Ο «δικός μας» Ζιλμπέρτο Σίλβα (videos+photos)

Ο «δικός μας» Ζιλμπέρτο Σίλβα (videos+photos)

Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα γίνεται 39 ετών, την ώρα που στον Παναθηναϊκό πάντα σκέφτονται τον Βραζιλιάνο για πόστο στην ομάδα, και το Onsports σας θυμίζει την πορεία του στην Ελλάδα...

Ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστής του πλανήτη πάτησε στα ελληνικά γήπεδα φορώντας τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Οι «πράσινοι» διατήρησαν εξαιρετικές σχέσεις με τον Ζιλμπέρτο Σίλβα και τον προσέγγισαν ξανά έτσι ώστε να τον εντάξουν στον σύλλογο και αν καρπωθούν όσα μπορεί να προσφέρει ως προσωπικότητα αλλά και ως άνθρωπος του ποδοσφαίρου, με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα. Ο αρχηγός της Εθνικής Βραζιλίας την προηγούμενη δεκαετία, τίμησε ως ποδοσφαιριστής τον Παναθηναϊκό και στο «τριφύλλι» δεν τον έχουν ξεχάσει. Ούτε κι ο ίδιος, όμως, έχει ξεχάσει την ομάδα και καθημερινά στα social media κάνει αναφορές στο «τριφύλλι».

Πληροφορίες θέλουν τους «πράσινους» να σκέφτονται τον Βραζιλιάνο για πόστο στην ομάδα, είτε ως σκάουτερ στη χώρα του και την ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής, είτε για κάτι ανάλογο ή και με περισσότερες αρμοδιότητες!

Ο Ζιλμπέρτο ήρθε στην Ελλάδα έχοντας κατακτήσει ήδη... τα πάντα στην καριέρα του, όμως, αυτό δεν σήμαινε έλλειψη κινήτρου. Μπορεί στη συλλογή του να είχε το Μουντιάλ του 2002, το Κόπα Αμέρικα του 2007, τα Κύπελλα Συνομοσπονδιών του 2005 και του 2009, πρωταθλήματα Αγγλίας και Βραζιλίας, το Κόπα Λιμπερταδόρες, το Κύπελλο Αγγλίας και να είχε αγωνιστεί σε τελικό Champions League με την Άρσεναλ, όμως, αυτό δεν τον εμπόδισε να έχει κίνητρο. Κατέκτησε με τον Παναθηναϊκό το νταμπλ του 2010 και παρότι αμφισβητήθηκε αρκετά από πολλούς, έδωσε απαντήσεις με την απόδοσή του και τον εξαιρετικό του χαρακτήρα.

Σήμερα (07/10), ο Ζιλμπέρτο Σίλβα έχει γενέθλια. Ο μεγάλος Βραζιλιάνος, γίνεται 39 ετών… Θυμηθείτε την πορεία του Ζιλμπέρτο Σίλβα στον Παναθηναϊκό.

Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα στον Παναθηναϊκό

Με 119 συμμετοχές και 6 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις με τον Παναθηναϊκό, ο Ζιλμπέρτο Σίλβα αποχώρησε από την Ελλάδα πριν από τρεισήμισι χρόνια. Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου που πάτησε ποτέ το πόδι του στην Ελλάδα, ο πρωταθλητής κόσμου με την Βραζιλία το 2002 αμυντικός μέσος, άφησε πίσω του ένα μεγάλο κενό αλλά και πολλές θετικές αναμνήσεις. Η προσφορά του στον Παναθηναϊκό και η προσωπικότητά του, τον φέρνουν ξανά στο προσκήνιο για το «τριφύλλι», το οποίο του έχει καταθέσει πρόταση να έρθει στην ομάδα και να κρεμάσει εδώ τα παπούτσια του.

Το πρώτο «μπαμ» των πολυμετοχικών

Ήταν 16 Ιουλίου 2008 όταν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 2.000 φίλοι του Παναθηναϊκού για να δουν με τα μάτια τους αυτό που είχαν διαβάσει σε εφημερίδες και ιστοσελίδες και δυσκολευόταν να πιστέψουν. «Ο αρχηγός της Εθνικής Βραζιλίας στον Παναθηναϊκό»! Ήταν όμως αλήθεια! Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα ήταν η πρώτη ηχηρή μεταγραφή της πολυμετοχικότητας και σκόρπισε ντελίριο ενθουσιασμού στις τάξεις των οπαδών του «τριφυλλιού».

gilmesa1

Η Άρσεναλ και ο Αρσέν Βενγκέρ δεν είχαν πια στα πλάνα τους τον Βραζιλιάνο αμυντικό μέσο, μέλος της ομάδας που κατέκτησε το αήττητο πρωτάθλημα στην Αγγλία το 2004 και εκ των αρχηγών της, με τους «πράσινους» να κάνουν ένα αρκετά καλό «deal» με τους Λονδρέζους. Το 1,5 εκατ. ευρώ, άλλωστε, που πλήρωσαν για τον Ζιλμπέρτο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί υπέρογκο.

Ξεχώρισε η ποιότητα, παρά την αμφισβήτηση

Όσοι ήξεραν καλά τι σημαίνει Ζιλμπέρτο Σίλβα, έλεγαν εξαρχής ότι ο Παναθηναϊκός και ο κόσμος του δεν πρέπει να περιμένει τακουνάκια, ντρίμπλες και φαντεζί ενέργειες από τον Βραζιλιάνο. Άλλωστε, το προσωνύμιο «αόρατος τοίχος» έδειχνε με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά που ήξερε καλά να κάνει ο έμπειρος μέσος στον αγωνιστικό χώρο.

gilmesa2

Βέβαια αυτό δεν ήταν αρκετό για να μην θέσει υπό αμφισβήτηση ακόμα κι αυτόν τον αρχηγό της Εθνικής Βραζιλίας. Κάποιοι δεν δίστασαν στα πρώτα του παιχνίδια να τον συγκρίνουν με τον Φλάβιο Κονσεϊσάο και να μιλήσουν για μια ακόμα αποτυχημένη κίνηση του Παναθηναϊκού στο μεταγραφικό παζάρι. Η καλή πορεία, όμως, του Παναθηναϊκού στο Champions League την περίοδο 2008-09 διόρθωσε κάπως τις εντυπώσεις, με τον Ζιλμπέρτο να είναι ηγέτης στη μεσαία γραμμή και να ξεχωρίζει με τις εμφανίσεις του στα μεγάλα ευρωπαϊκά βράδια σε Μιλάνο, Βρέμη και Βιγιαρεάλ.

Καταλυτική συμβολή στο νταμπλ

Η επόμενη περίοδος βρήκε τον Ζιλμπέρτο να έχει «κλειδώσει» το γεγονός ότι ήταν απαραίτητος για την εύρυθμη λειτουργία της μεσαίας γραμμής του Παναθηναϊκού και να είναι μέλος της τριάδας των αρχηγών μαζί με τους Κατσουράνη και Καραγκούνη. Βέβαια, ο Βραζιλιάνος δεν ήταν πλέον η πιο ακριβή μεταγραφή του Παναθηναϊκού, αφού στο ρόστερ της ομάδας είχε προστεθεί ο Τζιμπρίλ Σισέ, με τον οποίο όμως είχε αγαστή συνεργασία και ο αλληλοσεβασμός ήταν εμφανής σε κάθε περίπτωση.

gilmesa3

Ο Ζιλμπέρτο έκανε ίσως μια από τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του, ήταν εξαιρετικός στα περισσότερα σημαντικά παιχνίδια της περιόδου και όποτε δεν ήταν σε θέση να αγωνιστεί, λόγω τραυματισμού ή καρτών ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε σημαντικό πρόβλημα! Φάνηκε αυτό σε αρκετά παιχνίδια του πρωταθλήματος, αλλά και του Europa League όπου επίσης συνέβαλε στην καλή πορεία που έκαναν οι «πράσινοι».

gilmesa4

Ο Βραζιλιάνος αμυντικός μέσος ήταν από τους πρωτεργάτες της κατάκτησης του πρωταθλήματος, βοήθησε τα μέγιστα τον Παναθηναϊκό να επιστρέψει στους τίτλους μετά από έξι χρόνια και ήταν εκ των κορυφαίων του τελικού κυπέλλου, που σφράγισε την επιστροφή του νταμπλ στην Παιανία για πρώτη φορά μετά το 2004.

Η τελευταία σεζόν…

Η σεζόν 2010-2011, ήταν η τελευταία του Ζιλμπέρτο Σίλβα με την «πράσινη» φανέλα. Το γεγονός ότι η πορεία της ομάδας δεν ήταν η αναμενόμενη, αλλά και το ότι στο πρώτο μισό της χρονιάς ο Βραζιλιάνος αμυντικός μέσος δεν ήταν αυτός που όλοι είχαν συνηθίσει, έφεραν φήμες στο προσκήνιο για αποχώρηση του «αόρατου τοίχους» από την Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό.

gilmesa5

Το γεγονός ότι το «τριφύλλι» ταλανίστηκε από διοικητικά και οικονομικά προβλήματα σε συνδυασμό με την ηλικία, αλλά και το «βαρύ» συμβόλαιο του Βραζιλιάνου, έκαναν δεδομένη την αποχώρησή του από την Παιανία με πιθανότερο προορισμό την πατρίδα του, όπου έχει δηλώσει ότι θέλει να επιστρέψει. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι όταν ο Ζιλμπέρτο ανέβασε την απόδοσή του, ανέβηκε συνολικά και η απόδοση του Παναθηναϊκού. Εν τέλει, ο Ζιλμπέρτο αποχώρησε για τη Γκρέμιο – αρχικά – και στη συνέχεια την Ατλέτικο Μινέιρο.

Άψογος επαγγελματίας…

Όσοι έζησαν την παρουσία του Ζιλμπέρτο Σίλβα στον Παναθηναϊκό, συμφωνούν ή διαφωνούν για την ποδοσφαιρική του αξία και τις ικανότητές του μέσα στο γήπεδο, συνηγορούν σε ένα και μόνο πράγμα. Ότι πρόκειται για έναν επαγγελματία με όλα τα γράμματα… κεφαλαία. Ο Βραζιλιάνος αποτέλεσε στα τρία χρόνια παρουσίας του στην Ελλάδα έναν πραγματικό κύριο των γηπέδων και χαίρει σεβασμού και εκτίμησης από συμπαίκτες και αντιπάλους.

gilmesa6

Συνολικά, άλλωστε, στην καριέρα του ο Βραζιλιάνος, έχει αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις απ' όπου και αν έχει περάσει και θεωρείται ένα πρόσωπο σεβαστό, τόσο στην Αγγλία και την Ελλάδα, αλλά κυρίως στην πατρίδα του, όπου λατρεύεται όσο και οι άλλοι σταρ παγκοσμίου βεληνεκούς που «εξάγει» η «χώρα του καφέ». Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Ζιλμπέρτο επιλέχθηκε να είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014, που έγινε στη Βραζιλία, με αυτόν να είναι ένας από τους λόγους που ήθελε να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Ο τελευταίος χορός

Σίγουρα αλλιώς φανταζόταν και ο ίδιος το «αντίο» από τον Παναθηναϊκό. Ο Ζιλμπέρτο θα ήθελε να αποχαιρετήσει τους «πράσινους» οπαδούς με έναν τίτλο, ωστόσο ο Βραζιλιάνος ως άψογος επαγγελματίας έδωσε τον καλύτερό του εαυτό ως το τελευταίο λεπτό. Στον προτελευταίο αγώνα με τον ΠΑΟΚ έδωσε τα πάντα για να βοηθήσει την ομάδα να πάρει τη θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League της σεζόν 2011-2012 και σκόραρε το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση!

Και αν ο Φερέιρα δεν του… έδωσε την ευκαιρία για ένα standing ovation, αφού τον άφησε σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού στον αγωνιστικό χώρο, φρόντισε να την αποκτήσει ο ίδιος, με το γκολ που πέτυχε στο 75’ και έκανε όλο το γήπεδο να σηκωθεί στο πόδι, για να τον τιμήσει, όπως του άξιζε. Φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του και δημιουργώντας συγκινητική ατμόσφαιρα με το παρατεταμένο χειροκρότημα προς τον μεγάλο Βραζιλιάνο αρχηγό.

Εκτός αυτού, πριν από την έναρξη εκείνης της αναμέτρησης στις 22 Μαΐου 2011, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού προσέφεραν στον Ζιλμπέρτο Σίλβα μια ανθοδέσμη, ευχαριστώντας τον με αυτόν τον τρόπο για την προσφορά του στην ομάδα. Ο 34χρονος διεθνής άσος δεν έκρυψε την συγκίνησή του και την ευγνωμοσύνη του για την κίνηση αυτή των οπαδών και δάκρυσε.

Οι περίπου 18.000 φίλοι των «πρασίνων» που βρέθηκαν εκείνο το βράδυ στο ΟΑΚΑ επιφύλαξαν ένα ζεστό χειροκρότημα για τον Βραζιλιάνο άσο, που απέφυγε να πει ξεκάθαρα ότι θα φύγει από τον Παναθηναϊκό. Το πλήρωμα του χρόνου, όμως, είχε έρθει κι ο μεγάλος αρχηγός αποχώρησε. Τώρα, ήρθε ξανά η πρόταση για να επιστρέψει στο «τριφύλλι» και ο ίδιος φαίνεται να τη σκέφτεται πολύ σοβαρά.

gilmesa7

Ο Ζιλμπέρτο με αριθμούς

Ο 35χρονος αμυντικός μέσος φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού σε 119 αγώνες σε τρία χρόνια, έχονταςι πετύχει 6 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις που αγωνίστηκε, πρωτάθλημα, κύπελλο, Champions και Europa League. Η πρώτη χρονιά του Ζιλμπέρτο ήταν και η πιο «γεμάτη» με 42 συμμετοχές σε Ελλάδα και Ευρώπη, συν τρία από τα γκολ που έχει πετύχει. Την δεύτερη χρονιά του ο Βραζιλιάνος είχε 40 αγώνες χωρίς να σκοράρει, ενώ στην τελευταία έφτασε στους 37, έχοντας σκοράρει τρεις φορές.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα, ο Ζιλμπέρτο έχει συνολικά 83 συμμετοχές με 5 γκολ στο ενεργητικό του, ενώ στο Κύπελλο έχει αγωνιστεί 7 φορές σκοράροντας 1 γκολ, απέναντι στην ΑΕΚ, ενώ στην Ευρώπη ο Βραζιλιάνος έπαιξε σε 29 αγώνες με την πράσινη φανέλα, 20 για το Champions League και 9 για το Europa League χωρίς να σκοράρει.

Ο Ζιλμπέρτο στο ελληνικό πρωτάθλημα

Περίοδος 2008-2009

Ημ/νία

Αγώνας

Αποτέλεσμα

Λεπτά Συμμετοχής

31/05/09

ΑΕΚ - Παναθηναϊκός

0-2

90'

24/05/09

Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ

4-1

62'

17/05/09

Παναθηναϊκός - Λάρισα

3-1

90'

13/05/09

Παναθηναϊκός - ΑΕΚ

1-1

90'

10/05/09

ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός

0-1

90'

26/04/09

Παναθηναϊκός - ΟΦΗ

3-1

45'

12/04/09

Πανσερραϊκός - Παναθηναϊκός

0-0

83'

22/03/09

Αστέρας Τρίπολης - Παναθηναϊκός

1-1

90'

07/03/09

Παναθηναϊκός - Λάρισα

3-0

70'

01/03/09

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός

0-0

90'

15/02/09

Ηρακλής - Παναθηναϊκός

0-0

90'

08/02/09

Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ

3-0

90'

01/02/09

Λεβαδειακός - Παναθηναϊκός

1-2

90'

24/01/09

Εργοτέλης - Παναθηναϊκός

1-0

90'

18/01/09

Παναθηναϊκός - Αρης

4-0

90'

10/01/09

Πανθρακικός - Παναθηναϊκός

1-3

90'

04/01/09

Παναθηναϊκός - ΑΕΚ

0-0

90'

21/12/08

ΟΦΗ - Παναθηναϊκός

0-3

90'

14/12/08

Παναθηναϊκός - Πανσερραϊκός

3-0

90'

06/12/08

Σκόντα Ξάνθη - Παναθηναϊκός

1-2

90'

29/11/08

Παναθηναϊκός - Αστέρας Τρίπολης

1-1

64'

22/11/08

Παναθηναϊκός - Θρασύβουλος

3-0

45'

15/11/08

Λάρισα - Παναθηναϊκός

1-1

90'

09/11/08

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός

0-0

90'

01/11/08

Πανιώνιος - Παναθηναϊκός

1-2

90'

26/10/08

Παναθηναϊκός - Ηρακλής

2-2

45'

20/09/08

Αρης - Παναθηναϊκός

1-2

90'

13/09/08

Παναθηναϊκός - Πανθρακικός

3-0

63'

31/08/08

ΑΕΚ - Παναθηναϊκός

2-1

90'

Περίοδος 2009-2010

Ημ/νία

Αγώνας

Αποτέλεσμα

Λεπτά Συμμετοχής

18/04/10

Γιάννινα - Παναθηναϊκός

0-1

90'

11/04/10

Παναθηναϊκός - Ηρακλής

2-0

90'

28/03/10

Ατρόμητος Αθηνών - Παναθηναϊκός

0-3

90'

21/03/10

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός

0-1

90'

14/03/10

Αστέρας Τρίπολης - Παναθηναϊκός

0-1

90'

07/03/10

Παναθηναϊκός - Λεβαδειακός

3-0

90'

28/02/10

Πανιώνιος - Παναθηναϊκός

0-2

90'

31/01/10

Παναθηναϊκός - ΑΕΚ

1-1

90'

24/01/10

Αρης - Παναθηναϊκός

0-0

90'

17/01/10

Παναθηναϊκός - Πανθρακικός

2-0

90'

09/01/10

Σκόντα Ξάνθη - Παναθηναϊκός

1-2

90'

06/01/10

Παναθηναϊκός - Εργοτέλης

4-1

90'

19/12/09

Παναθηναϊκός - Γιάννινα

4-0

10'

12/12/09

Ηρακλής - Παναθηναϊκός

0-1

82'

06/12/09

Παναθηναϊκός - Ατρόμητος Αθηνών

3-1

90'

29/11/09

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός

2-0

90'

08/11/09

Λεβαδειακός - Παναθηναϊκός

0-2

90'

25/10/09

Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ

2-1

87'

05/10/09

Παναθηναϊκός - Λάρισα

4-0

90'

27/09/09

ΑΕΚ - Παναθηναϊκός

0-1

90'

20/09/09

Παναθηναϊκός - Αρης

2-1

90'

13/09/09

Πανθρακικός - Παναθηναϊκός

0-1

10'

30/08/09

Παναθηναϊκός - Σκόντα Ξάνθη

1-0

90'

22/08/09

Εργοτέλης - Παναθηναϊκός

0-3

90'

Περίοδος 2010-2011

Ημ/νία

Αγώνας

Αποτέλεσμα

Λεπτά Συμμετοχής

25/05/11

Ο «δικός μας» Ζιλμπέρτο Σίλβα (videos+photos)



Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός, Τενερίφη-Περιστέρι και τον Πετρούνια
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός, Τενερίφη-Περιστέρι και τον Πετρούνια
Παπαπέτρου στο Onsports.gr: «Ακόμα δεν έχει τελειώσει τίποτα, ευχαριστούμε τον κόσμο μας»
Παπαπέτρου στο Onsports.gr: «Ακόμα δεν έχει τελειώσει τίποτα, ευχαριστούμε τον κόσμο μας»
Ρέντη: Στον εισαγγελέα οι κατηγορούμενοι χούλιγκαν - Απολογούνται οι πρώτοι 10 από τους 67
Ρέντη: Στον εισαγγελέα οι κατηγορούμενοι χούλιγκαν - Απολογούνται οι πρώτοι 10 από τους 67
Μακάμπι: Εξαιρετικά αμφίβολος για το Game 3 o Μπόλντγουιν -Στην Κροατία για θεραπείες
Μακάμπι: Εξαιρετικά αμφίβολος για το Game 3 o Μπόλντγουιν -Στην Κροατία για θεραπείες
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved