Ρενό Λεβιλενί: Ο νέος «τσάρος» των αιθέρων (photos+videos)

Ρενό Λεβιλενί: Ο νέος «τσάρος» των αιθέρων (photos+videos)

Διαβάστε στο Onsports το «Life Story» του Ρενό Λεβιλενί που κατάφερε να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ του Σεργκέι Μπούμπκα ύστερα από 21 ολόκληρα χρόνια.

Γεννημένος τον Σεπτέμβριο του 1986, ο Ρενό Λαβιλενί έγινε ο νέος... άρχοντας των αιθέρων καταρρίπτοντας την επίδοση του Σεργκέι Μπούμπκα η οποία ήταν κορυφαία στον κόσμο για 21 ολόκληρα χρόνια, στα 27 του χρόνια. Ο Λαβιλενί ήταν μόλις επτά ετών όταν ο Μπούμπκα κατάφερνε να περάσει πάνω από τα 6.15μ. στο Ντόνετσκ και να κάνει Παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ στον κλειστό στίβο. Δεν είναι, δηλαδή, σίγουρο πως ο Γάλλος είχε… δει καν τη συγκεκριμένη επίδοση. Η μοίρα, ωστόσο, έφερε τον Λαβιλενί στη θέση του «τσάρου των αιθέρων», και μάλιστα σε μίτινγκ που διοργάνωσε ο ίδιος, στην ίδια πόλη…

Όταν ο «πιτσιρικάς» Λαβιλενί αποφάσισε να ασχοληθεί με το επί κοντώ, το «άστρο» του Μπούμπκα έδυε στους στίβους και ανέτειλε στην παραγοντική σκηνή του διεθνούς κλασικού αθλητισμού. Δεδομένα ο Ουκρανός σούπερ σταρ του αγωνίσματος ήταν, και θα παραμείνει, το ίνδαλμα κάθε επίδοξου άλτη, με τον νεαρό Γάλλο να χρειάζεται αρκετά χρόνια έτσι ώστε να φτάσει σε υψηλό επίπεδο. Ο Λαβιλενί από το Μπαρμπεζιέ Σεν Ιλέρ της Γαλλίας, άρχισε να «ακούγεται» στο διεθνές στιβικό στερέωμα από το 2008, όταν έκανε για πρώτη φορά αξιοπρόσεκτες επιδόσεις.

Ήταν το άλμα στα 5.65μ. τον Ιούνιο του 2008 στο Βιλνέβ ντ’ Ασκ που τον είχε κάνει τόσο χαρούμενο, αφού ήταν το καλύτερο προσωπικό του ρεκόρ και το είχε καταφέρει σε σοβαρούς αγώνες. Έκτοτε, η πορεία του ιδιαίτερα ανοδική και αξιοθαύμαστη. Στο πλευρό του, πάντα η σύντροφός του Ανέ Πουμαρά, επίσης αθλήτρια του επί κοντώ, αγώνισμα το… μικρόβιο του οποίο έχει… κολλήσει και ο μικρότερος αδερφός του Λαβιλενί, Βαλεντίν!

Στο κλαμπ των άνω των έξι μέτρων…

Ο Ρενό το καλοκαίρι του 2009 πήρε μέρος σε αγώνες στη Φορμπά της πατρίδας του και κατάφερε να περάσει τα 5.80μ., κερδίζοντας τον άλλοτε καλύτερο Γάλλο άλτη του επί κοντώ, Ρομέν Μεσνίλ. Την ίδια χρονιά, έμελλε να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο αφού στην Ομπιέρ έκανε άλμα πάνω από τα 5.96μ., ενώ σε μίτινγκ στη Λεϊρία της Πορτογαλίας πέρασε πάνω από τα 6.01μ.!

Αυτή του η επίδοση, στην Πορτογαλία, τον έβαλε και σε ένα αρκετά… κλειστό κλαμπ του κλασικού αθλητισμού και ειδικότερα του άλματος επί κοντώ. Ο Ρενό Λαβιλενί έγινε ένας από τους 18 αθλητές που έχουν καταφέρει να περάσουν πάνω από τα 6.00μ.! Ο πρώτος που τα κατάφερε ήταν ο Σεργκέι Μπούμπκα, φυσικά, το 1985, ενώ ο Ουκρανός κατέχει και το Παγκόσμιο Ρεκόρ στον ανοικτό στίβο με άλμα πάνω από τα 6.14μ. από το 1994. Ο Λαβιλενί, όμως, έρχεται…

Το πρώτο… παγκόσμιο

Η πρώτη μεγάλη διάκρισή του, θα ερχόταν το ίδιο καλοκαίρι στο Βερολίνο. Ο Λαβιλενί πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, και κατάφερε με άλμα στα 5.80μ. να πάρει το χάλκινο μετάλλιο στο επί κοντώ. Αυτό ήταν… Ο 22χρονος Γάλλος άλτης, είχε γίνει πλέον, υπολογίσιμος… Το απέδειξε και στο Ευρωπαϊκό Κλειστού Στίβου στο Τορίνο την ίδια χρονιά, όπου πήρε το χρυσό μετάλλιο, ενώ το ίδιο θα έκανε και τα επόμενα χρόνια, βελτιώνοντας σταδιακά τις επιδόσεις του.

Του πάει… το κλειστό

Αυτό που κάνει τη… διαφορά στον Λεβιλενί, και στο ρεκόρ του, είναι η «αγάπη» του στον κλειστό στίβο. Με εξαίρεση την κορυφαία στιγμή της καριέρας του, εκτός αυτής του Παγκοσμίου Ρεκόρ, που δεν ήταν άλλη από την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (με ολυμπιακό ρεκόρ στα 5.97μ. μάλιστα), ο Λαβιλενί έχει κατακτήσει μόνο χρυσά μετάλλια στις διοργανώσεις Κλειστού Στίβου που έχει συμμετάσχει! Το έχει καταφέρει και σε ανοικτό στίβο, αλλά μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο (2010 Βαρκελώνη, 2012 Ελσίνκι).

Στον Κλειστό Στίβο, ο Λαβιλανί… σαρώνει. Πήρε χρυσά μετάλλια στα τελευταία τρία ευρωπαϊκά (2009 Τορίνο, 2011 Παρίσι, 2013 Γκέτεμποργκ) και στο πρόσφατο Παγκόσμιο του 2012 στην Κωνσταντινούπολη. Σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα ανοιχτού στίβου, ο Γάλλος άλτης δεν έχει καταφέρει να γίνει «χρυσός», αφού έχει δυο χάλκινα (2009 Βερολίνο, 2011 Νταεγού) κι ένα ασημένιο (2013 Μόσχα), όμως, δεδομένα θα βάλει στόχο να πιάσει… κορυφή και σε αυτό τον τομέα.

Μπροστά στον Μπούμπκα…

Το σίγουρο, ωστόσο, είναι πως η 15η Φεβρουαρίου θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη του Ρενό Λαβιλενί. Ο 27χρονος άλτης, όπως έχει γίνει γνωστό, «έσπασε» το… στοιχειωμένο ρεκόρ του Σεργκέι Μπούμπκα, μπροστά στα μάτια του, σε δικό του μίτινγκ, στο Ντόνετσκ της Ουκρανίας. Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει, εκτός από αυτό που κατάφερε να περάσει δηλαδή πάνω από τα 6.16μ. με το πρώτο άλμα (!), ένας αθλητής του επί κοντώ από τη ζωή του και την καριέρα του;

Προφανώς και να καταφέρει να πάρει και το ρεκόρ στον ανοικτό στίβο, από τον «τσάρο των αιθέρων»! Από τη στιγμή που ο Λαβιλενί έχει κάνει τεράστια πρόοδο, εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την αλλαγή προπονητή, την αλλαγή τακτικής ακόμα και την αλλαγή στα κοντάρια που χρησιμοποιεί, δεν αποκλείεται πλέον να περάσει πάνω από τα 6.15μ. και να ξεπεράσει τα 6.14μ. που είχε περάσει χωρίς… δυσκολία ο Μπούμπκα στις 31 Ιουλίου 1994 στην Ιταλία!

«Γράφτηκε ιστορία»

Πως υποδέχθηκε όμως ο Ουκρανός υπεραθλητής το «σπάσιμο» του ρεκόρ του; Πρώτα από όλα, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου (15/02) για το μίτινγκ, ο Μπούμπκα είχε ευχηθεί να είναι ο Λαβιλενί αυτός που θα τον ξεπερνούσε! Όταν αυτό συνέβη, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Σεργκέι Μπούμπκα όρθιος χειροκροτούσε το επίτευγμα του Γάλλου αθλητή και ζητωκραύγασε μαζί με το πλήθος της γενέτειράς του, υπέρ του Λαβιλανί!

«Είναι φανταστικό. Γράφεται ιστορία και είμαι πολύ χαρούμενος που ο Ρενό το έκανε εδώ, στο Ντόνετσκ, την πόλη μου», είπε ο Σεργκέι Μπούμπκα όταν κατέβηκε στον αγωνιστικό χώρο για να συγχαρεί το νέο Παγκόσμιο Ρέκορντμαν, Ρενό Λαβιλενί. Στη συνέχεια, ο Ουκρανός – αντιπρόεδρος της IAAFπλέον – σχολίασε: «Είμαι χαρούμενος, η δουλειά μου είναι να βοηθάω τους αθλητές να αποδίδουν. Ο στίβος είναι η ζωή μου. Είμαι χαρούμενος και για αυτόν (σ.σ. τον Λαβιλενί) και για τον στίβο»!

«Είμαι ακόμα στον αέρα…»

Οσο για τον νέο Παγκόσμιο Ρέκορντμαν; Ο νέος «τσάρος των αιθέρων» - έστω κι αν δεν είναι… σοβιετικός αλλά Γάλλος – πετάει ακόμα στον αέρα!!! «Παγκόσμιο Ρεκόρ! 6.16 στην πρώτη προσπάθεια! Είναι τρομερό! Είμαι ακόμα στον αέρα!», ήταν η πρώτη αντίδραση του Λαβιλενί στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitterενώ λίγο αργότερα μίλησε και σε τηλεοπτικά δίκτυα, αναφέροντας πως θα πρέπει κάποια στιγμή να… προσγειωθεί!

«Είναι πραγματικά απίστευτο. Θα χρειαστώ χρόνο για να επιστρέψω στη γη. Είναι ένα μυθικό ρεκόρ. Ήξερα πως είχα τη δυνατότητα να το δοκιμάσω, αλλά να το κάνω τόσο νωρίς είναι διαφορετικό. Δεν ήξερα τι μου γινόταν! Ο ήχος ήταν τρελός, τεράστια συναισθήματα, είμαι σε νέα… διάσταση!», είπε χαρακτηριστικά ο κύριος… 6.16μ., Ρενό Λαβιλενί και ετοιμάζεται πλέον για νέες… πτήσεις!

Δείτε αποκλειστικά βίντεο στο Onsports TV

Φωτογραφίες από την καριέρα του Λαβιλενί και η... υπόκλιση Μπούμπκα στο βίντεο με το νέο Παγκόσμιο Ρεκόρ...

Ρενό Λεβιλενί: Ο νέος «τσάρος» των αιθέρων (photos+videos)



Ανοιχτό γάμο στην Πύλο κάνει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο!
Ανοιχτό γάμο στην Πύλο κάνει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο!
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Το ρεκόρ της «Ένωσης» κόντρα στους «πράσινους» και το ματς καριέρας του Ελίασον
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Το ρεκόρ της «Ένωσης» κόντρα στους «πράσινους» και το ματς καριέρας του Ελίασον
Elite League: Στο Final 4 ο Ερμής Σχηματαρίου – Υποβιβάστηκε ο Αίας Ευόσμου
Elite League: Στο Final 4 ο Ερμής Σχηματαρίου – Υποβιβάστηκε ο Αίας Ευόσμου
Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ: LIVE το Game 2 της σειράς των playoffs της Euroleague
Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ: LIVE το Game 2 της σειράς των playoffs της Euroleague
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved