Οι κορυφαίοι «Μίδες» του ποδοσφαίρου! (photos+videos)

Οι κορυφαίοι «Μίδες» του ποδοσφαίρου! (photos+videos)

Λίγες ώρες πριν την απονομή της «Χρυσής Μπάλας» του 2013 το Onsports παρουσιάζει την κορυφαία 11αδα στην ιστορία, επιλέγοντας από τους παίκτες που τιμήθηκαν με το ύψιστο ατομικό βραβείο του ποδοσφαίρου

Είναι οι κορυφαίοι, οι καλύτεροι κάθε γενιάς, οι «Μίδες» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Κάθε τους άγγιγμα στη στρογγυλή θεά την μετέτρεπε από ένα... πέτσινο τόπι σε σύμβολο μαγείας και θεάματος. Από το 1956 μέχρι και σήμερα, έχουν το δικό τους βραβείο, το ύψιστο ατομικό βραβείο του αθλήματος, τη «Χρυσή Μπάλα».

Την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014, στο Kongresshaus της Ζυρίχης, θα απονεμηθεί η «Χρυσή Μπάλα» του 2013. Το 58ο «Ballon d’ Or» θα δοθεί σε έναν εκ των Λιονέλ Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο και Φρανκ Ριμπερί. Λίγες ώρες πριν την απονομή του βραβείου, το Onsports κάνει ένα ταξίδι στο παρελθόν και δημιουργεί την κορυφαία ενδεκάδα στην ιστορία, επιλέγοντας από τους παίκτες που έχουν τιμηθεί με το ύψιστο ατομικό βραβείο. Μεγάλη απόντες λόγω των παλιών κανονισμών του θεσμού, οι μεγάλοι μη Ευρωπαίοι του παρελθόντος, Πελέ, Ντιέγκο Μαραντόνα, Σόκρατες κ.ο.κ.

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

Λεβ Γιασίν – «Χρυσή Μπάλα» 1963

Ο μοναδικός τερματοφύλακας στην ιστορία του θεσμού που έχει τιμηθείο με το βραβείο. Ένας «θρύλος» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου ο οποίος έφτασε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 1960 και το 1964 με τη φανέλα της Σοβιετικής Ένωσης, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του EURO 1960. Η «Μαύρη Αράχνη», ο «Μαύρος Πάνθηρας», ένας τερματοφύλακας που κυριαρχούσε στην περιοχή του σαν άλλος... βασιλιάς που διοικεί το βασίλειό του και ο λόγος του είναι νόμος. Μια ξεχωριστή φιγούρα-μύθος που άλλαξε για πάντα την έννοια της θέσης τερματοφύλακας, μετατρέποντάς τη από «μια ακόμη θέση» σε κομβικό κομμάτι κάθε ομάδας, αποδεικνύοντας πως ο άνθρωπος ανάμεσα στα δοκάρια μπορεί να αλλάξει τον ρου του αγώνα. Της ιστορίας. Ολόκληρου του αθλήματος.

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ

Φάμπιο Καναβάρο – «Χρυσή Μπάλα» 2006

Ο τελευταίος αμυντικός που έχει πανηγυρίσει το βραβείο, ένας πραγματικός «βράχος» που έγραψε ιστορία με κάθε ομάδα στην οποία αγωνίστηκε. Αποκορύφωμα της καριέρας του η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Ιταλία το 2006 στα γήπεδα της Γερμανίας, με τον Καναβάρο να υψώνει το Μουντιάλ στον ουρανό φορώντας περήφανα το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Αμέτρητοι τίτλοι με Γιουβέντους και Ρεάλ Μαδρίτης, ξεχωριστή φινέτσα και ιδιαίτερο στιλ, άρχοντας της μεγάλης περιοχής και φόβητρο των αντίπαλων επιθετικών.

Φραντς Μπεκενμπάουερ – «Χρυσή Μπάλα» 1972, 1976

Η έννοια «αρχηγός» προσωποποιημένη. Ένας αμυντικός που άλλαξε για πάντα την έννοια του στόπερ, οργώνοντας το γήπεδο ασταμάτητα, δείχνοντας τον δρόμο στους συμπαίκτες του. Το παλμαρέ του, ικανό να... τυφλώσει: Μουντιάλ, EURO, 3 Πρωταθλητριών Ευρώπης με τη Μπάγερν Μονάχου, 4 Πρωταθλήματα Γερμανίας. Δυο «Χρυσές Μπάλες», απόδειξη του μεγαλείου του. Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ ήταν ο άνθρωπος που καθιέρωσε την έννοια του λίμπερο στο άθλημα, μαζί με τον Ιταλό «θρύλο», Γκαετάνο Σκιρέα.

Λόταρ Ματέους – «Χρυσή Μπάλα» 1990

Μπαλαδόφατσα. Μια φράση πολυχρησιμοποιημένη στην Ελλάδα, που μερικές φορές ηχεί... περίεργα στα αυτιά πολλών αλλά συνοψίζει αυτό ακριβώς που ήταν ο Λόταρ Ματέους όταν πατούσε το χορτάρι ως παίκτης και όχι ως προπονητής. Ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, εκ των κορυφαίων Γερμανών ποδοσφαιριστών στην ιστορία που κατέχει το ρεκόρ συμμετοχών στην εθνική ομάδα της χώρας του με 150. Κάτοχος του Μουντιάλ του ’90, επτάκις Πρωταθλητής Γερμανίας με τη Μπάγερν Μονάχου, Πρωταθλητής Ιταλίας με την Ίντερ στην οποία αγωνιζόταν όταν τιμήθηκε με το βραβείο.

ΜΕΣΟΙ

Ζινεντίν Ζιντάν – «Χρυσή Μπάλα» 1998

Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της εποχής του, ένας «χορευτής» του χορταριού που σαγήνευε τα πλήθη και έκανε τη μπάλα να κάνει ό,τι εκείνος επιθυμούσε. Ηγέτης της Γαλλίας που κατέκτησε το Μουντιάλ του 1998 χάρη στα δυο γκολ του στο 3-0 επί της Βραζιλίας, ηγετική φιγούρα και στην κατάκτηση του EURO 2000 από τους «τρικολόρ». Ένας ζωντανός «θρύλος» του αθλήματος με Πρωταθλήματα σε Ιταλία (Γιουβέντους) και Ισπανία (Ρεάλ Μαδρίτης) και ένα Champions League το 2002 χάρη στο δικό του, περίφημο γυριστό γκολ στον τελικό του «Χάμπντεν Παρκ» με τη Λεβερκούζεν.

Γιόχαν Κρόιφ – «Χρυσή Μπάλα» 1971, 1973, 1974

Για πολλούς, ο άνθρωπος που «έσπαγε» τον... δικομματισμό Πελέ-Μαραντόνα. Ένα ποδοσφαιρικό ταλέντο που όμοιό του δεν έχει βρεθεί ακόμη. Ο Γιόχαν Κρόιφ είναι η ζωντανή απόδειξη πως ένας τεράστιος παίκτης, μπορεί να γίνει αντίστοιχα μεγάλος προπονητής. Τρεις φορές κορυφαίος παίκτης του κόσμου, την πρώτη ως ποδοσφαιριστής του Άγιαξ τον οποίο οδήγησε σε 8 Πρωταθλήματα Ολλανδίας και 3 Champions League! Τα άλλα δυο βραβεία ήρθαν όταν είχε φορέσει τα χρώματα της Μπαρτσελόνα, με την οποία... δίδαξε ξανά ποδόσφαιρο, ενώ βραβεύθηκε 5 φορές κορυφαίος Ολλανδός παίκτης στον κόσμο. Σύνολο τίτλων; 24 ως παίκτης, 14 ως προπονητής!

Αλφρέδο ντι Στέφανο – «Χρυσή Μπάλα» 1957, 1959

Το ζωντανό «σύμβολο» της θρυλικής Ρεάλ Μαδρίτης των πέντε συνεχόμενων Κυπέλλων Πρωταθλητριών Ευρώπης. Ένας από τους ανθρώπους που υπέγραψαν τα πρώτα κεφάλαια της ιστορίας του αθλήματος στα μέσα του 20ου αιώνα, κάτοχος 8 Πρωταθλημάτων Ισπανίας, 5 Κυπέλλων Πρωταθλητριών, κορυφαίος σκόρερ στην Ευρώπη το ’58 και το ’62. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια για τα «τοτέμ» του αθλήματος.

Μισέλ Πλατινί – «Χρυσή Μπάλα» 1983, 1984, 1985

Μέχρι πρόσφατα κάτοχος του ρεκόρ για τις περισσότερες συνεχόμενες βραβεύσεις με τη «Χρυσή Μπάλα». Ο άνθρωπος που παρέδωσε τα σκήπτρα του βασιλιά του γαλλικού ποδοσφαίρου στον Ζινεντίν Ζιντάν, «καρφιτσώνοντας» στον ποδοσφαιρικό χάρτη την πατρίδα του και εκτοξεύοντας τη Γιουβέντους στη διάρκεια της καριέρας του. Πρωταθλητής Ευρώπης με τη «Γιούβε» και με τη Γαλλία, σκόρερ 9 τερμάτων στο EURO του 1984, με δυο χατ-τρικ!

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

Ρονάλντο – «Χρυσή Μπάλα» 1997, 2002

Οι... παλιότεροι θα πουν «Υπάρχει μόνο ένας Ρονάλντο» και η αλήθεια είναι πως γίνεται να παρεξηγήσεις κανέναν που θα δηλώσει το παραπάνω. Το «Φαινόμενο», ένας εκ των κορυφαίων επιθετικών στην ιστορία του αθλήματος, ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές που έχει δει η ανθρωπότητα. Γεννημένος σκόρερ, κάτοχος δυο Παγκοσμίων Κυπέλλων, με μοναδικό... κενό στην καριέρα του το γεγονός ότι δεν κατάφερε να κατακτήσει το Champions League παρότι έπαιξε σε αυτό με τις Μπαρτσελόνα, Ίντερ και Ρεάλ Μαδρίτης. Αυτό δεν τον εμπόδισε από το να κοιτάξει στα μάτια τον Πελέ και να αποδείξει πως η Βραζιλία έχει παράδοση στους φορ περιοχής... μια στο τόσο!

Μάρκο φαν Μπάστεν – «Χρυσή Μπάλα» 1988, 1989, 1992

Η περίφημη βολίδα του στον τελικό του EURO 1988 κόντρα στη Σοβιετική Ένωση θεωρείται ακόμη από τα μεγαλύτερα γκολ στην ιστορία. Ένας άνθρωπος γεννημένος να πρωταγωνιστεί και να... σκίζει δίχτυα, ο Μάρκο φαν Μπάστεν είναι από τους λίγους που έχουν κατακτήσει δυο σερί Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης (σ.σ. με τη Μίλαν), οδήγησε την Ολλανδία στην κορυφή της Ευρώπης το 1988 και σημείωσε συνολικά 276 γκολ σε 373 εμφανίσεις με Άγιαξ και Μίλαν.

Λιονέλ Μέσι – «Χρυσή Μπάλα» 2009, 2010, 2011, 2012

Όσα κι αν γράψεις, ό,τι κι αν προσπαθήσεις να πεις, ωχριούν μπροστά στα... κιτάπια της ιστορίας. Τα δεδομένα είναι απλά: ο Λιονέλ Μέσι είναι –σε ηλικία 26 ετών- ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές που έχει ζήσει ποτέ η ανθρωπότητα, ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, ικανός να «σπάσει» τη δυάδα Πελέ-Μαραντόνα, ένας ζωντανός και ενεργός «θρύλος» του κόσμου του θεάματος. Μια προσωπικότητα ταπεινή, που ξέφυγε από τα... δόντια της δυσπλασίας και εξελίχθηκε σε ένα πραγματικό διαμάντι ποιότητας 100% το οποίο διαλύει ρεκόρ, αντίπαλες άμυνες, κάθε... λογική στο ποδόσφαιρο, καθιερώνοντας τον δικό του νόμο. Μεταξύ των ρεκόρ του, αυτό για τις περισσότερες συνεχόμενες βραβεύσεις με «Χρυσή Μπάλα», την οποία παίρνει... σπίτι του από το 2009 μέχρι και πέρσι χωρίς ανταγωνισμό.

Δείτε βίντεο από όλο τον πλανήτη.



Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Με 1.600 φιλάθλους οι Άγγλοι στο «Γ. Καραϊκάκης»
Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Με 1.600 φιλάθλους οι Άγγλοι στο «Γ. Καραϊκάκης»
Ο Γουόρνικ δικαιώνει Παναθηναϊκό και Αταμάν για τα σοβαρά διαιτητικά λάθη στο Game1 με τη Μακάμπι
Ο Γουόρνικ δικαιώνει Παναθηναϊκό και Αταμάν για τα σοβαρά διαιτητικά λάθη στο Game1 με τη Μακάμπι
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι και τη Μαρία Σάκκαρη
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι και τη Μαρία Σάκκαρη
Με... Super Χίροου το Μαϊάμι «λύγισε» τους Σέλτικς κι έκανε το break στη Βοστώνη
Με... Super Χίροου το Μαϊάμι «λύγισε» τους Σέλτικς κι έκανε το break στη Βοστώνη
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved