αλλά είναι εναντίον μας οι πιθανότητες»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Τζόρντι Μπερτομέου, αναφέρθηκε στη θέληση της Euroleague να τελειώσει η σεζόν αλλά και στις λίγες πιθανότητες που υπάρχουν για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Στην ιστοσελίδα «sport.ru» μίλησε ο CEO της Euroleague, Τζόρντι Μπερτομέου. Ο Καταλανός παράγοντας αναφέρθηκε στην πρόθεση που υπάρχει για ολοκλήρωση της σεζόν αλλά και στις πιθανότητες που δεν είναι με το μέρος της διοργανώτριας αρχής. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην οικονομική ζημιά που θα υπάρξει για τις ομάδες και τη διοργάνωση αλλά και για τις αντιδράσεις που υπήρξαν από κλαμπ και παίκτες στα όσα ανακοινώθηκαν από πλευράς Euroleague για τα συμβόλαια και την επόμενη ημέρα.

«Αυτή την στιγμή είναι δύσκολο να κάνουμε κάποια πρόβλεψη, αφού εξαρτάται από το πόσο καιρό θα επηρεάσει αρνητικά την Ευρώπη ο κορωνοϊός. Από τις 12 Μαρτίου έχουμε σκεφτεί όλες τις πιθανές επιλογές για να συνεχιστεί η σεζόν. Στην τηλεδιάσκεψη στις 23 Απριλίου οι μέτοχοι της Ευρωλίγκας συζήτησαν όλα τα πιθανά προβλήματα, των μεταφορών, των κλειστών συνόρων… Ωστόσο, από την άλλη ομόφωνα ενέκριναν το νέο φορμάτ του τουρνουά και το πώς αυτό θα ολοκληρωθεί. Οι ομάδες, η λίγκα και όλοι συνέταιροί μας έχουν ήδη νιώσει τις αρνητικές επιπτώσεις του κορωνοϊού. Ο βαθμός επίδρασης εξαρτάται από το πότε θα επιστρέψουμε στην κανονική ροή της ζωής και πως θα επιστρέψουμε στη δουλειά. Οι φίλαθλοι θα επιστρέψουν στα γήπεδα τη σεζόν 2020/21. Είναι πολλοί οι παράγοντες που θα καθορίσουν τις απώλειες και τώρα είναι δύσκολο να κάνουμε μία πρόβλεψη. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι ομάδες έχουν χάσει ένα σταθερό μέρος των εισοδημάτων τους, καθώς δεν παίζουν στην έδρα τους, μπροστά στον κόσμο. Είμαστε σε διαρκή διάλογο με τις ομάδες και συζητάμε την στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσουν, ώστε να ανακάμψουν», είπε αρχικά ο Μπερτομέου για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού.

Όσο για το γιατί είναι τόσο σημαντική η ολοκλήρωση της σεζόν, σχολίασε: «Η Ευρωλίγκα είναι σαν το ΝΒΑ, καθώς είναι μία λίγκα που έχει έσοδα από όλον τον κόσμο και οι ομάδες με τα μεγάλα μπάτζετ έχουν βοηθήσει πολύ σε αυτό. Πριν από δύο εβδομάδες είχα πει ότι δεν θα πρόκειται να διακινδυνέψουμε την υγεία κανενός. Εάν οι αρχές και οι υγειονομικοί φορείς μας επιτρέψουν τα ματς και φυσικά εάν πάρουμε όλα τα μέτρα ώστε να μην ρισκάρουμε την υγεία κάποιου, τότε είμαι αισιόδοξος ότι θα ολοκληρωθεί η σεζόν. Και αυτό θα πρέπει να το κάνουμε όχι μόνο γιατί έχουμε υποχρέωση στους συνέταιρούς μας, αλλά έχουμε υποχρέωση στον κόσμο. Υπάρχουμε χάρη στον κόσμο και έχουμε υποχρέωση να του παρέχουμε μπάσκετ υψηλού επιπέδου. Από τον Οκτώβριο μέχρι και τη διακοπή του Μαρτίου, οι περισσότεροι έλεγαν ότι ήταν η καλύτερη σεζόν στην ιστορία της Ευρωλίγκας, με εκπληκτικά ματς. Όλα τα γήπεδα είχαν κόσμο, οι τηλεθεάσεις συγκέντρωναν μεγάλα κοινά. Οι φίλαθλοι είναι η κύρια πηγή μας και η υποστήριξή του ήταν σημαντική για την απόφασή μας».

Σχετικά με τις αντιδράσεις των παικτών, απάντησε: «Αν και υπήρχαν μερικοί παίκτες που εκφράστηκαν για τη συμφωνία με την Ένωση, να σας θυμίσω ότι στην Ευρωλίγκα αγωνίζονται περίπου 300. Αρχικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους παίκτες για την κατανόησή τους, στη δύσκολη περίοδο που βιώνει η κοινωνία. Κατάλαβαν ότι παίζουν σημαντικό ρόλο και μας βοήθησαν να βρούμε μία λύση για την κρίση. Η άποψη των παικτών σημαίνει πολλά για τον κόσμο, που περνάει δύσκολα αυτή την περίοδο και είμαι σίγουρος ότι εκτιμούν την απόφαση. Από την άλλη, η μείωση των μισθών δεν λύνε το πρόβλημα, αλλά θα έχει μία θετική επίδραση στις ομάδες. Όλοι κάνουν προσπάθειες για να μειωθούν οι ζημιές και οι παίκτες έδειξαν κατανόηση. Η συμφωνία με την Ένωση παικτών προσφέρει έναν μίνιμουμ των υποχρεώσεων των ομάδων και των παικτών, όχι μόνο στους μισθούς, αλλά και σε άλλους τομείς. Προσφέρει τις εγγυήσεις στους συμμετέχοντες και στη λίγκα τους μηχανισμούς για να διαπιστώσει παρατυπίες. Είναι σημαντική συμφωνία, η πρώτη τέτοιου είδους στην Ευρωλίγκα. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή επετεύχθη σε δύσκολους καιρούς».

Ενώ για την απαισιοδοξία παικτών και προπονητών, είπε: «Εάν κοιτάξουμε στην παρούσα φάση έχουν μία βάση. Αυτή την στιγμή, οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ της συνέχισης της σεζόν. Λέμε ότι τα ματς θα γίνουν μόνο με τις κατάλληλες εγγυήσεις. Φυσικά και αυτό συζητήθηκε με την Ένωση Παικτών και εκείνοι όχι μόνο συμφώνησαν, αλλά θα ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2020. Αυτό, μας επιτρέπει να ολοκληρώσουμε τη σεζόν τον Ιούλιο, εφόσον μας το επιτρέψουν οι αρχές. Αυτό που είναι ξεκάθαρο, είναι ότι στην τελευταία τηλεδιάσκεψη, οι μέτοχοι και οι ομάδες υποστήριξαν την ιδέα να ολοκληρώσουμε τη σεζόν. Ήταν πολύ σημαντικό που υποστηρίξαμε την προηγούμενη απόφαση. Όσο μπορούμε να ελπίζουμε, έχουμε την υποχρέωση να ολοκληρώσουμε τη σεζόν».

Τέλος, για τις αντιδράσεις των ομάδων ανέφερε: «Εμείς ποτέ δεν αποκαλύπτουμε λεπτομέρειες από τα κλειστά συμβούλια, αλλά μόνο τις συζητήσεις και τις τελικές αποφάσεις. Είμαστε ένα και μαζί παίρνουμε αποφάσεις. Και ακούμε τις απόψεις όλοι μαζί. Από την πρώτη ημέρα, επιθυμία μας ήταν να φτάσουν οι ομάδες σε μία κοινή απόφαση, ώστε να χτίσουν τις σχέσεις τους με τους παίκτες. Ειδάλλως, η συνέχεια της σεζόν θα έμπαινε σε κίνδυνο. Σκεφτείτε τι θα γινόταν, εάν δεν υπήρχε συμφωνία Ευρωλίγκας και Ένωσης Παικτών, αλλά διαπραγματεύσεις ομάδων με 300 παίκτες. Ακόμη και πριν την έξαρση της πανδημίας είχαμε συζητήσεις με την Ένωση Παικτών για μία μακροπρόθεσμη συμφωνία όπως έχει το ΝΒΑ με την Ένωση των παικτών εκεί. Μπορεί η συμφωνία αυτή να ήρθε σε δύσκολη εποχή, αλλά δημιουργεί μία καλή βάση ανάμεσα σε ομάδες και παίκτες».Περιστέρι: Παρελθόν και τυπικά ο Τζούστον
Περιστέρι: Παρελθόν και τυπικά ο Τζούστον
Παναιτωλικός: Νέα μεταγραφή για τους Αγρινιώτες, ανακοίνωσαν τον Γκρατερόλ
Παναιτωλικός: Νέα μεταγραφή για τους Αγρινιώτες, ανακοίνωσαν τον Γκρατερόλ
Άρης: Στη Θεσσαλονίκη ο Χριστοδουλόπουλος - «Μεγάλο κίνητρο να έρθω»
Άρης: Στη Θεσσαλονίκη ο Χριστοδουλόπουλος - «Μεγάλο κίνητρο να έρθω»
Μονά-ζυγά και συνολικά κέρδη μέχρι και 2.100.000 ευρώ στην αυριανή κλήρωση του Λαϊκού Λαχείου
Μονά-ζυγά και συνολικά κέρδη μέχρι και 2.100.000 ευρώ στην αυριανή κλήρωση του Λαϊκού Λαχείου