Η Μονακό του Ζαρντίμ, το «πολυβόλο της Ευρώπης»

Η Μονακό του Ζαρντίμ, το «πολυβόλο της Ευρώπης»

Ο Πορτογάλος έχει βρει τα κατάλληλα υλικά σε αυτή τη Μονακό, και αυτό αποτυπώνεται στο χορτάρι

Για τον Λεονάρντο Ζαρντίμ δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω. Έχει κουραστεί γλώσσα μας να το φωνάζει, έχουν παραλύσει τα δάχτυλά μας να τα γράφουμε, έχουν «καεί» τα μάτια μας να διαβάζουμε, πως αυτός ο τύπος αδικήθηκε στην Ελλάδα και τώρα βάζει σε όλους τα γυαλιά.

Ο τεχνικός της Μονακό βρήκε χρόνο και εμπιστοσύνη στο Πριγκιπάτο, και έχοντας τα κατάλληλα υλικά - ένα κράμα παικτών με εμπειρία, ικανότητα και πάνω από όλα δίψα για διάκριση - χαρίζει υπέροχες στιγμές σε όσους παρακολουθούν την ομάδα στη Γαλλία. Πλέον όμως δείχνει ότι τα καταφέρνει εξίσου καλά και στην Ευρώπη. Και όχι απέναντι σε κάποια οποιαδήποτε ομάδα της σειράς. Μάντσεστερ Σίτι ήταν αυτή και πάει.

Ποια είναι ωστόσο τα μυστικά της φετινής του επιτυχίας στη Μονακό;

Ο Κολομβιανός που αναγεννήθηκε

Ήταν το μεγάλο στοίχημα της σεζόν. Την ώρα που όλα έδειχναν ότι ο Φαλκάο θα γύρναγε το περασμένο καλοκαίρι στο Μονακό για να… ξαναφύγει (και αυτή τη φορά οριστικά) μετά τα αποτυχημένα περάσματά του σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι το κλίμα άλλαξε άρδην.

falcao1

Ο Ζαρντίμ του έδωσε εμπιστοσύνη, και ο 31χρονος φορ ξανάνιωσε.  Συνειδητοποίησε πως ο προπονητής του τον πιστεύει, ακόμα και τώρα που δεν είναι ο ίδιος παίκτης με παλιά, και φροντίζει διαρκώς να του το ανταποδίδει με τις εμφανίσεις του. Μπορεί στον επαναληπτικό με τη Σίτι να μην αγωνίστηκε λόγω τραυματισμού, ωστόσο για τη φετινή Μονακό είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο μετρώντας 30 συμμετοχές και 24 γκολ.

Στο χτεσινό ματς ωστόσο που απουσίαζε υπήρχαν άλλοι για να κάνουν τη δουλειά μπροστά.

Τα νιάτα που κάνουν τη διαφορά

Όποιος παρακολουθεί την αρμάδα του Ζαρντίμ μέσα στη σεζόν και ιδιαίτερα στο χτεσινό παιχνίδι, είδε ότι υπάρχει μια τετράδα «φωτιά», με μέσο όρο ηλικίας 20 ετών που μπορεί να αφήσει εποχή.

Τα ονόματά τους Μπερνάρντο Σίλβα (22 ετών), Τιεμουέ Μπακαγιόκο (21 ετών), Μπέντζαμιν Μεντί (22 ετών) και ο νέος Ανρί, Λοτίν Εμπαπέ (18 ετών). Και οι 4 έπαιξαν το ρόλο τους στη μεγάλη πρόκριση.

neoimonaco

Ο μεν Σίλβα έκανε αυτό που κάνει όλη τη σεζόν, μοίρασε παιχνίδι και ασίστ στον Εμπαπέ που σκόραρε για 17η φορά φέτος (11 γκολ στα τελευταία 11 παιχνίδια). Από την άλλη ο Μπέντζαμιν Μεντί δημιουργούσε διαρκώς προβλήματα με τις πλαγιοκοπήσεις του, ενώ η κολώνα της μεσαίας γραμμής, Μπακαγιόκο ήταν κυρίαρχος στο κέντρο, πετυχαίνοντας μάλιστα και το χρυσό τρίτο τέρμα.

Αναμφίβολα μια τετράδα που πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες θα ήθελαν και είναι βέβαιο ότι θα κυνηγήσουν το καλοκαίρι που έρχεται.

 

Τα γκολ που πέφτουν βροχή

Είναι κάτι το απίθανο αυτή η φετινή Μονακό. Μπορεί να μην έχει το μπάτζετ και τους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν, ωστόσο στο χορτάρι είναι μια εικόνα που σίγουρα βαθιά μέσα του ζηλεύει μέχρι και ο Ουνάι Έμερι.

Η ομάδα του Ζαρντίμ θα μπορούσε να μετονομαστεί και σε «Μηχανή των Γκολ». Αυτό το σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί η 30ή αγωνιστική της Ligue 1 και μέχρι την 29η είναι στην πρώτη θέση με 68 βαθμούς, 3 περισσότερους από τη δεύτερη Παρί. Εκεί ωστόσο που φαίνεται το ποια είναι η καλύτερη ομάδα φέτος είναι στη διαφορά των γκολ.

Την ώρα που η δεύτερη Παρί έχει +38, η τρίτη Νις +24 και η τέταρτη Λιόν +27, η Μονακό έχει +58! Μάλιστα 58 ολόκληρα τέρματα διαφορά. Πώς βγαίνει αυτό; 26 γκολ παθητικό, 84 ενεργητικό! Και έχουμε ακόμα 9 αγωνιστικές για το τέλος. Τι λες, τα φτάνει τα 120;

Ωραία όλα αυτά στη Γαλλία. Στην Ευρώπη τι κάνουμε;

goalmonaco

Η αλήθεια είναι ότι το γαλλικό πρωτάθλημα βοηθά για να ξεδιπλώσεις το ταλέντο σου στην επίθεση. Οι άμυνες είναι ανοιχτές ενώ το παιχνίδι είναι γρήγορο, οπότε δεν είναι περίεργο που η μηχανή της Μονακό μυρίζει… μπαρούτι. Παίζει ωστόσο με τον ίδιο τρόπο και στην Ευρώπη;

Η αλήθεια είναι ότι στην πρώτη φάση «φωτιές» δεν πέταξε. Έκανε εντυπωσιακές νίκες (βλ. το 2-1 μέσα στην έδρα της Τότεναμ) ωστόσο τις περισσότερες βραδιές αποχωρούσε από τον αγωνιστικό χώρο, με ένα άντε δύο γκολ ενεργητικό.

Στη φάση των «16» ωστόσο κάτι δείχνει να άλλαξε. Μην ήταν οι βραδιές τους, μην οι παίκτες δέθηκαν ακόμα περισσότερο, ποιος ξέρει. Η ουσία είναι ότι ο Ζαρντίμ αποφάσισε να χτυπήσει με φουλ επίθεση την Μάνστεστερ Σίτι των εκατομμυρίων, της έριξε από τρία σε κάθε παιχνίδι και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα προημιτελικά.

Η Μονακό μπορεί να μην είναι η ομάδα που περιμέναμε να δούμε στα προημιτελικά. Μπορεί να μην είναι καν το σύνολο που πιστεύαμε ότι θα παίξει φέτος μεγάλη μπάλα. Ακόμα κι έτσι, ο Ζαρντίμ και τα απίστευτα παιδαρέλια του είναι ότι καλύτερο βλέπουμε αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Είτε παίζει στο πρωτάθλημα Γαλλίας, είτε στο μεγαλύτερο επίπεδο όλων. Στο Champions League.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μονακό-Μάντσεστερ Σίτι 3-1: Πριγκιπική… πρόκριση!

Μονακό-Μάντσεστερ Σίτι 3-1: Πριγκιπική… πρόκριση!

Ο Ζαρντίμ συνεχίζει να μας βάζει τα «γυαλιά»

Ο Ζαρντίμ συνεχίζει να μας βάζει τα «γυαλιά»

Βρέθηκαν και συνελήφθησαν οι κακοποιοί που απειλούσαν τον Ντι Μαρία
Βρέθηκαν και συνελήφθησαν οι κακοποιοί που απειλούσαν τον Ντι Μαρία
Μπαρτσελόνα: Θέλει να μείνει και τη νέα σεζόν ο Λεβαντόφσκι
Μπαρτσελόνα: Θέλει να μείνει και τη νέα σεζόν ο Λεβαντόφσκι
Κριστιάνο Ρονάλντο: Μια εντυπωσιακή Ferrari είναι το νέο super car στη μεγάλη συλλογή του (photo)
Κριστιάνο Ρονάλντο: Μια εντυπωσιακή Ferrari είναι το νέο super car στη μεγάλη συλλογή του (photo)
Final Four με Παναθηναϊκό AKTOR και Ολυμπιακό προβλέπει ο Τζόκοβιτς
Final Four με Παναθηναϊκό AKTOR και Ολυμπιακό προβλέπει ο Τζόκοβιτς
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved