Οι «δικοί» μας Μαγυάροι! (photos&videos)

Οι «δικοί» μας Μαγυάροι! (photos&videos)

Λίγες ώρες πριν την αυλαία των προκριματικών του Euro 2016 απέναντι στην Ουγγαρία το OnSports θυμάται τους Ούγγρους που πέρασαν από την Ελλάδα και άφησαν το στίγμα τους!

Όταν οι λέξεις Ουγγαρία και Ελλάδα μπαίνουν στην ίδια πρόταση, νομοτελειακά ένα όνομα έρχεται πρώτο στο μυαλό όλων ανεξάρτητα από την ομάδα που υποστηρίζουν: Φέρεντς Πούσκας. Ο «θρύλος» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου που έγραψε «χρυσές» σελίδες στην ιστορία του αθλήματος με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης και της εθνικής Ουγγαρίας τη δεκαετία του ’50 και του ’60 προκάλεσε... σεισμό στη χώρα μας όταν ήρθε στην Αθήνα για να αναλάβει τον Παναθηναϊκό.

Τον... σεισμό ακολούθησε ένα «τσουνάμι» επιτυχίας που είδε το «τριφύλλι» με τον Μαγυάρο θρύλο στον πάγκο του να σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του και να υποκλίνεται μονάχα στον μεγάλο Άγιαξ του 1971, στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης στο «Γουέμπλεϊ».

Ο Φέρεντς Πούσκας αποτελεί ένα τοτέμ στην ιστορία του Παναθηναϊκού και του ελληνικού ποδοσφαίρου, όντας ο... πρωτομάστορας μιας επιτυχίας που άλλαξε επίπεδο το ποδόσφαιρο της χώρας μας και το έβαλε στις ράγες των ευρωπαϊκών επιτυχιών.

Φυσικά ο Πούσκας δεν ήταν ο μοναδικός. Λίγες ώρες πριν την αυλαία των προκριματικών του Euro 2016 με το ματς της Ελλάδας απέναντι στην Ουγγαρία στο «Γ. Καραϊσκάκης» το OnSports θυμάται τους «δικούς» μας Ούγγρους που πέρασαν από την Ελλάδα και άφησαν το στίγμα τους, ο καθένας με τον τρόπο του.

Λάγιος Ντέταρι

Έχοντας «ματώσει» τα αντίπαλα δίχτυα με τις Χόνβεντ (72 γκολ σε 134 ματς) και Άιντραχτ Φρανκφούρτης (11 γκολ σε 33 αγώνες), ο Λάγιος Ντέταρι ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1988 για χάρη του Ολυμπιακού. Έμελλε να γράψει ιστορία με τους «ερυθρόλευκους», πραγματοποιώντας 55 εμφανίσεις και πετυχαίνοντας 33 γκολ, παρότι ήταν μέσος.

Η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό έναντι 6 εκατομμυρίων λιρών ήταν η ακριβότερη στον κόσμο εκείνο το διάστημα και ο Ντέταρι «έβγαλε» τα χρήματά του και με το παραπάνω. Δυστυχώς για τον ίδιο οι «ερυθρόλευκοι» πέρασαν δύσκολη διετία στο διάστημα που αγωνίστηκε σε αυτούς, κατάφερε όμως να κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας στην τελευταία του σεζόν στη χώρα μας και να μείνει για πάντα χαραγμένος στη μνήμη κάθε φιλάθλου που αγαπά το ποδόσφαιρο.

Ίμρε Μπόντα

Μαζί με τον Ντέταρι ένας άλλος Ούγγρος ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του ‘88, για χάρη του Ολυμπιακού Βόλου. Ο Ίμρε Μπόντα πάτησε το πόδι του στη χώρα μας ως ένας από τους μεγαλύτερους γκολτζήδες της χώρας του, έχοντας 58 γκολ σε 190 ματς με την ΜΤΚ Βουδαπέστης και 2 τέρματα σε 14 αγώνες με τη Βάσας.

Στον Βόλο ο Μπόντα έκανε πράγματα και θαύματα, μετρώντας 30 γκολ σε 43 ματς (!) στο διάστημα 1988-1990! Παρέμεινε στην Ελλάδα αλλά από τη Θεσσαλία κατέβηκε στην Κρήτη για να παίξει στον ΟΦΗ μια χρονιά, έχοντας 5 γκολ σε 24 ματς και το 1993 επέστρεψε στην πατρίδα του για να «κρεμάσει» τα παπούτσια του με τη BVSC Βουδαπέστης.

Μάρτον Εστερχάζι

Τέσσερα χρόνια πριν ο Ολυμπιακός ταράξει τα... νερά με τον Ντέταρι, η ΑΕΚ είχε φέρει στην Ελλάδα τον μεγάλο Μάρτον Εστερχάζι. Ο φημισμένος Μαγυάρος επιθετικός ήρθε στην Ένωση το 1984 και έμεινε τρία χρόνια, πετυχαίνοντας 16 γκολ σε 54 ματς πριν μεταγραφεί στον Παναθηναϊκό όπου έμεινε για μια σεζόν (1 γκολ σε 11 αγώνες).

Μπέλα Γκούτμαν

Όπως ο Πούσκας έτσι και ο «θρύλος» Μπέλα Γκούτμαν ήρθε στην Ελλάδα μόνο ως προπονητής. Το 1967 ανέβαλε τα ηνία του Παναθηναϊκού, έχοντας πρώτα γράψει «χρυσές» σελίδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου από τον πάγκο της Μπενφίκα την οποία οδήγησε σε δυο συνεχόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης, δημιουργώντας παράλληλα την περίφημη «Κατάρα του Γκούτμαν», καθώς όταν έφυγε από τους «αετούς» της Λισσαβόνας είχε δηλώσει πως «η Μπενφίκα δεν θα ξανακατακτήσει ευρωπαϊκό τρόπαιο». Η... κατάρα του «κρατάει» μέχρι και σήμερα!

Μάρτον Μπούκοβι

Χωρίς αυτό να είναι υπερβολικό ο Μάρτον Μπούκοβι θεωρείται από τους κορυφαίους προπονητές στην ιστορία του Ολυμπιακού. Μπορεί το πέρασμά του από τους «ερυθρόλευκους» να ήταν σύντομο καθώς ανέλαβε την ομάδα το 1965 και έφυγε το 1967, στις δυο σεζόν που έμεινε στην Ελλάδα όμως ο Μπούκοβι οδήγησε τον Ολυμπιακό σε δυο Πρωταθλήματα, τα πρώτα των «ερυθρόλευκων» έπειτα από έξι χρόνια «μονοπωλίου» του Παναθηναϊκού και ενός τίτλου της ΑΕΚ. Αγαπώντας το αμυντικό ποδόσφαιρο ο Μπούκοβι είδε τον Ολυμπιακό να δέχεται μόλις 18 γκολ τη σεζόν 1965-66 και μόλις 16 τη σεζόν 1966-67, πανηγυρίζοντας τους δυο τίτλους!

Γκιούλα Λόραντ

Όπως κάθε μεγάλη ελληνική ομάδα έτσι και ο ΠΑΟΚ έχει τον Μαγυάρο του. Ο λόγος για τον μεγάλο Γκιούλα Λόραντ που ήρθε στη χώρα μας το 1975 και έμεινε μια σεζόν, στο τέλος της οποίας πανηγύρισε με τον «Δικέφαλο του Βορρά» την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Ελλάδας. Αυτό ήταν το πρώτο από τα δυο Πρωταθλήματα στην ιστορία του ΠΑΟΚ και ο Λόραντ έχει δικαιολογημένα περίοπτη θέση στο Hall of Fame του συλλόγου της Θεσσαλονίκης.

Υπό τις οδηγίες του ο «Δικέφαλος» έπαιξε τρομερό ποδόσφαιρο, πέτυχε 60 γκολ (καλύτερη επίθεση) και δέχθηκε 17 (καλύτερη άμυνα), νικώντας Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ στην Τούμπα, και επικρατώντας των δυο πρώτων σε Πειραιά και Λεωφόρο αντίστοιχα! Ο Λόραντ βρήκε τραγικό θάνατο στη διάρκεια του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στις 31 Μαΐου 1981, φεύγοντας από τη ζωή στο γήπεδο από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 58 ετών.

* Τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα έχουν περάσει λίγοι Ούγγροι ποδοσφαιριστές και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να πλησιάσουν σε αξία τους παραπάνω «θρύλους». Ο Κρίστιαν Νέμεθ φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού και του Ολυμπιακού Βόλου, κατακτώντας το Πρωτάθλημα τη σεζόν 2010-11 με τους Πειραιώτες. Ο Σάντορ Τόργκελε ήρθε με καλές... συστατικές επιστολές στον Παναθηναϊκό αλλά δεν «στέριωσε», ενώ το ίδιο συνέβη και στον ΠΑΟΚ, μένοντας γνωστός στη χώρα μας ως «χασογκόλης».



Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι και τη Μαρία Σάκκαρη
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι και τη Μαρία Σάκκαρη
Με... Super Χίροου το Μαϊάμι «λύγισε» τους Σέλτικς κι έκανε το break στη Βοστώνη
Με... Super Χίροου το Μαϊάμι «λύγισε» τους Σέλτικς κι έκανε το break στη Βοστώνη
Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ: «Τελικός» για την ισοφάριση στο ΟΑΚΑ - Η ώρα και το κανάλι
Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ: «Τελικός» για την ισοφάριση στο ΟΑΚΑ - Η ώρα και το κανάλι
Με πόνους στο στήθος στο νοσοκομείο ο Τέβες
Με πόνους στο στήθος στο νοσοκομείο ο Τέβες
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved