Σαν σήμερα τα εγκαίνια του ιστορικού σταδίου Wembley (photos+video)

Σαν σήμερα τα εγκαίνια του ιστορικού σταδίου Wembley (photos+video)

Eνενήντα επτά χρόνια συμπληρώνονται από τα εγκαίνια του εμβληματικού σταδίου Wembley.

Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 28 Απριλίου 1923 έγιναν από τον βασιλιά Γεώργιο E', εγκαίνια του γηπέδου- σύμβολο όχι μόνο του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και του παγκόσμιου ποδοσφαίρο.

Το 1880, το πάρκο του Wembley είχε γήπεδα ποδοσφαίρου και κρίκετ, στίβο, σιντριβάνια, τεχνητούς καταρράκτες, πεζόδρομους και πολλούς κήπους.

Χτίστηκε σε 300 ημέρες με συνολικό κόστος 750 χιλιάδες λίρες. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τον αγώνα. Ο τελικός του FA Cup ως το πρώτο του παιχνίδι, με αντιπάλους Μπόλτον και Γουέστ Χαμ , καταγράφοντας ρεκόρ συμμετοχής 126.047 θεατών. Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία, αφού εκτιμάται ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, με τους φιλάθλους να «ξεχειλίζουν» από τις εξέδρες έως δίπλα στον αγωνιστικό χώρο.

Πρώτος από μια μεγάλη λίστα κορυφαίων συναντήσεων που φιλοξενήθηκαν, ανάμεσά τους ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966, του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1966 και του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τέσσερις φορές.

Στάδιο της εθνικής ομάδας Αγγλίας, φιλοξένησε επίσης μεγάλες μη αθλητικές εκδηλώσεις, με συναυλίες από τους καλύτερους τραγουδιστές στον κόσμο: το Live Aid του 1985 ήταν ιστορικό. Το στάδιο έκλεισε το 2000 και στη συνέχεια κατεδαφίστηκε το 2003 για να ανοίξει το δρόμο για το νέο Wembley, που εγκαινιάστηκε το 2007.

Το νέο Wembley Stadium, το οποίο άνοιξε το 2007, στο χώρο του αρχικού σταδίου, ανήκει στο διοικητικό σώμα του αγγλικού ποδοσφαίρου, την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FA), μέσω της θυγατρικής της Wembley National Stadium Ltd (WNSL). Με 90.000 θέσεις, είναι το μεγαλύτερο στάδιο στο Ηνωμένο Βασίλειο και το δεύτερο μεγαλύτερο στάδιο στην Ευρώπη, πίσω από το Camp Nou στη Βαρκελώνη, που διαθέτει 99.354 θέσεις.

OLD WEMBLEY STADIUM (1923) THE HISTORY. THE EMPIRE STADIUMΜια απίθανη παρέα στα μπουζούκια! Το γλέντι τους στη Βανδή
Μια απίθανη παρέα στα μπουζούκια! Το γλέντι τους στη Βανδή
Αφήστε το να κριθεί στο χορτάρι επιτέλους
Αφήστε το να κριθεί στο χορτάρι επιτέλους
Σεισμός στην Τουρκία: Διαψεύδει η Μαλάτιασπορ τον θάνατο του Τουρκασλάν
Σεισμός στην Τουρκία: Διαψεύδει η Μαλάτιασπορ τον θάνατο του Τουρκασλάν
Περιστέρι: Παρελθόν και τυπικά ο Τζούστον
Περιστέρι: Παρελθόν και τυπικά ο Τζούστον