Μισός αιώνας... βραδυταλαιπωρίας

Μισός αιώνας... βραδυταλαιπωρίας

Πενήντα χρόνια ζωής συμπληρώνει σήμερα (22/04) το φιλικό ανάμεσα στον Βραδυποριακό και τον Ταλαιπωριακό.

Εδώ και μισό αιώνα οι παλαίμαχοι του Ολυμπιακού, οι Βραδύποροι, συναντούν κάθε Μεγάλη Παρασκευή αυτούς της Προοδευτικής, τους Ταλαίπωρους, δίνοντας τον παλαιότερο καταγεγραμμένο αγώνα παλαίμαχων ποδοσφαιριστών στην Ελλάδα, ίσως και παγκοσμίως.

Αυτή τη Μ. Παρασκευή (22/04) στις 10:30 στο γήπεδο της Νίκαιας, υπό την αιγίδα του Αθλητικού Οργανισμού του ομώνυμου Δήμου, οι δύο ομάδες θα διασταυρώσουν και πάλι τα «ξίφη» τους, σε ένα φιλικό ιστορικής, αλλά πολύ περισσότερο, συναισθηματικής αξίας. Μια ώρα νωρίτερα, στις 9:30, είναι προγραμματισμένο να γίνει αγώνας επίδειξης από τις ακαδημίες του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Νίκαιας.

Το εναρκτήριο λάκτισμα του αγώνα αποτελεί και φέτος μια από τις πολλές εκπλήξεις που συνηθίζεται να γίνονται. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει από τους Λάμπρο Τσεμπεράκη και Βασίλη Τερκεσίδη, οι οποίοι αποτελούν δύο από τα ιδρυτικά στελέχη αυτού του φιλικού.

Στο φετινό παιχνίδι των δύο ομάδων θα γίνουν και αρκετές βραβεύσεις, όπως άλλωστε γίνεται κάθε φορά. Φέτος, αναμένεται να τιμηθούν οι Ηλίας Πουρσανίδης, Κώστας Μεσολογγίτης, Στέφανος Αταγιάν, Γιάννης Γκαϊτατζής, Χρήστος Άννης, Τάσος Μητρόπουλος, Αντώνης Θεολόγου, Μηνάς Χατζίδης, Γιώργος Σιαβέλλης και Βασίλης Ιωαννίδης, αλλά και οι Θανάσης Μπέμπης, Ηλίας Υφαντής, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Παράλληλα, θα βραβευτούν και οι Βασίλης Τερκεσίδης, Λάμπρος Τσεμπεράκης και Νίκος Τσαπίδης, οι οποίοι αποτελούν ιδρυτικά στελέχη.

Όσον αφορά στην ιστορία αυτού του φιλικού, όλα ξεκίνησαν το 1961. Καταρχήν, πρέπει να σημειωθεί ότι οι διοικήσεις του Ολυμπιακού και της Προοδευτικής είχαν εξαιρετικές σχέσεις, καθώς οι Πειραιώτες έδιναν αρκετούς παίκτες στην ομάδα του Κορυδαλλού.

Τότε, λοιπόν, οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων συνήθιζαν να πίνουν το καφεδάκι τους σε διάφορα καφενεία του Πειραιά και να συζητούν για το αγαπημένο τους αντικείμενο, την μπάλα. Ωστόσο, Μ. Παρασκευή τα καφενεία ήταν κλειστά. Ετσι, ειπώθηκε η ατάκα: «Δεν πάμε να παίξουμε μπάλα για να θυμηθούμε τα παλιά». Έτσι και έγινε.

Παίκτες που είχαν σταματήσει την καριέρα τους, όπως οι Σούλης (εκ των πρωτεργατών του φιλικού), Μουράτης, Ξανθόπουλος, Δαρίβας, Μπέμπης, Δρόσος, Ρωσίδης και Κοτρίδης, φόρεσαν τις στολές τους και πήγαν για ποδόσφαιρο. Το χεράκι του για να ξεκινήσει αυτό το φιλικό είχε βάλει σε μεγάλο βαθμό και ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, παππούς του σημερινού άσου του Παναθηναϊκού, ο οποίος υπήρξε προπονητής της Προοδευτικής.

Από τότε, κάθε Μ. Παρασκευή το ραντεβού ήταν γνωστό και καθιερωμένο. Είτε στο γήπεδο της Προοδευτικής είτε στο γήπεδο της Νίκαιας, ένα τσούρμο παλαίμαχων παικτών, φορτωμένο αναμνήσεων και ποδοσφαιρικής ιστορίας, μαζεύονται και βγάζουν το πάθος τους για αυτό που λάτρεψαν όσο τίποτα άλλο.

Ακόμα και στην περίοδο της δικτατορίας, οι παλαίμαχοι δεν... κόλλησαν. Ούτε η απαγόρευση των συγκεντρώσεων στάθηκε εμπόδιο. Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα του Θανάση Μπέμπη: «Κανείς δεν θα μας εμποδίσει, κανείς δεν θα μας στερήσει αυτό που μας δίνει ζωή».

Από το 1978 και μετά, όταν δημιουργήθηκε και επίσημα ο σύνδεσμος βετεράνων του Ολυμπιακού, το φιλικό απέκτησε και αυτό πιο επίσημο χαρακτήρα. Μια από τις καινοτομίες που δημιουργήθηκε ήταν οι παίκτες να φοράνε ίδιες στολές, καθώς μέχρι τότε ο κάθε ένας παίκτης φορούσε την παλιά στολή που είχε από την ομάδα του.

Μεγάλη συμβολή στην αναδιοργάνωση και διατήρηση αυτού του φιλικού-θεσμού είχε ο σύνδεσμος βετεράνων παικτών του Ολυμπιακού, ο οποίος έχει δώσει μέχρι στιγμής 585 φιλικά για φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, τη στιγμή που ο αντίστοιχος της Ρεάλ δεν έχει ούτε 50.



ΑΕΚ: «Συμπεριφορές προβοκατόρων προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στην ομάδα μας»
ΑΕΚ: «Συμπεριφορές προβοκατόρων προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στην ομάδα μας»
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 77-69: Έμεινε από ενέργεια και η Μπάρτσα έκανε το 1-1
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 77-69: Έμεινε από ενέργεια και η Μπάρτσα έκανε το 1-1
Λίβερπουλ: Συμφωνία με Σλοτ, αυτός ο αντικαταστάτης του Κλοπ
Λίβερπουλ: Συμφωνία με Σλοτ, αυτός ο αντικαταστάτης του Κλοπ
Euroleague: Ισοφάρισε η Μονακό τη Φενέρμπαχτσε μετά από ντέρμπι
Euroleague: Ισοφάρισε η Μονακό τη Φενέρμπαχτσε μετά από ντέρμπι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved