Οδοιπορικό στην Κύπρο: Το ματωμένο μπάσκετ του '74 (photos)

Οδοιπορικό στην Κύπρο: Το ματωμένο μπάσκετ του '74 (photos)

Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την κωδική ονομασία «Αττίλας» ξεκίνησε την αυγή της 20ης Ιουλίου 1974 και το Onsports θυμάται το οδοιπορικό της «Πράσινης» στα κατεχόμενα.

Η ελληνική πλευρά πιάστηκε στον ύπνο και η αντίδρασή της εκδηλώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση. Η Τουρκία υποστήριξε ότι δεν επρόκειτο για εισβολή, αλλά για «ειρηνική επέμβαση», με σκοπό την επαναφορά της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο, που είχε καταλυθεί από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου (15 Ιουλίου 1974).

Έκτοτε η Κύπρος είναι «κομμένη στα δυο» και χιλιάδες οικογένειες ζουν με τον πόνο που τους προκάλεσε η διχοτόμηση. Πριν από δυο χρόνια, με αφορμή τον αγώνα της Ευρωλίγκα που είχε δώσει ο Παναθηναϊκός με τη Λαμποράλ Κούτσα, ο Δημήτρης Κοντός για λογαριασμό της «Πράσινης» είχε κάνει ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό στα κατεχόμενα….

Η συγκλονιστική ιστορία της εισβολής του ’74 στην Κύπρο και ο αδικοχαμένος Γιώργος Μουστάκας που δεν πρόλαβε να έρθει στον Παναθηναϊκό

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΣ

23

Είναι κάποιες στιγμές στη ζωή που ένα ρίγος διαπερνά το δέρμα και καταλήγει βαθιά στην καρδιά σου. Είναι φορές που τα λόγια και οι λέξεις δύσκολα ξεπροβάλλουν από τα χείλη, την ώρα που θέλεις να μοιραστείς τα όσα είδες, άκουσες και έμαθες αλλά δυστυχώς ένα κομμάτι χαρτί δεν δύναται ν΄ αποτυπώσει μια εμπειρία ζωής. Η «Π» βρέθηκε στα κατεχόμενα της Κερύνειας και έπειτα από ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό σας μεταφέρει μια συνταρακτική ιστορία από την εισβολή του Ιουλίου του 1974, όταν σταμάτησε ο χρόνος του αθλητισμού και του μπάσκετ σε μια περιοχή που έζησε μαρτυρικές στιγμές. Είμαστε ευγνώμονες που σε αυτό το οδοιπορικό είδαμε μέσα από τα μάτια του Πέτρου Χατζηχριστοδούλου και ακούσαμε από το στόμα ενός ορκισμένου ρεπόρτερ και λειτουργού της δημοσιογραφίας την μαρτυρία εκείνων των ημερών που ο Τουρκικός στόλος και η αεροπορία επιχείρησε στα ελληνικά χώματα της Μεγαλονήσου και ο Γιώργος Μουστάκας (το μεγαλύτερο αστέρι του κυπριακού μπάσκετ) δεν πρόλαβε (έπεσε ηρωικά μαχόμενος) να φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

Εδώ έπεσε ο Κατσάνης

24

Περνώντας από τον ασύλληπτα στενό δρόμο του «Πενταδάκτυλου» αρχίζουμε να συναντάμε στρατόπεδα, πεδία βολής και φυλάκια των Τούρκων. Βλέμματα με ερωτηματικά μας κοιτάζουν και ευχόμαστε να μην μας σταματήσουν και μας ρωτήσουν τι διάολο κάνουμε εκεί και δεν πάμε στην Κερύνεια από την κεντρική λεωφόρο. Οι φωτογραφίες απαγορεύονται, όπως και η διέλευση σε συγκεκριμένα σημεία του βουνού. Φτάνοντας στην κορυφή του Αγίου Ιλαρίωνος μας πιάνει δέος. Εκεί έγιναν ομηρικές μάχες με τους Κύπριους κομάντο ν΄ αφήνουν τη ζωή  και την πνοή τους για την πατρίδα. Εκεί, στην «Άσπρη Μύτη» άφησαν μόνους τους κομάντο της 33ης μοίρας καταδρομών, της οποίας ηγούταν ο ήρωας Κατσάνης, ο οποίος προδόθηκε και γαζώθηκε στα ουράνια του Πενταδάκτυλου. Αργότερα, το κλειστό στη Θεσσαλονίκη (Κατσάνειο) πήρε το όνομα στη μνήμη του αδικοχαμένου καταδρομέα.

Η μάχη στο Δημητριάδειο αθλητικό κέντρο

f19

Καθώς οι μάχες εξαπλώνονταν έφτασαν στο αθλητικό κέντρο της Κερύνειας. Στο «Δημητριάδειο» εκεί που η ΠΑΕΚ, το καμάρι της Κερύνειας, έδινε τις δικές της παραστάσεις αποτελώντας ακόμη και σήμερα το μπασκετικό καμάρι όλης της περιοχής και των Κυπρίων αδερφών μας.  Ήταν 20 Ιουλίου, εκεί που δύο μήνες πριν η ΠΑΕΚ Κερύνειας έδινε τον τελευταίο της αγώνα με τον κόσμο να γεμίζει ασφυκτικά τις εξέδρες του ανοικτού γηπέδου, για να δει τα καμάρια του. Πλέον, οι Τούρκοι έχουν ονομάσει το αθλητικό κέντρο «20η Ιουλίου» για να θυμίζουν σε όλους την ημέρα της εισβολής.

Ο Μουστάκας ερχότανε στον Παναθηναϊκό!

f18

Η μοίρα έπαιξε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι στον ήρωα Γιώργο Μουστάκα. Το μεγαλύτερο αστέρι του Κυπριακού μπάσκετ είχε οδηγήσει την ΠΑΕΚ στον τίτλο του Πρωταθλητή και παράλληλα στη συμμετοχή της στο Πανεπαρχιακό Πρωτάθλημα Ελλάδας. Στους αγώνες που έλαβαν χώρα στα γήπεδα του Πανελλήνιου και της Νίκαιας ο Μουστάκας κέντρισε όλα τα βλέμματα. Ο Παναθηναϊκός τότε εξέφρασε το ενδιαφέρον όπως και ο Απόλλων Πάτρας. Εκείνος γνωστός λάτρης του «τριφυλλιού» είχε πάρει την απόφαση του απλά περίμενε ν΄ απολυθεί από τον στρατό για να φορέσει τα πράσινα. Πότε; Τραγική ειρωνεία; Στις 20 Ιουλίου θα έπαιρνε το απολυτήριο, αλλά έμελλε να είναι η μέρα της εισβολής, η μέρα που σταμάτησε τον χρόνο του αθλητισμού στην πανέμορφη Κερύνεια.

Διαβάστε όλο το οδοιπορικό στα κατεχόμενα, πατώντας ΕΔΩ



O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved