Αυτή την κούπα (του Europa League) ποιος θα την πάρει;

Αυτή την κούπα (του Europa League) ποιος θα την πάρει;

Αγιαξ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διεκδικούν την Τετάρτη το τρόπαιο στη Στοκχόλμη

Το κοινό χαρακτηριστικό του Αγιαξ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που συγκρούονται την Τετάρτη στον τελικό του Europa League είναι ότι πρόκειται για δύο παραδοσιακές δυνάμεις του παγκόσμιου ποδοσφαίρου που αναζητούν τη χαμένη τους αίγλη. Λιγότερο η Γιουνάιτεντ που βρίσκεται έξω από τα «πράγματα» εδώ και τέσσερα χρόνια και μακριά από ευρωπαϊκό τελικό εδώ και έξι. Ο Αγιαξ βρέθηκε για τελευταία φορά στην κορυφή της Ευρώπης τη δεκαετία του 1990 και φιλοδοξεί να επιστρέψει στηριζόμενος στη συνταγή που τον έκανε διάσημο στον πλανήτη: στα θαυματουργά πιτσιρίκια του!

Θα τα καταφέρει άραγε η πιο νεανική ομάδα που έχει εμφανιστεί ποτέ σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης; Θα το γνωρίζουμε το βράδυ της Τετάρτης, καθώς ο αγώνας αρχίζει στις 21:45 με διπλή τηλεοπτική μετάδοση (Cosmote Sport 1 και ΕΡΤ 1/ΕΡΤ HD).

Αν αρχίσουμε τις χρονικές αντιπαραβολές που σχετίζονται με την ηλικία των Ολλανδών, θα χρειαστούμε σελίδες ολόκληρες! Ενα παράδειγμα που αφορά τον μεγάλο απόντα του τελικού, τον Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς... Οταν ο Σουηδός στέφθηκε πρωταθλητής Ολλανδίας με τον Αγιαξ το 2002, σχεδόν όλοι οι παίκτες του «Αίαντα» που θα αγωνιστούν στον τελικό δεν είχαν πάει ακόμα σχολείο ή ήταν μαθητές δημοτικού! Παιδιά που έχουν γεννηθεί από το 1993 έως το 1999 με... βετεράνο τον 31χρονο Λάσε Σένε. Οι περισσότεροι προέρχονται από τις διάσημες ακαδημίες του συλλόγου, όχι όμως και ο Αντρέ Ονανά. Ο βασικός γκολκίπερ του Αγιαξ και αντικαταστάτης του Κάσπερ Σίλεσεν είναι μόλις 21 ετών, όμως αποκτήθηκε στα 20 από τη Μπαρτσελόνα, με την οποία διέπρεψε στο Youth League, αλλά φαίνεται πως δεν υπήρχε χώρος στην πρώτη ομάδα.

Η Γιουνάιτεντ έχει το δικό της «φυντάνι», τον Μάρκους Ράσφορντ που εμφανίστηκε πέρυσι από το... πουθενά και θεωρείται πλέον βασικός. Απόντος του Ιμπραϊμοβιτς, ο 19χρονος επιθετικός θεωρείται μάλιστα «αιχμή του δόρατος» από τον Ζοζέ Μουρίνιο, ο οποίος θέλει να πανηγυρίσει ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο στην πρώτη του χρονιά ως προπονητής των «Κόκκινων Διαβόλων». Κάτι τέτοιο θα σηματοδοτήσει τη μεγάλη επιστροφή, ενώ σε πρακτικό επίπεδο θα επαναφέρει τη Γιουνάιτεντ στα «σαλόνια» του Champions League. Ο νικητής κερδίσει μια θέση στη διοργάνωση των πρωταθλητών, κάτι που χρειάζεται επειγόντως η Μάντσεστερ που κατετάγη μόλις 6η στην Premier League. Αντίθετα, ο Αγιαξ θα συμμετάσχει στους προκριματικούς ως δεύτερος του πρωταθλήματος Ολλανδίας. Πρώτος τελικός για τον τεχνικό του Αγιαξ, Πίτερ Μπος, ο οποίος αναζητά την πρώτη διάκριση της προπονητικής του καριέρας! Εως τώρα έχει να επιδείξει μόνο ένα πρωτάθλημα ερασιτεχνών (!) με την Απελντόορν το 2002.

Εκτός από τον τραυματία Ζλάταν, θα απουσιάσουν ακόμα οι Ρόχο, Γιανγκ, Σο από τη Γιουνάιτεντ, ενώ μοναδικός τιμωρημένος είναι ο Φίερχεφερ. Ετσι, ο Αγιαξ χάνει τον έναν από τους δύο γεννηθέντες τη δεκαετία του 1980 που υπολογίζονται ως βασικοί! Ο έτερος είναι ο Λάσε Σένε. Ολοι οι υπόλοιποι έχουν γεννηθεί από το 1992 και μετά!

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ



Παναθηναϊκός Aktor: Σλούκας σημαίνει… Final-4
Παναθηναϊκός Aktor: Σλούκας σημαίνει… Final-4
Παναθηναϊκός Aktor: Τα 11 +1 Final-4 του “τριφυλλιού”
Παναθηναϊκός Aktor: Τα 11 +1 Final-4 του “τριφυλλιού”
Στο Βερολίνο θα είναι ωραία με το 7ο παρέα -Οι "πράσινοι" επέστρεψαν στο Final-4
Στο Βερολίνο θα είναι ωραία με το 7ο παρέα -Οι "πράσινοι" επέστρεψαν στο Final-4
Έχρισε φαβορί την Μπαρτσελόνα ο Γιώργος Μπαρτζώκας
Έχρισε φαβορί την Μπαρτσελόνα ο Γιώργος Μπαρτζώκας
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved