ΑΕΚ – Προμηθέας 84-85: Πατρινό παλικάρι, έγραψε ιστορία και πάει τελικούς με Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ!

ΑΕΚ – Προμηθέας 84-85: Πατρινό παλικάρι, έγραψε ιστορία και πάει τελικούς με Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ!

Ο Προμηθέας έγραψε ιστορία καθώς νίκησε στην παράταση (85-84, 76-76κ.α.) την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στους τελικούς του πρωταθλήματος.

Σε ένα ζευγάρι που σε regular season και playoffs δεν είχε κερδίσει ποτέ ο φιλοξενούμενος, η ομάδα της Πάτρας έκανε το «break» την κατάλληλη στιγμή! Τη στιγμή που θα μπορούσε να γράψει ιστορία! Και για να το πράξει έπρεπε να περάσει από... χίλια κύματα και να δείξει ότι αξίζει να βρεθεί στους τελικούς μαζί με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ! Κι οι παίκτες του Μάκη Γιατρά το έπραξαν και με το παραπάνω!

Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν 71-76, 35'' πριν το φινάλε, αλλά όπως και στο Game 1 είδαν την ΑΕΚ να επιστρέφει, ωστόσο στην παράταση δεν κατέρρευσαν αλλά αποδείχθηκαν πολύ σκληροί για να... πεθάνουν και πήραν πανάξια την πρόκριση σε μια ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ σειρά!!!

Όσον αφορά στην ΑΕΚ, εμφανίστηκε πολύ αγχωμένη, κάτι που προδίδουν κι οι δέκα χαμένες βολές (17/27) αλλά και γενικότερα οι κακές επιλογές στην επίθεση! Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «κιτρινόμαυροι» τελείωσαν το ματς με 5/32 τρίποντα!

Ακόμα κι έτσι, όμως, θα μπορούσε να είχε να πάρει τη νίκη και την πρόκριση, καθώς ο Ντούσαν Σάκοτα πέτυχε 5 συνεχόμενους πόντους στα τελευταία 35 δευτερόλεπτα έστειλε το ματς στην παράταση. Εκεί όπου η «Ένωση» είχε την τελευταία επίθεση μετά από τάιμ άουτ! Αλλά το μόνο που έγινε ήταν να κρατήσει ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος την μπάλα και να επιχειρήσει μπάσιμο, το οποίο ήταν άστοχο... 

Η εξέλιξη του αγώνα

Με τη... συνταγή από τα ματς της Πάτρας ξεκίνησε το ματς ο Προμηθέας, ο οποίος με την «κλειστή» του άμυνα έκλεισε τους διαδρόμους προς το καλάθι του. Οι «κιτρινόμαυροι» αναγκάστηκαν να πάνε σε μακρινά σουτ αλλά το αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσουν με 0/9 τρίποντα (1/15 στο πρώτο ημίχρονο).

Μοναδική εξαίρεση στο κακό επιθετικό παιχνίδι της ΑΕΚ, ήταν ο Βινς Χάντερ, ο οποίος σημείωσε τους 10 πρώτους πόντους της ομάδας του και τους 14 από τους 34 του πρώτου ημιχρόνου. Από την άλλη, ο Προμηθέας δεν ήταν κι αυτός καλός επιθετικά αλλά όσο πήγαινε το ματς εκεί που ήθελε τόσο έβρισκε ρυθμό. Οι παίκτες του Γιατρά κράτησαν χαμηλά τους αντιπάλους τους στην επίθεση και προηγήθηκαν με 22-14 (11'). 

Αυτός που άλλαξε την εικόνα της ΑΕΚ ήταν ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, ο οποίος ερχόμενος από τον πάγκο είχε 10 πόντους (3/5 σουτ, 3/3βολ.) και 3 ασίστ στο δεύτερο δεκάλεπτο. Μάλιστα, με δικό του γκολ-φάουλ, η «Ένωση» ισοφάρισε σε 24-24 (15') αλλά οι φιλοξενούμενοι έμειναν μπροστά στο σκορ, καθώς βρήκαν απαντήσεις έξω από τα 6μ75 (6/12 τρίποντο ως την ανάπαυλα).

Οι παίκτες του Μπάνκι ήταν αποτελεσματικοί μέσα από το «ζωγραφιστό», απ' όπου προήλθαν οι 30 από τους 40 πόντους τους! Κάπως έτσι οι «κιτρινόμαυροι» προηγήθηκαν για πρώτη φορά (40-39 στο 22') μετά το αρχικό 2-0(!) αλλά στη συνέχεια έδειξε να χάνει τον ρυθμό της! Την ίδια ώρα που ο Παρκς βοήθησε την ομάδα του να «τρέξει» σερί 7-0, για να προηγηθεί με 49-43 (25')!

Όπως συνέβη και σχεδόν σε όλο το πρώτο μέρος, οι φιλοξενούμενοι ήταν αυτοί που έδειχναν να πατούν καλύτερα στα πόδια τους και να κάνουν πιο ορθολογικές επιθέσεις. Αποτέλεσμα ήταν ο Προμηθέας να πάει στην τελευταία περίοδο, έχοντας διψήφια διαφορά (59-49) και την ΑΕΚ να μετράει 1/19 τρίποντα!

Οι παίκτες του Μπάνκι ξεκίνησαν με σερί 7-0 το τελευταίο δεκάλεπτο, ενώ παράλληλα ο Χάντερ έφθειρε τους αντίπαλους ψηλούς, με τους Έλις και Παρκς να έχουν τέσσερα φάουλ από το 32'. Λίγο αργότερα ο Αμερικανός ψηλός της ΑΕΚ έβγαλε με πέμπτο τον Έλις, ενώ συνέχισε να σκοράρει, κρατώντας την ομάδα του στο ματς!

Για την ακρίβεια ο Αμερικανός ψηλός έκανε τα πάντα! Μετά από δική του τάπα, άλλωστε, η ΑΕΚ έφτασε στις βολές, με τις οποίες ισοφάρισε σε 68-68 (38'), ενώ είχε και την ευκαιρία να περάσει μπροστά! Οι φιλοξενούμενοι, όμως, είδαν για πρώτη φορά στη σειρά τον Μπράουν να τους δίνει λύσεις και με τρεις βολές του μετά από φάουλ του Λαρεντζάκη, προηγήθηκαν με 76-71, 35'' πριν το τέλος!

Στο σημείο που όλα έδειχναν χαμένα για την ΑΕΚ, αυτός που βγήκε μπροστά ήταν ο captain Σάκοτα! Ο αρχηγός της «Ένωσης» μείωσε σε 73-76 με καλάθι, έπειτα από επιθετικό ριμπάουντ, ενώ και πάλι μετά από χαμένη «κιτρινόμαυρη» επίθεση η μπάλα στον Σάκοτα, ο οποίος πέτυχε ένα τεράστιο τρίποντο! Στα 4.4'' που απέμεναν ο Τζέιμς έπαιξε εξαιρετική άμυνα στον Κασελάκη!

Στο έξτρα πεντάλεπτο, οι ομάδες ήταν αρκετά άστοχες με την άμυνα να είναι σε πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως κι η... ψυχραιμία από τη γραμμή των βολών. Οι γηπεδούχοι ήταν κακοί σε αυτό το κομμάτι, έχοντας 10 χαμένες σε όλο το ματς (ο Χάντερ είχε 1/4 στην παράταση)!

Ακόμα κι έτσι όμως η ΑΕΚ είχε την ευκαιρία να ολοκληρώσει την ολική ανατροπή και να πάρει εκείνη την πρόκριση! Οι «κιτρινόμαυροι» είχαν 9 δευτερόλεπτα αλλά μετά από τάιμ άουτ το μόνο που έγινε ήταν η μπάλα να πάει στον Σαντ-Ρος, ο οποίος έκανε τη διείσδυση αλλά αστόχησε κι έτσι ο Προμηθέας έγραψε ιστορία!

Τα δεκάλεπτα: 14-18, 34-39, 49-59, 76-76 (κ.α.), 84-85.

Τα πλήρη στατιστικά των δύο ομάδων στο gallery...



Euroleague: «Καταιγίδα» η Ρεάλ, εύκολα το 1-0! – Highlights και τηλεοπτικό πρόγραμμα
Euroleague: «Καταιγίδα» η Ρεάλ, εύκολα το 1-0! – Highlights και τηλεοπτικό πρόγραμμα
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: «Μπλόκο» της ΕΛΑΣ στη συγκέντρωση φίλων της «Ένωσης» στο ξενοδοχείο της ομάδας!
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: «Μπλόκο» της ΕΛΑΣ στη συγκέντρωση φίλων της «Ένωσης» στο ξενοδοχείο της ομάδας!
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Ο Τερίμ θα περιμένει τον Μπερνάρ μέχρι την τελευταία στιγμή
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Ο Τερίμ θα περιμένει τον Μπερνάρ μέχρι την τελευταία στιγμή
Παναθηναϊκός AKTOR: "Πληγώθηκε" από τα λάθη του και από τους διαιτητές και break η Μακάμπι
Παναθηναϊκός AKTOR: "Πληγώθηκε" από τα λάθη του και από τους διαιτητές και break η Μακάμπι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved