Κρατάει χρόνια αυτή η… «βεντέτα»

Κρατάει χρόνια αυτή η… «βεντέτα»

Γιάννινα- Ηράκλειο, Ηράκλειο- Γιάννινα…  Οι κόντρες που υπάρχουν μεταξύ των ελληνικών πόλεων χάνονται στα βάθη των αιώνων...

Μέσα στα παραμύθια των παππούδων και στα βιβλία της ιστορίας. Αίτια οικονομικά, κοινωνικά , γεωπολιτικά  αλλά και εσχάτως διοικητικά (ελέω Καποδίστρια) φουντώνουν και συντηρούν αυτές τις κόντρες. Και όταν πάλι τα χρόνια περάσουν και οι λόγοι μιας διαμάχης σταματήσουν να είναι ιστορικά ανιχνεύσιμοι, τότε οι μύθοι έρχονται να αναπληρώσουν το κενό.

Η κόντρα Ιωαννίνων – Ηρακλείου ωστόσο δεν θα χρειαστεί τίποτα από αυτά…  Και όπως στις περισσότερες των περιπτώσεων, μια θηλυκή ύπαρξη έστω και «ελευθέρων ηθών» αποτελεί ανεξάντλητη πηγή αντιπαραθέσεων και διαμάχης.

Για χάρη λοιπόν μιας «στρογγυλής» θεάς, δυο παλικάρια «σφάζονται» στην ποδιά της αγγίζοντας πολλές φορές τα όρια της κυριολεξίας! Και αν το ΟΦΗ- ΠΑΣ ούτε αποτελεί το αιώνιο ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος, ούτε αν θέλουμε να αναζητήσουμε την «γέννησή» του θα ανατρέξουμε στις πρώτες «τούμπες» της μπάλας στα ελληνικά γήπεδα, αποτελεί αδιαμφισβήτητα ιδιαίτερο κεφάλαιο στο βιβλίο με τίτλο «οι πιο τρυφερές σχέσεις» μεταξύ ελληνικών σωματείων.

Αρκούσαν μάλιστα μόλις τρεις αγώνες, έστω και αν ήταν μπαράζ παραμονής στην πρώτη κατηγορία, για να πάρει αυτή η «βεντέτα» σάρκα και οστά.

Δέκα χρόνια πριν…

Ήταν Ιούνιος του 2001 όταν ΠΑΣ Γιάννινα και ΟΦΗ κλήθηκαν να κοντραριστούν σε τρεις αγώνες μπαράζ (10-17 του μήνα) με φόντο την παραμονή στην τότε Α΄ Εθνική. Αυτή η μάχη έμελλε να είναι η απαρχή μιας βεντέτας που κρατά μέχρι σήμερα και θα κρινόταν μάλιστα σε ουδέτερο έδαφος.

Οι «Κρητικοί», παρά το βαθμολογικό πλεονέκτημα που είχαν και τους έδινε το δικαίωμα οι δυο από τις τρείς αναμετρήσεις, να διεξαχθούν στην έδρα τους(την παραμονή στην πρώτη κατηγορία θα εξασφάλιζε η ομάδα που θα έφτανε πρώτη στις δυο νίκες), ήταν τιμωρημένοι και αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν για έδρα τη Ρόδο. Εκεί πήραν κεφάλι στις αναμετρήσεις με 1-0, αλλά οι Γιαννιώτες «απάντησαν» (2-0) όταν η σειρά μεταφέρθηκε στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα και στους «Ζωσιμάδες». Έτσι η τρίτη και τελευταία αναμέτρηση στο «σμαραγδένιο» νησί θα μετατρεπόταν σε αγώνα ο… υποβιβασμός σου, η παραμονή μου!

Η παραμονή θα έρθει τελικά για την ομάδα της Κρήτης (νίκη με 2-0) και αναπόφευκτα ο «Άγιαξ της Ηπείρου» θα εγκαταλείψει τα «σαλόνια» της Α’ Εθνικής. Τα εκτεταμένα δε επεισόδια στη Ρόδο, «πυροδότησαν» ένα φιτίλι που όχι μόνο «άναψε» την κόντρα μεταξύ των δυο σωματείων αλλά στο διάβα του θα «έκαιγε» και τις σχέσεις των δύο πόλεων.

Η «θυσία»…

Η ατμόσφαιρα καθ’ όλη την περίοδο των μπαράζ μύριζε «μπαρούτι» και το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο με επεισόδια να κάνουν συχνά, πυκνά την εμφάνισή τους. Η κλιμάκωση ωστόσο θα επέλθει  στο τελευταίο ματς στη Ρόδο όταν ο οπαδός του ΠΑΣ Γιάννινα, Θοδωρής, Βαντόλας, θα χάσει το ένα μάτι του από σπασμένο μπουκάλι.
Ο τότε (και νυν) παίκτης του ΟΦΗ, Κώστας Κιάσσος, θα βάλει και αυτός το… χεράκι του, δυναμιτίζοντας την ατμόσφαιρα με χειρονομία που έκανε προς τους οπαδούς του ΠΑΣ Γιάννινα. Παρά την μεταγραφή του, το Γενάρη του 2008 στην ομάδα της Ηπείρου, οι οπαδοί του ΠΑΣ του το κράταγαν… «ηπειρώτικο» με αποτέλεσμα να μην καταφέρει ποτέ να κερδίσει την συμπάθεια ή τουλάχιστον την αδιαφορία τους.

Η «λύτρωση»;

Με νωπές ακόμα τις μνήμες από τα επεισοδιακά μπαράζ της Ρόδου, ΠΑΣ Γιάννινα και ΟΦΗ κοντραρίστηκαν ξανά ένα χρόνο μετά, στο πλαίσιο του πρωταθλήματος της Α΄ Εθνικής όταν οι Ηπειρώτες επέστρεψαν στη μεγάλη κατηγορία. Κόντρα στα σενάρια όμως, τόσο η λευκή ισοπαλία στους «Ζωσιμάδες», όσο και η νίκη του ΠΑΣ στο Ηράκλειο (0-1) δεν «στιγματίστηκαν» από νέα επεισόδια με τους «θερμόαιμους» να περιορίζονται σε πανό και συνθήματα.

Αργεί…

Η κάθαρση ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, αλλά ακόμα και αν η θυσία έγινε σε εκείνο το ντροπιαστικό τρίτο μπαράζ, η λύτρωση φαίνεται πως αργεί ακόμα…
Μια λύτρωση που ήδη καθυστερεί δέκα χρόνια αφού σε κάθε ευκαιρία οι οπαδοί και των δύο δεν δίστασαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά προκαλώντας αλυσιδωτές εκρήξεις. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι το γεγονός πως όταν ο άλλος σύλλογος του Ηρακλείου (Εργοτέλης) υποχρέωνε και πάλι σε υποβιβασμό τον ΠΑΣ στη Β΄ κατηγορία πέρυσι (3-1), οι οπαδοί του ΟΦΗ έδιναν το παρόν στο Παγκρήτιο, πανηγυρίζοντας την δεύτερη «κατραπακιά» τον Ηπειρωτών από συντοπίτες τους.

Οι οπαδοί του ΠΑΣ, όμως, όπως αποδεικνύεται, δύσκολα ξεχνάνε και αυτοί, αφού τα προεόρτια ενόψει του σημερινού αγώνα κόντρα στους Κρητικούς, άρχισαν με αντεγκλήσεις, δηλώσεις και συνεχίστηκαν με το «καλωσόρισμα» της αποστολής της Κρητικής ομάδας και του Νίκου Αναστόπουλου που επέστρεψε ως αντίπαλος στο νησί.

Συνεπιβάτες…

Η μόνη διαφορά είναι πως αμφότεροι τώρα, ΠΑΣ και ΟΦΗ μάχονται για τη διεκδίκηση ενός εισιτηρίου για το τρένο που οδηγεί στη Σούπερ Λίγκα.
Όταν αυτό σφυρίξει ας τους βρει συνεπιβάτες στο ίδιο βαγόνι…



Ρέντη: Διάλογος-σοκ ανήλικων συλληφθέντων - Καμαρώνει που τον περιμένουν στις φυλακές Αυλώνα!
Ρέντη: Διάλογος-σοκ ανήλικων συλληφθέντων - Καμαρώνει που τον περιμένουν στις φυλακές Αυλώνα!
Euroleague: «Καταιγίδα» η Ρεάλ, εύκολα το 1-0! – Highlights και τηλεοπτικό πρόγραμμα
Euroleague: «Καταιγίδα» η Ρεάλ, εύκολα το 1-0! – Highlights και τηλεοπτικό πρόγραμμα
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: «Μπλόκο» της ΕΛΑΣ στη συγκέντρωση φίλων της «Ένωσης» στο ξενοδοχείο της ομάδας!
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: «Μπλόκο» της ΕΛΑΣ στη συγκέντρωση φίλων της «Ένωσης» στο ξενοδοχείο της ομάδας!
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Ο Τερίμ θα περιμένει τον Μπερνάρ μέχρι την τελευταία στιγμή
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Ο Τερίμ θα περιμένει τον Μπερνάρ μέχρι την τελευταία στιγμή
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved