«Θα μικρύνει η ψαλίδα»

«Θα μικρύνει η ψαλίδα»

Καλύτερο από ό,τι το περίμενε χαρακτήρισε το φετινό πρωτάθλημα ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βασίλης Οικονομίδης, μιλώντας στην εφημερίδα «Sportday».

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, η ψαλίδα ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό και τις υπόλοιπες ομάδες παραμένει μεγάλη, αν και «φυσιολογικά θα αλλάξει, θα αρχίσει να μικραίνει». Ζήτησε επίσης να υπάρξουν κάποιες ρυθμίσεις, ώστε να μπουν στο πρωτάθλημα ομάδες της επαρχίας που πληρούν τις προϋποθέσεις. Αναλυτικά, τα όσα είπε…

-Η κανονική διάρκεια της Α1 αποτελεί μια ανάμνηση. Θα θέλαμε να μας κάνετε έναν απολογισμό για τα τεκταινόμενα είτε εντός είτε εκτός παρκέ...
«Από την αρχή γνωρίζαμε ότι έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη χρονιά. Και είναι κάτι το οποίο είχαμε αναφέρει κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του φετινού πρωταθλήματος. Είχαμε επισημάνει ότι τίποτα δεν είναι εύκολο από τη στιγμή που στην κοινωνία ο κόσμος υποφέρει. Ωστόσο μέσα στη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί, θεωρώ ότι η εικόνα του πρωταθλήματος είναι καλύτερη από ό,τι περιμέναμε. Βέβαια συζητείται ότι η ψαλίδα ανάμεσα στους δύο «μεγάλους» και τις άλλες ομάδες (σ.σ.: Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό) είναι μεγάλη, αλλά φυσιολογικά θα αλλάξει, θα αρχίσει να μικραίνει. Επίσης, άλλο ένα γεγονός το οποίο αξίζει αναφοράς είναι ότι ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ και ο Άρης θα κυνηγήσουν τη θέση που οδηγεί στην Ευρωλίγκα. Γιατί το ελληνικό μπάσκετ έχει ανάγκη τη Θεσσαλονίκη. Θα έχει αρκετό ενδιαφέρον και θα ανεβάσει τον ανταγωνισμό. Ενδεχόμενη μάχη των δύο θα αποτελέσει ένα «ευχάριστο πρόβλημα» και έτσι μέσα και από αυτό θα δώσουμε τις εξετάσεις μας με σκοπό τα πλέι οφ να αποτελέσουν την καλύτερη διαφήμιση. Ακόμη, με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεν είχαμε έκτροπα. Όπως για παράδειγμα στο ματς στο ΣΕΦ ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, στο οποίο παρακολουθήσαμε μια καθαρά αθλητική και μπασκετική ατμόσφαιρα».

-Λογικά θα εντοπίσατε και τα κακώς κείμενα...
«Φυσικά και τα είδα. Δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε ούτε να τα κρύψουμε κάτω από το χαλί. Πρέπει να τα επισημαίνουμε και να ψάχνουμε συνεχώς λύσεις για να βελτιώνεται η κατάσταση. Εννοείται ότι αυτό αφορά τις διοικήσεις των ομάδων. Για παράδειγμα, η ΑΕΚ, ένας ιστορικός σύλλογος, δεν είχε την απαιτούμενη οργάνωση και αυτό ήταν καταλυτικό. Θα πρέπει να υπάρχει η τήρηση των κανόνων και των νόμων όσον αφορά την αδειοδότηση των ομάδων και να προσκομίζονται τα έγγραφα εγκαίρως».

-Όσον αφορά το θέμα της αδειοδότησης, πάντα δίνεται μια παράταση. Τι μπορείτε να κάνετε για αυτό;
«Αν διαβάσεις τον αθλητικό κομμάτι του νόμου, το οποίο οι περισσότεροι αγνοούν, ο επαγγελματικός αθλητισμός έχει πολύ μικρό μερίδιο σε αυτά που γίνονται. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτείας και της ομοσπονδίας και δεν έχει δοθεί η απαιτούμενη οντότητα. Θα μας πείτε «γιατί δεν πάτε να πολεμήσετε άμεσα;». Έχουμε καταθέσει προτάσεις ως ΕΣΑΚΕ και δεν γίνεται στα 19 χρόνια λειτουργίας να χρεωνόμαστε πράγματα στα οποία έχουν άλλοι την ευθύνη».

-Δηλαδή τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;
«Να υπάρξουν κάποιες ρυθμίσεις ώστε ο ΕΣΑΚΕ να έχει την ευθύνη για την απόλυτη ασφάλεια του πρωταθλήματος. Να υπάρχει η δυνατότητα να επιλέγουμε με κριτήρια και να συμπεριλαμβάνουμε πόλεις που μπορούν και θέλουν να αγωνιστούν στο πρωτάθλημα. Έχουμε ένα πλάνο για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά δεν είναι πάντα εύκολα τα πράγματα. Να υπάρχει η δυνατότητα να αγωνίζονται ομάδες επαρχιακές που πληρούν τις προϋποθέσεις και να επιλέγονται μέσω της επιτροπής κριτηρίων του ΕΣΑΚΕ και της ομοσπονδίας, με σκοπό να διαφημίσουν το μπάσκετ στη χώρα μας».

-Παρακολουθούμε ότι υπάρχει μια τάση κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τη νέα αγωνιστική σεζόν. Θεωρείτε ότι είναι η καλύτερη λύση;
«Είναι μονόδρομος η κεντρική διαχείριση των δικαιωμάτων και είναι επιτακτική η ανάγκη. Η ισχύς εν τη ενώσει. Ναι μεν δεν θα υπάρχει η δυνατότητα επιλογής, αλλά θα είναι πολύ ωραίο οι ομάδες να ισχυροποιούνται μέσω πακέτου. Φυσικά χρειάζεται και η βοήθεια των «μεγάλων» ομάδων (σ.σ.: Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός) και μέχρι στιγμής δείχνουν κατανόηση ότι πρέπει και μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό το πακέτο. Άλλωστε σε ό,τι θέλεις να κάνεις οι «μεγάλες» ομάδες αποτελούν πάντα την οπλομηχανή σου».



Βόλος: Επιμένει στην πώληση της ΠΑΕ ο Αχιλλέας Μπέος
Βόλος: Επιμένει στην πώληση της ΠΑΕ ο Αχιλλέας Μπέος
Βραζιλία: Ο Ρονάλντο πούλησε την Κρουζέιρο
Βραζιλία: Ο Ρονάλντο πούλησε την Κρουζέιρο
Euroleague, Μακάμπι Τελ Αβίβ - Παναθηναϊκός AKTOR: Στον… αέρα το Game 3
Euroleague, Μακάμπι Τελ Αβίβ - Παναθηναϊκός AKTOR: Στον… αέρα το Game 3
NBA: Οι Σπερς και οι Πέισερς θα παίξουν δύο αγώνες στο Παρίσι το 2025
NBA: Οι Σπερς και οι Πέισερς θα παίξουν δύο αγώνες στο Παρίσι το 2025
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved