Αναγέννηση Καρδίτσας: Μια... Κυρία ετών 113! (pic)

Αναγέννηση Καρδίτσας: Μια... Κυρία ετών 113! (pic)

Σαν σήμερα πριν από 113 χρόνια ξεκίνησε η μεγάλη διαδρομή της Αναγέννησης Καρδίτσας στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ήταν 16 Οκτωβρίου 1904 όταν διάφορες προσωπικότητες του νομού, εκείνης της εποχής, αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα αθλητικό σωματείο με την επωνυμία Αθλητικός Σύλλογος Αναγέννηση (ΑΣΑ).

Έναν από τους αρχαιότερους αθλητικούς συλλόγους στην ελληνική επικράτεια, ο οποίος παραμένει αναλλοίωτος και χωρίς καμιά συγχώνευση στο ιστορικό της. Στις προσωπικότητες που αποτέλεσαν και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου ήταν και ο θείος του λογοτέχνη Αντώνη Σαμαράκη, Κωνσταντίνος:

Το ΔΣ αποτελούσαν οι:
Πρόεδρος: Καραθάνος Ηρακλής (έμπορος)
Γεν. Γραμματέας: Σαμαρόπουλος Γεώργιος (αγροτοκαλλιεργητής)
Μέλη: Παλαμιώτης Αθανάσιος (έμπορος)
Χριστούλας Περικλής (νομικός και μετέπειτα βουλευτής)
Παρθένης Άγγελος (αθλητής σφαιροβολίας)
Κόφφας Γεώργιος (τραπεζίτης)
Σαμαράκης Κων/νος

Ο Σύλλογος διέθετε διάφορα τμήματα μεταξύ των οποίων και τμήμα κλασσικού αθλητισμού. Το τμήμα ποδοσφαίρου προϋπήρχε ανεπίσημα, όμως ιδρύθηκε το 1924.

Το 1929 ιδρύθηκε η ΕΠΣ Θεσσαλίας και η Αναγέννηση έλαβε μέρος στο πρώτο επίσημο Θεσσαλικό πρωτάθλημα, που διεξαγόταν σε τρεις (3) ομίλους. Η δραστηριότητα του συλλόγου σταμάτησε την περίοδο 1940-1944 λόγω της γερμανικής κατοχής.
Η Αναγέννηση τα επόμενα χρόνια κατέκτησε 4 πρωταθλήματα Δυτικής Θεσσαλίας ενώ είχε πολλές επιτυχίες και μετά το 1960 όταν υπήρξαν αλλαγές για τη συγκρότησης ενιαίας Β' Εθνικής Κατηγορίας.

Η χρυσή δεκαετία είναι αναμφισβήτητα αυτή του 70', όπου η θεσσαλική ομάδα αγωνίστηκε στη Β' Εθνική Κατηγορία για 11 συνεχόμενες αγωνιστικές περιόδους, γεγονός που αποτελεί ιστορική επίδοση. Μάλιστα τρεις φορές άγγιξε το όνειρο για την άνοδο στην Α' Εθνική, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Πολλοί πάντως ήταν εκείνοι που είπαν τότε πως δεν κατάφερε να ανέβει γιατί δεν ακολούθησε το.. μοντέλο των συγχωνεύσεων, όπως οι ομάδες άλλων πόλεων.

Με εξαίρεση τη σεζόν 1991-92 που η ομάδα υποβιβάστηκε για πρώτη φορά τότε στη Δ' Εθνική, αλλά επανήλθε ένα χρόνο μετά στις επαγγελματικές κατηγορίες, η Αναγέννηση είχε συνεχή παρουσία στη Β' και Γ΄ Εθνική εκείνη τη δεκαετία.

Την περίοδο 1993-94 μάλιστα η έως τότε ερασιτεχνική ομάδα ποδοσφαίρου, μετατράπηκε για πρώτη στην 89χρονη τότε ιστορία της σε Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία (ΠΑΕ) επί διοικήσεως Κων/νου Ζάρρα.

Το 2000 ακολούθησαν δύσκολα χρόνια για την Αναγέννηση Καρδίτσας. Το 2008 όμως ξεκίνησε η αντεπίθεση. Κατάφερε να τερματίσει 2η στον βόρειο όμιλο της Γ΄ Εθνικής και μέσω αγώνα μπαράζ που έγινε στις 14 Ιουνίου 2008 στο γήπεδο της Ριζούπολης η Αναγέννηση νίκησε 2-0 την Ηλιούπολη και πήρε το εισιτήριο για τη Β' Εθνική Κατηγορία.

Το 2011 υποβιβάστηκε για χρήση πλαστής Ασφαλιστικής Ενημερότητας ενώ λόγω των χρεών που κουβαλούσε, η διοίκηση της ομάδας αποφάσισε την συμμετοχή στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής Κατηγορίας.

Τότε πίστεψαν πολλοί πως είχε έρθει το τέλος. Η ομάδα όμως δεν τα παράτησε. "Καθάρισε" από τα χρέη, δημιούργησε ένα σύνολο από ντόπιους παίκτες, ο κόσμος συσπειρώθηκε και στήριξε την ομάδα τόσο ηθικά όσο και οικονομικά και έτσι ήρθε η άνοδος πολύ εύκολα στη Γ' Εθνική και στη συνέχεια στη δεύτερη κατηγορία, στην οποία εξακολουθεί να αγωνίζεται.

Ο στόχος για τη σεζόν 2017-2018 είναι μια καλή πορεία αλλά σε βάθος χρόνου η άνοδος στα μεγάλα σαλόνια για πρώτη φορά στην εκατοντάχρονη και... κάτι ιστορία της!


Η ΠΑΕ σε ανάρτηση της για τη σημερινή ημέρα που "γεννήθηκε" η... πρώτη Αναγέννηση της Ελλάδας αναφέρει:

"113 χρόνια Αναγέννηση Καρδίτσας.
Χρόνια πολλά σε όλους τους Αναγεννησιώτες".



Στέφανος Τσιτσιπάς: Για την πρόκριση στον τελικό του Barcelona Open – Ώρα και κανάλι με Λάγιοβιτς
Στέφανος Τσιτσιπάς: Για την πρόκριση στον τελικό του Barcelona Open – Ώρα και κανάλι με Λάγιοβιτς
Formula 1: Poleman ο Φερστάπεν με επιβλητικό τρόπο! – Έκανε το «1-2» η Red Bull
Formula 1: Poleman ο Φερστάπεν με επιβλητικό τρόπο! – Έκανε το «1-2» η Red Bull
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε τις μάχες επιβίωσης στη Super League και Μάντσεστερ Σίτι - Τσέλσι
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε τις μάχες επιβίωσης στη Super League και Μάντσεστερ Σίτι - Τσέλσι
«Κόκκινη τρέλα» για τον Ολυμπιακό: Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων
«Κόκκινη τρέλα» για τον Ολυμπιακό: Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved