Μάντζαρης στο Onsports: «Καλύτερα για την ΑΕΚ, όραμα το Περιστέρι»

Μάντζαρης στο Onsports: «Καλύτερα για την ΑΕΚ, όραμα το Περιστέρι»

Ο Αντώνης Μάντζαρης μιλάει στο Onsports για την περσινή του χρονιά στην ΑΕΚ, εξηγεί γιατί είναι καλύτερα για την Ένωση που δεν ανέβηκε στην Α1 και δηλώνει ότι στην επιστροφή του στο Περιστέρι θα έχει ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια της ομάδας να πρωταγωνιστήσει ξανά στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο 26χρονος γκαρντ τονίζει ότι είναι κρίμα για τους «κιτρινόμαυρους» που δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στα σαλόνια του ελληνικού μπάσκετ, αλλά θεωρεί πως είναι καλύτερα έτσι γιατί... «Η ΑΕΚ αξίζει να είναι στην Α1 όχι με μιζέρια, αλλά με αισιοδοξία και όπως της αρμόζει. Γιατί ακόμη και να ανέβαινε πέρσι, θα είχε χρέη 10 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν θα την άφηναν να γίνει μεγάλη όπως ήταν στο παρελθόν», είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του.

«Μίλησα με τον πρόεδρο (Στέφανος Κιουριτζόγλου), ο οποίος με γνωρίζει από μικρό παιδί, με έπεισε ότι η ομάδα έχει όραμα και ότι δεν θα κάνει τα ίδια λάθη του παρελθόντος», το σχόλιό του για την προσπάθεια ανάκαμψης του Περιστερίου.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Αντώνη Μάντζαρη στο Onsports:

Μετά από μία σεζόν απουσίας σου από το Περιστέρι και παρουσίας στην ΑΕΚ, επέστρεψες στην ομάδα των δυτικών προαστίων. Τελικά δεν μπορείς χωρίς το Περιστέρι, εκεί που ανδρώθηκες μπασκετικά;

«Το Περιστέρι είναι η μπασκετική μου στέγη, το σπίτι μου... Εκεί μεγάλωσα, εκεί έμαθα το άθλημα... Γενικά πιστεύω ότι όλοι οι αθλητές χρωστούν κάτι στις ομάδες που ανδρώνονται, έτσι και εγώ θεώρησα σωστό, στην πιο κρίσιμη καμπή, πιστεύω, της ιστορίας της, να είμαι παρών. Αυτό επέλεξα. Το Περιστέρι. Αν και είχα προτάσεις και από άλλες ομάδες της Α1, ήθελα να βοηθήσω το Περιστέρι, όπως με βοήθησε και αυτό να βγάζω τώρα το ψωμί μου».

Πέρσι αποχώρησες εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε το Περιστέρι, κάτι που ισχύει και φέτος. Ποιοί ήταν οι λόγοι που σε έκαναν να επιστρέψεις;

«Για να πω την αλήθεια, πέρσι έφυγα πολύ άσχημα παρόλο που δεν βγήκε πουθενά και εγώ δεν έχω μιλήσει για αυτό. Δεν μου είχαν συμπεριφερθεί σωστά και γενικά είχα αποχωρήσει με πικρία, αλλά μίλησα με τον πρόεδρο (Στέφανος Κιουριτζόγλου), ο οποίος με γνωρίζει από μικρό παιδί, με έπεισε ότι η ομάδα έχει όραμα και ότι δεν θα κάνει τα ίδια λάθη του παρελθόντος. Αν φέτος καταφέρουμε να μείνουμε στην κατηγορία από του χρόνου θα είμαστε υγιείς, κάτι που αρμόζει στο Περιστέρι και όχι αυτό το χάλι που είχε τα τελευταία τρία χρόνια που χρωστάει από εδώ και από εκεί. Έχει γίνει μια σημαντική δουλειά από τον Στέφανο Κυριτζόγλου, τον κ. Σκορδάκη, και τον κ. Κώτση που μάζεψαν λίγο τα οικονομικά και αν σωθούμε φέτος, από του χρόνου θα έχουμε πολύ μικρό έλλειμμα, το οποίο θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε μια καλή ομάδα».

Οπότε είναι και ένα «στοίχημα» για σένα να ηγηθείς της ομάδας του Περιστερίου που θα μπορέσει να πρωταγωνιστήσει ξανά στην Α1;

«Έτσι ακριβώς. Μου δόθηκε φέτος το βήμα να βγω μπροστά. Όλοι περιμένουν μια ευκαιρία σαν και αυτή και εγώ την πήρα. Μίλησα με τον κόουτς (Κουστένης), ο οποίος μου ανέθεσε ηγετικό ρόλο, με ξέρει τι παίκτης είμαι, τον ξέρω και θεωρώ ότι για μένα είναι ένα μεγάλο άλμα, όπως και για τον ίδιο, γιατί αυτή η ομάδα στηρίζεται σε νέα παιδιά που θέλουν να αποδείξουν. Οικονομικά δεν αντέχει να πάρει φτασμένους παίκτες, αλλά παίκτες με προοπτική και δίψα για μάθηση».

Η εμπειρία σου από την ΑΕΚ πέρσι στην Α2 ποια ήταν;

«Από την ΑΕΚ αποκόμισα τις καλύτερες εντυπώσεις. Παρόλο που έχω αγωνιστεί τόσα χρόνια στο Περιστέρι, η αναγνωρισιμότητα που είχα σαν αθλητής της ΑΕΚ ήταν τριπλάσια και ας έπαιζα στην Α2. Και το Περιστέρι είναι μεγάλη ομάδα, αλλά η ΑΕΚ είναι ΑΕΚ, είναι βασίλισσα και έχει τον κόσμο της παντού. Για παράδειγμα, όπου παίζαμε, στις Σέρρες, στη Λευκάδα και αλλού είχαμε sold out. Σε όλα τα ξενοδοχεία συναντούσαμε αποστολές από τους οπαδούς που μας εμψύχωναν. Γενικά, έφυγα με τις καλύτερες εντυπώσεις και είναι πολύ κρίμα που αυτή η ομάδα δεν κατάφερε να ανέβει στην Α1. Αλλά θέλω να προσθέσω ότι για μένα ήταν καλύτερο αυτό που έγινε όσο και αν πικραίνει τον κόσμο της ΑΕΚ. Γιατί η ΑΕΚ αξίζει να είναι στην Α1 όχι με μιζέρια, αλλά με αισιοδοξία και όπως της αρμόζει. Ακόμη και να ανέβαινε πέρσι, θα είχε χρέη 10 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν θα την άφηναν να γίνει μεγάλη όπως ήταν στο παρελθόν».

Θα έλεγες ότι σου έμεινε απωθημένο που δεν καταφέρετε να οδηγήσετε την ΑΕΚ ξανά στην Α1;

«Σίγουρα, ήταν στενάχωρο πολύ, αλλά η προσπάθεια που έγινε ήταν τεράστια, αν λάβει κανείς υπόψη ότι η ομάδα σχηματίστηκε την τελευταία στιγμή και λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα με ελλιπές ρόστερ και χωρίς προετοιμασία. Τηρουμένων των αναλογιών κάναμε μια καλή πορεία, αλλά βέβαια όχι την καλύτερη δυνατή».

Όπως είπες, αν το Περιστέρι παραμείνει στην κατηγορία από του χρόνου θα μπορέσει να διεκδικήσει κάτι καλύτερο. Φέτος τι μπορεί να πετύχει;

«Το Περιστέρι μπορεί να κάνει αυτό που μας είπε ο κόουτς. Είναι μια νέα ομάδα που θα βγάλει πολύ ενέργεια μέσα στο γήπεδο, θα έχει άγνοια κινδύνου και γενικά όλοι οι άνθρωποι που την απαρτίζουν αυτή τη στιγμή, έχουν μόνο να κερδίσουν από αυτή. Κανείς δεν έχει να χάσει. Όλα τα παιδιά είναι συνειδητοποιημένα ότι η οικονομική κατάσταση έξω είναι δύσκολη, παρόλα αυτά η ομάδα εγγυήθηκε κάποια λεφτά σε αρκετά παιδιά. Λίγα λεφτά, αλλά τα εγγυήθηκε και αυτό δείχνει ότι στο Περιστέρι κάτι αλλάζει. Πολλοί θεωρούν ότι το Περιστέρι είναι μέσα στις δύο-τρεις ομάδες που είναι πιο πιθανό να υποβιβαστούν με βάση το ρόστερ, αλλά εγώ διαβεβαιώνω ότι η ομάδα που κερδίζει δεν είναι η καλύτερη ομάδα, αλλά η καλύτερα προπονημένη ομάδα και η δική μας θα είναι από τις καλύτερα προπονημένες στο πρωτάθλημα».

Έχετε βάλει κάποιον συγκεκριμένο στόχο ή θα πάτε βήμα-βήμα;

«Αν βάλουμε κάποιον στόχο θα χαθούμε σαν ομάδα. Δεν πρέπει να θέτουμε στόχους, αλλά να πάμε παιχνίδι με παιχνίδι και προπόνηση με προπόνηση. Δεν μπορούμε να θέσουμε στόχο, ούτε παραμονή, ούτε νίκες, ούτε κάτι παραπάνω. Θα πάμε αγώνα με αγώνα».

Σε προσωπικό επίπεδο, εσύ είσαι και προπονητής στην ΕΣΚΑΝΑ. Θα ήθελες να ακολουθήσεις την προπονητική αργότερα;

«Αυτό ξεκίνησε πέρσι στην ουσία από ομάδα του Περιστερίου. Έμενα δίπλα από το γήπεδο Μαζαράκη, μου έγινε η πρόταση και θεώρησα ότι καλό είναι να αρχίσω να ασχολούμαι με αυτό γιατί μου αρέσει το μπάσκετ και παρακολουθώ συνέχεια το άθλημα. Η περσινή μου εμπειρία ήταν κάτι πρωτόγνωρο, μου άρεσε πολύ και φέτος μου έγινε μια πολύ τιμητική πρόταση από τον Πορφύρα που είναι ιστορικός και από τους καλούς συλλόγους του Πειραιά και θεώρησα ότι αν μπορώ να τα συνδυάσω και τα δύο με βάση το πρόγραμμά μου τότε καλό είναι για μένα να ξεκινήσω από τώρα.

Ευτυχώς η επιλογή μου να αγωνιστώ στο Περιστέρι με βοήθησε πολύ σε αυτό γιατί και ο κόουτς με βοηθάει σε τεχνικά ζητήματα και όποτε έχω απορίες μου δείχνει, παίρνω πράγματα και από την ομάδα και έχω προσαρμόσει τα ωράριά μου ώστε να μπορώ να παρευρεθώ και στις δύο ομάδες με τη βοήθεια και του συνεργάτη μου και γενικά τα συνδυάζω πολύ καλά μέχρι τώρα. Ο Πορφύρας δείχνει κατανόηση και γνωρίζει ότι λόγω των ταξιδιών θα είμαι απών, αλλά πίστεψε σε μένα και αυτό με τιμάει πολύ».

Οπότε, θα ήθελες να ακολουθήσεις την προπονητική, αν και είναι νωρίς ακόμα;

«Σίγουρα, αν και υπάρχουν πολλοί προπονητές, αλλά πιστεύω ότι με τη δουλειά μου θα αποδείξω ότι αξίζω να είμαι σε αυτόν τον χώρο και όταν θα σταματήσω το μπάσκετ στα 34-35 μου, θα έχω οκτώ χρόνια εμπειρίας από τους πάγκους. Αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για μένα».

Πως βλέπεις που όλες οι ομάδες φέτος στην Α1 επέλεξαν να έχουν Έλληνες προπονητές;

«Αυτό είναι πολύ θετικό, όπως επίσης ότι στηρίζονται σε Έλληνες παίκτες. Το μόνο στενάχωρο είναι ότι για να γίνει αυτό έπρεπε να φτάσουμε να έχουμε οικονομικά προβλήματα. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει καιρό τώρα. Βέβαια, υπήρχαν οι μεγάλες προσωπικότητες όπως οι Ομπράντοβιτς και Ίβκοβιτς που είναι κορυφαίου επιπέδου προπονητές. Ήταν χαρά μας να είναι εδώ, αλλά οι Έλληνες πρέπει να στηρίξουν τους Έλληνες. Όπως γίνεται στη Σερβία, όπου το πρωτάθλημα είναι γεμάτο από Σέρβους προπονητές και Σέρβους παίκτες και για αυτό και έχουν παραγωγή και στο εξωτερικό. Αν στην Ελλάδα κάθε χρόνο παίζουν τρία παιδιά και οι άλλοι είναι σε Α2 και Β' Εθνική, τότε πως θα βγει η παραγωγή παικτών; Αν οι Έλληνες "ψηθούν" στην Α1 θα έχουμε και καλύτερη εθνική ομάδα και θα στείλουμε παιδιά και έξω».

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, αυξάνεται ο αριθμός των Ελλήνων παικτών και προπονητών που πηγαίνουν στο εξωτερικό... Φέτος είχαμε τα παραδείγματα των Κώστα Καϊμακόγλου, Βασίλη Φραγκιά, Κώστα Φλεβαράκη...

«Το ελληνικό πρωτάθλημα όσο και αν έχει πέσει το επίπεδό του από τα προηγούμενα χρόνια, είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη από πλευράς τακτικής και αυτό οφείλεται στους Έλληνες προπονητές που είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο».

Έχεις σκεφτεί ποτέ να πας εξωτερικό;

«Πιο μικρός δεν το είχα σκεφτεί, αλλά μεγαλώνοντας και ωριμάζοντας τώρα που έχω πάει 26 χρονών, αν τύχαινε κάτι καλό δεν θα έλεγα όχι, γιατί όπως είναι τα πράγματα στην Ελλάδα, το μέλλον δεν είναι και πολύ ευοίωνο. Παλαιότερα εδώ ήταν καλύτερα και οι μισθοί ήταν πιο μεγάλοι, ακόμη και στην Α2 και δεν είχες λόγο να ξενιτευτείς. Ωστόσο, τώρα είναι δύσκολα και δεν εξαργυρώνεις μια καλή χρονιά με ένα καλό συμβόλαιο».

Μου είπες ότι το Περιστέρι θα βασισθεί σε νέα παιδιά Έλληνες, κάτι που έκανε και ο Ολυμπιακός πέρσι και του βγήκε, αφού κατέκτησε τόσο το ελληνικό πρωτάθλημα όσο και την Ευρωλίγκα για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια. Μάλιστα, εσύ είχες και τον αδερφό σου (Βαγγέλης) στους «ερυθρόλευκους», που ήταν ένας παίκτης που αναδείχθηκε μέσα από αυτούς τη σεζόν που έφυγε...

«Εμένα μόνο χαρά μου έδωσε η πρόοδος του αδερφού μου, μέσα από την ομάδα και μέσα από την προσωπική του επίδοση. Μπασκετικά τον έχω μεγαλώσει, κάθε χρόνο ήμασταν συμπαίκτες και αυτός στο πρώτο του βήμα μακριά από μένα τα σάρωσε όλα. Οπότε μόνο χαρά μπορώ να νιώθω για αυτόν και πιστεύω ότι αποτελεί κλασικό παράδειγμα για όλους τους πιτσιρικάδες. Ότι ένα παιδί από μια γειτονιά, το Περιστέρι, αν δουλέψει και έχει το κεφάλι χαμηλά μπορεί να φτάσει στο κορυφαίο επίπεδο».

Παρακολούθησες το 3x3;

«Με βρίσκει πολύ θετικό αυτή η νέα προσπάθεια γιατί ουσιαστικά εκεί μάθαμε όλοι το μπάσκετ. Στις ΗΠΑ τα πρωταθλήματα που γίνονται στα ανοικτά γήπεδα έχουν μεγάλη απήχηση και τα έχουν οι ΝΒΑερς. Είναι καλό, δίνει μια διαφορετική νότα στο μπάσκετ και είναι πιο εύκολο για τα παιδιά να έρθουν πιο κοντά στο άθλημα. Εμείς το καλοκαίρι που δεν έχουμε υποχρεώσεις παίζουμε συχνά 3x3. Τώρα που είναι και θεσμός είναι ακόμη καλύτερο».



Με τη νέα της εμφάνιση στην Αθήνα η Φιορεντίνα
Με τη νέα της εμφάνιση στην Αθήνα η Φιορεντίνα
Ιστιοπλοΐα: Το παγκόσμιο πρωτάθλημα Formula Kite στο Ιέρ
Ιστιοπλοΐα: Το παγκόσμιο πρωτάθλημα Formula Kite στο Ιέρ
Πότε λήγει η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις
Πότε λήγει η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις
Πετρούνιας: «Με δανεικά στο Παγκόσμιο του 2014»
Πετρούνιας: «Με δανεικά στο Παγκόσμιο του 2014»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved