Όταν το αγγλικό πρωτάθλημα γινόταν Premier League

Όταν το αγγλικό πρωτάθλημα γινόταν Premier League

Σαν σήμερα γεννήθηκε το σπουδαιότερο πρωτάθλημα στον κόσμο. 25 χρόνια πριν ωστόσο δεν θύμιζε σε τίποτα τη σύγχρονη λάμψη του

Το αγγλικό πρωτάθλημα είναι με διαφορά το πιο ανταγωνιστικό, το πιο οργανωμένο, το πιο εντυπωσιακό στον κόσμο. Το ποδόσφαιρο στο Νησί ωστόσο δεν θα είχε καμία σχέση όπως το ξέρουμε σήμερα αν δεν είχε γίνει η μεγάλη αλλαγή σαν σήμερα (20/2) το 1992. Τότε που μετονομάστηκε που η αγγλική Football League έκανε στην άκρη για να έρθει Premier League.

 

Ολική παρακμή

hils

Το αγγλικό ποδόσφαιρο στις αρχές του 90’ έμοιαζε περισσότερο στο ελληνικό παρά με το σημερινό. Παρά τις σημαντικές ευρωπαϊκές επιτυχίες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, στα τέλη της δεκαετίας του '80 το αγγλικό ποδόσφαιρο άρχισε να φθίνει. Στάδια υπό κατάρρευση, φίλαθλοι οι οποίοι υπέμειναν τις φτωχές εγκαταστάσεις, ο χουλιγκανισμός ανθούσε και οι αγγλικοί σύλλογοι είχαν αποκλειστεί από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για πέντε χρόνια μετά την καταστροφή του Σταδίου Χέιζελ το 1985.

Η Football League First Division, η οποία εκείνη την εποχή αποτελούσε την κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου από την ίδρυσή της το 1888, ήταν πολύ πίσω από πρωταθλήματα όπως η ιταλική Serie Α και η La Liga στις συμμετοχές και τα έσοδα, ενώ πολλοί κορυφαίοι Άγγλοι ποδοσφαιριστές είχαν μετακομίσει πλέον στο εξωτερικό.

 

 

Και εγένετο Premier League

Eric Cantona 2

Κάπου εκεί λοιπόν ήταν που πάρθηκε μια σπουδαία απόφαση. Στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου του 1991, υπήρξε η πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου πρωταθλήματος με πρόφαση ότι θα αποφέρει περισσότερα χρήματα στο ποδόσφαιρο. Η ιδρυτική συμφωνία των μελών, η οποία υπεγράφη στις 17 Ιουλίου του 1991 από τους κορυφαίους συλλόγους της κατηγορίας, έθεσε τις βασικές αρχές για τη σύσταση της FA Premier League. Η νεοσυσταθείσα κορυφαία κατηγορία είχε πλέον εμπορική ανεξαρτησία από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και την Football League, καθώς είχε τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί το πρόγραμμα τηλεοπτικής κάλυψης των αγώνων και τις συμφωνίες χορηγίας. Το επιχείρημα που διατυπώθηκε κατά την εποχή εκείνη ήταν ότι το επιπλέον εισόδημα θα επέτρεπε στους αγγλικούς συλλόγους να ανταγωνιστούν τις μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες της Ευρώπης. Όπερ εγένετο λοιπόν.

 

Κατακτήσεις

lester

Τη σεζόν 1992-93 είχαμε την πρώτη επίσημη διοργάνωση της Premier League με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να κατακτά το πρώτο της πρωτάθλημα από το 1967, και τις Άστον Βίλα και Νόργουιτς να τερματίζουν δεύτερη και τρίτη αντίστοιχα. Οι σημερινές γνωστές ομάδες είχαν τερμάτισαν στις εξής θέσεις:

Λίβερπουλ 6η, Μάντσεστερ Σίτι 9η, Άρσεναλ 10η, Τσέλσι 11η, Έβερτον 13η, Μάντσεστερ Σίτι 9η, ενώ η Κρίσταλ Πάλας είχε βγει 20ή και υποβιβάστηκε. Τεράστια έκπληξη επίσης αποτέλεσε ότι η πρωταθλήτρια της προηγούμενης σεζόν Λιντς Γιουνάιτεντ τερμάτισε 17η!

Από τη σύστασή της πρώτη σε κατακτήσεις είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 13 κατακτήσεις, δεύτερη είναι η Τσέλσι με 4, και μετά ακολουθούν οι Άρσεναλ με 3, η Μάντσεστερ Σίτι με 2, και Λέστερ με Μπλάκμπερν από 1.



Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Κοκκαλάνης εξασφάλισε την πρόκριση για το Παρίσι!
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Κοκκαλάνης εξασφάλισε την πρόκριση για το Παρίσι!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved