Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα! (videos+photos)

Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα! (videos+photos)

Η μεταγραφή του Γιάννη Φετφατζίδη ανεβάζει τον αριθμό των Ελλήνων που έχουν αγωνιστεί στην Ιταλία στους 20 και το Onsports θυμάται τους παίκτες που μετακόμισαν στη γειτονική χώρα

Μας χωρίζουν αρκετά εκατομμύρια πληθυσμού, μας ενώνουν όμως αμέτρητα κοινά πολιτισμικά στοιχεία. Έλληνες και Ιταλοί θεωρούνταν ανέκαθεν δυο λαοί με πολλά παρόμοια χαρακτηριστικά, ελέω... μεσογειακού κλίματος και παρότι η ποιότητα του ποδοσφαίρου διαφέρει σε μεγάλο βαθμό, οι μετακινήσεις Ελλήνων ποδοσφαιριστών σε συλλόγους της Serie A –και όχι μόνο- είναι πλέον μια συνήθεια που έγινε λατρεία!

Η μεταγραφή του Γιάννη Φετφατζίδη από τον Ολυμπιακό στη Τζένοα προσθέτει ένα ακόμη κεφάλαιο στην μακρά ιστορία των ποδοσφαιριστών που μετακομίσαν στη γειτονική χώρα και το Onsports θυμάται όσους έκαναν το δρομολόγιο... Πάτρα-Ανκόνα!

Αναστόπουλος, ο πρώτος!

Το καλοκαίρι του 1987, έχοντας κατακτήσει τέσσερα Πρωταθλήματα Ελλάδας με τη φανέλα του Ολυμπιακού, σημειώνοντας 115 γκολ σε διάστημα επτά ετών με τους «ερυθρόλευκους», ο Νίκος Αναστόπουλος έγινε ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που μετακόμισε στην Ιταλία!

Η Αβελίνο, τότε ομάδα της Serie A, τον έκανε δικό της σε μια μεταγραφή που δεν πήγε όπως ακριβώς θα ήθελαν οι δυο πλευρές. Παρότι ο «Αναστό» ήταν πολύ καλός στο Κύπελλο Ιταλίας, δεν κατάφερε να σημειώσει ούτε ένα γκολ στο Πρωτάθλημα και επέστρεψε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 1988, όταν η Αβελίνο υποβιβάστηκε στην Serie B.

Η πενταετία που άνοιξε τον δρόμο

Ο δίαυλος... επικοινωνίας μεταξύ των ομάδων των δυο χωρών άνοιξε ουσιαστικά στην πενταετία 1999-2004. Πρώτος ο Γρηγόρης Γεωργάτος έφυγε το καλοκαίρι του ’99 από τον Ολυμπιακό για την Ίντερ, με την φανέλα της οποίας έπαιξε 38 φορές σε διάστημα τριών ετών, σημειώνοντας τρία γκολ, αλλά δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιον τίτλο.

Δυο χρόνια αργότερα ακολούθησε ο Τραϊανός Δέλλας, ο οποίος το 2001 πήγε στην Περούτζια και το 2002 μεταγράφηκε στη Ρόμα. Με τη δεύτερη έκανε τρεις καλές σεζόν στη Serie A, παίζοντας 44 φορές, αλλά ούτε αυτός κατάφερε να πανηγυρίσει τίτλο, επιστρέφοντας το 2005 στην Ελλάδα για χάρη της ΑΕΚ.

Ο πρώτος... κουπάτος!

Μπορεί να είχαν προηγηθεί τέσσερις Έλληνες παίκτες που είχαν παίξει στην Ιταλία, όμως ο Γιώργος Καραγκούνης μπορεί να λέει με υπερηφάνεια πως είναι ο πρώτος –και μοναδικός έως σήμερα- Έλληνας που έχει πανηγυρίσει τίτλο με ιταλικό σύλλογο. Το 2003 υπέγραψε στην Ίντερ, στην οποία έμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 2005, παίζοντας 21 φορές. Κατέκτησε το Κύπελλο Ιταλίας τη σεζόν 2004-05 και έφυγε για τη Μπενφίκα, όπου έπαιξε δυο ακόμη χρόνια πριν γυρίσει στην Ελλάδα για χάρη του Παναθηναϊκού.

Τελευταίος παίκτης της πενταετίας που άνοιξε τον δρόμο για τους Έλληνες, ήταν ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ο οποίος πήγε στη Μπολόνια το 2004. Υπέγραψε διετές συμβόλαιο με ετήσιες απολαβές ύψους 1,5 εκ. ευρώ (!) όμως η ομάδα του υποβιβάστηκε, χάνοντας στα πλέι-άουτ από την Πάρμα και το συμβόλαιό του «λύθηκε» αφού η Μπολόνια δεν μπορούσε πλέον να το υποστηρίξει.

Αυτή η λαμπρή γενιά ποδοσφαιριστών, με τους τρεις εξ αυτών να κατακτούν τελικά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004 εκμεταλλευόμενοι την τεράστια πείρα τους από τα ξένα Πρωταθλήματα, ήταν που έδωσε ώθηση στους νεότερους να φύγουν για την Ιταλία και να δοκιμάσουν εκεί την τύχη τους.

Εννέα την τελευταία τριετία!

Από την μεταγραφή του Ζαγοράκη μέχρι το 2010 μεσολάβησαν έξι χρόνια κατά τα οποία οι ιταλικοί σύλλογοι δεν κοίταζαν καν την ελληνική αγορά. Η μεταγραφή του Αλέξανδρου Τζιόλη στην Σιένα ήταν αυτή που ξεκίνησε ένα τρομερό ντεμαράζ κινήσεων το οποίο περιλαμβάνει εννέα μεταγραφές Ελλήνων παικτών σε ιταλικές ομάδες, τα τελευταία τρία χρόνια! Αυτή τη στιγμή στο ιταλικό Πρωτάθλημα αγωνίζονται –μαζί με τον Φετφατζίδη- έξι Έλληνες παίκτες.

Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ... ΙΤΑΛΩΝ

ΠΑΙΚΤΗΣ              ΧΡΟΝΙΑ                ΟΜΑΔΑ

Αναστόπουλος 1987       Αβελίνο

Γεωργάτος          1999       Ίντερ

Βρύζας 2000       Περούτζια

Δέλλας 2001       Περούτζια

Καραγκούνης    2003       Ίντερ    

Χούτος 2004       Ίντερ

Ζαγοράκης         2004       Μπολόνια

Ελευθερόπουλος             2004       Μεσίνα

Γκώνιας                2004       Μεσίνα

Μόρας 2007       Μπολόνια

Παπασταθόπουλος        2008       Τζένοα

Ταχτσίδης           2010       Τζένοα

Τζιόλης 2010       Σιένα

Κονέ      2010       Μπρέσια

Τζόρβας               2011       Παλέρμο

Νίνης    2012       Πάρμα

Τοροσίδης          2013       Ρόμα

Χριστοδουλόπουλος      2013       Μπολόνια

Κατίδης                2013       Νοβάρα

Φετφατζίδης     2013       Τζένοα

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες των Ελλήνων της Ιταλίας:

Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα! (videos+photos)



Λίβερπουλ: Θέλει Σλοτ στη θέση του Κλοπ ο Φαν Ντάικ
Λίβερπουλ: Θέλει Σλοτ στη θέση του Κλοπ ο Φαν Ντάικ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved