Ακριβό μου σέντερ φορ...

Ακριβό μου σέντερ φορ...

Ο Φερνάντο Τόρες στοίχισε στον Ρομάν Αμπράμοβιτς 58 εκ. ευρώ για να τον πάρει από τη Λίβερπουλ. Έτσι συμβαίνει συνήθως με τους σέντερ-φορ. Κοστίζουν ακριβά...

Εδώ, ο Παναθηναϊκός ξόδεψε κοντά στα 40 εκ ευρώ για να αποκτήσει «τρία κανόνια» την περασμένη 10ετία...

Ο Εμάνουελ Ολισαντέμπε έκανε κλικ στους «πράσινους» όταν τον είδαν στους αγώνες τους με την Πολόνια Βαρσοβίας στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 2000-01. Ο Παναθηναϊκός, με «Τζίγγερ» αφεντικό πλέον στην ΠΑΕ, αφού πήρε την πρόκριση, πήρε και τον Ολισαντέμπε.

Η μεταγραφή υπήρξε περιπετειώδης. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά από τη στιγμή, που ιδιοκτήτης στην Πολόνια ήταν ο Γιάνους Ρομανόφσκι, ο οποίος λίγα χρόνια πριν, ως επενδυτής στη Λέγκια, είχε χαλάσει την μεταγραφή του Μάρτσιν Μιέτσιλ στον Παναθηναϊκό.

Ο Ρομανόφκσι, ο οποίος ήταν και ιδιοκτήτης παικτών, αφού μπήκε στο στόχαστρο της δικαιοσύνης ως ύποπτος για στημένα παιχνίδια, άφησε την ομάδα του πολωνικού στρατού και αγόρασε την άλλη ομάδα της Βαρσοβίας, την Πολόνια.

Έτσι ο Παναθηναϊκός τον βρήκε ξανά μπροστά του όταν θέλησε να αποκτήσει τον Ολισαντέμπε τα δικαιώματα του οποίου (σωστά μαντέψατε) ανήκαν στον Ρομανόφσκι. Με τον ποδοσφαιριστή τα είχε βρει, αλλά ο ιδιοκτήτης της Πολόνια αποδεικνυόταν γι άλλη μια φορά σκληρό καρύδι.

Στην αρχή απαιτούσε 3 εκ. δολάρια (τα οποία αντιστοιχούσαν τότε σε 1.2 δις δρχ). Ο Παναθηναϊκός δεν έδινε αυτά τα λεφτά, με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις να τραβάνε. Κόντευε να τελειώσει ο Ιανουάριος και να λήξει η μεταγραφική περίοδος…

Τελικά πέρασε του Ρομανόφσκι, αλλά με… δόσεις. Ο Πολωνός θα νοίκιαζε ουσιαστικά τον Νιγηριανό ποδοσφαιριστή για 1.5 χρόνο έναντι του ποσού 1.3 εκατομμυρίων δολαρίων. Αν μετά ο Παναθηναϊκός ήθελε την… πλήρη κυριότητα του Ολισαντέμπε, θα πλήρωνε άλλα 1.7 εκ. δολάρια.

Ο Παναθηναϊκός ενεργοποίησε την οψιόν, με αποτέλεσμα η μεταγραφή του «Μανόλη», όπως τον βάφτισε ο Αγγελος Αναστασιάδης με το που πάτησε το πόδι του στην Παιανία, να φτάσει συνολικά τα 3 εκ. δολάρια. Άλλο ένα 1.2 εκ. δολάρια πήρε ο παίκτης, για το 4ετές συμβόλαιο.

Όμως, αυτά ήταν «ψίχουλα», μπροστά σ' αυτά που πήρε το ερχόμενο καλοκαίρι ο Μιχάλης Κωνσταντίνου, για να αφήσει τον Ηρακλή και να κατηφορίσει στον Παναθηναϊκό, σε μια κίνηση η οποία δικαίως χαρακτηρίστηκε «μεταγραφή του αιώνα», στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Είχε κι αυτή το ανάλογο σασπένς. Εδώ μπορεί να μην υπήρχε Ρομανόφσκι, αλλά υπήρχε ο Ολυμπιακός, γεγονός που έκανε το κόστος της μεταγραφής να ανεβαίνει, μετά από κάθε γύρο διαπραγματεύσεων. Τελικά ο Κύπριος φορ κατακυρώθηκε στον Παναθηναϊκό, ο οποίος πλειοδότησε.

Τα λεφτά που δόθηκαν στον Ηρακλή και στον ποδοσφαιριστή, ζαλίζουν ακόμη και στις μέρες μας. Στον Ηρακλή: 2,7 δις. δραχμές, συν τους Χαλκιά, Κουτσουρέ, Νασιόπουλο, με ελεύθερη μεταγραφή. Στον Κωνσταντίνου 700 εκ. δρχ τον χρόνο για 4ετές συμβόλαιο.

Σύνολο: 6 δις δρχ ή 17.5 εκ ευρώ, αν μιλάμε για σημερινά λεφτά. Όσο κόστισε δηλαδή στον πολυμετοχικό πλέον Παναθηναϊκό, ο Τζιμπρίλ Σισέ σχεδόν 10 χρόνια μετά! Για τον Γάλλο οι «πράσινοι» πλήρωσαν στη Μαρσέιγ 8 εκ. ευρώ. Τα υπόλοιπα αφορούσαν τις αποδοχές του ποδοσφαιριστή για 4 χρόνια.

Με βάση το συμβόλαιό του ο Τζιμπρίλ Σισέ αμείβεται με περίπου 2.5 εκ ευρώ τον χρόνο. Είναι δηλαδή, κατά τι ακριβότερος από τον Κωνσταντίνου! Αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα δεν θα εξαντλήσει το συμβόλαιό του, οπότε σβήνουμε 5 εκ ευρώ, από τα συνολικά έξοδα της ΠΑΕ για σέντερ-φορ….



Η καρδιά των Πρωταθλητών Νάγκετς! Ανατροπάρα at the buzzer από το -20 κόντρα στους Λέικερς
Η καρδιά των Πρωταθλητών Νάγκετς! Ανατροπάρα at the buzzer από το -20 κόντρα στους Λέικερς
Τζορτζίνα Ροντρίγκεζ: Με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στη σάουνα
Τζορτζίνα Ροντρίγκεζ: Με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στη σάουνα
MMA: Iρανός κλώτσησε ring girl και τον «πλάκωσαν» στο ξύλο οι θεατές!
MMA: Iρανός κλώτσησε ring girl και τον «πλάκωσαν» στο ξύλο οι θεατές!
Παναθηναϊκός AKTOR-Μακάμπι Τελ Αβίβ: Στο «ηφαίστειο» του ΟΑΚΑ το Game 1 των playoffs - Το πρόγραμμα
Παναθηναϊκός AKTOR-Μακάμπι Τελ Αβίβ: Στο «ηφαίστειο» του ΟΑΚΑ το Game 1 των playoffs - Το πρόγραμμα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved