Το μπάσκετ γίνεται... προσωπική υπόθεση!

Το μπάσκετ γίνεται... προσωπική υπόθεση!

Το μπάσκετ είναι ένα ομαδικό άθλημα αλλά πάντα οι ατομικές εμφανίσεις των πρωταγωνιστών θα παίζουν καθοριστικό ρόλο κι η φετινή σεζόν της Ευρωλίγκας αποτελεί παράδειγμα

Λένε ότι ένας δεν μπορεί να κερδίσει τους πολλούς σε ένα ομαδικό άθλημα, όπως το μπάσκετ, ωστόσο λίγο ή πολύ πάντα οι ατομικές ενέργειες των πρωταγωνιστών θα αποτελεί «κλειδί» στην στην πορεία των ομάδων. Το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η κάθε μια εξ αυτών, εξαρτάται φυσικά κι από διάφορους άλλους παράγοντες.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωλίγκας από τη στιγμή που άλλαξε το σύστημα διεξαγωγής τη σεζόν 2016/17, οι πόντοι που σκοράρουν οι ομάδες από καταστάσεις «ένας εναντίον ενός» έχουν μειωθεί από τους 10.7 πόντους σε 9.2 ανά παιχνίδι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από μόλις πέντε σεζόν, υπήρχαν 12 παίκτες που μετρούσαν τουλάχιστον 2 πόντους ανά αγώνα σε παιχνίδι «απομόνωσης» αλλά πλέον ο συγκεκριμένος αριθμός έχει πέσει στο μισό!

Είναι φυσιολογικό οι ομάδες να θέλουν να απομακρύνονται από αυτό που συνηθίζουν να λένε στις ΗΠΑ «hero ball», με τη Βιλερμπάν να αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα στη φετινή Ευρωλίγκα.

Παρ' όλα αυτά οι ατομικές ενέργειες των πρωταγωνιστών φαίνεται να παίζουν πιο καθοριστικό ρόλο από ποτέ κι αυτό φαίνεται με τον χαρακτηριστικότερο τρόπο την τρέχουσα σεζόν της διοργάνωσης. Από τον Σέιν Λάρκιν ως τον Μάικ Τζέιμς...

Φέτος οι 5 από τις 15 κορυφαίες επιθετικές βραδιές!

Την τρέχουσα σεζόν προλάβαμε να δούμε 252 αγώνες πριν υπάρξει διακοπή λόγω του κορονοϊού και κατά τη διάρκεια της περιόδου των 28 αγωνιστικών, πραγματοποιήθηκαν οι πέντε από τις 15 κορυφαίες επιθετικές βραδιές στην σύγχρονη ιστορία της διοργάνωσης. Σε αυτό το Top-15 υπάρχουν οι εμφανίσεις με 39+ πόντους!

Για να καταλάβει κάποιος το πόσο εντυπωσιακό είναι το συγκεκριμένο επίτευγμα απλά να θυμίσουμε ότι τη σεζόν 2018/19, ο Λάρκιν είχε σκοράρει 37 πόντους και την προηγούμενη (2017/18) ο Αλεξέι Σβεντ μέτρησε 36! Κι όλα αυτά σε ολόκληρη αγωνιστική περίοδο κι όχι απλά στο μεγαλύτερο μέρος της.

Επίσης, αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι οι 4 από τις 5 φετινές εμφανίσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα μόλις 50 ημερών! Συγκεκριμένα, από τις 17 Οκτωβρίου ως τις 6 Δεκεμβρίου.

Η αρχή του Ντε Κολό κι η κορυφαία εμφάνιση Έλληνα παίκτη

Η αρχή έγινε στη νίκη (87-80) της Φενέρμπαχτσε επί της Μπασκόνια, όπου ο Νάντο Ντε Κολό μέτρησε 39 πόντους (12/15διπ., 3/6τρ., 6/7βολ., 3ριμπ. 3 ασ.) και συνολικά 44 βαθμούς στο PIR. Στη συνέχεια (βλ. 14 Νοεμβρίου 2019) ακολούθησε η κορυφαία εμφάνιση Έλληνα παίκτη στην ιστορία της Ευρωλίγκας.

Ο λόγος φυσικά για τον Ιωάννη Παπαπέτρου, ο οποίος είχε 39 πόντους (9/10διπ., 6/12τρ., 3/4βολ.), 5 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα, μια τάπα, 3 ασίστ και μηδέν λάθη σε 48'53'' συνεχόμενα λεπτά (δεν έπαιξε στα πρώτα 67 δευτερόλεπτα) κόντρα στην Άλμπα Βερολίνου στο ΟΑΚΑ. Ο παίκτης του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ συγκέντρωσε 41 βαθμούς στο PIR.

Η ραψωδία του Λάρκιν κι η «40άρα» του Ράις

Στις 29 Νοεμβρίου ο Σέιν Λάρκιν έγραψε ιστορία με την εμφάνιση του κόντρα στην Άλμπα Βερολίνου. Ο Αμερικανός γκαρντ της Εφές έκανε νέο ρεκόρ πόντων στη σύγχρονη ιστορία της Ευρωλίγκας, σκοράροντας 49 με 5/7 δίποντα, 10/12 τρίποντα και 9/10 βολές σε 31 λεπτά! Μάλιστα, με τα 10 εύστοχα σουτ έξω από τα 6μ75, ισοφάρισε και το αντίστοιχο ρεκόρ που κρατούσε ο Άντριου Γκάουντλοκ από το 2014, μετρώντας 53 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

Το εντυπωσιακό 50ήμερο «έκλεισε» με την κορυφαία εμφάνιση σε ευρωπαϊκό ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και τον Ολυμπιακό. Ανήκει φυσικά στον Ταϊρίς Ράις, ο οποίος σκόραρε 41 πόντους με 5/7 δίποντα!, 8/16 τρίποντα, 7/7 βολές σε 30'13''. Η πεντάδα των εντυπωσιακών εμφανίσεων ολοκληρώνεται με την τελευταία... ραψωδία του Σέιν Λάρκιν στον αγώνα με τον Ολυμπιακό.

Σε ένα από τα τελευταία ματς πριν τη διακοπή (βλ. 6 Μαρτίου), ο Αμερικανός γκαρντ σκόραρε 40 πόντους, σημειώνοντας ξανά 10 τρίποντα (σε 15 προσπάθειες), συν 3/6 δίποντα, 4/4 βολές, 5 ασίστ, 3 ριμπάουντ σε 33'21''.

Η... πτώση του Σβεντ κι η ευκαιρία των ψηλών

Ο Αλεξέι Σβεντ είναι ένας από τους πιο ικανούς Ευρωπαίους παίκτες στο «ένας εναντίον ενός»! Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από έναν χρόνο πέτυχε την κορυφαία επίδοση στη λίγκα, μετρώντας 4.8 πόντους σε παιχνίδι «απομόνωσης» ανά αγώνα!

Αντίθετα, την τρέχουσα σεζόν βλέπει τις ευκαιρίες του σε αυτό τον τρόπο επίθεσης να έχουν περιοριστεί σημαντικά, αλλά πάντα τόσο ικανοί παίκτες βρίσκουν τρόπο να παραμένουν στο επίκεντρο. Το γεγονός ότι ο Ρώσος γκαρντ κάνει career-high στις ασίστ (βλ. μ.ο. 6.2) στη δέκατη σεζόν του στην Ευρωλίγκα αποτελεί τρανή απόδειξη.

Η προσπάθεια των προπονητών να περιορίσουν το παιχνίδι «απομόνωσης» των αντίπαλων περιφερειακών, δίνει περισσότερο χώρο στους ψηλούς για να προσφέρουν ισορροπία στην επίθεση. Βέβαια, μόλις τέσσερις παίκτες χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο τρόπο επίθεσης σε τουλάχιστον δύο κατοχές ανά παιχνίδι.

Κορυφαίος είναι ο Γκρεγκ Μονρό, ο οποίος έχει 5.3 πόντους σε «ένας εναντίον ενός» κατοχές και τον ακολουθεί ο Τόρνικε Σενγκέλια με 5.1! Ο παίκτης της Μπασκόνια είναι ενδεχομένως ένας από τους τελευταίους inside-outside παίκτες που αποτελούν απειλή με αυτόν τον τρόπο.

Ο ξεχωριστός κ. Μάικ Τζέιμς!

Όσο λοιπόν κι αν θέλουν οι προπονητές να μην επικεντρώνεται στο παιχνίδι της ομάδας τους σε έναν μόνο παίκτη, το γεγονός ότι ο Δημήτρης Ιτούδης επέλεξε στην ΤΣΣΚΑ τον Μάικ Τζέιμς αυτό λέει πολλά για το πόσο αλλάζει το μπάσκετ. Ο πρώην γκαρντ του Παναθηναϊκού μετράει 1.21 πόντους ανά κατοχή στο isolation, όντας από τους πιο αποτελεσματικούς στην ιστορία της Ευρωλίγκας.

Αξίζει επίσης να υπογραμμίσουμε ότι το 1/3 από τους 91 παίκτες χρησιμοποιούν πάνω από μια κατοχή στο «ένας εναντίον ενός» ανά ματς για να σκοράρουν, όριο το οποίο είναι ο γενικός μέσος όρος συνολικά στη λίγκα. Επίσης, ο Τζέιμς αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα γιατί πέρα από την «απομόνωση» έχει την ικανότητα να δημιουργεί μόνος του προϋποθέσεις για σουτ για τον ίδιο ή τους συμπαίκτες του έπειτα από pick n' roll.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τον τρομερό και φοβερό Λάρκιν, ο οποίος είναι χωρίς αμφιβολία ο MVP της τρέχουσας σεζόν, ενώ κανείς δεν μπορεί να μην συμπεριλάβει στην... κουβέντα τον Νικ Καλάθη.



Άρης-Ολυμπιακός 1-1: Γκέλαρε στη Θεσσαλονίκη
Άρης-Ολυμπιακός 1-1: Γκέλαρε στη Θεσσαλονίκη
ΔΕΑΒ: Μία αγωνιστική «κεκλεισμένων των θυρών» στην ΑΕΛ
ΔΕΑΒ: Μία αγωνιστική «κεκλεισμένων των θυρών» στην ΑΕΛ
Βόλεϊ Γυναικών: Ψυχωμένος Παναθηναϊκός έκανε το 2-2
Βόλεϊ Γυναικών: Ψυχωμένος Παναθηναϊκός έκανε το 2-2
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Οι ενδεκάδες του ντέρμπι της Super League - Βασικός ο Αραούχο, εκτός o Μπερνάρ
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Οι ενδεκάδες του ντέρμπι της Super League - Βασικός ο Αραούχο, εκτός o Μπερνάρ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved