Και εγένετο Πανελλήνιος

Και εγένετο Πανελλήνιος

Ήταν 10 Φεβρουαρίου όταν γεννιόταν ο σύλλογος των Ολυμπιονικών

Η 10η μέρα του Φλεβάρη είναι ιστορική για τον ελληνικό αθλητισμό. Η μέρα που η έμπνευση του δικηγόρου και πτυχιούχου γυμναστή, Νικόλαου Κοτσελόπουλου για δημιουργία ενός συλλόγου με μοναδικό σκοπό τη διάδοση της γυμναστικής και τη βελτίωση όσων ασχολούνται με αυτήν γίνεται πραγματικότητα. Συνολικά 27 διακεκριμένα μέλη της Αθηναϊκής κοινωνίας, σαν σήμερα το 1891 ιδρύουν τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο.

Το «σπίτι» του 

Ο Πανελλήνιος δεν ήταν απλώς ένας σύλλογος της σειράς. Είχε δημιουργηθεί για να διαδώσει και να εξελίξει τις αξίες του αθλητισμού, και για αυτό και τα κύρια μέλη του δεν έπρεπε να ήταν τυχαίοι, αλλά διακεκριμένοι επιστήμονες.

Το καταστατικό του συλλόγου άλλωστε το έλεγε ξεκάθαρα «Ένας Γυμναστικός Σύλλογος "που επιδίωκε πρωτίστως την διάδοσιν της Γυμναστικής και την βελτίωσιν των κατ' αυτήν" έπρεπε μα ανήκει στην ευθύνη των ειδικών επιστημόνων».

Από τη στιγμή που δημιουργήθηκε ο σύλλογος μεγάλο μέλημα ήταν η εύρεση εγκαταστάσεων, έτσι ώστε να βρουν στέγη τα τμήματα του συλλόγου. Η λύση φάνηκε να έρχεται από την κίνηση του βασιλιά Γεώργιου, ο οποίος προσέφερε ένα μεγάλο οικόπεδο στη συμβολή Πατησίων και λεωφόρου Αλεξάνδρας (Πεδίον του Άρεως).

2 copy

Με το οικόπεδο να είναι σίγουρο, ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανέγερση των εγκαταστάσεων. Τελικώς το 1895, και αφού δαπανήθηκε το ποσό ρεκόρ για την εποχή 25000 δραχμών εν μέσω ομολογιακού δάνειο και προσφορών κυρίως των ευεργετών Χρηστάκη Ζωγράφου και Νάσου Ζίνη, στις 7 Ιανουαρίου του 1895 γίνονται τα εγκαίνια του νέου Γυμναστηρίου.

Ο σύλλογος πλέον είχε «σπίτι», ωστόσο η μεγάλη του στιγμή θα ερχόταν λίγο αργότερα.

Ο ρόλος στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Σύμφωνα με μαρτυρίες, κύριος στόχος του συλλόγου από την ημέρα της δημιουργίας του, ήταν η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων πριν καν προβληθεί από τον Πιερ Ντε Κουμπερτέν στο διεθνές αθλητικό συνέδριο του Παρισιού. Όταν μάλιστα έγινε το συνέδριο, ο Κουμπερτέν ήταν τόσο ενθουσιασμένος από την οργάνωση και τις ιδέες του συλλόγου, που ονόμασε τον πρόεδρο, Ιωάννη Φωκιανό επίτιμο αντιπρόεδρο του συνεδρίου. Ο σύλλογος μέσα σε ελάχιστα χρόνια είχε καταφέρει εκτός από κύρος στον ελληνικό χώρο να έχει και παγκόσμια αναγνωρισιμότητα. Και οι επιτυχίες θα διαδέχονταν η μία την άλλη.

Ο σύλλογος έχει άπειρα τμήματα και εκτός του κλασικού αθλητισμού, έχει εξαιρετικές επιτυχίες και στον ομαδικό τομέα. Αποτέλεσε την πρώτη σπουδαία ομάδα μπάσκετ στην Ελλάδα, ενώ στο χάντμπολ έπαιρνε το ένα πρωτάθλημα μετά το άλλο στις αρχές του 2000. 

Σπουδαίοι αθλητές που πέρασαν από τον Πανελλήνιο:

tsskkliitisraawess000

Γιώργος Ρουμπάνης (Στίβος), Αλέξανδρος Θεοφιλάκης (Σκοποβολή), Κωστής Τσικλητήρας (Στίβος), Νικόλαος Γεωργαντάς (Στίβος), Κωνσταντίνος Σπετσιώτης(Στίβος), Γεώργιος Σκοτάδης (Σκοποβολή), Μενέλαος Σακόρραφος (Ξιφασκία), Περικλής Κακούσης (Στίβος), Σωτήρης Βερσής (Στίβος, Άρση Βαρών), Τηλέμαχος Καράκαλος (Ξιφασκία), Παντελής Καρασεβδάς (Σκοποβολή), Όλγα Βασδέκη (Τριπλούν), Βούλα Τσιαμήτα (Τριπλούν), Κώστας Γκατσιούδης (Ακόντιο), Κώστας Φιλιππίδης (Άλμα επί κοντώ), Θεόδωρος Ιακωβίδης (Άρση Βαρών).



ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα
ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα
Παναθηναϊκός AKTOR: Θα θυμίζει Euroleague το ΟΑΚΑ για το ματς με το Περιστέρι!
Παναθηναϊκός AKTOR: Θα θυμίζει Euroleague το ΟΑΚΑ για το ματς με το Περιστέρι!
Δικαίωση 10 εκατομμυρίων ευρώ για τον Κριστιάνο Ρονάλντο
Δικαίωση 10 εκατομμυρίων ευρώ για τον Κριστιάνο Ρονάλντο
Αυστραλία: Εκτός κινδύνου ο 21χρονος ποδοσφαιριστής που κατέρρευσε στην προπόνηση
Αυστραλία: Εκτός κινδύνου ο 21χρονος ποδοσφαιριστής που κατέρρευσε στην προπόνηση
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved