Το καμάρι της Νεάπολης

Το καμάρι της Νεάπολης

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ο Μακεδονικός έγραψε την πιο χρυσή σελίδα της ιστορίας του, καθώς κατάφερε ν’ ανέβει στην πρώτη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία. Το Onsports θυμάται…

Έτος ίδρυσης: 1928
Έδρα: Γήπεδο Μακεδονικού (8.000 θέσεις)
Συμμετοχές στην Α’: 1
Αγώνες: 34
Νίκες: 11. Ισοπαλίες: 7. Ήττες: 16
Τέρματα υπέρ-κατά: 30-52
Μεγαλύτερη εντός έδρας νίκη: Μακεδονικός-Ρόδος 4-0
Μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη: Καστοριά-Μακεδονικός 0-1
Μεγαλύτερη εντός έδρας ήττα: Μακεδονικός-Λάρισα 0-1
Μεγαλύτερη εκτός έδρας ήττα: ΟΦΗ-Μακεδονικός 6-0

Η αρχική ονομασία του συλλόγου που ιδρύθηκε το 1928 ήταν «Προσφυγική Ένωση». Τίτλος ενδεικτικός για το… πόθεν έσχες του συλλόγου ο οποίος μπήκε φουριόζος στα ποδοσφαιρικά πράγματα της Βόρειας Ελλάδας. Σε τρείς μόνο σεζόν κατάφερε να κερδίσει δύο ανόδους και ισάριθμες κατηγορίες.

Το 1936, ως μέλος της τότε Α’ Κατηγορίας, με εντολή της κυβέρνησης Μεταξά, μετονομάζεται σε Α.Π.Σ. Μακεδονικός. Εξελίχθηκε σε σημαντικό σωματείο της Θεσσαλονίκης στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια διόλου τυχαίο άλλωστε δεν ήταν ότι ο Μακεδονικός αναδείχθηκε πρωταθλητής της πόλης και συμμετείχε στο Εθνικό πρωτάθλημα μαζί με Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Πανιώνιο, Εθνικό και Ηρακλή.

Από το 1953 βρίσκεται σχεδόν μόνιμα στο κλαμπ των συλλόγων της Β’ Εθνικής. Στα τέλη της δεκαετίας των 50s  η τότε διοίκηση βγάζει στο σφυρί το τότε γήπεδο, αγοράζει 32 στρέμματα στη Νέα Ευκαρπία και κατασκευάζει νέο το οποίο εγκαινιάστηκε το 1968. Πέντε χρόνια αργότερα γίνεται η συγχώνευση με τη Δόξα Νεάπολης και η νέα ονομασία είναι Μακεδονικός Νεάπολης.

Το 1975 υποβιβάζεται στην Α’ Ερασιτεχνική αλλά δύο χρόνια αργότερα επιστρέφει στη Β’. Στην επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυση της ομάδας αναλαμβάνει πρόεδρος ο Θωμάς Βουλινός και τέσσερα χρόνια αργότερα έρχεται η κορυφαία στιγμή.

Το 1982 ο Μακεδονικός κατακτά το πρωτάθλημα του Βορείου ομίλου της Β’ Εθνικής και προβιβάζεται για πρώτη φορά στη «μεγάλη» κατηγορία.

Η χρονιά της Α’ Εθνικής

Η πλέον αξιομνημόνευτη σελίδα στην ιστορία του Μακεδονικού είναι αναμφισβήτητα η συμμετοχή –μοναδική ως σήμερα- στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής. Την περίοδο 1982-83, οι «πράσινοι» αγωνίστηκαν στην πρώτη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία της χώρας, σ’ ένα πρωτάθλημα 18 ομάδων. Τερμάτισαν στην 14η θέση, ισόβαθμοι με τον Πανιώνιο, έχοντας από 29 βαθμούς (βαθμολογικό σύστημα με 2 πόντους στη νίκη). Τη σεζόν εκείνη υποβιβάζονταν στη Β’ Εθνική τέσσερις ομάδες, με συνέπεια ο Μακεδονικός να οδηγηθεί σε μπαράζ υποβιβασμού. Η συναρπαστική αναμέτρηση με τους «κυανέρυθρους» έγινε στο Βόλο και η ομάδα της Νέας Σμύρνης επικράτησε με 3-2.  Στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους ο Καραμίχαλος σκόραρε για τον Μακεδονικό, σε δύο λεπτά (64’, 66’) Λαζάρου και Σαραβάκος δίνουν προβάδισμα στον Πανιώνιο, ισοφαρίζει ο Γιαννακούλας στο 83’ το τελικό σκορ «γράφει» πέντε λεπτά πριν από το φινάλε ο Σαραβάκος.

Ο Μακεδονικός είχε απολογισμό 11 νίκες, 7 ισοπαλίες και 16 ήττες. Πέτυχε 30 γκολ και δέχτηκε 52. Στα αξιοσημείωτα το γεγονός ότι δεν ηττήθηκε εντός έδρας από ΠΑΟΚ, Άρη, Ηρακλή, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ. Πρώτος σκόρερ της ομάδας αναδείχθηκε ο Καραμίχαλος με 11 τέρματα, ενώ στο ιδιόκτητο γήπεδό του έκοψε 70.068 εισιτήρια σε 17 ματς, με μέσο όρο 4.122. Προπονητής ήταν ο Φιορέλ Κράους ως την 24η αγωνιστική. Στη συνέχεια ανέλαβε ο Μιχάλης Μπέλης.

8449

Η ομάδα της Α’ Εθνικής

ΕΠΩΝΥΜΟ

ΘΕΣΗ

ΣΥΜΜ.

ΓΚΟΛ

ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Τ

10

-

ΑΤΜΑΤΖΙΔΗΣ

Α

18

-

ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΛΑΣ

Α

26

1

ΓΑΛΑΝΗΣ

Μ

10

-

ΔΡΑΜΠΗΣ

Μ

33

1

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

Μ

26

-

ΗΛΙΑΔΗΣ

Α

33

-

ΚΑΤΣΑΝΙΚΑΣ

Α

8

-

ΚΟΥΡΟΥΤΖΙΔΗΣ

Μ

3

-

ΚΕΡΜΑΝΙΔΗΣ

Ε

33

6

ΚΑΡΑΜΙΧΑΛΟΣ

Ε

34

11

ΜΠΙΚΑΣ

Α

26

-

ΜΠΟΪΚΟΓΛΟΥ

Τ

9

-

ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ Γ.

Μ

27

1

ΠΕΝΝΟΣ

Μ

20

3

ΡΗΓΑΣ

Α

28

1

ΡΟΥΣΣΟΣ

Μ

25

3

ΣΟΥΓΚΑΡΙΝ (Ρουμ.)

Μ

18

-

ΤΣΙΓΚΟΥΛΗΣ

Α

4

-

ΤΟΜΗΣ

Μ

19

1

ΤΕΡΖΑΝΙΔΗΣ

Μ

12

-

ΦΑΝΑΡΑΣ

Τ

19

-

Μεγάλοι ποδοσφαιριστές, που φόρεσαν τη φανέλα της ομάδας στην πρώιμη περίοδο της ιστορίας της ήταν οι Ρίζος, Ολύμπος, Καραμανλής, Ναζηρίδης, Καρακομνηνός, αδελφοί Ιωαννίδη, αδελφοί Τασσόπουλοι, Θόδωρος Αποστολίδης. Στα τέλη της δεκαετίας του 60 εμφανίστηκε ο Γιάννης Γούναρης, δεξιός μπακ με σημαντική καριέρα κατοπινά σε ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και Εθνική ομάδα.  Απ’ τα σπλάχνα του συλλόγου βγήκε μια εικοσαετία αργότερα και ο Νίκος Σακελλαρίδης, ο οποίος αφού περιηγήθηκε πολλά χρόνια σε συλλόγους Α’ Εθνικής (Απόλλων Αθηνών, Πανιώνιος, Ηρακλής, Βέροια) στα 39του επέστρεψε στο σύλλογο που τον ανέδειξε για να κλείσει τη σταδιοδρομία του. Στα 80’s ο Μακεδονικός απετέλεσε καταφύγιο για Σαλονικιούς ποδοσφαιριστές όλων των… αποχρώσεων. τον Κώστα Ορφανό, τον Χρήστο Τερζανίδη κι ακόμη τους Κερμανίδη, Δράμπη, Φανάρα. Επίσης ήταν και το εφαλτήριο για κάποιους άλλους όπως τον Γιώργο Καραμίχαλο.

Η πτωτική πορεία του κλαμπ αρχίζει στα μέσα της δεκαετίας του 80. Το 1987 υποβιβάζεται στη Γ’ Εθνική και τα κατοπινά χρόνια ακολουθεί πορεία ασανσέρ ώσπου το 1994, πέφτει για πρώτη φορά στη Δ’ Εθνική. Ένα χρόνο αργότερα ο Μακεδονικός βρίσκεται στο τοπικό πρωτάθλημα Μακεδονίας. Εκεί παραμένει έως το 2002 οπότε επιστρέφει στη Δ’ Εθνική. Η υπέρβαση του κλαμπ έγινε το 2008 με την κατάκτηση του πρωταθλήματος του δεύτερου ομίλου και την άνοδο στη Γ’. Φέτος, στην τρίτη παρουσία του ήταν μακράν η χειρότερη ομάδα του Βόρειου ομίλου της κατηγορίας και με συγκομιδή εννέα μόλις βαθμών –άλλοι έξι αφαιρέθηκαν από τη διοργανώτρια αρχή- τερμάτισε τελευταίος. Επιστροφή στη Δ’ Εθνική.



Φώτης Ιωαννίδης: Το μήνυμα για τον μπασκετικό Παναθηναϊκό
Φώτης Ιωαννίδης: Το μήνυμα για τον μπασκετικό Παναθηναϊκό
Ολυμπιακή φλόγα: Εντυπωσιακή υποδοχή στη Μασσαλία
Ολυμπιακή φλόγα: Εντυπωσιακή υποδοχή στη Μασσαλία
Χάντμπολ Γυναικών: Στον τελικό ο ΠΑΟΚ
Χάντμπολ Γυναικών: Στον τελικό ο ΠΑΟΚ
Ολυμπιακή Φλόγα: Έφθασε στη Μασσαλία το θρυλικό Belem
Ολυμπιακή Φλόγα: Έφθασε στη Μασσαλία το θρυλικό Belem
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved