Ο… τελευταίος χορός των Lakers (photos&videos)

Ο… τελευταίος χορός των Lakers (photos&videos)

Το Onsports θυμάται την επική πορεία της παρέας του Κόμπι Μπράιαντ προς το 16ο Πρωτάθλημα της ιστορίας της ομάδας του Λος Άντζελες

Το νερό είχε μπει στο αυλάκι από το 2009. Το μαγικό ραβδί του Φιλ Τζάκσον δούλευε με τρελούς ρυθμούς και οι Los Angeles Lakers ακολουθούσαν τις οδηγίες του μαέστρου τους, κατακτώντας το 15ο Πρωτάθλημα της ιστορίας τους το 2009.

Μπροστά στον Τζάκσον, στον Κόμπι Μπράιαντ και στην παρέα του βρισκόταν το μεγαλύτερο εμπόδιο μέχρι τότε. Το 2010 ήταν η χρονιά του μεγάλου στοιχήματος, του repeat. Η διοίκηση φρόντισε να κάνει αλλαγές στο ρόστερ της ομάδας με τον Τρέβορ Αρίζα να φεύγει για το Χιούστον και τους Ρόκτες και τον Ρον Αρτέστ να τον αντικαθιστά. Ο επί χρόνια βοηθός προπονητή Κερτ Ράμπις αποχώρησε με στόχο να ξεκινήσει την καριέρα του ως πρώτος κόουτς στη Μινεσότα.

Θρύλος του Λος Άντζελες

Οι Lakers ολοκλήρωσαν την κανονική περίοδο ως Πρωταθλητές της Pacific Division με ρεκόρ 57-25 και την 1η Φεβρουαρίου του 2010 ο Κόμπι Μπράιαντ έγραψε ιστορία, ξεπερνώντας τον Τζέρι Γουέστ και ανεβαίνοντας στην κορυφή των μεγαλύτερων σκόρερ στην ιστορία των Lakers, φτάνοντας παράλληλα στη 13η θέση των κορυφαίων σκόρερ στην ιστορία του NBA.

Το πρώτο εμπόδιο στα Playoffs ήταν η Οκλαχόμα την οποία ο Κόμπι και η παρέα του απέκλεισαν σε έξι ματς (4-2) με τον τελευταίο αγώνα να λήγει υπέρ των Lakers χάρη στο follow layup του Πάου Γκασόλ μετά το άστοχο σουτ του Μπράιαντ. Οι Lakers ήταν ομάδα πάνω από όλα. Ναι, ο Μπράιαντ ήταν on fire και πρώτος σκόρερ στα τέσσερα από τα έξι ματς με τους Θάντερ, αλλά ο Φιλ Τζάκσον απαιτούσε ισορροπία.

«Σκούπα» και Αρτέστ

Στα ημιτελικά της Δύσης οι Lakers είχαν πιο εύκολο έργο «σκουπίζοντας» τη Γιούτα σε 4 ματς και πήραν το εισιτήριο για τους τελικούς της Δύσης για τρίτη σερί σεζόν.

Απέναντι στο Φοίνιξ η ομάδα του Λος Άντζελες ξεκίνησε με 2-0 αλλά έχασε τα επόμενα δυο ματς με 9 πόντους. Στο 5ο ματς ο Ρον Αρτέστ ανέλαβε τον ρόλο του σωτήρα και μετά το χαμένο σουτ του Μπράιαντ πήρε το ριμπάουντ, κάνοντας το 3-2 με layup στην εκπνοή. Το 6ο ματς ήταν το τελευταίο της σειράς με τον Κόμπι να σταματάει στους 37 πόντους και τους Lakers να «σφραγίζουν» το εισιτήριο για τους τελικούς του NBA για 3η σερί χρονιά κάτι που είχε καταφέρει τελευταία φορά η ομάδα των Lakers που έκανε το επικό three-peat από το 2000 μέχρι το 2002. Σε 12 από τα 16 ματς των Playoffs ο Κόμπι ήταν πρώτος σκόρερ.

Ξορκίζοντας το κακό

Στους τελικούς οι Lakers κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του μπάσκετ, τους Boston Celtics. Η παράμετρος που έκανε ακόμη πιο δύσκολη τη… ζωή της ομάδας του Φιλ Τζάκσον ήταν το γεγονός ότι απέναντι στους Celtics το 2008 δεν κατάφερε να κατακτήσει το Πρωτάθλημα, χάνοντας 4-2 παρότι ο Κόμπι έκανε πράγματα και θαύματα στο παρκέ.

Είχε έρθει η ώρα για τους Lakers να… ξορκίσουν το κακό. Να πάρουν το αίμα τους πίσω. Με τον Μπράιαντ στους 30 πόντους έγινε το 1-0 στο Staples Center με 102-89, ακολούθησε όμως η απάντηση της Βοστώνης με νίκη (103-94) στο Λος Άντζελες και η σειρά μεταφέρθηκε στο TD Garden.

Εκεί οι Lakers πήραν τη νίκη και τα ηνία της σειράς με το… καλημέρα, επικρατώντας 91-84. Στα δυο ματς που ακολούθησαν όμως στην έδρα του «τριφυλλιού» ο Κόμπι έμοιαζε μόνος. Παρότι πέτυχε 33 και 38 πόντους οι Celtics ανέτρεψαν τη σειρά με 96-89 και 92-86, κάνοντας το 3-2!

Με το βάρος στους ώμους τους οι Lakers υποδέχθηκαν τη «θρυλική» ομάδα της Βοστώνης στο Staples Center στον 6ο τελικό γνωρίζοντας πως η ήττα θα τους στερούσε τον τίτλο. Παίζοντας άμυνα για σεμινάριο οι παίκτες του Τζάκσον κράτησαν τους Celtics στους 67 πόντους, πέτυχαν 89 και ισοφάρισαν σε 3-3.

Ο 16ος τίτλος και το repeat ήταν μια ανάσα μακριά. Κοιτάζοντας κανείς τα ποσοστά του 7ου τελικού σήμερα, πέντε χρόνια μετά, καταλαβαίνει ότι η ψυχραιμία και η μαχητικότητα ήταν τα στοιχεία που χάρισαν στους Lakers το τρόπαιο. Οι Celtics είχαν καλύτερο ποσοστό και περισσότερα εύστοχα σουτ δυο πόντων και ήταν οριακά καλύτεροι στα τρίποντα. Είχαν τρομερό ποσοστό ευστοχίας στις βολές με 15 στις 17 (88,2%) αλλά η ομάδα του Λος Άντζελες ευστόχησε σε 25 από τις 37 βολές που εκτέλεσε στον τελευταίο τελικό.

Μαζεύοντας 53 ριμπάουντ, 13 περισσότερα από την ομάδα της Βοστώνης και με τον Κόμπι να πετυχαίνει 23 πόντους οι Lakers πήραν τη νίκη με 83-79, πήραν εκδίκηση και πρόσθεσαν το 16ο Πρωτάθλημα στο παλμαρέ του συλλόγου, πλησιάζοντας στον έναν τίτλο τους Celtics.

«Τα καταφέραμε. Δεν το πετύχαμε ιδανικά, αλλά το καταφέραμε. Και το καταφέραμε με επιμονή», δήλωσε μετά τον αγώνα ο Φιλ Τζάκσον που είχε μόλις κατακτήσει τον 11ο τίτλο της καριέρας του.

Η ΧΡΥΣΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΟΥ NBA

ΟΜΑΔΑ

ΤΙΤΛΟΙ

Boston Celtics

17

Minneapolis/ Los Angeles Lakers

16

Chicago Bulls

6

San Antonio Spurs

5

Philadelphia/ San Francisco/ Golden State Warriors

4

Syracuse Nationals/ Philadelphia 76ers

3

Fort Wayne/ Detroit Pistons

3

Miami Heat

3

New York Knics

2

Houston Rockets

2

Baltimore/ Washington Bullets (Washington Wizards)

1

St. Louis/ Atlanta Hawks

1

Seattle SuperSonics/ Oklahoma City Thunder

1

Portland Trail Blazers

1

Milwaukee Bucks

1

Rochester Royals (Sacramento Kings)

1



Μπαίνει στο χειρουργείο ο Έντσο Φερνάντες
Μπαίνει στο χειρουργείο ο Έντσο Φερνάντες
ΑΕΚ: «Συμπεριφορές προβοκατόρων προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στην ομάδα μας»
ΑΕΚ: «Συμπεριφορές προβοκατόρων προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στην ομάδα μας»
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 77-69: Έμεινε από ενέργεια και η Μπάρτσα έκανε το 1-1
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 77-69: Έμεινε από ενέργεια και η Μπάρτσα έκανε το 1-1
Λίβερπουλ: Συμφωνία με Σλοτ, αυτός ο αντικαταστάτης του Κλοπ
Λίβερπουλ: Συμφωνία με Σλοτ, αυτός ο αντικαταστάτης του Κλοπ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved