19 χρόνια από τη «ζούγκλα» της Ριζούπολης (video+photos)

19 χρόνια από τη «ζούγκλα» της Ριζούπολης (video+photos)

Σαν σήμερα, στις 11 Μαΐου 2003, ο Ολυμπιακός έφτασε ουσιαστικά στην κατάκτηση του 7ου σερί πρωταθλήματος, επικρατώντας 3-0 του Παναθηναϊκού στο περίφημο ντέρμπι της Ριζούπολης, το οποίο δεν έπρεπε να ξεκινήσει ποτέ με όσα έγιναν στο γήπεδο.

Μετά τη σεζόν 1999-2000, όταν και η ομαδάρα του Γιάννη Κυράστα έφτασε πολύ κοντά στο Πρωτάθλημα που άξιζε, αλλά δεν τα κατάφερε, ο Παναθηναϊκός διεκδίκησε κι άλλους τίτλους. Πιο κοντά έφτασε τη σεζόν 2002-2003, όταν μια αγωνιστική πριν από το τέλος βρισκόταν 3 βαθμούς μπροστά από τον Ολυμπιακό.

Έχοντας το μεταξύ τους ντέρμπι στη Ριζούπολη και τους «πράσινους» να πηγαίνουν για δύο αποτελέσματα, ενώ με ήττα με ένα γκολ το πρωτάθλημα θα παιζόταν σε μπαράζ, σύμφωνα με τους τότε κανονισμούς.

Ωστόσο, για πρώτη φορά στον αθλητισμό βιώσαμε σε τόσο μεγάλο βαθμό την έννοια της «ζούγκλας» και της τρομοκρατίας σε ένα γήπεδο και της ξεκάθαρης απόφασης «Πρωτάθλημα με κάθε κόστος».

Ο Παναθηναϊκός πήγε... αμέριμνος σε αυτό το καθοριστικό ντέρμπι, με τη διοίκησή του απούσα κι έχοντας στην αποστολή μόνο τον Αργύρη Μήτσου.

Όλα ξεκίνησαν από την άφιξη του πούλμαν του Παναθηναϊκού στη Ριζούπολη. Από... λάθος στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Αστυνομίας, η αποστολή πέρασε μέσα από τον φανατικό πυρήνα των οπαδών του Ολυμπιακού αφού περιπλανήθηκε για 2 ώρες, με αποτέλεσμα να πάρουν μια πρώτη γεύση από το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατούσε.

Στα αποδυτήρια επικρατούσε πανικός. "Άγνωστοι" άνδρες να χτυπούν πόρτες να βρίζουν και κανείς να μην τους σταματά. Αποκορύφωμα η προσπάθεια των παικτών να βγουν από τη φυσούνα, η οποία ήταν ήδη διαλυμένη και δεν άνοιξε ποτέ, με αποτέλεσμα οι οπαδοί του Ολυμπιακού να κρέμονται πάνω από τα κεφάλια τους, ενώ οι σεκιούριτι ήταν οπαδοί, όπως φαίνεται και στα σχετικά βίντεο.

Συνοδεία των ΜΑΤ προσπάθησαν να βγουν κάποιοι για ζέσταμα, δέχθηκαν φωτοβολίδες και πέτρες, τρύπησαν οι μπλούζες τους. Οι ξένοι παίκτες δεν είχαν ζήσει κάτι παρόμοιο, είχαν τρομάξει. Δεν ήθελαν να παίξουν, αλλά να γυρίσουν πίσω στις οικογένειές τους σώοι.

Οι συνθήκες ήταν ακατάλληλες για τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικού αγώνα... Αλλά αυτό δεν ένοιαζε κανέναν. Ο διαιτητής Γιώργος Μποροβήλος, όχι μόνο δεν σκέφτηκε καν αυτό το ενδεχόμενο, αλλά στο ξεκίνημα του αγώνα, όταν ο Νικοπολίδης δέχθηκε μπουκάλι στην πλάτη και σωριάστηκε στο χορτάρι, πήγα από πάνω του και του είπε «Σήκω και παίξε», όπως είχε αποκαλύψει ο Γιόνας Κόλκα.

Σημαντικές λεπτομέρειες σε αυτό το παζλ που συνέθεσε το σκηνικό στη Ριζούπολη. Διευθυντής της Αστυνομίας Αθηνών και επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στο ματς Ριζούπολης, ήταν ο Ταξίαρχος κ. Γιώργος Τσιρώνης. Ο ίδιος άνθρωπος που ανέλαβε διευθυντής ασφαλείας της ΠΑΕ Ολυμπιακός αμέσως μετά την αποστρατεία του. Επίσης παρατηρητής του αγώνα ορίστηκε από την τότε ΕΠΑΕ ο κ. Βαγγέλης Μπαλόκας, μετέπειτα υπεύθυνος διεξαγωγής των αγώνων της ΠΑΕ Ολυμπιακός... Όπως λέει και ο Γιώργος Καραγκούνης στο παρακάτω βίντεο «Δεν είναι τυχαίο όλο αυτό...».

Με όλα αυτά να συμβαίνουν, ο Παναθηναϊκός του Σέρχιο Μαρκαριάν δεν... εμφανίστηκε ποτέ στο γήπεδο. Μόλις στο 3' ο Ζιοβάνι έκανε το 1-0 και στο 15' ο Γιαννακόπουλος έδωσε σκορ κατπακτησης του πρωταθλήματος με 2-0, για να έρθει το τελικό 3-0 αμέσως μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου.

Από τότε ακολούθησαν παρόμοιες καταστάσεις και σε άλλα γήπεδα, ωστόσο η Ριζούπολη θα είναι πάντα στην ανάμνηση όλων η πρώτη προσπάθεια κατάκτησης μιας νίκης με τρομοκρατία στο γήπεδο, η οποία μάλιστα πέρασε ατιμώρητη.



Άρης-Ολυμπιακός 1-1: Γκέλαρε στη Θεσσαλονίκη
Άρης-Ολυμπιακός 1-1: Γκέλαρε στη Θεσσαλονίκη
ΔΕΑΒ: Μία αγωνιστική «κεκλεισμένων των θυρών» στην ΑΕΛ
ΔΕΑΒ: Μία αγωνιστική «κεκλεισμένων των θυρών» στην ΑΕΛ
Βόλεϊ Γυναικών: Ψυχωμένος Παναθηναϊκός έκανε το 2-2
Βόλεϊ Γυναικών: Ψυχωμένος Παναθηναϊκός έκανε το 2-2
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Οι ενδεκάδες του ντέρμπι της Super League - Βασικός ο Αραούχο, εκτός o Μπερνάρ
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Οι ενδεκάδες του ντέρμπι της Super League - Βασικός ο Αραούχο, εκτός o Μπερνάρ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved