Οι ποδοσφαιρικοί... Κολόμβοι! (photos+videos)

Οι ποδοσφαιρικοί... Κολόμβοι! (photos+videos)

Στις ΗΠΑ και το MLS θα συνεχίσει την καριέρα του ο Τζερμέν Ντεφό – Το Onsports θυμάται τους μεγάλους ποδοσφαιριστές που έκαναν το υπερατλαντικό ταξίδι με προορισμό έναν εντελώς ξεχωριστό ποδοσφαιρικό κόσμο

Το μεγάλο ταξίδι του Χριστόφορου Κολόμβου στα τέλη του 15ου αιώνα έφερε στην... επιφάνεια την ήπειρο της Αμερικής. Πολλούς αιώνες αργότερα, οι ΗΠΑ αποτελούν σήμερα το ισχυρότερο κράτος του πλανήτη, έχοντας να επιδείξουν το 84% των κατοχηρωμένων ευρεσυτεχνιών στην ιστορία, το κορυφαίο Πρωτάθλημα μπάσκετ στον κόσμο, την πλέον εντυπωσιακή «ενσάρκωση» της πολιπολιτισμικότητας στον παγκόσμιο χάρτη, πολλούς πολέμους και διάφορα άλλα.

Μέχρι τα μέσα της πρώτης δεκαετίας των ‘00s όμως, οι Αμερικάνοι υστερούσαν σε κάτι στοιχειώδες για τον σύγχρονο άνθρωπο και την επιχειρηματικότητα όπως αυτή εφαρμόζεται στις μέρες μας: στο ποδόσφαιρο! Το Πρωτάθλημα του MLS ήταν απλώς «εκεί που οι Αμερικάνοι παίζουν μπάλα», δεν είχε κάτι ξεχωριστό να επιδείξει πέρα από το γεγονός ότι… είχε μικρότερη προσέλευση κόσμου από τουλάχιστον τέσσερα αθλήματα (football, μπάσκετ, χόκεϊ, μπέιζμπολ).

Η μεγάλη ποδοσφαιρική «έκρηξη» των ΗΠΑ έγινε το 2007 και έκτοτε με χαρακτηριστική συνέπεια οι ομάδες του MLS αναζητούν όλο και συχνότερα κάποιον μεγάλο ποδοσφαιριστή προκειμένου να προσελκύσουν κόσμο στο γήπεδο. Τελευταίο παράδειγμα, η μεταγραφή του Τζερμέν Ντεφό από την Τότεναμ στην Toronto FC, με αφορμή την οποία το Onsports θυμάται τους μεγάλους ποδοσφαιρικούς... Κολόμβους που έκαναν το υπερατλαντικό ταξίδι με προορισμό έναν τελείως ξεχωριστό ποδοσφαιρικό κόσμο.

Bend it like Beckham!

Το... σωτήριο έτος 2007 είχε κεντρικό πρόσωπο στον αθλητισμό τον Ντέιβιντ Μπέκαμ. Ο απόλυτος σούπερ σταρ, ο άνθρωπος που απέδειξε ότι γίνεται να συνδυάσεις ποδοσφαιρική δόξα, χρήμα και δημοσιότητα, με τις επιχειρηματικές αρετές που διέπουν έναν από τους πιο έξυπνους businessmen της εποχής μας.

Με τη βοήθεια της γυναίκας του, Victoria Adams Beckham, ο «Μπεκς» έκανε το μεγάλο άλμα, δείχνοντας στην Ευρώπη ότι το ποδόσφαιρο των ΗΠΑ ίσως έχει πιο λαμπρό μέλλον από αυτό που πιστεύουμε. Έναντι 19,8 εκατομμυρίων ευρώ οι Los Angeles Galaxy τον απέκτησαν από τη Ρεάλ Μαδρίτης, σε μια συμφωνία που άγγιξε τα 100 εκ. ευρώ συνολικά, με τον Άγγλο μέσο να υπογράφει συμβόλαιο διάρκειας 5 ετών το οποίο θα του απέφερε συνολικά 32,5 εκ. δολάρια!

Το ταξίδι του Μπέκαμ στις ΗΠΑ έφερε «τυφώνα» αλλαγής σε όλο το MLS, με τους Galaxy να πουλάνε 11.000 διαρκείας (!), μεταξύ αυτών και τις 42 σουΐτες που κοσμούν το άνω διάζωμα της πλάγιας εξέδρας του γηπέδου τους, Home Depot Center! Η αρχή, είχε γίνει...

Ένας Γάλλος στη Νέα Υόρκη

Τη μεταγραφή του Μπέκαμ ακολούθησαν αυτές των Κουατεμόκ Μπλάνκο, Ντένιλσον και Φρέντρικ Λιούνγκμπεργκ σε Chicago Fire, FC Dallas και Seattle Sounders FC αντίστοιχα, με τις υπόλοιπες ομάδες να προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, όπως τα έθεσαν οι Los Angeles Galaxy.

Το δεύτερο μεγάλο... χτύπημα στην αγορά έγινε το 2010, όταν οι New York Red Bulls ανακοίνωσαν την απόκτηση του Τιερί Ανρί! Έχοντας προσφέρει τα μέγιστα στην Άρσεναλ στην οκταετία 1999-2007, φορώντας και τη φανέλα της Μπαρτσελόνα για τα επόμενα τρία χρόνια, ο «Τιτί» ακολούθησε τον Μπέκαμ σε έναν δρόμο στρωμένο με χρυσάφι από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ.

Σε διάστημα τριών ετών μετράει ήδη 41 γκολ σε σύνολο 92 αγώνων, μερικά εκ των οποίων είναι από τα ομορφότερα που έχουν σημειωθεί στην ιστορία του MLS. Έχει δυο Πρωταθλήματα Ανατολής με τους Red Bulls και ένα Supporters’ Shield, αποδεικνύοντας στα 36 του ότι το... κάτι παραπάνω «καίει» ακόμη μέσα του, αναδεικνύοντας το ποδόσφαιρο των ΗΠΑ.

Η απάντηση των Galaxy

Η απόκτηση του Τιερί Ανρί δεν έμεινε... αναπάντητη από τους Los Angeles Galaxy, καθώς ένα χρόνο μετά η ομάδα που έφερε τον πρώτο «θρύλο» του αθλήματος στις ΗΠΑ, έκανε το δεύτερο «χτύπημα». Έναντι 4,3 εκατομμυρίων ευρώ, οι Galaxy απέκτησαν τον Ρόμπι Κιν, τον πρώτο Ιρλανδό παίκτη στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Αμερικής!

Σε δυο χρόνια ο Κιν έχει ήδη 34 τέρματα σε 52 ματς με την ομάδα του Los Angeles, οδηγώντας την ομάδα του στην κατάκτηση 2 MLS Cup (σ.σ. θεσμός Κυπέλλου στις ΗΠΑ), 1 Supporters’ Shield και 2 Πρωταθλήματα Δύσης.

Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΤΟΥ MLS

ΕΤΟΣ-ΠΑΙΚΤΗΣ-ΟΜΑΔΑ-ΚΟΣΤΟΣ (σε εκ. ευρώ)
2007-Ντέιβιντ Μπέκαμ-Los Angeles Galaxy-19,8
2007-Κουατεμόκ Μπλάνκο-Chicago Fire-2,5
2007-Ντένιλσον-FC Dallas-6
2008-Φρέντρικ Λιούνγκμπεργκ-Seattle Sounders FC-3,5
2010-Τιερί Ανρί-New York Red Bulls-4,3
2011-Ρόμπι Κιν-Los Angeles Galaxy-4,3
2012-Μάρκο ντι Βάιο-Montreal Impact-1,9
2012-Τιμ Κέιχιλ-New York Red Bulls-3,6
2013-Ομπαφέμι Μάρτινς-Seattle Sounders FC-1,7
2013-Ζουνίνιο Περναμπουκάνο-New York Red Bulls-0,3
2014-Τζερμέν Ντεφό-Toronto FC

Δείτε βίντεο από όλο τον πλανήτη.



ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Δείπνο συσπείρωσης από τον Λουτσέσκου πριν το μεγάλο ντέρμπι τίτλου
ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Δείπνο συσπείρωσης από τον Λουτσέσκου πριν το μεγάλο ντέρμπι τίτλου
NBA: Πάσχει από παράλυση Bell ο Τζοέλ Εμπίντ
NBA: Πάσχει από παράλυση Bell ο Τζοέλ Εμπίντ
Αποχαιρετιστήριο Eurojackpot πάρτι στη Μαρίνα Σάττι
Αποχαιρετιστήριο Eurojackpot πάρτι στη Μαρίνα Σάττι
Λευτέρης Πετρούνιας: Ραντεβού με την Ιστορία για τον «άρχοντα των κρίκων» - Ώρα τελικού στο Ρίμινι
Λευτέρης Πετρούνιας: Ραντεβού με την Ιστορία για τον «άρχοντα των κρίκων» - Ώρα τελικού στο Ρίμινι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved