What the f***k is Boxing Day?

What the f***k is Boxing Day?

Ακούς «Boxing Day» και είσαι έτοιμος να βγάλεις τα γάντια του μποξ από την ντουλάπα ώστε να ευχηθείς με ένα σπασμένο δόντι χρόνια πολλά στον συνάνθρωπό σου;

Στην καλύτερη δε περίπτωση «ξεθάβεις» τις κούτες από την αποθήκη σου και αρχίζεις να πακετάρεις ό,τι βρεις μπροστά σου; Μη στενοχωριέσαι και μην απελπίζεσαι άλλο!

Δεν πρόκειται να είσαι πια ο δακτυλοδεικτούμενος (στην καλύτερη) περίεργος τύπος με τα γάντια του μποξ την επομένη των Χριστουγέννων, έστω και αν όσες ώρες, μέρες, μήνες καθίσεις πάνω από ένα καζάνι που βράζουν μπάλες, δεν πρόκειται να… τη μυρίσεις! Το Onsports είναι εδώ για σένα, προκειμένου να σου μεταλαμπαδεύσει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για αυτή την αγγλοσαξονική παράδοση (με ό,τι συνεπάγεται αυτό) και ίσως κάτι παραπάνω! Τώρα αν αποδειχθείς… σφουγγάρι και απορροφήσεις γνώση (που θεωρούμε υποχρέωσή μας να σου προσφέρουμε) ή συναγωνίζεσαι σε ΙQ την πέτρα που πρέπει να δέσεις στο λαιμό σου και αφού βαφτείς μπλε να πέσεις τη θάλασσα, ακόμα και εμείς σηκώνουμε τα χέρια ψηλά!

Ας αρχίσουμε λοιπόν με τα εύκολα! Πάνω από όλα, η Boxing Day είναι ημέρα αργίας! Μη χαίρεσαι ακόμα εκτός και αν ζεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στη Γροιλανδία, στη Νέα Ζηλανδία, στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και σε χώρα της Κοινοπολιτείας των Εθνών (Tί είναι τώρα πάλι τούτο; Παλαιότερα γνωστή ως βρετανική κοινοπολιτεία, ήταν μία εθελοντική – ελεύθερη ένωση που αποτελούταν από 54 ανεξάρτητα έθνη, πρώην αποικίες της βρετανικής αυτοκρατορίας, ενώ είχαν ως κοινή γλώσσα εργασίας τ' αγγλικά και κατά κύριο λόγο χριστιανικό πληθυσμό). Αν πάλι είσαι από τη Νότια Αφρική (κομματάκι δύσκολο), την ημέρα αυτή θα τη γνωρίζεις περισσότερο ως «Ημέρα της Καλής Θέλησης».

Όσον αφορά τώρα στο περιβόητο όνομα της ημέρας, αυτό προέρχεται από μια παράδοση του Νησιού, οι ρίζες της οποίας αναζητούνται αιώνες πίσω στην Βικτοριανή περίοδο (19ο, καλά ντε μη φωνάζεις, δεν είναι και πολλοί) και σύμφωνα με αυτή, οι έχοντες συνήθιζαν να κάνουν δώρα στους μη έχοντες, λιγότερο πλούσιους και κοινωνικά κατώτερους συνανθρώπους τους την επομένη των Χριστουγέννων (στο Ηνωμένο Βασίλειο δε, αυτό επεκτάθηκε αργότερα και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι υπάλληλοι και οι υπηρέτες), ενώ μέχρι τη διανομή τους, αυτά τα δώρα αποθηκεύονταν σε ένα κουτί επονομαζόμενο και «κουτί των Χριστουγέννων» (Christmas box).

Αυτή, ωστόσο, δεν είναι η μόνη εκδοχή, καθώς τη λατρεμένη εποχή των εξερευνήσεων, ένα χριστουγεννιάτικο κουτί υπήρχε πάντα μέσα σε όλα τα πλοία που σάλπαραν με σκοπό να ανακαλύψουν νέους προορισμούς, καθώς πίστευαν πως έφερνε καλοτυχία στους ναυτικούς. Στην ουσία ήταν ένα μικρό μεταλλικό δοχείο με το οποίο προμήθευε τα πλοία ένας ιερέας και όσοι ναυτικοί ήθελαν να εξασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή τους, έριχναν μέσα το... κατιτί τους. Στη συνέχεια, το κουτί σφραγιζόταν και έπαιρνε περίοπτη θέση στο κατάστρωμα για όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Με την επιστροφή του… χωρίς απώλειες πλοίου στο λιμάνι, το δοχείο έφτανε και πάλι στα χέρια του ιερέα, ο οποίος το φύλαγε μέχρι τα Χριστούγεννα, όταν και το άνοιγε, προκειμένου να μοιράσει το περιεχόμενό του στους άπορους.

Αν τώρα είσαι και εσύ ένας από τους πολλούς που εκνευρίζονται όταν οι αργίες πέφτουν Σαββατοκύριακο, μην κρύβεσαι άλλο! Η Boxing Day (εφόσον είσαι βέβαια κάτοικος των χωρών που αναφέρθηκαν παραπάνω και ήδη ξέχασες) είναι η γιορτή σου, ακόμα και ας μην την περιμένεις πώς και πώς, προκειμένου να… ξεχαρμανιάσεις από το άδειο κουπόνι στοιχήματος!

Από εκεί και πέρα, παραδοσιακή ημέρα εορτασμού της Boxing Day είναι η επομένη των Χριστουγέννων, η 26η Δεκεμβρίου, ανήμερα του Αγίου Στεφάνου. Εν αντιθέσει, ωστόσο, με την Ημέρα του Αγίου Στεφάνου, η οποία είναι κοσμική αργία, η αργία της Boxing Day μετατίθεται για την επόμενη Δευτέρα αν πέσει Σάββατο, ενώ τα μεγάλα γλέντια είναι στην περίπτωση που… χτυπήσει Κυριακή, αφού οι εργαζόμενοι ξεχνούν τη δουλειά τους τόσο την επόμενη Δευτέρα, όσο και την Τρίτη! Παρόλα αυτά η ημερομηνία εορτασμού της Boxing Day ποικίλλει από χώρα σε χώρα.

Αυτά, ωστόσο, όταν δεν είσαι αθλητής, γιατί σε αυτή την περίπτωση είσαι αναγκασμένος να τη βγάλεις όλο και σε κάποιο γήπεδο! Τόσο στην Αγγλία, όσο και στη Σκωτία, η παράδοση είναι αυτή που επιβάλλει όχι μόνο στις Premier League των δύο χωρών, αλλά και στις μικρότερες κατηγορίες ποδοσφαίρου και ράγκμπι, να έχουν πλήρη αγωνιστική δράση. Βέβαια στην Boxing Day είθισται να αγωνίζονται ομάδες από την ίδια πόλη, ώστε οι οπαδοί αυτών να μην κάνουν μακρινά ταξίδια μετά την κατανάλωση αξιοσέβαστης ποσότητας γαλοπούλας. Κάτι όμως που τείνει να ξεχαστεί με την πάροδο των χρόνων.

Αν πάλι είσαι άλογο κούρσας ή αναβάτης στο Νησί, η Boxing Day δεν είναι ούτε για σένα! Στις ιπποδρομίες, εκείνη την ημέρα, διεξάγεται η «King George VI Chase» στον ιππόδρομο του Σέρεϊ «Kempton», η οποία είναι και η δεύτερη πιο διάσημη κούρσα στην Αγγλία, μετά το «Cheltenham Gold Cup».

Στην Αυστραλία, η δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων έχει καθιερωθεί ως μέρα διεξαγωγής των αγώνων κρίκετ «Boxing Day Test»  στο «Melbourne Cricket Ground», αλλά και έναρξης των ιστιοπλοϊκών αγώνων «Race Hobart Yacht» στο Σίδνεϋ.

Στον Καναδά, αντίστοιχα, η ίδια ημέρα σηματοδοτεί το πρώτο pack drop του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος χόκεϊ επί πάγου κάτω των 20, αλλά και του «Spengler Cup» στο Νταβός της Ελβετίας, στο οποίο αγωνίζονται οι «ΗC Davos», η εθνική ομάδα του Καναδά, αλλά και άλλες κορυφαίες - όσο μπορεί να τις αποκαλέσει κανείς έτσι - ευρωπαϊκές ομάδες του αθλήματος.

Στην Ιρλανδία, η Boxing Day ήταν ανέκαθεν η ημέρα διεξαγωγής του μεγάλου ντέρμπι της χώρας ανάμεσα στη Λίνφιλντ και την Γκλέντοραν (αν είσαι ένας από τους «Glens» μπορείς να υπερηφανεύεσαι, καθώς έχεις περισσότερες νίκες). Ενός ντέρμπι, στη διεξαγωγή του οποίου η IFA (Ιρλανδική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου) άναψε κόκκινο - για έναν μόλις ωστόσο χρόνο - εξαιτίας των σοβαρών επεισοδίων που έλαβαν χώρα στο «Windsor Park», κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού το 2008.

Σε κάποιες αφρικανικές χώρες, τέλος, όπως στην Γκάνα, στην Ουγκάντα, στο Μαλάουι, στη Ζάμπια και στην Τανζανία, έχουν… πλησιάσει πιο κοντά στο όνομα (παρόλα αυτά εσύ άφησε τα γάντια του μποξ στην ντουλάπα), αφού στην Boxing Day διεξάγονται αγώνες πυγμαχίας και δυναμικών αθλημάτων με έπαθλο κάποιο χρηματικό ποσό!

Αν πάλι είπαμε: δεν… μυρίζεις την μπάλα με τίποτα, δεν τη βρίσκεις ούτε αλυσοδεμένη, ενώ είσαι πιο κοντά σε Βίκυ Καγιά ή GNTM, η Boxing Day στην Αγγλία συμπίπτει με την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων! Ε, κάτι θα σου 'μεινε απ' όλα αυτά, δεν μπορεί!



Άρης-Ολυμπιακός 1-1: Γκέλαρε στη Θεσσαλονίκη
Άρης-Ολυμπιακός 1-1: Γκέλαρε στη Θεσσαλονίκη
ΔΕΑΒ: Μία αγωνιστική «κεκλεισμένων των θυρών» στην ΑΕΛ
ΔΕΑΒ: Μία αγωνιστική «κεκλεισμένων των θυρών» στην ΑΕΛ
Βόλεϊ Γυναικών: Ψυχωμένος Παναθηναϊκός έκανε το 2-2
Βόλεϊ Γυναικών: Ψυχωμένος Παναθηναϊκός έκανε το 2-2
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Οι ενδεκάδες του ντέρμπι της Super League - Βασικός ο Αραούχο, εκτός o Μπερνάρ
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Οι ενδεκάδες του ντέρμπι της Super League - Βασικός ο Αραούχο, εκτός o Μπερνάρ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved