Ρεάλ Σοσιεδάδ-Αθλέτικ Μπιλμπάο: Η ιστορία του ντέρμπι των Βάσκων

Ρεάλ Σοσιεδάδ-Αθλέτικ Μπιλμπάο: Η ιστορία του ντέρμπι των Βάσκων

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για το ντέρμπι της Χώρας των Βάσκων, ενόψει της αναμέτρησης των δυο ομάδων.

Με αφορμή το σημερινό (15:00, 31/12) ντέρμπι στο «Σαν Μαμές» ανάμεσα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο και τη Ρεάλ Σοσιέδαδ, το OnSports.gr, σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το μεγάλο παιχνίδι. Ξεκινάμε...

Το ντέρμπι της Χώρας των Βάσκων ανάμεσα στη Ρεάλ Σοσιεδάδ και την Αθλέτικ Μπιλμπάο αποτελεί ένα μοναδικό φαινόμενο στο χώρο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, με την κόντρα των δυο ομάδων να μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω, στο παρελθόν.

Η ιστορική αντιπαλότητα μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας της Βασκικής, του βιομηχανικού και εργατικού Μπιλμπάο και του αριστοκρατικού Σαν Σεμπαστιάν, βρήκε ένα αθλητικό «καταφύγιο» όταν έφτασε το ποδόσφαιρο στις αρχές του 20ου αιώνα στην Ισπανία.

Η Αθλέτικ (Athletic Club) ιδρύθηκε το 1898 από φοιτητές μηχανολογίας γεννημένους στο Μπιλμπάο που είχαν σπουδάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από την άλλη η Ρεάλ Σοσιεδάδ (Real Sociedad de Futbol) του Σαν Σεμπαστιάν ιδρύθηκε... 100 χιλιόμετρα πιο μακριά, το 1909, με την επίσημη σφραγίδα του βασιλιά της Ισπανίας Αλφόνσο ΙΓ'.

528

Τα φιλικά παιχνίδια ανάμεσα στις δυο ομάδες ξεκίνησαν αμέσως, ενώ το 1913 με την έναρξη του Βασκικού Περιφερειακού πρωταθλήματος, απέκτησαν επίσημη μορφή. Ένα από τα παιχνίδια που έχουν μείνει για πάντα στην ιστορία, έλαβε χώρα Φεβρουάριο του 1914, όπου η Αθλέτικ επικράτησε με 3-2 της Σοσιεδάδ, με τον θρυλικό επιθετικό Pichichi να ανοίγει το σκορ. Το όνομα του παίκτη «ζει» μέσα από το βραβείο που δίνεται από τη La Liga, για τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος.

855x481 161241301 2017 05 14 2c athletic leganes5

Η έντονη αντιπαλότητα συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια, καθώς στο πρώτο ντέρμπι για το εθνικό πρωτάθλημα Ισπανίας, την περίοδο 1928-1929, Αθλέτικ γύρισε το εις βάρος της 2-0, επικρατώντας τελικά με 4-2. Κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία των ντέρμπι, είναι ο Telmo Zarra, ο οποίος ήταν επίσης ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών στη La Liga μέχρις ότου έσπασε το ρεκόρ, το 2014 ο Λιονέλ Μέσι. Αξίζει να αναφερθεί το παιχνίδι της περιόδου 1950-1951, όπου ο Zarra πέτυχε 5 γκολ, στο τελικό 7-1 της Αθλέτικ επί της Σοσιεδάδ.

zarra

Οι αρχές της δεκαετίας του '80, αποτέλεσαν τη «χρυσή» εποχή για το βασκικό ποδόσφαιρο, καθώς η Σοσιεδάδ κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1981 και το 1982, για να την ακολουθήσει η Αθλέτικ με την κατάκτηση του νταμπλ το '83 και το '84. Συνολικά έχουν διεξαχθεί 146 παιχνίδια, με την ομάδα του Μπιλμπάο να έχει 59 νίκες, η Σοσιεδάδ 50, ενώ 37 παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα.

Αρκετοί είναι και οι ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί και στις δυο ομάδες, με τελευταίο τον κεντρικό αμυντικό, Ίνιγκο Μαρτίνεθ που άφησε τη Σοσιεδάδ για την Αθλέτικ, τον Ιανουάριο του 2018.

Why Basque derby is special in LaLiga?

This Is Athletic Club Bilbao - Basque Identity vs Modern Football



Γκριμάου: «Ο μεγαλύτερος αγώνας που έχουμε δώσει φέτος»
Γκριμάου: «Ο μεγαλύτερος αγώνας που έχουμε δώσει φέτος»
Παναθηναϊκός Aktor: Σλούκας σημαίνει… Final-4
Παναθηναϊκός Aktor: Σλούκας σημαίνει… Final-4
Παναθηναϊκός Aktor: Τα 11 +1 Final-4 του “τριφυλλιού”
Παναθηναϊκός Aktor: Τα 11 +1 Final-4 του “τριφυλλιού”
Στο Βερολίνο θα είναι ωραία με το 7ο παρέα -Οι "πράσινοι" επέστρεψαν στο Final-4
Στο Βερολίνο θα είναι ωραία με το 7ο παρέα -Οι "πράσινοι" επέστρεψαν στο Final-4
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved