Καλλινικίδης στο Onsports: «Το Ρέθυμνο δεν είναι φωτοβολίδα...»

Καλλινικίδης στο Onsports: «Το Ρέθυμνο δεν είναι φωτοβολίδα...»

Ο Άκης Καλλινικίδης μιλάει στο Onsports για τη φιλοδοξία του νέου Ρεθύμνου να επαναλάβει την περσινή του σπουδαία πορεία στην Α1, τους λόγους που τον οδήγησαν στην ανανέωση της συνεργασίας του με την ομάδα και τη σημασία που έχει για το ελληνικό μπάσκετ να πρωταγωνιστούν σύλλογοι από την επαρχία.

Ο 34χρονος άσος μιλάει με τα καλύτερα λόγια για την περσινή του εμπειρία στην Κρήτη, κάτι που τον έκανε να παραμείνει και θέτει ως κύριο στόχο για τη νέα χρονιά την γρήγορη παραμονή στην κατηγορία. Εφόσον αυτή εξασφαλιστεί δεν αποκλείει ανάλογη πορεία με την περσινή που το Ρέθυμνο τερμάτισε στην πρώτη τετράδα της κανονικής περιόδου της Α1.

«Χωρίς αμφιβολία, είναι αρκετά δύσκολο, αλλά γιατί όχι; Έχουμε την εμπειρία την περσινή, έχουμε τον ενθουσιασμό και αν καταφέρουμε να φτιάξουμε μια καλή ομάδα είναι στο χέρι μας», είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του έμπειρου παίκτη.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Άκη Καλλινικίδη στο Onsports:

Ανανέωσες τη συνεργασία σου με την ομάδα και θα βρίσκεσαι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Ρέθυμνο. Τι ήταν αυτό που σε κράτησε για μία ακόμη σεζόν στην Κρήτη;

«Με κράτησαν οι συνθήκες που υπάρχουν εδώ από την περσινή χρονιά που ήταν αρκετά ικανοποιητικές. Η ομάδα και το προπονητικό τιμ έδειξαν ότι με θέλουν και έχω το κίνητρο να κάνουμε μια πορεία ανάλογη με την περσινή. Να δείξουμε ότι δεν ήταν φωτοβολίδα, αλλά να το επαναλάβουμε».

Πιστεύεις ότι το Ρέθυμνο έχει τις δυνατότητες να πρωταγωνιστήσει ξανά στην Α1;

«Χωρίς αμφιβολία, είναι αρκετά δύσκολο, αλλά γιατί όχι; Έχουμε την εμπειρία την περσινή, έχουμε τον ενθουσιασμό και αν καταφέρουμε να φτιάξουμε μια καλή ομάδα είναι στο χέρι μας. Οπωσδήποτε δεν ξεκινάμε με αυτόν τον στόχο να βρεθούμε στην τέταρτη θέση, αλλά θα προσπαθήσουμε να σωθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται και από εκεί και πέρα να κοιτάξουμε τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε. Αυτή είναι η δεύτερή μας χρονιά στην Α1, δεν έχουμε καθιερωθεί ακόμα για να μπορούμε να μιλάμε για την υπέρβαση και το βήμα παραπάνω».

Ποια στοιχεία πρέπει να κρατήσει το Ρέθυμνο για να επαναλάβει την ίδια καλή πορεία με πέρσι που βρέθηκε στην τετράδα στην κανονική περίοδο της Α1;

«Πρέπει να κρατήσουμε πάρα πολλά στοιχεία. Πάνω από όλα τη φιλοσοφία μας. Είτε αυτή είναι το στυλ παιχνιδιού, το οποίο έχουμε και στο οποίο στηρίζεται ο κόουτς (Στέργιος Κουφός) και εμείς, είτε είναι ο τρόπος δουλειάς, ο οποίος ήταν πολύ σκληρός και μας έφτασε μέχρι το τέλος σε αυτή τη θέση. Το μόνο που πρέπει να διορθώσουμε είναι κάποιες λεπτομέρειες και λάθη για να μπορέσουμε και πάλι να είμαστε ανταγωνιστικοί και να διεκδικούμε τα παιχνίδια μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο».

Άρα πρώτος στόχος είναι η γρήγορη παραμονή;

«Γενικά το πρωτάθλημα θα είναι πιο δύσκολο, αντικειμενικά, από τη στιγμή που φέτος πέφτουν δύο ομάδες και για την ώρα δεν δείχνει κάποιος σύλλογος να έχει τα προβλήματα που είχε πέρσι το Μαρούσι. Οπότε θα υπάρχει πολύ μεγάλος ανταγωνισμός για το ποιοι θα σωθούν. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι αφού πέρσι τα καταφέραμε, θέλουμε να το κάνουμε και φέτος και να αποβάλουμε το άγχος όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

Αυτό που έκανε πέρσι το Ρέθυμνο, που πρωταγωνίστησε μαζί με Κολοσσό Ρόδου και Καβάλα, πόσο σημαντικό είναι γα την Α1;

«Αυτό οφείλεται και στη συγκυρία των καιρών. Οι ομάδες από τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως ο ΠΑΟΚ και ο Άρης από τη Θεσσαλονίκη έχουν τα δικά τους προβλήματα, στην Αθήνα το Περιστέρι δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ενώ μόνο ο Πανιώνιος είναι πέρα από τους δυο μεγάλους που κρατά την Αθήνα μπασκετικά, όταν η ΑΕΚ έχει πέσει στη Β' Εθνική. Από την άλλη οι επαρχιακές ομάδες δείχνουν μια σταθερότητα. Οι σύλλογοι που εκπροσωπούν μια πόλη και αυτή τους στηρίζει και ηθικά και υλικά μπορούν να βρουν χώρο για να πρωταγωνιστήσουν και αυτό είναι σημαντικό για να βλέπει ο κόσμος ότι υπάρχει βάση και εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης και άλλοι από την επαρχία να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα».

Οι μεταγραφές που έχουν κάνει οι ομάδες φέτος, κυρίως οι ξένοι, μπορούν να αναβαθμίσουν το ελληνικό πρωτάθλημα;

«Δε νομίζω ότι θα είναι καλύτερο το ελληνικό πρωτάθλημα. Μπορεί να είναι πιο ανταγωνιστικό, αλλά όσον αφορά το επίπεδό του, αυτό θα κινηθεί στα περσινά πλαίσια. Δε νομίζω ότι ήρθαν οι μεγάλοι παίκτες που θα μπορέσουν να κάνουν τη διαφορά στην Α1, αφού οι Αμερικανοί έρχονται για να γίνουν γνωστοί και να κάνουν το βήμα παραπάνω. Δεν βλέπω ότι το επίπεδο ανεβαίνει. Ο ανταγωνισμός θα είναι μεγαλύτερος, όμως, κυρίως γιατί έχουν πέσει τα μπάτζετ».

Η αλήθεια είναι ότι το Ρέθυμνο είχε πολύ καλούς ξένους πέρσι που το βοήθησαν πολύ και αναδείχθηκαν μέσα από την πολύ καλή πορεία του. Ο Ζακ Λαμάρ Ράιτ πήρε μεταγραφή για τη Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης, ενώ ο Ντιόντε Κρίστμας εξασφάλισε συμβόλαιο στο ΝΒΑ και τους Μπόστον Σέλτικς...

«Σε αυτό το κομμάτι ήμασταν πολύ τυχεροί. Τα παιδιά μας βοήθησαν πάρα πολύ και δικαιωματικά βρίσκονται πλέον εκεί που βρίσκονται. Ελπίζω να σταθούμε ανάλογα τυχεροί. Ωστόσο, όταν φέρνεις έναν Αμερικανό και κυρίως ρούκι ή που δεν έχει πολλά χρόνια εμπειρίας στην Ευρώπη, το ρίσκο είναι μεγάλο. Από τη μία μπορεί να χάσεις πολλά, αλλά από την άλλη μπορεί να κερδίσεις εξίσου πολλά. Εμείς ελπίζουμε στις επιλογές των ξένων να κινηθούμε σε ανάλογο επίπεδο γιατί πραγματικά χρειαζόμαστε τη βοήθειά τους».

Εδώ και ένα χρόνο είσαι σε επαρχιακή ομάδα, ενώ δεν είχες αγωνιστεί ξανά εκτός Αθηνών στην καριέρα σου. Η εμπειρία σου ποια είναι;

«Πρόκειται για πολύ όμορφη εμπειρία γιατί είμαι σε μια ομάδα εξαιρετικά οργανωμένη. Αγωνιστικά πήγαμε πάρα πολύ καλά και αυτά ήταν τα δύο κύρια στοιχεία που με έκαναν πολύ ευχαριστημένο. Από εκεί και πέρα έχω τις καλύτερες εντυπώσεις από την πόλη και τους ανθρώπους που συνάντησα. Από τη στιγμή που αυτό συνδυάστηκε με την καλή πορεία που είχαμε και ότι δεν αντιμετωπίσαμε εξωαγωνιστικά προβλήματα έκαναν την απόφασή μου να μείνω ακόμη πιο εύκολη».

Από αυτά που βλέπεις μέχρι τώρα στην προετοιμασία, η φιλοσοφία του νέου Ρεθύμνου ποια θα είναι;

«Ακόμη είναι νωρίς, αφού και το ρόστερ δεν έχει ολοκληρωθεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βασιστούμε ξανά στη σκληρή δουλειά και δεν θα εγκαταλείψουμε τη φιλοσοφία που μας έφερε στην περσινή θέση. Να ελέγχουμε εμείς τα παιχνίδια, να καθορίζουμε εμείς τη μοίρα μας και όχι να περιμένουμε από τον αντίπαλο να μας ελέγχει».

Παρακολούθησες το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 3x3 που έγινε στην Αθήνα και το Ζάππειο; Πως σου φαίνεται το νέο εγχείρημα στο χώρο του μπάσκετ;

«Ήταν μια πολύ ωραία διοργάνωση και εγώ οτιδήποτε προβάλλει το μπάσκετ το βρίσκω θετικό. Εμείς μεγαλώσαμε με τέτοια παιχνίδια, σε τσιμεντένια γήπεδα με 2 εναντίον 2, 3 εναντίον 3... Έγιναν ωραία παιχνίδια και το θέαμα και το επίπεδο ήταν πολύ καλό. Για πρώτο παγκόσμιο τουρνουά νομίζω πήγε αρκετά καλά. Ελπίζω σε ανάλογη συνέχεια γιατί οτιδήποτε κάνει καλό στο άθλημα είναι ευπρόσδεκτο».



Παναθηναϊκός: «Στο στόχαστρο ο Αντώνης Παπαδόπουλος της Ντόρτμουντ»
Παναθηναϊκός: «Στο στόχαστρο ο Αντώνης Παπαδόπουλος της Ντόρτμουντ»
«Στροφή» στους Έλληνες από τις μεγάλες ομάδες της Super League!
«Στροφή» στους Έλληνες από τις μεγάλες ομάδες της Super League!
ΝΒΑ: Πρόστιμο 25.000 δολαρίων στον Ράσελ
ΝΒΑ: Πρόστιμο 25.000 δολαρίων στον Ράσελ
Ο Πύρρος Δήμας στην πρώτη φωτογραφία με τη νεογέννητη κορούλα του
Ο Πύρρος Δήμας στην πρώτη φωτογραφία με τη νεογέννητη κορούλα του
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved