Νέοι, Ελληνες κι ωραίοι

Νέοι, Ελληνες κι ωραίοι

Στη εξωτική Super League των δεκάδων εθνικοτήτων, από την Ιαπωνία ως τη Λατινική Αμερική, υπάρχουν κάποια Ελληνόπουλα που προσπαθούν ν’ ανθίσουν.

Στο σκληρό κόσμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου όπου οι διακρίσεις αναζητούνται με ρόστερ των πολλών ξένων η ανάδυση νέων ταλέντων γίνεται συνήθως από ανάγκη. Κατά λάθος που λένε…

Βασικοί λόγοι: ο τραυματισμός ενός βασικού, η τιμωρίες από κίτρινες ή κόκκινες, ο πρόωρος υποβιβασμός, η ανυπαρξία στόχων προς το φινάλε της σεζόν. Κι όμως οι λόγοι θα έπρεπε να είναι διαφορετικοί. Με πιότερο βασικό απ’ τους πολλούς, την ανάδειξη του ταλέντου νέων παιδιών από τις Ακαδημίες. Να πάρουν χρόνο συμμετοχής νωρίς, να μπουν στο πνεύμα, να έχουν στα 20, το πολύ 21 πάνω από δύο «γεμάτες» χρονιές. Ετοιμοι για το σύλλογο, για την Εθνική.

Τη σεζόν που πέρασε ελάχιστοι προπονητές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στα νέα παιδιά. Οσοι το έπραξαν δεν έχασαν. Ο Δώνης στον Ατρόμητο, ο Παπακώστας στη Λάρισα, ο Καραγεωργίου στον Εργοτέλη.

Κάποιοι είναι πρωτοεμφανιζόμενοι, κάποιοι άλλοι… δευτεροετείς. Σε κάθε περίπτωση αξίζει κανείς ν’ ασχοληθεί μαζί τους.

Γιάννης Φετφατζίδης

Εκανε το άλμα στο ξεκίνημα της σεζόν και αποτελεί πλέον το πιο hot όνομα της; Νουβέλ βαγκ του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μαγικό αριστερό πόδι, σπάνια τεχνική, αίσθηση του χώρου, καλά τελειώματα. Ο Ολυμπιακός του έδωσε μπόι κυριολεκτικά –πριν από τρία χρόνια ήταν 1.50, οι ερυθρόλευκοι τον βοήθησαν να ελαχιστοποιήσει το πρόβλημα στον θυρεοειδή και τώρα πλέον είναι κατά 15 εκατοστά ψηλότερος- και στην καριέρα του. Ο Μαρινάκης του έβαλε ρήτρα 12 εκατομμυρίων Ευρώ. Τον δικαιώνει με τις 19 παρουσίες, τα δύο γκολ, τις τρείς ασίστ και τις κλήσεις του στην Εθνική ομάδα.

Κώστας Μανωλάς

Γεννημένος τον Ιούνιοτου1991, έχει στο DNA του τα γονίδια του θείου Στέλιου. Ξεχειλίζει από ενέργεια, έχει πάθος, δεν φοβάται, δυνατός στο ένας εναντίον ενός, αλτικός, γρήγορος. Συνεχίζει την παράδοση των καλών σέντερ μπακ της ΑΕΚ. Είχε την πρώτη «γεμάτη» χρονιά στην «Ενωση με 22 συμμετοχές. Το παρθενικό του γκολ το πέτυχε στη Λάρισα.

Σάββας Γκέντζογλου

Το Σεπτέμβριο θα γίνει 21 ετών. Πολυσύνθετος ποδοσφαιριστής που συνδυάζει το εξουθενωτικό πρέσιγκ στον αντίπαλο και την καλή πάσα μπροστά. Η θέση που του ταιριάζει είναι κόφτης, το παλιό εξάρι δηλαδή. Αγωνίστηκε σε 15 ματς με την ΑΕΚ, αρκετά αν σκεφτεί κανείς ότι είχε μπροστά του Πατσατζόγλου (στην αρχή) κι ακόμη Ντιόπ και Μάκο.

Μανώλης Μπέρτος

Συνεπώνυμος του Λίο Μπέρτος, χαφ της Ν. Ζηλανδίας, είναι γέννημα-θρέμμα Ξανθιώτης και φέτος εξελίχθηκε σε βασική μονάδα του συλλόγου. Δεξιός μπακ, γρήγορος και σταθερός είχε 21 συμμετοχές, όσες και τα χρόνια του. Ανοδική η πορεία του σε σχέση με πέρσι, μπορεί να μονιμοποιηθεί στη θέση του.

Στέφανος Αθανασιάδης

Ο «Κλάους» -έτσι τον βάφτισε ο Γερμανός νονός του- έχει σπάνια αίσθηση του γκολ, προσόν που τον έχει φέρει στην ενδεκάδα του ΠΑΟΚ. Ο 22χρονος Μακεδόνας –συντοπίτης με τον Αβραάμ Παπαδόπουλο απ’ το Λάκκωμα Χαλκιδικής- οφείλει ένα ευχαριστώ στον Κώστα Μαλιούφα. Ο παλιός παίκτης του Δικέφαλου, ήταν εκείνος που στα 15του τον μετέτρεψε από σέντερ μπακ σε περιφερειακό φορ. Μια ζωή στον ΠΑΟΚ, απ’ τα οκτώ χρόνια του, πέρσι ήταν εξαιρετικός στο δεύτερο γύρο και είχε συνολικά 16 συμμετοχές και πέντε γκολ.

Δημήτρης Ανάκογλου

Από τους πλέον εξελίξιμους νέους της χρονιάς που πέρασε. Είναι μόλις 19 χρόνων (γεννημένος στις 6 Σεπτεμβρίου 1991) αλλά η ηλικία του δεν φαίνεται στο μυαλωμένο και σοβαρό τρόπο που αγωνίζεται στη θέση του αμυντικού χαφ. Οι σειρήνες ήδη ηχούν για τον Σερραίο χαφ που μέτρησε 18 αγώνες.

Ανδρέας Τάτος

Ηλικιακά και μόνο μπαίνει στην κατηγορία ο 22χρονος χαφ. Εχει γεμάτες χρονιές από το 2005 χρονιά που πρωτοεμφανίστηκε στη Δ’ Εθνική με τον Αστέρα Τρίπολης. Ακολούθησαν η Παναχαϊκή, το Χαϊδάρι και τις δύο τελευταίες σεζόν ο Ατρόμητος. Αθόρυβος μέσος, με πολύ τρέξιμο, καλή πάσα, ουσιαστικός, παίκτης συνόλου. Είχε 23 συμμετοχές και ένα γκολ.

Γιάννης Σκόνδρας

Συμπαίκτης του Τάτου, φάνηκε στο δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος, με 12 συμμετοχές. Πήγε στο Περιστέρι το 2005 από τον Ασκληπιό Τρικάλων  και αγωνίζεται στη θεση του δεξιού μπακ. Είναι γεννημένος στις 21 Φεβρουαρίου του 1990.

Θανάσης Καραγκούνης

Το ταλέντο είναι οικογενειακό καθώς ο μικρότερος αδελφός του, Βασίλης είναι τόσο καλός αμυντικός που τον πήρε η Ουντινέζε στα 16του. Ο Θανάσης, επιτελικός χαφ, γεννήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 1991 στη Λαμία και μετρά ήδη δύο χρονιές στη Super League με τη φανέλα του Ατρόμητου. Τη φόρεσε φέτος 13 φορές.

Δημήτρης Κολοβέτσιος

Τα φώτα άστραψαν πάνω του όταν περιόρισε στο ελάχιστο τον Σισέ στο Παναθηναϊκός-Λάρισα 1-1. Ο Παπακώστας τον εμπιστεύτηκε και από τότε αποτελούσε την πρώτη επιλογή όταν απουσίαζε ένας εκ των Ταυλαρίδη, Νταμπίζα. Δυνατό παιδί, τραχύς και αποτελεσματικός είναι μόλις 19 χρόνων (γεννημένος στις 16 Οκτωβρίου 1991) και τελείωσε την παρθενική σεζόν του στη «μεγάλη» κατηγορία με 11 παρουσίες.

Γιάννης Ποτουρίδης

Η επιλογή του προκάλεσε έκπληξη, ωστόσο έδειξε πως έχει τις δυνατότητες να παραμείνει στο ρόστερ του Ολυμπιακού. Αλλωστε ο Βαλβέρδε από το ξεκίνημα της σεζόν μόνο αυτόν και τον Φετφατζίδη δεν έδωσε δανεικούς από την ομάδα Νέων. Ο Βάσκος του έδωσε τη φανέλα 6 φορές σε ρόλο κεντρικού αμυντικού αν και μπορεί –μάλλον καλύτερα- και σαν αριστερός μπακ. Εχει δρόμο μπροστά του καθώς γεννήθηκε 27 Φεβρουαρίου του 1992.

Νίκος Καρέλης

Στα 16του τον κάλεσε η Αρσεναλ να δοκιμαστεί, αλλά απορρίφθηκε μετά επαίνων. Κλασικό ταλέντο επιθετικού με ταχύτητα, τεχνική αλλά με ένα σημαντικό μειονέκτημα. Την ιδανική φυσική κατάσταση που απαιτείται. Αν δουλέψει περισσότερο σε αυτό τον τομέα, αλλά και της τακτικής, τότε οι 11 συμμετοχές που είχε τη σεζόν 2010-11 θα πολλαπλασιαστούν.

Χρήστος Χρυσοφάκης

Επίσης του Εργοτέλη, καλός χαφ, δουλευταράς, γρήγορος και πεισματάρης. Δεν το έβαλε κάτω ακόμη κι όταν πριν από δύο χρόνια έμεινε πολύ καιρό εκτός με κάταγμα λεκάνης έπειτα από σοβαρό τροχαίο. Γεννημένος στις 18 Ιανουαρίου 1990, ο Καραγεωργίου τον εμπιστεύτηκε εννέα φορές.

Κώστας Φορτούνης

Με το καλημέρα έδειξε ότι πρόκειται για ενδιαφέρουσα περίπτωση. Φοβερό γκολ στο ντεμπούτο του με την ΑΕΚ, κι έπειτα όλα πήραν το δρόμο τους. Αγωνίστηκε σε 24 ματς, στα περισσότερα ερχόταν από τον πάγκο αλλά εμπειρίες πήρε και ήταν πολλές. Ο Θεσσαλός χαφ είναι γεννημένος στις 16 Οκτωβρίου 1992.



ΑΕΚ: «Συμπεριφορές προβοκατόρων προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στην ομάδα μας»
ΑΕΚ: «Συμπεριφορές προβοκατόρων προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στην ομάδα μας»
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 77-69: Έμεινε από ενέργεια και η Μπάρτσα έκανε το 1-1
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 77-69: Έμεινε από ενέργεια και η Μπάρτσα έκανε το 1-1
Λίβερπουλ: Συμφωνία με Σλοτ, αυτός ο αντικαταστάτης του Κλοπ
Λίβερπουλ: Συμφωνία με Σλοτ, αυτός ο αντικαταστάτης του Κλοπ
Euroleague: Ισοφάρισε η Μονακό τη Φενέρμπαχτσε μετά από ντέρμπι
Euroleague: Ισοφάρισε η Μονακό τη Φενέρμπαχτσε μετά από ντέρμπι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved