Ο Παναθηναϊκός στέφθηκε 4η φορά πρωταθλητής Ευρώπης στο «σπίτι» του! (photos+video)

Ο Παναθηναϊκός στέφθηκε 4η φορά πρωταθλητής Ευρώπης στο «σπίτι» του! (photos+video)

Σαν σήμερα, σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο «σπίτι» του και έραψε το τέταρτο αστέρι στη φανέλα του!

Στις 6 Μαΐου του 2007 πραγματοπoιήθηκε ένας εκ των κορυφαίων τελικών όλων των εποχών στην Αθήνα και το ΟΑΚΑ, εκεί όπου το «τριφύλλι» πανηγύρισε «σπίτι» του την μεγάλη επιστροφή στην κορυφή της Ευρωλίγκας, πέντε χρόνια μετά την Μπολόνια, απέναντι στην τρομερή ομάδα της ΤΣΣΚΑ, του εκπληκτικού εκείνο το βράδυ Θοδωρή Παπαλουκά. Εκεί όπου ο Παναθηναϊκός κατακτούσε τον τέταρτο ευρωπαϊκό του τίτλο.

Σε έναν συναρπαστικό τελικό με τον Δημήτρη Διαμαντίδη και την παρέα του να έχουν το άγχος του φαβορί και την πίεση της έδρας απέναντι στην κάτοχο του τίτλου ομάδα του Έτορε Μεσίνα οι «πράσινοι» έγραψαν για ακόμη μια φορά το όνομά τους με «χρυσά» γράμματα στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

 

 

Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε την ποιότητα και έφτασε στον τελικό έχοντας αποκλείσει την Μπασκόνια (τότε Ταού) στον ημιτελικό (67-53). Οι Μάικ Μπατίστ και Σάνι Μπετσίροβιτς πέτυχαν από 15 πόντους κόντρα στην ομάδα του προπονητή που τον είχε οδηγήσει στο πρώτο ευρωπαϊκό το 1996, Μπόζινταρ Μάλκοβιτς και προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό.

 

 

ΤΣΣΚΑ και Παναθηναϊκός πέφτουν στη «μάχη» για το τρόπαιο με τους Παπαλουκά και Διαμαντίδη να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις αντίπαλες ομάδες αντίστοιχα. Οι Ρώσοι είχαν ήδη κατακτήσει την κορυφή το 2006 και στόχευαν στο back to back. 

Η μάχη ήταν κάτι παραπάνω από σκληρή, σε πολύ υψηλό επίπεδο, όταν ο Θοδωρής Παπαλουκάς (23π.) παρά τα υβριστικά συνθήματα, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να χαλάσει την γιορτή της προσμονής του κόσμου του Παναθηναϊκού για την επιστροφή στην κορυφή.

 

 

Ομως, ο Σισκάουσκας (20π.) ήταν εκεί, ομοίως και ο Τομάσεβιτς με καθοριστική παρουσία (16π.), δίπλα στον ηγέτη Δημήτρη Διαμαντίδη (15π.),  με τους «πράσινους» να επικρατούν στις λεπτομέρειες για να πανηγυρίσουν τον τέταρτο τίτλο τους, με αυτούς του 2009 και του 2011 να ακολουθούν για να τον καταστήσουν… Εξάστερο!

Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης σήκωσε το 4ο ευρωπαϊκό του, ενώ ο Ομπράντοβιτς το 3ο του με τον Παναθηναϊκό και έκτο συνολικά, και ο Δημήτρης Διαμαντίδης αναδεικνύεται MVP παίρνοντας…. συνεχόμενα βαρύτιμα δώρα γενεθλίων (έκλεινε τα 27 του χρόνια)!

 

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς δήλωσε για τον δραματικό για την ΤΣΣΚΑ τελικό στην Αθήνα:

«Όταν χάσαμε, εξαφανίστηκα, κανείς δεν μπορούσε να με βρει. Ζούσα το δράμα. Είναι η ζωή μας. Πολύς κόσμος δεν καταλαβαίνει, νομίζει ότι είναι μόνο χρήματα για εμάς. Μερικές φορές σκέφτομαι ότι αν ήταν μόνο τα λεφτά, θα ήταν πιο εύκολο. Δεν είναι απλά business. Έζησα την… τραγωδία και έψαξα για την κάθαρση. Ακόμα και τώρα το βλέπω και σκέφτομαι τι θα έκανα διαφορετικά. Αυτό σε βοηθάει να μεγαλώσεις και να ωριμάσεις. Έκλαψα μετά το παιχνίδι, εξαιτίας του Βάντερπουλ. Προσπάθησα πολύ για να μην κλάψω, γιατί λέω πως δεν θα κάνω αυτή τη χάρη σε κανέναν. Το κλάμα δεν είναι σημάδι αδυναμίας, αλλά δεν ήθελα κανείς να νομίζει ότι με έκανε να κλαίω. Ο Βάντερπουλ μού είπε κάποια πράγματα, όπως ότι ήταν περήφανος, κι άρχισα να κλαίω. Δεν είναι τι είπε, αλλά πως και ποιος τα λέει. Τον ένιωθα και ήμουν ευλογημένος που είχα παντού, όπου έπαιξα, καλούς συμπαίκτες. Δεν είμαι εύκολος και ίσως να δυσκόλεψα περισσότερο από όσο πρέπει κάποιους συμπαίκτες μου, αλλά στο μυαλό μου θεωρούσα πως τους βοηθάω περισσότερο. Το έκανα από καλό».

 

 

 

Το φύλλο αγώνα του μεγάλου τελικού

Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 93-91 (46-36)

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης, Ντελκ, Μπετσίροβιτς 6, Μπατίστ 12, Σισκάουσκας 20, Χατζηβρέττας 10, Ντικούδης 2, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 15, Τομάσεβιτς 16, Βούγιανιτς 12.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Μεσίνα): Παπαλουκάς 23, Σμόντις 18, Χόλντεν 11, Πασούτιν, Άντερσεν 4, Ζεβροσένκο 4, Τόρες 9, Πονκρασόφ, Λάνγκντον 16, Βαν Ντεν Σπίγκελ 6.



Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων της ημέρας (24/04) - «Πώρωση» στο ντέρμπι
Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων της ημέρας (24/04) - «Πώρωση» στο ντέρμπι
NBA: «Έσπασαν» το Μιλγουόκι οι Πέισερς - Διέλυσαν τους Μπακς και έκαναν το 1-1
NBA: «Έσπασαν» το Μιλγουόκι οι Πέισερς - Διέλυσαν τους Μπακς και έκαναν το 1-1
ΑΕΚ: Ανοίγει τις πύλες του το Μουσείο Ιστορίας | Τα ωράρια λειτουργίας κι οι τιμές των εισιτηρίων
ΑΕΚ: Ανοίγει τις πύλες του το Μουσείο Ιστορίας | Τα ωράρια λειτουργίας κι οι τιμές των εισιτηρίων
Πόλο: Διπλή πρόκριση για τον Υδραϊκό
Πόλο: Διπλή πρόκριση για τον Υδραϊκό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved