Χρόνια σου πολλά, μεγάλε Ιβάν Ζαμοράνο! (videos+photos)

Χρόνια σου πολλά, μεγάλε Ιβάν Ζαμοράνο! (videos+photos)

Ο Χιλιανός αρχισκόρερ γίνεται 52 και το Onsports.gr θυμάται τη σπουδαία καριέρα του «Μπαμ Μπαμ».

Μια μέρα σαν σήμερα, πριν από 52 χρόνια, γεννιέται στο Σαντιάγκο της Χιλής ένας από τους μεγαλύτερους… παστελωτές που έβγαλε το ποδόσφαιρο της Λατινικής Αμερικής! Και το όνομα αυτού… Ιβάν Ζαμοράνο!

Παιδί μιας φτωχής οικογένειας, ο μικρός Ιβάν μπήκε από νωρίς μέσα στον κόσμο του ποδοσφαίρου, καθώς ο πατέρας του τον έπαιρνε στο γήπεδο προκειμένου να δουν την αγαπημένη τους ομάδα, την ιστορική Κόλο-Κόλο. Και έκτοτε δεν άφησε ποτέ τη στρογγυλή θεά!

Πάντα με μια μπάλα στα πόδια, έως ότου αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με το όνειρό του, ξεκίνησε την καριέρα του στην Τρασαντίνο και στη συνέχεια μετακόμισε στην Κομπρεσάλ. Σε ηλικία όμως 14 ετών, χάνει τον πατέρα του και περνάει από το μυαλό του η σκέψη να εγκαταλείψει το όνειρό του, βοηθώντας τη μητέρα του σε διάφορες δουλειές.

Όμως το πάθος του για το ποδόσφαιρο δεν μπορούσε να σβήσει και τα δίνει όλα, αγωνιζόμενος στην κορυφαία κατηγορία της Χιλής. Το 1988, οι εμφανίσεις του τον φέρνουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για λογαριασμό της ελβετικής Σεντ Γκάλεν όπου κάνει «όργια» πετυχαίνοντας 34 γκολ σε 56 επίσημες αναμετρήσεις!

 

 

«Μπόμπερ» στην Ισπανία, «κανόνι» στην Ιταλία

Δυο χρόνια αργότερα «συγκινεί» τη Σεβίλλη η οποία τον αποκτά και ο Ιβάν συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: Να αγωνίζεται με απόλυτο πάθος και να φορτώνει τις αντίπαλες εστίες!

Στην Ανδαλουσία το κοντέρ γράφει 21 τέρματα σε 59 επίσημες συμμετοχές και το 1992 του ανοίγει την πόρτα του «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» και της Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία ξοδεύει το ποσό των 5 εκατ. δολαρίων για την απόκτησή του!

 

 

Στη «βασίλισσα» ο καλός επιθετικός Ιβάν γίνεται… ο Ιβάν ο τρομερός! Σκίζει τα δίχτυα (101 τέρματα σε 173 αναμετρήσεις), πανηγυρίζει τίτλους (πρωτάθλημα το ’95 όπου ήταν και ο πρώτος σκόρερ με 28 τέρματα, Κύπελλο και Σούπερ Καπ το ’93), ενώ το όνομά του βρίσκεται ακόμα και σήμερα γραμμένο στην τεράστια ιστορία της Ρεάλ, καθώς στις 3 Σεπτεμβρίου του 1994, στο παιχνίδι απέναντι στη Σεβίλλη σκοράρει στα 14’’ από την έναρξη του αγώνα. Ένα τέρμα που παραμένει μέχρι σήμερα, το γρηγορότερο που έβαλε ποτέ παίκτης των «μερένχες» σε όλες τις διοργανώσεις!

 

 

Το 1996 αφήνει τη Μαδρίτη για το Μιλάνο και την Ίντερ για να προστεθεί σε ένα εκπληκτικό ρόστερ, έχοντας για συμπαίκτες… κάποιους Τζορκαέφ, Ντιέγκο Σιμεόνε, Χαβιέ Ζανέτι και Ρονάλντο! Με τους «νερατζούρι» θα κατακτήσει το Κύπελλο UEFA το 1998, όπου σκόραρε στον τελικό απέναντι στη Λάτσιο (3-0), ενώ έμεινε στην ιστορία ο τρόπος που σκαρφίστηκε ώστε να μην αφήσει το αγαπημένο του «9».

Μετά την έλευση του Ρομπέρτο Μπάτζιο στην Ίντερ, όπου πήρε το Νο 10, ο Ρονάλντο πήρε από τον Ιβάν το «9» και φυσικά ο Χιλιανός άρχισε να φοράει την φανέλα με το Νο. «1+8», με το σύμβολο της πρόσθεσης ανάμεσα στους αριθμούς!

 

 

Το 2001 άφησε την Ευρώπη για την Κλαμπ Αμέρικα του Μεξικού και το 2003, επέστρεψε στη Χιλή σε ηλικία 36 ετών γεμάτος τραυματισμούς αλλά και παράσημα. Εκεί που όλοι πίστευαν ότι θα αποσυρθεί, ο «Μπαμ Μπαμ» παίρνει την απόφαση που όφειλε στον πατέρα του! Το όνειρό του γίνεται πραγματικότητα και φοράει την φανέλα της Κόλο-Κόλο, όπου σε 14 εμφανίσεις σκοράρει 8 φορές, αφιερώνοντας κάθε ένα απ’ αυτά στον πατέρα του, που τόσο νωρίς έχασε!

 

Το κεφάλαιο Εθνική Χιλής

Με την Εθνική ομάδα της χώρας του ραγματοποίησε το ντεμπούτο του, στις 19 Ιουνίου του 1987, στην τρυφερή ηλικία των 19 ετών, σκοράροντας μάλιστα, στο φιλικό παιχνίδι απέναντι στο Περού (3-1)!

Αποτέλεσε μαζί με τον τεράστιο Μαρσέλο Σάλας, τη δύναμη πυρός της ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας το 1998. Αγωνίζεται και στα 4 παιχνίδια, ενώ φυσικά φορά στο μπράτσο και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Το 2000 ο Ζαμοράνο θα λάβει μέρος και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίντνεϊ όπου θα κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο! Συνολικά πραγματοποίησε 69 συμμετοχές, πετυχαίνοντας 34 τέρματα.

Στη μνήμη όλων έμεινε το «αντίο» που του επιφύλαξε η Ίντερ το 2003. Μια ομάδα με την οποία δέθηκε όσο λίγοι στην ιστορία της, όπως επίσης και με το πάντα απαιτητικό κοινό των «νερατζούρι».

 

 

Ένας από τους αυθεντικότερους χαρακτήρες, ένας ποδοσφαιριστής που αγωνιζόταν σε κάθε παιχνίδι λες και ήταν το τελευταίο του, ένας άνθρωπος που πέτυχε πολλά με το πάθος του για το άθλημα!

Κυρίες και κύριοι, ο… Ιβάν ο τρομερός!

 

Ιβαν Ζαμοράνο The Beast

Ιβάν Ζαμοράνο Best Goals



Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι και τη Μαρία Σάκκαρη
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι και τη Μαρία Σάκκαρη
Με... Super Χίροου το Μαϊάμι «λύγισε» τους Σέλτικς κι έκανε το break στη Βοστώνη
Με... Super Χίροου το Μαϊάμι «λύγισε» τους Σέλτικς κι έκανε το break στη Βοστώνη
Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ: «Τελικός» για την ισοφάριση στο ΟΑΚΑ - Η ώρα και το κανάλι
Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ: «Τελικός» για την ισοφάριση στο ΟΑΚΑ - Η ώρα και το κανάλι
Με πόνους στο στήθος στο νοσοκομείο ο Τέβες
Με πόνους στο στήθος στο νοσοκομείο ο Τέβες
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved