Στα βήματα των διάσημων μπαμπάδων μάγων της μπάλας (videos+photos)

Στα βήματα των διάσημων μπαμπάδων μάγων της μπάλας (videos+photos)

Το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά  λέει ο θυμόσοφος λαός,  και στο ποδοσφαιρικό … χωράφι  πολύ συχνά ακόμα και από εκείνη που κάνει τα χρυσά μήλα,  καθώς δεν είναι λίγοι απόγονοι μεγάλων αστεριών της μπάλας που δοκιμάζουν να βαδίσουν στο δρόμο της δόξας  τον οποίο χάραξαν οι πασίγνωστοι πατεράδες τους.

Ακόμα και πέραν των φίλων της μπάλας τα ονόματα Ζινεντίν Ζιντάν , Ριβάλντο, Ρομάριο, Πάολο Μαλντίνι και λιγότερο εκείνα των Γκεόργκι Χάτζι, Πάτρικ Κλάιφερτ  και Ράφαελ Φαν ντε Σαρ είναι γνωστά και επίσης λατρεμένα.

1413143684169 Image galleryImage Edwin van der Sar s son J 1413148346827 wps 66 Milan ITALY Junior AC Mil


Και κάποιοι φερέλπιδες νεαροί που έχουν την κληρονομιά των σπουδαίων αυτών επωνύμων τολμούν να αναζητήσουν στα ίδια μονοπάτια με τους προαναφερθέντες γονείς τους το δικό τους πεδίο δόξης λαμπρόν.
Το αν τα …γονίδια έχουν τον πρώτο λόγο ή είναι θέμα ανατροφής  και σκληρής δουλειάς και οι ποδοσφαιρικές ικανότητες  αυτό είναι λίαν αμφιλεγόμενο θέμα.

article-2790185-222BC25000000578-527 636x433


Όμως οι Ένζο  και Λούκα Ζιντάν , Ριβαλντίνιο, Ρομαρίνιο,   Κρίστιαν  Μαλντίνι και ένα σωρό άλλοι νεαροί με βαριά …ονόματα όχι μόνον στην ταυτότητα  αλλά και τη  φανέλα  έχουν  το θάρρος να επιλέξουν το ίδιο μετερίζι με τους τεράστιους γονείς τους.

1413148425382 wps 68 Rivaldo Jr rivaldinho9

Μάλιστα ο 2ος από την εν λόγω λίστα είχε τη μοναδική εμπειρία του να αγωνιστεί πλάι στον πατέρα του πρωταθλητή κόσμου με τη Βραζιλία το 2002 πρώην άσου των Μπαρτσελόνα, Μίλαν , Ολυμπιακού και ΑΕΚ.

1413143720250 Image galleryImage MOSCOW MAY 21 Edwin van d

 


Είναι  η νέα φουρνιά των τέκτων που επιθυμεί να δράσει στο σπορ στο οποίο διέπρεψαν οι πατεράδες τους καθώς η εν λόγω  επιλογή δεν αποτελεί απλά  φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης αλλά είναι μία και από παλιά, όχι συχνή αλλά αναμφίβολα «ζωντανή» στη διαδρομή των δεκαετιών πρακτική.

Όταν η επόμενη γενιά βελτιώνει την κληρονομιά


Μάλιστα ένας από τους εν λόγω περήφανους μπαμπάδες ,που βλέπουν τα παιδιά τους να θέλουν επίσης να κάνουν όνομα και οι ίδιοι στην παγκόσμια ποδοσφαιρική οικογένεια , το έχει  πράξει και αυτός στο παρελθόν, και μάλιστα με εξαιρετική επιτυχία.

1maldinip16


Ο λόγος φυσικά για τον τεράστιο Πάολο Μαλντίνι που έγινε η σημαία της Μίλαν στις δεκαετίες του 90 και τις αρχές της νέας χιλιετίας   ακολουθώντας τα βήματα του επίσης σπουδαίου άσου  των «ροσονέρι» Τσέζαρε και αμφότεροι με διαφορά δεκαετιών  σήκωσαν το σημαντικότερο των ευρωπαϊκών τροπαίων. Με τον γιό όμως να ξεπερνάει κατά πολύ τον διάσημο πατέρα του σε αξία αλλά και σε σύνολο επιτυχιών τόσο με την ομάδα του Μιλάνου όσο και την εθνική Ιταλίας (στην οποία συνυπήρξαν ως καπιτάνο και προπονητής αντίστοιχα) γράφοντας το όνομα του με πολύ πιο μεγάλα γράμματα στην παγκόσμια ποδοσφαιρική  Ιστορία από ότι ο  μεγαλύτερος  της ποδοσφαιρικής οικογένειας Μαλντίνι.
Το σημαντικότερο ως τώρα τουλάχιστον των μελών της αποτελεί μια από τις ομολογουμένως όχι και τόσο σπάνιες …  εξαιρέσεις στις οποίες ο κληρονόμος αφήνει  για τους δικούς του απογόνους  μεγαλύτερο μερίδιο δόξας.

Juan-Ramon-y-Sebastian-Veron


Περισσότερο  επιτυχημένος  από τον πατέρα του, έστω και με όχι μεγάλη διαφορά όπως στην περίπτωση του βετεράνου Ιταλού αμυντικού,  ήταν και ο  Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν γιός του θρυλικού  Χουάν Ραμόν, της λατρεμένης και στις τάξεις των οπαδών του Παναθηναϊκού «μάγισσας»  (La Bruja) που κατέκτησε τρία Κόπα Λιμπερταδόρες με την Εστουντιάντες στα τέλη της δεκαετίας του 70 πριν παραδώσει τη σκυτάλη στον σπουδαίο γιό του οποίος έκανε εξαιρετική καριέρα τόσο στην Ιταλία όσο και την  Αγγλία αποκτώντας με τη σειρά του το παρατσούκλι La Brujita ( μικρή μάγισσα).

1a6a00d8341bfb1653ef015435e85755970c lampard

 

hijo y padre 77 original
Κατά πολύ ξεπέρασαν τους μπαμπάδες τους τόσο ο  νυν  άσος της Μπάγερν Τσάμπι Αλόνσο , ο  πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την Τσέλσι και νυν δανεικός στη Μάντσεστερ Σίτι Φρανκ Λάμπαρντ  τζούνιορ  και Σέρχιο Μπούσκετς γιοί των Μιγκέλ  Αλόνσο (μέσος της Σοσιεδάδ στα τέλη της δεκαετίας του 70, και τις αρχές του 80), Φρανκ Λάμπαρντ σίνιορ (διεθνής Άγγλος αμυντικός της Γουέστ Χαμ στη δεκαετία του 70) και  Κάρλες Μπούσκετς (γκολκίπερ της Μπαρτσελόνα στη δεκαετία του 90) αντίστοιχα.

75031261


Το αυτό και ο Ματίας Ζάμερ πρωταθλητής Ευρώπης με τη Δυτική Γερμανίας το 1996 ,  κάτοχος της «Χρυσής Μπάλας» την ίδια χρονιά και  θριαμβευτής με την Ντόρτμουντ στο Πρωταθλητριών την αμέσως επόμενη   σε σύγκριση με τον πατέρα του  Κλάους που υπήρξε επιτυχημένος παίκτης στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας με τη φανέλα της Ντιναμό Δρέσδης  περισσότερο από δύο δεκαετίες νωρίτερα.
Ένας ακόμα Γερμανός , προερχόμενος από το πάλαι ποτέ δυτικό της κομμάτι , ο Ούβε Ζέελερ αποδείχθηκε κατά πολύ ανώτερος από τον επίσης ποδοσφαιριστή  Έρβιν ενώ στο χορό της μπάλας έχει μπει και ο εγγονός του πρώτου Λέβιν Οζτουνάλι που έχει μπροστά του βουνά να ανέβει για να αμφισβητήσει τον παππού του.
Ποδοσφαιριστής ήταν και ο  Χέρμαν Χούμελς αλλά ο γιός Ματς είναι παγκόσμιος πρωταθλητής εδώ και λίγους μήνες και αυτό και μόνον αρκεί για να έχει κατά πολύ ξεπεράσει τον γονέα του.


Αν ψάξει κανείς θα βρει  σε κάθε γωνιά της γης παραδείγματα γιού να ακολουθεί και ενίοτε να ξεπερνά τον,  λίγο ως πολύ επιτυχημένο  στο δημοφιλέστερο παγκόσμια των σπορ, πατέρα του.


Το ίδιο όνομα  είχαν πατέρας και γιός Άλαν Μπολ με τον  τελευταίο όμως να ξεπερνά τον πρώτο κατά πολύ κύρια με τη συμμετοχή του στην ομάδα της παγκόσμιας πρωταθλήτριας το 1966 εθνικής Αγγλίας αλλά και όχι μόνον.

djorkaeff-bien-entoure-avec-son-pere-jean-son-fils-sasha-et-jma 89153


Πολύ πιο επιτυχημένη από του πατέρα του Χόρχε έκανε φυσικά ο Νταβίντ Τρεζεγκέ  τόσο με τη φανέλα της εθνικής Γαλλίας αλλά και σε συλλογικό επίπεδο ενώ  και ο συμπαίκτης του τελευταίου στους «τρικολόρ» Γιούρι Ντζοργκάεφ ο οποίος σίγουρα πέτυχε αρκετά παραπάνω από τον επίσης διεθνή Γάλλο άσο μπαμπά του Μιγκέλ.


Τα πατρικά επιτεύγματα  έχουν ξεπεράσει μεταξύ άλλων τόσο Μάριο Μάντζουκιτς (με τον πατέρα του Μάτο  να μην είναι κάτι το πολύ σπουδαίο διεθνώς) και ο Νάιτζελ Ντε Γιόνγκ της Μίλαν (γιός του  πρώην άσου της Αϊντχόφεν Τζέρι ) ενώ ο  επίσης Ολλανδός διεθνής Ντάλεϊ Μπλιντ έχει ήδη μπει σε τροχιά αμφισβήτησης της υπεροχής του πατέρα του Ντάνι στο ποδοσφαιρικό στάτους .

FORLAN-AND-DAD


Αλλά και ο Ντιέγκο Φορλάν ευτύχησε στην μέχρι σήμερα καριέρα του να πάει πιο ψηλά το επώνυμο του από τον επίσης λίαν επιτυχημένο στη δεκαετία του 60 με τη φανέλα της Πενιαρόλ πατέρα του Πάμπλο.

Reina

Το αυτό και ο Πέπε Ρέινα που είναι αρκετά πιο …μπροστά από εκεί που μπόρεσε να φθάσει ο πατέρας του πρώην γκολκίπερ της Μπαρτσελόνα και της Ατλέτιο Μαδρίτης Μιγκέλ

pegasus LARGE t 1041 105852206

Στην Ελλάδα το κορυφαίο παράδειγμα τέτοιας άτυπης  ενδοοικογενειακής μονομαχία πατέρα με γιό αποτελούν οι Άνθιμος και Μιχάλης  Καψής  μέλη της θρυλικής ομάδας του Παναθηναϊκού  που αγωνίστηκε στο «Γουέμπλεϊ» στον τελικό του  Πρωταθλητριών το 1971 και της θριαμβεύτριας στο EURO 2004 εθνικής μας ομάδας αντίστοιχα.
Μεγάλες μορφές του ποδοσφαίρου της Λευκορωσίας ευτύχησαν επίσης να γίνουν τόσο ο μπαμπάς Ιγκόρ όσο και ο γιός Αντρέι Στεπάνοφς.

Κορυφαίοι  μπαμπάδες, μετριότητες  οι διάδοχοι

Johan-Jordi-Cruyff


Αν η συγκεκριμένη  λίστα  δεν έχει κι τόσα πολλά  ονόματα εκείνη των γιών που έμειναν στη σκιά των διάσημων μπαμπάδων τους είναι ασφαλώς πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος.


Αρχής γενομένης φυσικά από  τα παιδιά των αξεπέραστων Πελέ και Γιόχαν Κρόιφ. Ο Εντίνιο ως γκολκίπερ της Σάντος  ήταν αδύνατο να μπορέσει να αμφισβητήσει  ή έστω και πλησιάσει το …μέγεθος του «βασιλιά της μπάλας» αλλά και ο Ζόρντι Κρόιφ  να διεκδικήσει  ύψη ποδοσφαιρικά σαν τον υπέρτατο ιπτάμενο Ολλανδό.

000 Mvd66173541-768x470

Με τον πρώτο μάλιστα να έχει δραματική εξέλιξη στη ζωή του μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας καθώς καταδικάστηκε σε φυλάκιση  33 ετών τον περασμένο Μάιο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που ανήκε σε διακινητές ναρκωτικών.

71851


Ουδέποτε ο Νάιτζελ Κλαφ θα μπορέσει να τοποθετήσουν το όνομα του πλάι στον αλησμόνητο του πατέρα Μπράιαν τόσο ως ποδοσφαιριστής και πολύ περισσότερο ως προπονητής.

8732058 aPLK3

Ουκ εν τω πολλώ το ... καλύτερο


Ούτε και ο Ρουί Άγκουας μπόρεσε να διεκδικήσει δάφνες ανάλογες με τον πατέρα του  Χοσέ, αστέρα της μεγάλης Μπενφίκα τη δεκαετία του 60,  ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Πέτερ Μπόζσικ γιού του θρυλικού Γιόζεφ  αστέρα της τρομερής Χόνβεντ και της εθνικής Ουγγαρίας της δεκαετίας του 50.

Abedi-Pele-with-his-sons-Andre-and-Jordan-Ayew

Πολλούς επίδοξους διαδόχους και μέσα στο γήπεδο ... έβγαλε ο περίφημος Αμπεντί Πελέ αλλά οι Αντρέ Αγιού, Τζόρνταν Αγιού και Ιμπραίμ  Αγιού  δεν μπορούν να συγκριθούν σε καμία περίπτωση με τον Γκανέζο κατά πολλούς κορυφαίο Αφρικανό ποδοσφαιριστή όλων των εποχών.

ok


Κάτι ανάλογο και για τον Ίαν Ράιτ, ρέκορντμαν των σκόρερ στην ιστορία της Άρσεναλ πριν του πάρει τον τίτλο ο Τιερί Ανρί στα τέλη της περασμένης δεκαετίας, που είδε τους γιούς του Σόν Ρίτ Φίλιπς και Μπράντλεϊ Φίλιπς να κάνουν αξιόλογη καριέρα αλλά δίχως να μπορέσουν να πετύχουν όσα εκείνος.

Σπουδαίοι και οι δύο

Valentino Sandro Mazzola


Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που πατέρας και γιός έφθασαν αμφότεροι πολύ ψηλά. Με σπουδαιότερους στην εν λόγω  «μονομαχία» τους Βαλεντίνο και Σάντρο Ματσόλα μεγάλες μορφές της σπουδαίας Τορίνο αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και της Ίντερ τη δεκαετία του 60 και 70 αντίστοιχα.

Ο γιός που αντικατέστησε τον πατέρα στην εθνική

tumblr lmpu01lglf1qcy7xxo1 500

Αλλά και οι Ισλανδοί Άρνορ και Έϊντουρ Γκούντγιονσεν που μάλιστα έγιναν οι πρώτοι πατέρας και γιός οι οποίοι αγωνίστηκαν στο ίδιο ματς με την εθνική ομάδα της χώρας τους (στο φιλικό με την Εσθονία το 1996 όταν ο πρώτος αντικαταστάθηκε από το βλαστάρι του).

Zinedine-Enzo-Luca-Zidane


Οι ποδοσφαιρικές οικογένειες  με πατέρα , γιό και ενίοτε και παππού ή εγγονό «επώνυμα»  μέλη του σπορ όσο  πάνε και πληθαίνουν . Άλλες με …ανατροπές και άλλες με πιο φυσιολογικές εξελίξεις. Όμως το βέβαιο είναι πως το γενεαλογικό δέντρο της μπάλας ανεξάρτητα με το πόσο μακριά και αστραφτερά είναι τα νέα του κλαδιά   συνεχίζει να βγάζει   κατά καιρούς  ίδιους καρπούς. Άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο γλυκούς που όχι σπάνια πέφτουν ο ένας δίπλα στον άλλο.

Jamie-Harry-Redknapp

Υ.Γ. Αν κανείς θελήσει να ... «ντύσει» ηχητικά αυτό το θέμα το τραγούδι "πατέρας και γιός" του Κατ Στίβενς (νυν Γιουσούφ Ισλάμ) είναι η  πλέον καταλληλότερη επιλογή.


Ιδού η απόδοση της πρώτης στροφής των συγκλονιστικών του στοίχων:

Δεν είναι ώρα για αλλαγή
Απλά ηρέμησε και  δέξου του εύκολα
Είσαι ακόμα νέος , αυτό είναι το σφάλμα σου
Έχει τόσα πολλά να μάθεις
Βρες ένα κορίτσι, κάνε σπιτικό
Αν θέλεις μπορείς να παντρευτείς
Κοίταξε με είμαι ηλικιωμένος αλλά ευτυχισμένος
Ήμουν κι εγώ όπως είσαι εσύ τώρα και ξέρω πως δεν είναι εύκολο
Να είσαι ψύχραιμος όταν ανακαλύπτεις ότι κάτι τρέχει
Αλλά μη βιάζεσαι , σκέψου πολύ
Σκέψου όλα όσα έχεις
Γιατί εσύ μπορεί να είσαι ακόμα εδώ αύριο όχι όμως και τα όνειρα σου

Στα βήματα των διάσημων μπαμπάδων μάγων της μπάλας (videos+photos)



Προπονητής κατηγορείται για σεξουλική κακοποίηση έξι ανηλίκων – Σοκάρουν οι ενέργειές του
Προπονητής κατηγορείται για σεξουλική κακοποίηση έξι ανηλίκων – Σοκάρουν οι ενέργειές του
Παραμένει και τη σεζόν 2024/25 στη Νεπτούνας ο Βόβορας
Παραμένει και τη σεζόν 2024/25 στη Νεπτούνας ο Βόβορας
Θρήνος στο NBA: Πέθανε στα 33 του ο Ντάριους Μόρις
Θρήνος στο NBA: Πέθανε στα 33 του ο Ντάριους Μόρις
LaLiga: Η Τζιρόνα έστεψε Πρωταθλήτρια τη Ρεάλ Μαδρίτης – Έφτασε τα 36 τρόπαια η «βασίλισσα»
LaLiga: Η Τζιρόνα έστεψε Πρωταθλήτρια τη Ρεάλ Μαδρίτης – Έφτασε τα 36 τρόπαια η «βασίλισσα»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved