Ευρωλίγκα: Ίδιο σύστημα, διαφορετικοί κανονισμοί

Ευρωλίγκα: Ίδιο σύστημα, διαφορετικοί κανονισμοί

Ως έχει παρέμεινε φέτος το σύστημα διεξαγωγής της Ευρωλίγκας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είχαμε αλλαγές που αφορούν στους κανονισμούς.

Η πρώτη φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της γηραιάς ηπείρου περιλαμβάνει και πάλι τέσσερις ομίλους των έξι ομάδων, οι οποίες θα δώσουν από δέκα αγώνες, με τις πρώτες τέσσερις να προκρίνονται στους «16». Στη δεύτερη φάση οι ομάδες θα χωριστούν σε δύο ομίλους, τον Ε’ και το ΣΤ’, κάτι που ίσχυσε για πρώτη φορά πέρυσι. Επίσης, η κλήρωση έχει καταργηθεί και οι ομάδες θα χωριστούν στους δύο ομίλους ως εξής…

Ε’ Όμιλος: A1, B2, Γ3, Δ4, Γ1, Δ2, A3, B4
ΣΤ’ Όμιλος: B1, Γ2, Δ3, A4, Δ1, A2, B3, Γ4

Οι πρώτες τέσσερις ομάδες κάθε ομίλου θα εξασφαλίσουν την παρουσία τους στα πλέι οφ (best of five), με τις νικήτριες να παίρνουν το «εισιτήριο» για το Final Four που έχει προγραμματιστεί για το διάστημα 16-18 Μαΐου στο «Mediolanum Forum» του Μιλάνο. Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί το Λονδίνο ως τόπος διεξαγωγής της τελικής φάσης η Ευρωλίγκα αποφάσισε να αναθέσει τη διοργάνωσή της στην ιταλική πόλη καθώς δεν έμεινε ικανοποιημένη από το Final Four που έγινε πέρυσι στη βρετανική πρωτεύουσα και, κυρίως, τις άδειες κερκίδες του «O2 Arena» - παρότι, από πλευράς τηλεθέασης, σημειώθηκε ρεκόρ. Οι αγώνες θα διεξάγονται και πάλι κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, με μικρές εξαιρέσεις όταν το απαιτούν οι συνθήκες.

Αναφορικά με τους κανονισμούς, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να προσαρμοστούν άμεσα στα νέα δεδομένα, καθώς θα ισχύουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Εν αντιθέσει με τον ΕΣΑΚΕ και την Basket League ΟΠΑΠ η Ευρωλίγκα αποφάσισε να εφαρμόσει άμεσα τις αλλαγές που προωθεί η Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου τους Ισπανίας. Αναλυτικά…

-Η τεχνική ποινή, αντί δύο βολών και κατοχή της μπάλας για την αντίπαλη ομάδα, θα επισύρει πλέον μία βολή και κατοχή της μπάλας.
-Ένας παίκτης που θα δέχεται δύο τεχνικές ποινές θα αποβάλλεται από τον αγώνα.

-Ο αγώνας θα αρχίζει με τζάμπολ. Η ομάδα που το κερδίζει θα έχει την πρώτη επίθεση και στην τέταρτη περίοδο, ενώ εκείνη που το χάνει θα έχει την πρώτη επίθεση στη δεύτερη και την τρίτη περίοδο. Τζάμπολ θα γίνεται σε κάθε παράταση, όπως επίσης και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις που μέχρι πρότινος η κατοχή δινόταν εναλλάξ με το περίφημο βελάκι στη γραμματεία (όταν δύο παίκτες κρατούν την μπάλα, όταν η μπάλα «σφηνώνει» μεταξύ ταμπλό και στεφάνης κ.λπ.).

-Αντί δύο τάιμ άουτ 60 δευτερολέπτων στο πρώτο ημίχρονο και τριών στο δεύτερο πλέον κάθε ομάδα θα έχει ένα τάιμ άουτ 60 κι ένα τάιμ άουτ 30 δευτερολέπτων στο πρώτο ημίχρονο, ενώ στο δεύτερο ημίχρονο θα έχει δύο τάιμ άουτ 60 και ένα 30 δευτερολέπτων. Για κάθε παράταση κάθε ομάδα θα έχει από ένα τάιμ άουτ 60 δευτερολέπτων. Σημειώνεται πως στο τελευταίο δίλεπτο της τελευταίας περιόδου κάθε ομάδα μπορεί να πάρει ένα τάιμ άουτ 60 κι ένα τάιμ άουτ 30 δευτερολέπτων.

-Ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης περιόδου, της τρίτης και της τέταρτης, αλλά και μέχρι την παράταση ή μεταξύ των παρατάσεων μειώνεται από 120 σε 90 δευτερόλεπτα.



Τουρκική Ομοσπονδία μπάσκετ υπέρ Αταμάν για τις απειλές απ' τη Μακάμπι
Τουρκική Ομοσπονδία μπάσκετ υπέρ Αταμάν για τις απειλές απ' τη Μακάμπι
Παναθηναϊκός AKTOR: Επικό βίντεο από τα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ - «Ποιος; Εσύ!»
Παναθηναϊκός AKTOR: Επικό βίντεο από τα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ - «Ποιος; Εσύ!»
Ολυμπιακή Φλόγα: Στο Καλλιμάρμαρο η ξεχωριστή τελετή παράδοσης - Αναχωρεί με ιστιοφόρο για Μασσαλία
Ολυμπιακή Φλόγα: Στο Καλλιμάρμαρο η ξεχωριστή τελετή παράδοσης - Αναχωρεί με ιστιοφόρο για Μασσαλία
Παναθηναϊκός AKTOR: Ο σχολιαστής της EuroLeague αποθεώνει το ΟΑΚΑ - «Έτρεμα από αδρεναλίνη»
Παναθηναϊκός AKTOR: Ο σχολιαστής της EuroLeague αποθεώνει το ΟΑΚΑ - «Έτρεμα από αδρεναλίνη»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved