Παναθηναϊκός: Η επιστροφή του… Braveheart Τάκη Φύσσα (photos+videos)

Παναθηναϊκός: Η επιστροφή του… Braveheart Τάκη Φύσσα (photos+videos)

Ο Τάκης Φύσσας επέστρεψε μετά από 6,5 χρόνια στον Παναθηναϊκό και το Onsports σας θυμίζει την καριέρα ενός από τους πλέον δυναμικούς και παθιασμένους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν τα τελευταία χρόνια στο «τριφύλλι».

Όταν στις 12 Ιουνίου 1973, ο Παναγιώτης Φύσσας είδε για πρώτη φορά το φως της ζωής, σίγουρα δεν φανταζόταν την εξέλιξη που θα είχε στα αθλητικά δρώμενα της Ελλάδας. Σε καμία περίπτωση, ακόμα και… ένα μήνα πριν φτάσει στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, δεν φανταζόταν ότι θα φτάσει στην κατάκτηση του Euro 2004, έστω κι αν λίγα χρόνια νωρίτερα είχε φτάσει… μια ανάσα από ανάλογες ευρωπαϊκές διακρίσεις φορώντας τη φανέλα του Παναθηναϊκού και κάνοντας εμφανίσεις που έφεραν τη μεταγραφή του για τη Μπενφίκα!

Άρχισε, εκεί που καταλήγει…

Σε κάθε περίπτωση, ο ψιλόλιγνος αριστεροπόδαρος φαινόταν πως θα ακολουθεί για… χρόνια τη «στρογγυλή Θεά». Σαν από… σύμπτωση, το ντεμπούτο του στην Α’ Εθνική έγινε απέναντι στην ομάδα με την οποία έφτασε στις περισσότερες επιτυχίες. Όντας μέλος των ακαδημιών του Πανιωνίου, πήρε μέρος στον αγώνα πρωταθλήματος που έγινε στις 27 Ιανουαρίου 1991 με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ! Τότε, οι επαγγελματίες των «κυανέρυθρων» είχαν κάνει απεργία και τους «πράσινους» αντιμετώπισαν οι ερασιτέχνες της ομάδας της Νέας Σμύρνης. Το 6-1 για την παρέα του Δημήτρη Σαραβάκου, φυσική συνέπεια. Ο Φύσσας πάντως, έπαιξε το πρώτο 90λεπτο της ζωής του στην Α’ Εθνική και μπροστά του ανοιγόταν μια τεράστια καριέρα!

fyssasmesa

Μετά από μια σεζόν χωρίς ενεργή συμμετοχή στην πρώτη ομάδα, από το 1993 ο Φύσσας καθιερώνεται στον Πανιώνιο. Η αριστερή πτέρυγα στη Νέα Σμύρνη… του ανήκει και δεν εγκαταλείπει τους «κυανέρυθρους» ακόμα κι όταν αυτοί βρέθηκαν το 1996 στη Β’ Εθνική! Ο αριστερός μπακ του Πανιωνίου παρέμεινε, επέστρεψε και έμελλε να ζήσει την κορυφαία, ως τότε, στιγμή της καριέρας του ξανά κόντρα στον Παναθηναϊκό! Ο λόγος, για την κατάκτηση του Κυπέλλου του 1998 με το 1-0 στο παλιό «Καραϊσκάκης», με τον Φύσσα να παίζει σε όλο τον τελικό και να είναι από τους καλύτερους της ομάδας της Νέας Σμύρνης.

Στα «πράσινα»!

Λίγους μήνες αργότερα, ωστόσο, έμελλε να… μετακομίσει στην Παιανία και το ΟΑΚΑ. Τον Ιανουάριο του 1999, ο Τάκης Φύσσας είναι μια από τις προσθήκες που έκανε ο Παναθηναϊκός στο ρόστερ του, όταν ακόμα αναζητούσε τα πατήματά του από τις αλλεπάλληλες αποτυχίες της προηγούμενης τριετίας. Με δεδομένη την έλλειψη που είχαν οι «πράσινοι» στη συγκεκριμένη θέση, ο Φύσσας δεν αργεί να… καπαρώσει το αριστερό άκρο της άμυνας. Στις 14 Ιανουαρίου ντεμπουτάρει σε ματς Κυπέλλου με τον Πανηλειακό στον Πύργο και τέσσερις μέρες αργότερα παίζει βασικός στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Πανελευσινιακό για το πρωτάθλημα. Οι σταθερές εμφανίσεις και η μαχητικότητά του, τον καθιερώνουν γρήγορα στη θέση και το ίδιο γρήγορα (3/2/99 Ελλάδα – Φινλανδία 2-1), έρχεται και η κλήση στην Εθνική.

Η δεύτερη χρονιά του Φύσσα στον Παναθηναϊκό, ήταν από τις καλύτερές του. «Γεμάτη» σε συμμετοχές, με καλή πορεία στο πρωτάθλημα και με… καμία συζήτηση για το αν υπήρχε «ανταγωνιστής» για τη θέση. Ο φιλόδοξος αριστερός μπακ του «τριφυλλιού» είχε πλέον εδραιωθεί ως βασικός και ήταν η πρώτη επιλογή για τους προπονητές του. Από τον αείμνηστο Γιάννη Κυράστα, τον Άγγελο Αναστασιάδη, τον Σέρχιο Μαρκαριάν, τον Φερνάντο Σάντος, ξανά τον Ουρουγουανό αλλά και τον Γιτζάκ Σουμ, με τον οποίο δεν πρόλαβε να συνεργαστεί για πολύ!

Καθιέρωση και… εξωτερικό

Ο Φύσσας ήταν βασικό στέλεχος του Παναθηναϊκού σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πορείες του. Οι οπαδοί, τον είχαν ήδη σε εκτίμηση από το πάθος που έδειχνε σε όλα τα παιχνίδια, ανεξαρτήτως αντιπάλου. Άλλωστε, ήταν κι αυτός που πολλές φορές με τις χειρονομίες του και τον δυναμισμό του, τους ξεσήκωνε έτσι ώστε να στηρίξουν πιο πολύ το «τριφύλλι». Δυο, ωστόσο, είναι οι χαρακτηριστικές στιγμές που φανέρωναν το «δέσιμο» του Φύσσα με το «τριφύλλι». Η πρώτη, στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό την 1η Δεκεμβρίου 2001, όταν βοήθησε αρκετά στο 2-2 που πήρε ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ, παίζοντας με ανοιγμένο και μπανταρισμένο κεφάλι! Η δεύτερη, ήταν στο «μαύρο» απόγευμα της Ριζούπολης, όταν ένα λεπτό μετά το προβάδισμα που πήρε ο Ολυμπιακός, ο Φύσσας έχασε τη μοναδική χαμένη ευκαιρία του Παναθηναϊκού σε εκείνο το 3-0 που σημάδεψε από όλες τις απόψεις το ελληνικό ποδόσφαιρο.

fyssasmesa1

Ο Φύσσας, ωστόσο, ήταν κι από τους λίγους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού που ανήκαν στην «ομάδα της Ριζούπολης» και δεν… εκδιώχθηκε ως «μαύρο πρόβατο». Ο 30χρονος, τότε, διεθνής άσος, παρέμεινε και αποτελούσε βασικό στέλεχος της ανανεωμένης ομάδας που δημιουργούσαν οι «πράσινοι». Ξεκίνησε βασικός στα περισσότερα παιχνίδια, ενώ πρόλαβε και να σκοράρει σε δυο από αυτά, το ένα μάλιστα σε ντέρμπι με την ΑΕΚ! Στο… έτερο γκολ, είπε και μια από τις ατάκες που… τσουρούφλισαν όσους τον κριτίκαραν για το γεγονός ότι ήταν ιδιαίτερα αμυντικογενής και η τεχνική του κατάρτιση ήταν χαμηλού επιπέδου.

«Γράψτε πως το έβαλα με το καλάμι», είχε σχολιάσει προς εκπροσώπους του Τύπου έξω από τη Λεωφόρο μετά το 3-1 επί της Καλλιθέας (13/09/2003), όταν είχε πετύχει ένα εξαιρετικό γκολ με εξωτερικό φάλτσο. Τον Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς, ωστόσο, έκλεισε το πρώτο «πράσινο» κεφάλαιο στην καριέρα του Τάκη Φύσσα, αφού έφτασε στο «τριφύλλι» μια αρκετά καλή πρόταση από τη Μπενφίκα. Με δεδομένο ότι το καλοκαίρι του 2004 θα έμενε ελεύθερος, ο Παναθηναϊκός δεν είπε «όχι» και ο Έλληνας μπακ έγινε… αετός! Έτσι, στις 13 Δεκεμβρίου 2003, το ματς με τον ΟΦΗ στη Λεωφόρο ήταν το τελευταίο που έδωσε, στην πρώτη του θητεία στον Παναθηναϊκό ο Τάκης Φύσσας.

fyssasmesa2

Έπος στην Πορτογαλία και συνέχεια στους τίτλους

Η χρονιά που θα ερχόταν σε λίγες ημέρες, θα ήταν… η κορυφαία στην καριέρα του! Όχι μόνο γιατί πραγματοποίησε το όνειρο του να αγωνιστεί στο εξωτερικό, αλλά για τους τίτλους που κατέκτησε! Με τη Μπενφίκα, πήρε το Κύπελλο Πορτογαλίας σκοράροντας στο 2-1 του τελικού με την Πόρτο, ο οποίος κρίθηκε στην παράταση! Την ίδια ώρα, από τη στιγμή που είχε αγωνιστεί με τον Παναθηναϊκό σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, κλήθηκε στη φιέστα της Λεωφόρου για το «πράσινο» νταμπλ του 2004 κι αποθεώθηκε από τον κόσμο! Φυσικά, τα καλύτερα δεν είχαν έρθει! Ο Φύσσας ήταν ο βασικός αριστερός μπακ της Εθνικής ομάδας που… έγραψε ιστορία. Η κατάκτηση του Euro 2004 τον συνέδεσε άρρηκτα με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, το οποίο υπηρέτησε από άλλο πόστο μελλοντικά!

Το… σερί κατάκτησης τίτλων, συνεχίστηκε για τον Τάκη Φύσσα και την επόμενη χρονιά, αφού η Μπενφίκα ήταν πρωταθλήτρια Πορτογαλίας το 2005! Ωστόσο, μετά το πέρας της σεζόν ο 32χρονος, τότε, αριστερός μπακ αποχαιρέτησε τη Λισαβόνα με προορισμό τη Σκωτία! Ο Φύσσας αγωνίστηκε για 2 χρονιές στη Χαρτς, με την οποία πήρε το Κύπελλο το 2006! Παράλληλα, ήταν πάντα από τους… πρώτους στις κλήσεις του Ότο Ρεχάγκελ για την Εθνική, με την οποία «έγραφε» συμμετοχές.

fyssasmesa3

Το 2007, ο Παναθηναϊκός είχε μπει και πάλι σε μια φάση αναδόμησης, φέρνοντας πίσω τον Γιώργο Καραγκούνη, αλλά και τον Τάκη Φύσσα που είχε αποχωρήσει από τη Χαρτς. Στην τελευταία του σεζόν με τον Παναθηναϊκό έπαιξε σε επτά ματς σε όλες τις διοργανώσεις και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Συνολικά στη καριέρα του σε συλλογικό επίπεδο, ο Τάκης Φύσσας έπαιξε σε 474 αγώνες και σκόραρε 25 φορές. Το τελευταίο του ματς με την «πράσινη» φανέλα ήταν στις 30 Δεκεμβρίου 2007, στη νίκη των «πράσινων» επί του Άρη στη Θεσσαλονίκη. Ο διεθνής άσος, είχε 60 συμμετοχές και 4 τέρματα σε οκτώ χρόνια καριέρας στην Εθνική Ελλάδας!

Φορώντας το κοστούμι του τιμ μάνατζερ

Μια Εθνική, την οποία άρχισε άμεσα – σχεδόν – να υπηρετεί. Από το καλοκαίρι του 2008 ο Τάκης Φύσσας ανέλαβε τιμ μάνατζερ της Εθνικής ομάδας, με την οποία έστω και από διοικητικό ρόλο συμμετείχε σε ένα ακόμα Euro. Το στέλεχος, πλέον, της «γαλανόλευκης» ανέλαβε καινούριες αρμοδιότητες, ενώ βοήθησε στο να οργανωθεί και να γίνει πιο άρτια η λειτουργία της Εθνικής. Σε αυτό έπαιξαν μεγάλο ρόλο και οι γνώσεις κι οι εμπειρίες που αποκόμισε από την παρουσία του στο εξωτερικό, αλλά και από τις ευρωπαϊκές παραστάσεις που ήδη είχε με τον Παναθηναϊκό.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 19 Νοεμβρίου 2008, ο Τάκης Φύσσας τιμήθηκε σε φιλικό παιχνίδι της Ελλάδας με την Ιταλία, τότε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, από την ΕΠΟ. Το πλέον σημαντικό, για την προσωπικότητα και τις ικανότητες του διευθυντικού στελέχους της Εθνικής, ήταν πως παρέμεινε στο πόστο του για έξι σχεδόν χρόνια! Με πρόεδρο στην ΕΠΟ τον Βασίλη Γκαγκάτση, τον Σοφοκλή Πιλάβιο αλλά και τον Γιώργο Σαρρή, με προπονητή τόσο τον Ότο Ρεχάγκελ όσο και τον Φερνάντο Σάντος, ο Φύσσας ήταν στην Εθνική και ως τιμ μάνατζερ αυτής ήταν παρών στο Euro 2008, το Μουντιάλ 2010, το Euro 2012 και το Μουντιάλ 2014 της Βραζιλίας!

Η ώρα της επιστροφής!

Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι πλέον δεν φορούσε ποδοσφαιρικά και σορτσάκι αλλά… κοστούμι και γραβάτα, ο Φύσσας παρέμεινε η ψυχή της Εθνικής. Οι ατάκες του παροιμιώδεις, τα πειράγματά του… αστείρευτα και τα «θύματά» του ουκ ολίγα. Άλλωστε, κι αυτά ήταν μέσα στον «ρόλο» που είχε ως τιμ μάνατζερ, αφού ήταν αρμόδιος για το καλό κλίμα και την άρτια οργάνωση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Ωστόσο, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας και τις τελευταίες αλλαγές στο τιμ της Εθνικής, ο Τάκης Φύσσας αποχώρησε. Τόσο ο ίδιος όσο και η ΕΠΟ, με δηλώσεις και ανακοινώσεις αντίστοιχα, έδειξαν τον αμοιβαίο τους σεβασμό, όμως… το κεφάλαιο έκλεισε.

Κι ανοίγει, για τρίτη φορά, το κεφάλαιο Παναθηναϊκός. Ο Τάκης Φύσσας επέστρεψε μετά από 6,5 χρόνια στην οικογένεια που υπηρέτησε για 6 συνολικά χρόνια, σε διοικητικό πόστο. Πλέον, ο έμπειρος παράγοντας θα έχει διευθυντικό ρόλο στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός και θα είναι αρμόδιος για την επικοινωνία της διοίκησης με τους ανθρώπους που «τρέχουν» το αγωνιστικό πρότζεκτ του «τριφυλλιού»…

Η καριέρα του Φύσσα σε συλλογικό επίπεδο

   

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

ΚΥΠΕΛΛΟ

ΕΥΡΩΠΗ

ΣΥΝΟΛΟ

ΣΕΖΟΝ

ΟΜΑΔΑ

ΚΑΤ

ΑΓ

ΓΚ

ΑΓ

ΓΚ

ΑΓ

ΓΚ

ΑΓ

ΓΚ

1990-1991

Πανιώνιος

Α

1

-

-

-

-

-

1

-

1991-1992

Πανιώνιος

Α

-

-

-

-

-

-

-

-

1993-1994

Πανιώνιος

Α

18

2

-

-

-

-

18

2

1994-1995

Πανιώνιος

Α

28

-

-

-

-

-

28

-

1995-1996

Πανιώνιος

Α

32

3

-

-

-

-

32

3

1996-1997

Πανιώνιος

Β

28

-

5

-

-

-

33

-

1997-1998

Πανιώνιος

Α

29

1

9

2

-

-

38

3

1998-1999 (1)

Πανιώνιος

Α

11

3

1

-

4

1

16

4

1998-1999 (2)

Παναθηναϊκός

Α

18

3

3

-

-

-

21

3

1999-2000

Παναθηναϊκός

Α

24

-

3

1

4

-

31

1

2000-2001

Παναθηναϊκός

Α

25

1

12

1

13

1

50

3

2001-2002

Παναθηναϊκός

Α

20

-

7

1

14

-

41

1

2002-2003

Παναθηναϊκός

Α

27

-

3

-

10

1

40

1

2003-2004 (1)

Παναθηναϊκός

Α

9

2

2

-

4

-

15

2

2003-2004 (2)

Μπενφίκα

POR1

14

-

2

1

-

-

16

1

2004-2005

Μπενφίκα

POR1

16

-

6

-

3

-

25

-

2005-2006

Χαρτς

SCPRL

32

-

4

-

-

-

36

-

2006-2007

Χαρτς

SCPRL

21

1

1

-

4

-

26

1

2007-2008

Παναθηναϊκός

Α

2

-

1

-

4

-

7

-

 

 

ΣΥΝ

355

16

59

6

60

3

474

25

Η καριέρα του Φύσσα στην Εθνική ομάδα

ΣΥΜ

ΓΚΣ

ΓΚΚ

ΓΚΠ

ΓΚΦ

Παναθηναϊκός: Η επιστροφή του… Braveheart Τάκη Φύσσα (photos+videos)



Βόλεϊ Γυναικών: Ψυχωμένος Παναθηναϊκός έκανε το 2-2
Βόλεϊ Γυναικών: Ψυχωμένος Παναθηναϊκός έκανε το 2-2
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Οι ενδεκάδες του ντέρμπι της Super League - Βασικός ο Αραούχο, εκτός o Μπερνάρ
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Οι ενδεκάδες του ντέρμπι της Super League - Βασικός ο Αραούχο, εκτός o Μπερνάρ
Λαμία-ΠΑΟΚ 1-1: Πισωγύρισμα και ο τίτλος απομακρύνεται
Λαμία-ΠΑΟΚ 1-1: Πισωγύρισμα και ο τίτλος απομακρύνεται
Ιστιοπλοΐα: Διεκδικούν πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι Β. Κοκκαλάνης, Λ. Τσορτανίδης
Ιστιοπλοΐα: Διεκδικούν πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι Β. Κοκκαλάνης, Λ. Τσορτανίδης
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved