Όταν ο άνθρωπος κέρδισε τη μηχανή

Όταν ο άνθρωπος κέρδισε τη μηχανή

Χρειάστηκαν 7 μέρες, αλλά άξιζε η αναμονή. Ήταν 10 Φεβρουαρίου του 1996 όταν ο Γκάρι Κασπάροφ ξεκινούσε τον αγώνα απέναντι στον υπολογιστή Deep Blue τον οποίο ταπείνωσε μια βδομάδα αργότερα.

Πολλοί θα λέγανε ότι ήταν μια μάχη ανισόρροπη. Το μυαλό απέναντι στον υπολογιστή σίγουρα δεν είχε πολλές πιθανότητες νίκης, ωστόσο ο παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού, Γκάρι Κασπάροφ απέδειξε ότι η μάχη ανάμεσα στην τεχνολογία και τον άνθρωπο δεν είναι χαμένη υπόθεση. Και όχι μόνο κέρδισε, αλλά ολοκλήρωσε μία μυθική ανατροπή.

Όλα ξεκίνησαν στις 10 Φεβρουαρίου

Ήταν τρεις το μεσημέρι, όταν ξεκινούσε η ιστορική αναμέτρηση ανάμεσα στον παγκόσμιο πρωταθλητή και τον υπολογιστή Deep Blue της IBM και τον δημιουργό του Φενγκ Χσιούνγκ Χσου. Ο αγώνας θα κρατούσε συνολικά έξι παρτίδες, με τον νικητή να λαμβάνει 500 χιλιάδες δολάρια και τον ηττημένο 100.

Η βαθμίδα του αγώνα ήταν 40 κινήσεις για κάθε παίκτη στις δυο πρώτες ώρες κάθε παρτίδας. Η ώρα είχε φτάσει τέσσερις και μισή και οι δύο αντίπαλοι είχαν παίξει ακόμα 24 κινήσεις ο καθένας! Ο Deep Blue είχε αποκτήσει πλεονέκτημα, καθώς στην 28η κίνηση του Κασπάροφ, βρήκε άνοιγμα και την δυνατότητα να απειλήσει τρεις συνεχόμενες φορές το βασιλιά. Ο Ρώσος δεν είχε περιθώριο αντίδρασης και έχασε το πρώτο παιχνίδι.

gaspa

Την επόμενη μέρα, άρχισε η δεύτερη παρτίδα, με τον Κασπάροφ να αλλάζει στρατηγική. Είχε υποτιμήσει τον αντίπαλό του και έστρωσε καινούργιο πλάνο προκειμένου να καταλάβει το πώς θα τον κερδίσει. Για να καταφέρει να νικήσει τον Deep Blue, ανακάλυψε πόσο μακριά μπορούσε να «δει» ο υπολογιστής και μετά του έστησε μια παγίδα πίσω από αυτό το όριο, πίσω από τον ορίζοντά του.

Αυτό που έκανε ήταν να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση στον υπολογιστή ότι έχει διαβάσει τις κινήσεις του, και μεσούσης της παρτίδας άλλαξε στρατηγική του αιφνιδιάζοντας πλήρως τον Deep Blue. Η ισοφάριση ήταν γεγονός.

Η καθοριστική 5η παρτίδα

Οι επόμενες δυο παρτίδες έληξαν ισόπαλες με το σκορ να διαμορφώνεται στο 2-2. Τελικώς στην 5η παρτίδα κατάφερε να διαλύσει το ηθικό του Φενγκ Χσούινγκ Σου, ο οποίος έβλεπε τον αντίπαλό του να λειτουργεί πολύ καλύτερα από τον υπολογιστή του.

Το 3-2 έγινε πολύ πιο εύκολα 4-2 την επόμενη ημέρα, με τον Deep Blue να αποδεικνύεται ανίκανος να ακολουθήσει τον Κασπάροφ, εκεί όπου ο υπολογιστής δεν μπορούσε να «δει», μένοντας εκτεθειμένος στις ορέξεις του παγκόσμιου πρωταθλητή. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο Χσου σηκώνεται από τη θέση του και δίνει το χέρι του στον Ρώσο, αποδεχόμενος την ήττα του. Το ημερολόγιο έδειχνε 17 Φεβρουαρίου του 1996. Μία μυθική μάχη που διήρκησε 7 μέρες είχε φτάσει επιτέλους στο τέλος της.

Εκείνη η μέρα παραμένει ιστορική, όχι μόνο για τον Κασπάροφ αλλά γενικότερα για την ανθρωπότητα. Τελικά ο πολύπλοκος ανθρώπινος νους σε σχέση με τον απόλυτο και δίχως συναισθήματα εγκέφαλο του υπολογιστή αποδείχτηκε πολύ ανώτερος.

To ντοκιμαντέρ του Κασπάροφ εναντίον του Deep Blue



Χάντμπολ: Η αποστολή της Εθνικής για την Ολλανδία
Χάντμπολ: Η αποστολή της Εθνικής για την Ολλανδία
Γυναικεία βογγητά «πάγωσαν» τον Λούκα Ντόνσιτς (vid)
Γυναικεία βογγητά «πάγωσαν» τον Λούκα Ντόνσιτς (vid)
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved