Γκραν πρι Ισπανίας

Γκραν πρι Ισπανίας

Δεύτερος ευρωπαϊκός σταθμός για τη Formula 1 είναι το γκραν πρι Ισπανίας. Ο πέμπτος αγώνας παίρνει εκκίνηση στην πίστα του Montmelο, το Σαββατοκύριακο.

Ο Σεμπάστιαν Φέτελ και η Red Bull Renault  πηγαίνουν στην Καταλονία έχοντας σημαντικό βαθμολογικό προβάδισμα στη βαθμολογία για το πρωτάθλημα οδηγών και κατασκευαστών. Χαρακτηριστικό είναι, πως ο 23χρονος Γερμανός έχει έως τώρα το απόλυτο στις pole positions και τρεις νίκες στο ενεργητικό του.

«Ξέρουμε καλά την πίστα της Βαρκελώνης, λόγω των χειμερινών δοκιμών εξέλιξης που πραγματοποιούμε εκεί. Πιστεύουμε πως θα ταιριάζει στο μονοθέσιο, μας και στόχος μας είναι η επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος. Στο παρελθόν, αυτή η πίστα δεν ευνοούσε τα προσπεράσματα, αλλά αυτό θα αλλάξει φέτος με το DRS. Ξέρω καλά τη πίστα, μου αρέσει η πόλη, η κουλτούρα, οι άνθρωποι και η ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική της Βαρκελώνης. Η ατμόσφαιρα σε κάθε αθλητικό γεγονός που διεξάγεται εκεί είναι φανταστική», δήλωσε ο Φέτελ που πέρυσι ανέβηκε στο βάθρο του αγώνα στην πρωτεύουσα της Καταλονίας.

Για τον συναθλητή του, τον Μαρκ Βέμπερ, ο συγκεκριμένος αγώνας αποτέλεσε πέρυσι το εφαλτήριο της επίθεσής του, με στόχο τη διεκδίκηση του τίτλου. Κατέκτησε την pole, που με χαρακτηριστική ευκολία μετέτρεψε σε νίκη. Επίτευγμα που θέλει να επαναλάβει φέτος.

«Η πίστα αυτή είναι σπουδαία, το οδόστρωμα και η χάραξη της ιδανικά για την οδήγηση ενός μονοθεσίου της Formula 1 στο όριο. Ο τελευταίος τομέας ήταν πάντα αργός, αλλά τα τελευταία χρόνια, η προσθήκη του αργού chicane κόβει το ρυθμό. Προφανώς θέλω ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με τη Τουρκία, πράγμα που σημαίνει πως θέλω να βρεθώ στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Θα ήταν ωραίο να προσθέσω μερικές ακόμα ωραίες αναμνήσεις από αυτό το μέρος. Σε ό,τι αφορά στην ατμόσφαιρα, είναι ένας από τους καλύτερους αγώνες της χρονιάς, λόγω της υποστήριξης στον Φερνάντο (Αλόνσο))», τόνισε ο 34χρονος Αυστραλός.

Η περυσινή καλή εμφάνιση της Red Bull Racing, όσο και οι επιδόσεις στις χειμερινές δοκιμές εξέλιξης, γεμίζουν και την τεχνική ομάδα με αισιοδοξία ενόψει του αγώνα της Κυριακής.

«Ξέρουμε καλά τα χαρακτηριστικά αυτής της πίστας. Έχει μερικές γρήγορες στροφές, όπως η 3 και η 9, ενώ στον αργό τομέα της, η καλή πρόσφυση είναι σημαντική», δήλωσε ο υπεύθυνος  μηχανικός του Βέμπερ και πρόσθεσε: «Όταν ολοκληρώσαμε τις χειμερινές δοκιμές εξέλιξης εκεί, ήμασταν πολύ ικανοποιημένοι σχετικά με το στήσιμο του μονοθεσίου μας. Ωστόσο, από τον Μάρτιο μέχρι τώρα, έχουμε μάθει πολλά νέα πράγματα σχετικά με τη RB7. Έχουν μεσολαβήσει τέσσερα αγωνιστικά τριήμερα και το μονοθέσιό μας έχει εξελιχθεί. Έχουμε σημειώσει βελτίωση στη χρήση του συστήματος KERS, ενώ κατανοούμε πολύ καλύτερα τη λειτουργία των ελαστικών. Παράλληλα, οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με το χειμώνα, άρα παρότι έχουμε καλή βάση σε ό,τι αφορά στο στήσιμο, θα έχουμε αρκετή δουλειά στις ελεύθερες δοκιμές», τόνισε από την πλευρά του ο υπεύθυνος των μηχανικών για τον Βέμπερ.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το Grand Prix Ισπανίας:

Αυτό είναι το 41ο Grand Prix της Formula 1 που διεξάγεται στην Ισπανία

Πέντε διαφορετικές πίστες έχουν φιλοξενήσει τον αγώνα της ιβηρικής χώρας από το 1951: Pedralbes, Jarama, Montjuich Park, Jerez και Circuit de Catalunya

Πέρυσι ο Mark Webber εκκίνησε από την pole position την οποία μετέτρεψε σε νίκη. Το 2009 βρισκόταν πάλι στο βάθρο, τερματίζοντας τρίτος.

 Η Pirelli ετοίμασε και θα δώσει στις ομάδες μία καινούργια γόμα ελαστικού με πλεονέκτημα τη μεγαλύτερη αντοχή. Η σύνθεσή της δεν θα είναι διαφορετική,δεν πρόκειται δηλαδή για ένα νέο τύπο αλλά για μία εξέλιξη του ενδιάμεσου ελαστικού ( με το λευκό χρώμα) το οποίο παρουσιάζει μεγαλύτερη αντοχή και πιο προοδευτική φθορά.

Και μερικοί αριθμοί:

1,1χλμ : Η μεγαλύτερη απόσταση που διανύουν οι οδηγοί flat out . Αυτή είναι η ευθεία εκκίνησης / τερματισμού.

15,7%: του γύρου αφιερώνεται στα φρένα.

60,8% : του γύρου οι οδηγοί με τη μεγίστη ταχύτητα.

250χλμ : η μεγαλύτερη ταχύτητα, που έχουν τα αυτοκίνητα στην κορυφή της 3ης στροφής .

3,4g : είναι η δύναμη που δέχονται οι οδηγοί στη στροφή «3» για 3,5’’.

40: οι αλλαγές ταχυτήτων σε κάθε γύρο.

75χλμ: η μικρότερη ταχύτητα που έχουν τα μονοθέσια στη στη 10η στροφή.

310χλμ :  η τελική ταχύτητα των περισσότερων μονοθέσιων.



ΑΕΚ: «Συμπεριφορές προβοκατόρων προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στην ομάδα μας»
ΑΕΚ: «Συμπεριφορές προβοκατόρων προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στην ομάδα μας»
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 77-69: Έμεινε από ενέργεια και η Μπάρτσα έκανε το 1-1
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 77-69: Έμεινε από ενέργεια και η Μπάρτσα έκανε το 1-1
Λίβερπουλ: Συμφωνία με Σλοτ, αυτός ο αντικαταστάτης του Κλοπ
Λίβερπουλ: Συμφωνία με Σλοτ, αυτός ο αντικαταστάτης του Κλοπ
Euroleague: Ισοφάρισε η Μονακό τη Φενέρμπαχτσε μετά από ντέρμπι
Euroleague: Ισοφάρισε η Μονακό τη Φενέρμπαχτσε μετά από ντέρμπι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved