Ζήσης: «Θα λείπει ο «κολλητός», θα δώσει το «παρών» ο γιος!»

Ζήσης: «Θα λείπει ο «κολλητός», θα δώσει το «παρών» ο γιος!»

Ο Νίκος Ζήσης ανοίγει τα... χαρτιά του στο Onsports και μιλάει για τη μεγάλη μάχη της εθνικής ανδρών στα γήπεδα της Λιθουανίας...

Το φετινό Ευρωμπάσκετ είναι ιδιαίτερο για την Εθνική ομάδα, δεδομένου ότι θα παραταχθεί με αρκετές ελλείψεις και πολλά νέα πρόσωπα. Για τον Νίκο Ζήση, που μίλησε στο Onsports.gr λίγο πριν το τζάμπολ της πρεμιέρας, αυτή η διοργάνωση κρύβει ακόμη περισσότερες ιδιαιτερότητες. Είναι η πρώτη φορά που «χωρίζει» -σε Εθνικό επίπεδο- ·από τον «κολλητό του» και κουμπάρο του, Βασίλη Σπανούλη, αλλά και η πρώτη φορά που θα αγωνιστεί γνωρίζοντας πως στις εξέδρες θα βρίσκεται ο νεογέννητος γιος του!

-Πώς είναι η ζωή στην Εθνική χωρίς τον Βασίλη Σπανούλη; Είναι η πρώτη φορά που δεν θα είσαι μαζί με τον κολλητό και κουμπάρο σου παρέα στην Εθνική ομάδα.

«Η αλήθεια είναι πως νιώθω λίγο περίεργα. Με τον Βασίλη παίζουμε μια ζωή μαζί όχι μόνο στην ανδρών, αλλά και στις μικρές Εθνικές. Ήμασταν δώδεκα καλοκαίρια μαζί. Δυστυχώς αυτά έχει η ζωή. Πάνω από όλα να είναι καλά ο Βασίλης. Είχε έναν σοβαρό τραυματισμό και έπρεπε να κάνει οπωσδήποτε την επέμβαση. Από κει και πέρα, εγώ κοιτάω να κάνω την δουλειά μου, θα προσπαθήσω να δώσω τα πάντα για την Εθνική για να πετύχουμε τους στόχους μας. Στον Βασίλη εύχομαι να είναι σιδερένιος και υγιής όλη την χρονιά που έρχεται».

-Οι ατελείωτες συζητήσεις που κάνατε μετά τα παιχνίδια στο δωμάτιο τώρα θα γίνονται δια τηλεφώνου;

«Θα είναι αδύνατο να γίνονται με τον ίδιο τρόπο μέσω τηλεφώνου. Σίγουρα θα μιλάμε, όπως μιλάγαμε καθ' όλη την περίοδο της προετοιμασίας και των φιλικών. Δεν θα γίνεται, όμως, να μιλάμε τόσο συχνά όσο πριν γιατί τώρα τα προγράμματά μας θα είναι τελείως διαφορετικά».

-Στο δωμάτιο ποιος πήρε την θέση του Σπανούλη;

«Η αλήθεια είναι ότι έχω αλλάξει πολλούς συγκάτοικους. Στην αρχή ήμουν με τον Κώστα Χαραλαμπίδη, ο  οποίος ήταν εξαιρετικός συγκάτοικος. Πριν φύγουμε για την Λιθουανία ήμουν με τον Μαυροειδή, αλλά τώρα θα μείνω με τον Παπανικολάου γιατί ο Μαυροειδής θέλει να μείνει με τον κολλητό του τον Καϊμακόγλου».

-Μετά το τελευταίο παιχνίδι με την Ιταλία φάνηκε να είσαι λίγο ενοχλημένος από τα σχόλια του Τύπου και από το γεγονός ότι δεν πίστεψαν σε αυτή την ομάδα.

«Δεν θα έλεγα ότι είμαι ενοχλημένος. Απλά τα πράγματα είναι πάντα έτσι. Ως λαός είμαστε λίγο των άκρων. Έτσι είμαστε τι να κάνουμε; Ξέρω ότι όταν θα παίζουμε καλά κανείς δεν θα μιλάει για τις απουσίες. Ίσα ίσα θα μιλάει για τη νέα ομάδα. Εμείς οι παίκτες πρέπει να μείνουμε έξω από όλα αυτά. Είπαμε όποια παιδιά είμαστε στην 12άδα, πάνω από όλα να είμαστε γεροί. Είναι ένα πολύ μεγάλο τουρνουά, δεν κοιτάμε τις απουσίες και οποιοδήποτε και να είναι το αποτέλεσμα δικαιολογία τις απουσίες δεν θα τις βάλουμε. Είμαστε δώδεκα και είμαστε πανέτοιμοι.δ Σίγουρα λείπουν πολύ μεγάλοι παίκτες, που ειδικά σε συγκεκριμένα παιχνίδια θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά, αλλά εμείς σκεφτόμαστε την ομάδα μας, έχουμε κάνει μια καινούργια προσπάθεια, με έναν νέο προπονητή που έχει ήδη βάλει το στίγμα του μόνο σε μόλις πέντε εβδομάδες και είμαστε πανέτοιμοι να κάνουμε το παν για να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα παιχνίδια. Δηλαδή να φτάσουμε ψηλά».

-Δεδομένου ότι το βάρος πέφτει στους παλιούς, εσένα, τον Μπουρούση και τον Φώτση, νιώθεις εξτρά πίεση;

«Δεν θέλω να το κάνω αυτό στον εαυτό μου. Πάντα έχεις πίεση όταν αγωνίζεσαι για την Εθνική είτε έχεις μικρότερο είτε έχεις μεγαλύτερο ρόλο. Θέλεις να προσφέρεις την επιτυχία. Η Εθνική ομάδα είναι καθρέπτης της Ελλάδας. Την υποστηρίζει όλη η χώρα, τα παιχνίδια τα βλέπει πολύς κόσμος και εσύ θέλεις να δώσεις τα πάντα για αυτή την ομάδα και να προσπαθείς πάντα για το καλύτερο. Ξέρω ότι ο ρόλος μου φέτος είναι ακόμη πιο σημαντικός, χωρίς αυτό να μου δίνει εξτρά άγχος. Μόνο εξτρά κίνητρο μου δίνει κι διάθεση για μεγαλύτερη συγκέντρωση ώστε να κερδίσουμε τα παιχνίδια».

-Αν δεν κάνω λάθος, οι μόνοι αγώνες της Εθνικής που έχεις χάσει ήταν αυτοί της Ιαπωνίας μετά τον σοβαρότατο τραυματισμό σου. Σκέφτηκες το διάλειμμα, δεδομένου ότι πριν λίγο καιρό ήρθε στον κόσμο και το πρώτο σου παιδί;

«Δεν το σκέφτηκα. Η Εθνική είναι τρόπος ζωής για εμένα. Όσο αισθάνομαι δυνατός και γερός σωματικά και πνευματικά θα το κάνω με όλη μου την καρδιά. Θυσιάζω αρκετά πράγματα και η οικογένεια είναι το πιο σημαντικό πράγμα στην ζωή. Όταν έχεις ένα νεογέννητο δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, αλλά είναι δύο ξεχωριστά κομμάτια, οπότε προσπαθώ να τα συνδυάσω. Χαίρομαι πάρα πολύ που η γυναίκα μου και το παιδί μου θα είναι μαζί μας από την αρχή στην Λιθουανία και θα μας υποστηρίζουν και αυτοί».

-Σε επηρέασαν όσα ειπώθηκαν όλο αυτό το διάστημα αναφορικά με το σε ποια ομάδα θα σε έβρισκε η νέα σεζόν;

«Μετά από τόσο χρόνια θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρχουν καλοκαίρια που θα έχεις ξένοιαστο κεφάλι και θα ξέρεις σε ποια ομάδα θα βρίσκεσαι και κάποια άλλα που θα συμβαίνει το αντίθετο. Εγώ πάντα προσπαθώ να ξεχωρίζω ποιες είναι οι υποχρεώσεις μου με την Εθνική ομάδα και είμαι συγκεντρωμένος σε αυτές. Εκεί  έχω το μυαλό μου. Και για να πω την αλήθεια τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες τα πράγματα φαίνονταν πώς θα εξελίσσονταν. Ήταν ψιλοξεκάθαρα. Στην Σιένα έχω περάσει δύο υπέροχα χρόνια και έχω συμβόλαιο».{textlink}

-Ποιο είναι το δυνατό και ποιο το αδύνατο σημείο της Εθνικης;

«Το δυνατό μας σημείο είναι ότι έχουμε βάλει αρκετά πράγματα στο παιχνίδι μας που δεν τα είχαμε. Η ομάδα έχει κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το παρελθόν. Είναι αλήθεια πως δεν έχουμε την δημιουργία του παρελθόντος, μας λείπουν πολύ μεγάλοι παίκτες σε αυτό το κομμάτι. Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στην επίθεση. Κάνουμε διάφορα πράγματα για να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε σουτ. Είμαστε μια αθλητική ομάδα με πολλά νέα παιδιά και πολλή ενέργεια. Αυτό, το κομμάτι της ενέργειας ισχύει και αμυντικά και επιθετικά.  Από κει και πέρα το μειονέκτημα είναι σίγουρα η απειρία, γιατί όταν την Τετάρτη θα μπεις να παίξεις στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ με έξι νέα παιδιά, όπως και να έχει είναι μειονέκτημα. Γιατί είναι τελείως διαφορετικές οι προπονήσεις και τα φιλικά και τελείως διαφορετικά τα επίσημα παιχνίδια. Οπότε θα είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσουμε καλά με την Βοσνία, ακόμη και την Φινλανδία ώστε να πάμε στο ρεπό κατά κάποιον τρόπο ξέγνοιαστοι».

-Ο Αντώνης Φώτσης αρνείται να θέσει συγκεκριμένο στόχο. Άλλοι λένε την πρόκριση στο προολυμπιακό. Για εσένα ποιος είναι ο στόχος αυτής της Εθνικής;

«Πρώτα από όλα πρέπει να πηγαίνουμε βήμα βήμα. Στο βάθος του μυαλού μας θα έπρεπε να είναι το προολυμπιακό. Γιατί όπως και να έχει στο προολυμπιακό θα είναι 8-10 ομάδες που θα το πολεμήσουν και εμείς είμαστε ανάμεσα σε αυτές».



Μπαίνει στο χειρουργείο ο Έντσο Φερνάντες
Μπαίνει στο χειρουργείο ο Έντσο Φερνάντες
ΑΕΚ: «Συμπεριφορές προβοκατόρων προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στην ομάδα μας»
ΑΕΚ: «Συμπεριφορές προβοκατόρων προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στην ομάδα μας»
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 77-69: Έμεινε από ενέργεια και η Μπάρτσα έκανε το 1-1
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 77-69: Έμεινε από ενέργεια και η Μπάρτσα έκανε το 1-1
Λίβερπουλ: Συμφωνία με Σλοτ, αυτός ο αντικαταστάτης του Κλοπ
Λίβερπουλ: Συμφωνία με Σλοτ, αυτός ο αντικαταστάτης του Κλοπ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved