Εμιλιάνο Σάλα: Θάνατος στα νερά του Άλντερνεϊ (photos+videos)

Εμιλιάνο Σάλα: Θάνατος στα νερά του Άλντερνεϊ (photos+videos)

Εμιλιάνο Σάλα: Η καριέρα του 28χρονου Αργεντινού ποδοσφαιριστή που έφυγε άδικα από αεροπορικό δυστύχημα ενώ ταξίδευε για το Κάρντιφ έτσι ώστε να παίξει εκεί το καλύτερο ποδόσφαιρο της καριέρας του.

Όταν στις 31 Οκτωβρίου 1990 ήρθε στη ζωή ο γιος του Οράσιο Σάλα και της Μερσέντες Ταφαρέλ, τα όνειρα του ευτυχισμένου ζευγαριού που ζούσε στην πόλη Τσουλουλού στη Σάντα Φε της Αργεντινής, ήταν ατελείωτα. Σαν τον βυθό της αγριεμένης βρετανικής θάλασσας που πήρε μαζί του τη ζωή του άτυχου Εμιλιάνο. Ο Εμιλιάνο Σάλα μερικούς μήνες μετά τη συμπλήρωση των 28 χρόνων ζωής, έφτανε στο απόγειο της καριέρας του, κατάφερνε να υπογράψει με την Κάρντιφ, ομάδα της Premier League που θεωρείται το κορυφαίο πρωτάθλημα στον πλανήτη, αλλά όταν ο άνθρωπος κάνει… σχέδια, ο Θεός χαμογελάει. Καμιά φορά, όπως στην περίπτωση του αδικοχαμένου Αργεντινού στράικερ, χαμογελά πικρά αφού η μοίρα τον θέλει να παίρνει κοντά του αγγέλους με μια... μπάλα αγκαλιά, όπως ο Εμιλιάνο Σάλα

Οπαδός της Ιντεπεντιέντε και του Μπατιστούτα

Με πατέρα οδηγό φορτηγού, η μόνιμη κατοικία δεν ήταν κάτι συνηθισμένο για τον Εμιλιάνο Σάλα. Ο πιτσιρικάς και τα αδέρφια του, Ντάριο και Ρομίνα, γρήγορα μετακόμισαν από την Τσουλουλού στο Προγκρέσο. Μεγαλώνοντας, ο Εμιλιάνο άρχισε να… ταλαιπωρεί τη μπάλα, να βλέπει τα βίντεο του μεγάλου του ινδάλματος, Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, και να υποστηρίζει φανατικά την Ιντεπεντιέντε. Το ποδόσφαιρο το άρχισε, πάντως, στη Σαν Μαρτίν ντε Προγκρέσο, στην οποία έμεινε μέχρι τα 15 του.

Τότε τον απέκτησε η Σαν Φρανσίσκο Κόρντοβα, αφού τον εντόπισαν κυνηγοί ταλέντων, έτσι ώστε να παίξει ποδόσφαιρο με το σχολείο Proyecto Crecer. Το σχολείο αυτό είχε σχέσεις με τη Μαγιόρκα αλλά και με τη Μπορντό, που παρακολουθούσαν την εξέλιξη των παιδιών και αν κάποιο ταλέντο ξεχώριζε, φρόντιζαν να το πάρουν στην Ευρώπη. Ο Εμιλιάνο Σάλα είχε ένα τέτοιο όνειρο, για αυτό είχε φροντίσει να εξασφαλίσει και ιταλικό διαβατήριο, το οποίο θα του έκανε πολύ πιο εύκολη μια μεταγραφή στην… εδώ πλευρά του Ατλαντικού.

Το 2009, ο Σάλα ζούσε στη Γρανάδα της Ισπανίας με την οικογένειά του αλλά το ποδόσφαιρο πάντα τον… έτρωγε. Ένας Αργεντινός ποδοσφαιριστής της Γρανάδα, τον πρότεινε στην Κράτο της Πορτογαλίας. Ο Εμιλιάνο Σάλα έπαιξε μόλις ένα επίσημο παιχνίδι με αυτή την ομάδα, σκόραρε δυο γκολ αλλά στη συνέχεια… έφυγε για την Αργεντινή! Η δικαιολογία που είπε στους Πορτογάλους ήταν πως το κορίτσι του είχε προβλήματα και έπρεπε να επιστρέψει στην πατρίδα για να τη βοηθήσει. Δεν θ' αργούσε, όμως, η επιστροφή στην Ευρώπη.

Emiliano Sala cariera

Η πρόκληση της Μπορντό

Στα 20 του χρόνια, τη σεζόν 2010-2011, ο Εμιλιάνο Σάλα βρέθηκε στη Μπορντό, που τον είχε στο… μάτι από τα χρόνια στο Proyecto Crecer. Όταν ο 20χρονος Εμιλιάνο έφτασε στη Γαλλία, αρχικά έμενε με τον προπονητή των ακαδημιών, Μαρσέλο Βάντα, και τον γιο του, Βαλεντίν, που ήταν και συμπαίκτης του. Προφανώς επειδή και αυτοί ήταν από τη Σάντα Φε της Αργεντινής, έτσι ώστε να τον βοηθήσουν στην προσαρμογή του. Μέσα από το σύστημα των υποδομών της Μπορντό, ο Εμιλιάνο Σάλα βελτιώθηκε ποδοσφαιρικά, όμως, ήταν αρκετά… εγωιστής για να δεχθεί πως δεν είχε ακόμα θέση στην πρώτη ομάδα. Ο μάνατζερ, που ήδη είχε αποκτήσει, του πρότεινε να μετακινηθεί σε ομάδες στην Ιταλία, όπως η Σορέντο που τον ήθελε διακαώς, ωστόσο, απέρριψε όλες τις προσφορές. Στις 8 Φεβρουαρίου 2012, επτά χρόνια πριν η σορός του ανασυρθεί από τη θάλασσα της Βρετανίας, ο Εμιλιάνο Σάλα έκανε το επίσημο ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Μπορντό. Ήταν η ήττα 3-1 από τη Λιόν στη φάση των «16» του γαλλικού Κυπέλλου και ο Σάλα είχε μπει στο ματς στο 105’ αντικαθιστώντας τον Ζουσιέ.

Σταθερή θέση στην ενδεκάδα της Μπορντό εκείνη την εποχή, ήταν αδύνατο να βρεθεί όμως για τον «θερμόαιμο» Αργεντινό. Έτσι, του προτάθηκε η λύση του δανεισμού. Ο ίδιος ήθελε να πάει στην Ισπανία, αλλά η Μπορντό ήθελε να τον δώσει σε κλαμπ στη Γαλλία για να τον παρακολουθεί. Η Ορλεάν ήταν αυτή που τον απέκτησε το καλοκαίρι του 2012 και ο Σάλα έβαλε 19 γκολ σε 37 ματς. Την επόμενη σεζόν ακολούθησε η Νιόρ με την οποία έβαλε 20 γκολ, και το πρώτο του επαγγελματικό χατ-τρικ, ενώ το καλοκαίρι του 2014 ο προπονητής της Μπορντό, Βίλι Σανιόλ, τον επανέφερε στους «Γιρονδίνους» και του έγινε διετής επέκταση συμβολαίου! Ο νεαρός στράικερ έπαιξε σε 11 ματς, έβαλε 1 γκολ με πέναλτι σε ήττα 4-1 από τη Μονακό και δόθηκε ξανά δανεικός, αυτή τη φορά στην Καέν της Ligue 1 με την οποία έβαλε πέντε γκολ ως το τέλος της σεζόν.

Ο Εμιλιάνο Σάλα της Ναντ

Στις 20 Ιουλίου 2015 ο Εμιλιάνο Σάλα έγινε ποδοσφαιριστής της Ναντ. Η νέα του ομάδα πλήρωσε 1 εκατ. ευρώ στη Μπορντό που φαινόταν πως δεν τον ήθελε στα πλάνα της. Ο Σάλα υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο και βρήκε την… Ιθάκη του στο «Μποζουάρ». Χρειάστηκε, βέβαια, πέντε μήνες για να βάλει το πρώτο του γκολ (5/12/2015), όμως, νιώθοντας εμπιστοσύνη στο κλαμπ άρχισε να αποδίδει πολύ καλύτερα. Η πρώτη σεζόν τελείωσε με μόλις 6 γκολ, αλλά η δεύτερη και η τρίτη είχαν τα διπλάσια (12) και ο Εμιλιάνο Σάλα είχε γίνει ένα από τα αγαπημένα παιδιά της κερκίδας στη Ναντ.

Το καλοκαίρι του 2018 ο νέος προπονητής, Μιγκέλ Καρντόσο, δεν έδειχνε να τον εμπιστεύεται και ξεκινούσε στην κορυφή της επίθεσης τον Καλίφα Κουλιμπαλί. Η Γαλατάσαραϊ, αλλά και ο Ολυμπιακός σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα, προσπάθησαν την τελευταία ημέρα τον μεταγραφών να τον κάνουν δικό τους χωρίς αποτέλεσμα. Τον Οκτώβριο απολύθηκε ο Καρντόσο και ανέλαβε ο Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς που τον επανέφερε… τάχιστα στην ενδεκάδα. Ο Σάλα άρχισε να σκοράρει σαν τρελός και στο τέλος ψηφίστηκε παίκτης του μήνα. Στο φινάλε του πρώτου γύρου, είχε σκοράρει 12 γκολ, όσα και ο Κιλιάν Εμπαπέ της Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ έφτασε τα 13 στη νίκη 3-2 επί της Μαρσέιγ πριν έρθει η… μοιραία μεταγραφή.

Καταραμένη Κάρντιφ…

Οι εμφανίσεις του, προσέλκυσαν ξανά το ενδιαφέρον ομάδων από όλη την Ευρώπη. Ομάδων, όμως, που πλέον θα έπρεπε να δαπανήσουν πακτωλό χρημάτων για να πάρουν ένα από τα πιο «καυτά»… πιστόλια της Ligue 1. Δεν ήταν λίγο, άλλωστε, για τον 28χρονο άσο να έχει ανάλογες επιδόσεις με το wonder kid του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, Κιλιάν Εμπαπέ. Η ομάδα, λοιπόν, που αποφάσισε να στρώσει… χρυσάφι στα πόδια του Εμιλιάνο Σάλα, ήταν η Κάρντιφ Σίτι.

Οι Ουαλοί έδωσαν 15 εκατ. λίρες για να πείσουν τον Σάλα να υπογράψει συμβόλαιο διάρκειας 3,5 ετών και να τον κάνουν την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία τους, ξεπερνώντας τα 11 εκατ. λίρες για τον Γκάρι Μεδέλ το 2013. Το 50% των χρημάτων, πάντως, πήγαν στην Μπορντό που είχε υπογράψει σχετική συμφωνία με τη Ναντ σε περίπτωση μεταγραφής του Εμιλιάνο Σάλα. Ο 28χρονος είχε φιλοδοξίες και ήθελε όσο τίποτα άλλο να παίξει στην Premier League, αφού μια ημέρα πριν υπογράψει, στις 19 Ιανουαρίου 2019, απέρριψε μια αμύθητη προσφορά από την Κίνα έτσι ώστε να βρεθεί στα αγγλικά γήπεδα. Κάτι που, δυστυχώς, δεν κατάφερε ποτέ…

Το μοιραίο Piper Malibu

Μετά την ολοκλήρωση των ιατρικών εξετάσεων και των υπογραφών των συμβολαίων, ο Εμιλιάνο Σάλα το πρωί της 19ης Ιανουαρίου 2019, επέστρεψε στη Ναντ. Το ταξίδι έγινε με ένα αεροπλάνο που νοίκιασε ο ατζέντης Μαρκ ΜακΚι. Στόχος του Σάλα ήταν να επιστρέψει στις 21 Ιανουαρίου στο Κάρντιφ, για να πάρει μέρος στην πρώτη του προπόνηση με τη νέα του ομάδα. Ο προπονητής των Ουαλών, Νιλ Ουόρνοκ, τον είχε προσκαλέσει να δει τον αγώνα με τη Νιούκασλ και να μην φύγει από την πόλη άμεσα. Ο Σάλα, όμως, τον ενημέρωσε πως ήθελε να δει για μια τελευταία φορά τους συμπαίκτες του στη Ναντ, να τους χαιρετήσει και να μαζέψει τα προσωπικά του αντικείμενα για μόνιμη εγκατάσταση στο Κάρντιφ…

Στις 22 Ιανουαρίου επιβεβαιώθηκε πως ο Εμιλιάνο Σάλα επέβαινε στο χαμένο αεροσκάφος που πετούσε από τη Ναντ στο Κάρντιφ. Το αεροσκάφος, το ίδιο Piper Malibu με τον ίδιο πιλότο, που είχε πάει τον Σάλα στη Ναντ δυο ημέρες νωρίτερα, είχε χαθεί πάνω από το Άλντερνεϊ την προηγούμενη ημέρα. Στις 23 Ιανουαρίου οι ερευνητές αέρος στα νησιά των βρετανικών καναλιών, έκαναν τη σχετική αναφορά. «Δεν υπάρχει καμία ελπίδα να βρεθούν διασωθέντες στα νερά». Η μεγαλύτερη ανατριχίλα, αυτό που όσοι το έχουν ακούσει έστω μια φορά δεν γίνεται να μην έχουν λυγίσει, ήταν το ηχητικό μήνυμα που έστειλε στους φίλους του μέσω του WhatsApp ο Εμιλιάνο Σάλα

Τα τελευταία λόγια του Εμιλιάνο Σάλα: «Φίλε… φοβάμαι…»

Το μήνυμα αυτό είχε σταλεί από τον ίδιο τον Αργεντινό ποδοσφαιριστή μέσα από το αεροπλάνο, όταν ξεκινούσε το ταξίδι του από τη Ναντ για το Κάρντιφ, για δεύτερη – και τελευταία – φορά.  Το ντοκουμέντο έφερε στο φως της δημοσιότητας η ηλεκτρονική έκδοση της αργεντίνικης εφημερίδας «Ole» και έκανε τον γύρο του κόσμου. Τα λόγια του Σάλα, στην αρχή είναι συνηθισμένα και δείχνει ευδιάθετος, όμως, στη συνέχεια φαίνεται πως κάτι δεν πάει καλά και το φινάλε είναι σπαρακτικό:

«Γεια σας αδέρφια μου, πως είστε; Φίλε, είμαι κουρασμένος… Ήμουν εδώ στη Ναντ για να τακτοποιήσω πολλά πράγματα. Αυτό δεν σταματάει ποτέ. Ποτέ, ποτέ, ποτέ. Τέλος πάντων παιδιά, είμαι σε αυτό το αεροπλάνο που νομίζεις πως θα διαλυθεί και πάω στο Κάρντιφ. Είναι τρελό! Αρχίζουμε αύριο, προπόνηση το απόγευμα παιδιά με τη νέα μου ομάδα! Για να δούμε τι θα γίνει… Λοιπόν, εσείς πως πάτε; Όλα καλά; Αν σε μιάμιση ώρα δεν έχετε νέα μου, δεν ξέρω αν θα στείλουν κάποιον να με βρει γιατί δεν θα μπορούν να με βρουν! Αλλά θα το μάθετε… Φίλε… Φοβάμαι…».

Παγκόσμια κινητοποίηση, δράμα στην Αργεντινή

Στις 15:15, στις 24 Ιανουαρίου, μετά από μια προσεκτική και εκτενής έρευνα, στην οποία έγιναν οκτώ ώρες συνδυαστικής αναζήτησης από τρία αεροσκάφη, πέντε ελικόπτερα και δυο σωστικές λέμβους, η αστυνομία του Γκέρνσεϊ ανακοίνωσε πως ακυρώνει την αναζήτηση του αεροσκάφους και τυχόν επιζώντων. Η απόφαση προφανώς και προκάλεσε αντιδράσεις παγκοσμίως, με τον κόσμο του ποδοσφαίρου ιδιαίτερα να επιζητά την επανέναρξη των ερευνών. Σούπερ σταρ όπως ο Λιονέλ Μέσι, ο Γκονζάλο Ιγκουαΐν, ο Σέρχιο Αγκουέρο και ο «Θεός» της Αργεντινής, Ντιέγκο Μαραντόνα ήταν ανάμεσα σε αυτούς που πήραν δημόσια θέση για το θέμα.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίτσιο Μάκρι, εξέφρασε την πρόθεση να ζητήσει επίσημα από τη Βρετανική και τη Γαλλική Κυβέρνηση να επαναρχίσουν τις έρευνες. Διαδικτυακή δράση συγκέντρωσε 65.000 υπογραφές για αυτό ενώ η οικογένεια του Εμιλιάνο Σάλα, ανακοίνωσε πως ξεκίνησε ιδιωτική έρευνα. Μέσω του «GoFundMe», συγκεντρώθηκαν 280.000 λίρες από δράση που ξεκίνησε η Sports Cover, η εταιρία μάνατζερ που είχε τα δικαιώματα του 28χρονου επιθετικού. Από τη στιγμή που συγκεντρώθηκαν τα χρήματα, στις 26 Ιανουαρίου άρχισαν ξανά οι έρευνες από δυο σκάφη στα οποία ηγούταν ο καθηγητής ωκεανολογίας, Ντέιβιντ Μιρνς.

Αναζητώντας τον Εμιλιάνο Σάλα στον βυθό…

Στις 28 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε πλάνο για την έναρξη υποβρύχιων ερευνών σε διάστημα μιας εβδομάδας. Όταν το επέτρεψαν οι συνθήκες ένα τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο όχημα (VOR), άρχισε να ερευνά τον βυθό βόρεια του Χαρντς Ντιπ. Στις 29 Ιανουαρίου, η Κάρντιφ Σίτι εν τω μεταξύ συμπεριέλαβε τον Εμιλιάνο Σάλα στο φύλλο αγώνα της αναμέτρησης με την Άρσεναλ. Δίπλα στο όνομά του, αντί για αριθμό είχε ένα λουλούδι. Στις 30 Ιανουαρίου, οι ερευνητές αεροπορικών ατυχημάτων (ΑΑΙΒ) ανακοίνωσαν πως βρέθηκαν δυο μαξιλάρια από αεροπορικά καθίσματα σε γαλλικές ακτές. Όλοι ήταν σίγουροι πως προέρχονταν από το μοιραίο Piper Malibu. Στις 3 Φεβρουαρίου ξεκίνησε νέα  υποβρύχια έρευνα, στην οποία όμως θα χρησιμοποιούταν και το «Geo Ocean IΙΙ, της AAIB μαζί με ένα ακόμα ιδιωτικό σκάφος. Αμφότερα με τελευταίας τεχνολογίας ανιχνευτικά (sonars) συστήματα.

Η έρευνα ήταν προγραμματισμένη να κρατήσει τρεις ημέρες και να καλύψει έκταση τεσσάρων τετραγωνικών ναυτικών μιλίων, 24 ναυτικά μίλια βόρεια του Γκέρνσεϊ. Έξι ώρες μετά την έναρξη των ερευνών, βρέθηκαν συντρίμμια αεροσκάφους στον βυθό, στα 63 μέτρα. Στην πρώτη αναφορά αφέθηκε ανοικτό το ενδεχόμενο να βρίσκονται μέσα σε αυτό τα σώματα των Εμιλιάνο Σάλα και Ντέιβιντ Ίμποτσον, ο πιλότος του αεροσκάφους. Στις 4 Φεβρουαρίου οι ερευνητές επιβεβαίωσαν πως στα συντρίμμια υπάρχει μια σορός. Στις 7 Φεβρουαρίου ανασύρθηκε μια σορός από το ναυάγιο, η οποία διακομίστηκε στο νησί του Πόρτλαντ έτσι ώστε να εξεταστεί από τον ιατροδικαστή του Ντόρσετ. Αργά τη νύχτα, η αστυνομία του Ντόρσετ επιβεβαίωσε πως το άψυχο σώμα που εξετάστηκε, ανήκε στον Εμιλιάνο Σάλα

sala angel

Παγκόσμιος θρήνος για τον Εμιλιάνο Σάλα

Όπως ήταν λογικό, με την επιβεβαίωση της είδησης του θανάτου του Εμιλιάνο Σάλα όλα τα μεγάλα δίκτυα του πλανήτη ασχολήθηκαν με το θέμα. Η επισημοποίηση του θανάτου ενός 28χρονου που είχε μπροστά του ακόμα πολλά χρόνια για να διαπρέψει σε ένα κορυφαίο πρωτάθλημα όπως η Premier League, δεν θα μπορούσε παρά να συγκινήσει τους πάντες. Παρά το γεγονός, μάλιστα, πως η ταυτοποίηση της σορού και η επίσημη είδηση του θανάτου του Σάλα ήρθε αργά το βράδυ, τα πρώτα μηνύματα τόσο από κορυφαία media όσο και από την ομάδα του την Κάρντιφ, αναρτήθηκαν στα social media και σε επίσημες ιστοσελίδες.

«Είναι τεράστια η θλίψη μας για την ακόλουθη αναφορά που λάβαμε στις 7 Φεβρουαρίου 2019 από την αστυνομία του Ντόρσετ. «Το σώμα που μεταφέρθηκε στο λιμάνι του νησιού Πόρτλαντ την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019, εξετάστηκε επίσημα από τον ιατροδικαστή του Ντόρσετ και ανήκει στον επαγγελματία ποδοσφαιριστή Εμιλιάνο Σάλα. Οι οικογένειες των Σάλα και Ίμποτσον ενημερώθηκαν για τα νέα και συνεχίζουν να έχουν την υποστήριξη ειδικών». Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και την αγάπη μας στην οικογένεια του Εμιλιάνο. Αυτός και ο Ντέιβιντ θα μείνουν πάντα στις σκέψεις μας», ήταν η ανακοίνωση της Κάρντιφ…

Emiliano Sala : "Le foot, c'est ma vie"



ΑΕΚ: Ανοίγει τις πύλες του το Μουσείο Ιστορίας | Τα ωράρια λειτουργίας κι οι τιμές των εισιτηρίων
ΑΕΚ: Ανοίγει τις πύλες του το Μουσείο Ιστορίας | Τα ωράρια λειτουργίας κι οι τιμές των εισιτηρίων
Πόλο: Διπλή πρόκριση για τον Υδραϊκό
Πόλο: Διπλή πρόκριση για τον Υδραϊκό
Ρέντη: Διάλογος-σοκ ανήλικων συλληφθέντων - Καμαρώνει που τον περιμένουν στις φυλακές Αυλώνα!
Ρέντη: Διάλογος-σοκ ανήλικων συλληφθέντων - Καμαρώνει που τον περιμένουν στις φυλακές Αυλώνα!
Euroleague: «Καταιγίδα» η Ρεάλ, εύκολα το 1-0! – Highlights και τηλεοπτικό πρόγραμμα
Euroleague: «Καταιγίδα» η Ρεάλ, εύκολα το 1-0! – Highlights και τηλεοπτικό πρόγραμμα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved