Τώρα παίζει... μπάλα ο Τζίγκερ

Τώρα παίζει... μπάλα ο Τζίγκερ

Σε νέα βάση μπαίνουν οι διοικητικές εξελίξεις στον Παναθηναϊκό με τις προτάσεις του πρίγκιπα Σουλτάν και της Arboris Capital να απασχολούν το Γιάννη Βαρδινογιάννη αλλά και τους υπόλοιπους μετόχους. Το Onsports αναλύει τα δεδομένα

Μετά την τελευταία ανακοίνωση του Ανδρέα Βγενόπουλου με την οποία ενημερώνει ότι το πλάνο του για ΑΜΚ 15 εκατ. ευρώ εγκαταλείπεται, το ενδιαφέρον στρέφεται αποκλειστικά στους δύο «μνηστήρες» για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός που παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα. Χρονικά, αυτή του πρίγκιπα Σουλτάν Αλ Σαούντ προηγείται και είναι σε πιο προχωρημένο επίπεδο, ωστόσο και η προσέγγιση που έχει κάνει στην «πράσινη» ΠΑΕ η Arboris Capital θεωρείται σοβαρή και θα συζητηθεί.

Τον πρώτο λόγο ο Βαρδινογιάννης

Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις θέλοντας και μη θα παίξουν οι κινήσεις του Γιάννη Βαρδινογιάννη. Ο μεγαλομέτοχος, κάτοχος του 54,7% των μετοχών, είναι αυτός που θα πρέπει να συμφωνήσει με τον οποιοδήποτε υποψήφιο επενδυτή, για να προχωρήσει σε αλλαγή ιδιοκτησίας ο Παναθηναϊκός, με βάση τις αρχές που ο ίδιος εξήγγειλε στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου. Ο Τζίγκερ δεν έχει μείνει άπραγος να παρακολουθεί τις εξελίξεις και αναζητά την καλύτερη λύση για το μέλλον του «τριφυλλιού», αφού πρώτα διασφάλισε ότι κανείς από τους άλλους μετόχους δε θέλει να κάνει χρήση του «δικαιώματος προτίμησης» και να αποκτήσει τις μετοχές του.

Ήδη έχει προχωρήσει το θέμα με την πρόταση του Σαουδάραβα πρίγκιπα, έχει μιλήσει και μαζί του, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Η Πράσινη» και είναι αρκετά κοντά στο να φτάσει σε μια τελική συμφωνία, έχοντας πλέον ανοικτή επικοινωνία με τον Σουλτάν Αλ Σαούντ. Παράλληλα, δεν παραβλέπει το ενδιαφέρον που έχει φτάσει στα γραφεία της ΠΑΕ μέσω της Arboris Capital που εκπροσωπεί fund από το εξωτερικό, το οποίο θέλει να επενδύσει στο «τριφύλλι». Είναι λογικό να δίνει προσοχή και στις δυο προτάσεις ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, καθώς θέλει να εξετάσει προθέσεις, δεδομένα και αποφάσεις και να κρίνει τις καλύτερες και πλέον αξιόπιστες, που θα αποτελέσουν τις εγγυήσεις για τη διαδοχή στην ιδιοκτησία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Ο ρόλος των άλλων μετόχων

Σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόταση του πρίγκιπα Σουλτάν Αλ Σαούντ, οι υπόλοιποι μέτοχοι δεν είχαν και πολλά να πράξουν. Ο Σαουδάραβας είχε εξαρχής κάνει γνωστό δια του εκπροσώπου του ότι ενδιαφέρεται για το 54,7% των μετοχών του Γιάννη Βαρδινογιάννη άρα ο μεγαλομέτοχος ήταν ο άμεσα ενδιαφερόμενος. Από εκεί και πέρα, αν υπάρξει τελική συμφωνία θα γίνουν και οι κατάλληλες κινήσεις είτε για να συνυπάρξουν με τον πρίγκιπα οι υπόλοιποι μέτοχοι, είτε για να αποχωρήσουν από την ΠΑΕ σε περίπτωση που το επιθυμούσαν.

Υπήρχε, ωστόσο, ως το πρωί της Δευτέρας (03/10) ανοικτό το θέμα της πρότασης Βγενόπουλου για ΑΜΚ της τάξης των 15 εκατ. ευρώ που δεν είχε ξεκαθαρίσει αν θα υλοποιηθεί ή όχι. Μετά την ανακοίνωση του μετόχου της «πράσινης» ΠΑΕ, το συγκεκριμένο πλάνο εγκαταλείπεται και πλέον το μοναδικό πεδίο… απαντήσεων για τους μετόχους είναι αυτό της πρότασης της Arboris Capital.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις και τις θέσεις που έχουν πάρει ως τώρα οι περισσότεροι από τους «πράσινους» μετόχους, φαίνεται να προτιμούν την δεύτερη πρόταση. Από τη στιγμή, μάλιστα, που το θέμα και των δύο προτάσεων θα συζητηθεί στο προσεχές ΔΣ, θα γίνει πιο ξεκάθαρο το τι θέλουν οι μέτοχοι και προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί ο Παναθηναϊκός την επόμενη μέρα.

Τα βήματα στη συνέχεια

Είναι δεδομένο ότι πλέον θα αρχίσει μια αρκετά μεγάλη συζήτηση για το ποια πρόταση είναι πιο συμφέρουσα για το μέλλον του Παναθηναϊκού. Το πιθανότερο είναι οι μέτοχοι να ζητήσουν να δοθεί στην Arboris Capital η προθεσμία των 20 ημερών που απαιτείται για να φτάσει στα γραφεία η επίσημη πρόταση του επενδυτικού fund και να κριθεί αν είναι πιο συμφέρουσα για την ΠΑΕ απ' αυτή του Σουλτάν Αλ Σαούντ.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης από την πλευρά του θα θελήσει να διασφαλίσει το τι θα γίνει σε περίπτωση που ο πρίγκιπας αποσύρει το ενδιαφέρον του, αφού ήδη έχει κάνει σαφές δια εκπροσώπου ότι δεν θα περιμένει αιώνια τον Παναθηναϊκό και τον μεγαλομέτοχό του να αποφασίσουν για την πρόταση που έχει καταθέσει. Είναι πολύ πιθανό να ζητηθούν από την πλευρά Βαρδινογιάννη εγγυήσεις ότι οι υπόλοιποι μέτοχοι θα καλύψουν τα 20 εκατ. ευρώ που θα έβαζε στην ΠΑΕ ο Σαουδάραβας, κάτι που δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί.

Ορισμένοι, άλλωστε, δείχνουν να θέλουν να απεμπλακούν είτε να μείνουν απλά με το ποσοστό που κατέχουν στην ΠΑΕ, στηρίζοντας κατά τα φαινόμενα την περίπτωση της Arboris Capital που ενδιαφέρεται για το 90% των μετοχών και όχι μόνο για το ποσοστό του μεγαλομετόχου.

Οι δύο προτάσεις μπαίνουν πλέον σε μια κούρσα… προτίμησης και οι εξελίξεις στο «πράσινο» στρατόπεδο αναμένονται ραγδαίες το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε να φανεί αν και ποιός θα κόψει πρώτος το νήμα. Λέμε «αν», καθώς υπάρχει περίπτωση να αποσυρθεί ο Σουλτάν Αλ Σαούντ όπως αναφέραμε, αλλά παράλληλα να κριθεί και μη συμφέρουσα η πρόταση της Arboris Capital. Στο απευκταίο αυτό σενάριο για τον Παναθηναϊκό, θα υπάρξει επιστροφή στην προ προτάσεων κατάσταση και εκ νέου αναζήτηση λύσης στο οικονομικό και διοικητικό πρόβλημα της ΠΑΕ.

Το τρίτο σενάριο αφορά στην εμφάνιση και νέων υποψηφίων επενδυτών τα προσεχή 24ωρα…



Μπαίνει στο χειρουργείο ο Έντσο Φερνάντες
Μπαίνει στο χειρουργείο ο Έντσο Φερνάντες
ΑΕΚ: «Συμπεριφορές προβοκατόρων προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στην ομάδα μας»
ΑΕΚ: «Συμπεριφορές προβοκατόρων προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στην ομάδα μας»
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 77-69: Έμεινε από ενέργεια και η Μπάρτσα έκανε το 1-1
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 77-69: Έμεινε από ενέργεια και η Μπάρτσα έκανε το 1-1
Λίβερπουλ: Συμφωνία με Σλοτ, αυτός ο αντικαταστάτης του Κλοπ
Λίβερπουλ: Συμφωνία με Σλοτ, αυτός ο αντικαταστάτης του Κλοπ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved