Ντουέιν Μπέικον: Γεννημένος σκόρερ, που πεινάει για τίτλους και... πάρταρε με τον Τζόρνταν (videos)

Ντουέιν Μπέικον: Γεννημένος σκόρερ, που πεινάει για τίτλους και... πάρταρε με τον Τζόρνταν (videos)

Ο Παναθηναϊκός προσθέτει τον Ντουέιν Μπέικον στο «οπλοστάσιό» του και το Onsports παρουσιάζει τη ζωή και την καριέρα του 27χρονου Αμερικανού φόργουορντ.

Μια κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα της φετινής σεζόν ολοκλήρωσε ο Παναθηναϊκός. Με μια ακόμα οικονομική υπέρβαση ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αύξησε την επένδυσή του για τη νέα ομάδα που χτίζεται, προκειμένου να ντυθεί στα πράσινα ο Ντουέιν Μπέικον. Ο χαρισματικός φόργουορντ υπέγραψε συμβόλαιο 2 ετών με το «τριφύλλι» και την Τρίτη (25/10) αναμένεται στην Αθήνα προκειμένου να ενσωματωθεί στις προπονήσεις κάτω από τις οδηγίες του Ντέγιαν Ράντονιτς και να πιάσει δουλειά.

Ο 27χρονος έρχεται να τονώσει την ποιότητα του ρόστερ και κυρίως να δώσει λύσεις στην επιθετική της λειτουργία, η οποία αντιμετωπίζει δεδομένα προβλήματα στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Αυτή άλλωστε ήταν η... δουλειά του Μπέικον από το σχολείο. Τότε που ξεκίνησε να ασχολείται με το μπάσκετ και έδειξε σε όλους -ακόμα και στον ίδιο του τον εαυτό- πως έχει το χάρισμα του σκόρερ.

Είναι μάλιστα από τους παίκτες που τους διέλεξε το άθλημα και δεν το επέλεξαν αυτοί. Ο Μπέικον είχε από μικρός πάθος με το αμερικάνικο ποδόσφαιρο. Το όνειρό του ως παιδί ήταν να αγωνιστεί στο NFL. Όταν στην 5η δημοτικού ένας προπονητής τον έβαλε στο μπάσκετ δεν ήταν ενθουσιασμένος. Για 4 χρόνια το συνδύαζε παράλληλα με το football, μέχρι που συνειδητοποίησε και ο ίδιος ότι το ταλέντο του ήταν στο μπάσκετ.

Τα πρώτα βήματα

Γεννημένος στις 30 Αυγούστου του 1995 στο Lakeland της Φλόριντα πήγε σχολείο στο McKeel Academy, στο οποίο μέτρησε 23 πόντους, 7 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα κατά μέσο όρο στη χρονιά του (2012-13) ως τελειόφοιτος. Ακολούθησε για μία χρονιά το IMG Academy, στο οποίο ήταν και πάλι πρώτος σκόρερ με 19,3 πόντους και 4 ασίστ κατά μέσο όρο, σε 12 αγώνες. Για να συνεχίσει στο Oak Hill Academy για την τελευταία του χρονιά στο λύκειο. Εκεί έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις. Τους οδήγησε σε μια αήττητη σεζόν με 45-0, έχοντας 24,4 πόντους, 4,4 ριμπάουντ, 3,4 ασίστ και 2,2 κλεψίματα ανά παιχνίδι. Μάλιστα, το ESPN τον κατέταξε στη 14η θέση με τους 100 πιο ταλαντούχους παίκτες που θα πήγαιναν στο κολλέγιο.

Ο Μπέικον διάλεξε το Florida State για να είναι κοντά στην οικογένειά του, αν και είχε προτάσεις από τα Oklahoma State, Georgia Tech και Auburn. Άμεσα έδειξε σε όλους το χάρισμά του και ψηφίστηκε τρεις φορές ως ο ρούκι της εβδομάδας. Στο πρώτο του παιχνίδι πέτυχε 23 πόντους, μάζεψε 8 ριμπάουντ και είχε 2 κλεψίματα και 1 ασίστ. Συνολικά μέτρησε 15,8 πόντους και 5,8 ριμπάουντ σε 28,8 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο την ρούκι σεζόν του. Μάλιστα, θέλησε να δηλώσει πρόωρα συμμετοχή στα ντραφτ του ΝΒΑ, αλλά άλλαξε γνώμη κι έμεινε μια ακόμα χρονιά στο κολλέγιο, μετρώντας 17,2 πόντους και 4,2 ριμπάουντ.

 

Εκείνα τα κολλεγιακά του χρόνια ήταν που πολλοί τον «κατηγόρησαν» ως ατομιστή και εγωιστή μέσα στο παρκέ. Η πραγματικότητα ήταν πως ο Μπέικον και οι προπονητές του αντιλαμβανόταν το χάρισμά του ως σκόρερ και το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο. Το παράπονο του Αμερικανού ήταν πως παρότι ο ίδιος έκανε τρομερά πράγματα στο παρκέ, δεν βρισκόταν σε ομάδες που κέρδιζαν τίτλους (το ίδιο συνέβη και αργότερα στο ΝΒΑ, αλλά και στην Ευρώπη με την Μονακό δεν πήρε καμία κούπα).

«Πάντα έχανα. Σε όλη μου τη ζωή. Πάντα έπαιζα καλά στο παρκέ, αλλά δεν κέρδιζα. Φίλε, θέλω απλά να νικήσω. Αυτό μόνο. Θέλω να είμαι νικητής. Ο κόσμος με λέει εγωιστή. Δεν ξέρω πώς άρχισε όλο αυτό. Είμαι πραγματικά ανταγωνιστικός, αλλά εγωιστής; Όχι, δεν το βλέπω έτσι. Πάντα ήμουν σκόρερ, πάντα. Λένε ότι σκοράρω πολύ, ότι μόνο αυτό με νοιάζει. Νομίζουν πως δεν μπορώ να παίξω άμυνα ή να πασάρω, αλλά πίστεψέ με μπορώ. Προσπαθώ να μην το σκέφτομαι, αλλά ειλικρινά δεν μου αρέσει αυτό» είχε πει σε μια συνέντευξή του.

Και να που, πλέον, με τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό έχει την ευκαιρία να κερδίσει και τους τίτλους που πάντα ονειρευόταν...

Έζησε το όνειρο στην ομάδα του Τζόρνταν και πάρταρε μαζί του

Το πρώτο του όνειρο ωστόσο το πραγματοποίησε τo 2017, με τη συμμετοχή του στο ΝΒΑ. Επιλέχθηκε στο Νο 40 από τους Πέλικανς και αμέσως έγινε trade στους Χόρνετς, υπογράφοντας μαζί τους το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Ο ίδιος πάντως θεωρεί πως μπορούσε να είναι και πιο ψηλά, αν δεν είχε... λιποθυμήσει σε ένα workout.

«Κάνω ζέσταμα και ετοιμάζομαι να μπω στο παρκέ. Και ξαφνικά λιποθύμησα. Είχα αλλάξει τη διατροφή μου και αυτό με επηρέασε. Οι φήμες εξαπλώθηκαν άμεσα, ρωτούσαν τον ατζέντη μου αν είχα καρδιακά προβλήματα. Αν είχα ολοκληρώσει εκείνο το workout και δεν είχα λιποθυμήσει, πιστεύω θα είχα φτάσει πιο ψηλά», είχε χαρακτηριστικά πει, αλλά όχι ότι πτοήθηκε κιόλας.

«Το ταξίδι μου μόλις ξεκίνησε, το ΝΒΑ ήταν ο στόχος ζωής μου, γι’ αυτό δούλεψα όλα τα χρόνια. Ανυπομονώ να παίξω για τους Χόρνετς. Είναι τρομερό να παίζεις για τον Μάικλ Τζόρνταν, τον κορυφαίο παίκτη όλων των εποχών».

Που να ήξερε πως λίγο καιρό μετά θα... πάρταρε μαζί του.

Ο Ντουέιν Μπέικον ξεκίνησε καλά στους Χόρνετς, αλλά σταδιακά έπαιρνε και λιγότερο χρόνο. Την πρώτη χρονιά σε 53 ματς είχε 3,3 πόντους και 2,3 ριμπάουντ. Την επόμενη σεζόν μέτρησε 7,4 πόντους και 2 ριμπάουντ σε 43 ματς, ενώ την τελευταία του χρονιά στη Σάρλοτ είχε 5,7 πόντους και 2,2 ριμπάουντ σε 39 αγώνες.

Για κάποια ματς βρέθηκε και στη G League με τους Greensboro Swarm, με τους οποίους είχε και την κορυφαία εμφάνιση της καριέρας του με 51 πόντους και 10 ριμπάουντ!

 

Η επόμενη ήταν και η σπουδαιότερη συνολικά χρονιά της καριέρας του στο NBA, αλλά και η τελευταία έως τώρα. Αφού έμεινε ελεύθερος από τους Χόρνετς υπέγραψε στους Ορλάντο Μάτζικ, την ομάδα της πατρίδας του και σημείωσε μαζί τους αρκετά ρεκόρ.

Συνολικά είχε 10,9 πόντους, 3,1 ριμπάουντ και 1,3 ασίστ, με 40,6% εντός παιδιάς σε 72 ματς. Αναμέσα σε αυτά και το παιχνίδι κόντρα στους Χόρνετς, όπου έκανε ρεκόρ καριέρας με 28 πόντους (9/19 σουτ), 4 ριμπάουντ και 2 ασίστ σε 34′.

 

Το καλοκαίρι του 2021 οι Μάτζικ αποφάσισαν να ανανεώσουν το ρόστερ τους και δεν τον διατήρησαν στις τάξεις τους. Οι Νικς του έδωσαν ένα two way contract, αλλά μετά από λιγότερο από ένα μήνα τον «έκοψαν», με τον Μπέικον να απορεί με την επιλογή τους. «Ειλικρινά, δεν ξέρω τι έγινε, αλλά ένιωθα ότι ήμουν αρκετά καλός για να μπω στην ομάδα. Ότι ήμουν καλύτερος από πολλούς άλλους. Αλλά προφανώς, σκέφτηκαν διαφορετικά».

Η αναγέννηση εκεί που νιώθει σημαντικός

Η απόφαση των Νικς άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του Μπέικον, ο οποίος ήδη το είχε στην άκρη του μυαλού του. Το ευρωπαϊκό βήμα έγινε μέσω της Μονακό.

«Δεν έχει να κάνει με την αυτοπεποίθησή μου. Απλά δεν έπαιζα. Δεν είμαι στο παιχνίδι για να μην παίζω. Είσαι για να παίζεις. Είναι τα πιο συναρπαστικά χρόνια. Δεν θα χαραμίσω τα 20 και 30 μου για να κάθομαι στον πάγκο. Πήγα στη Μονακό γιατί ήθελα να παίξω μπάσκετ. Θα ήταν ένα τίποτα για εμένα να κάθομαι στο ΝΒΑ κα να χαραμίζω το ταλέντο μου, θα μπορούσα να το κάνω αυτό για 15 χρόνια. Εδώ, μπορώ να παίζω 25′, να δείχνω τις ικανότητές μου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαι ταλέντο ΝΒΑ. Αλλά στο φινάλε, αν δεν παίζω εκεί, το ταλέντο δεν θα φανεί ποτέ», είχε εξηγήσει αργότερα.

Παρότι χρειάστηκε χρόνο για να βρει τα... πατήματά του, η έλευση του Σάσα Ομπράντοβιτς τον εκτόξευσε.

«Δεν έπαιζα πολύ καλά στην αρχή. Δεν ξέρω γιατί. Ο νέος προπονητής έδινε έμφαση στις λεπτομέρειες. Έπαιζα περισσότερο πια. Με τον Μίτροβιτς, έπαιζα ελάχιστα. Θα είχε τους λόγους του. Με τον Ομπράντοβιτς, είχαμε περισσότερη ελευθερία, είχαμε ρόλους. Και έτσι, παίζαμε καλύτερα, παίρναμε νίκες. Ήταν εξαιρετικό για εμένα όταν ήρθε ο Ομπράντοβιτς. Έδειξα το ταλέντο μου στην Ευρώπη, τι μπορούσα να κάνω», είχε πει αργότερα ο Μπέικον.

Ο Αμερικανός μαζί με τον Τζέιμς ήταν τα όπλα της Μονακό στην εξαιρετική πορεία της μέχρι τα πλέι οφ. Μέτρησε 14 πόντους, 3,1 ριμπάουντ, 1,1 ασίστ και 1 κλέψιμο με 46,1% ευστοχία στα δίποντα, 41,9% στα τρίποντα και 80,3% στις βολές, σε 29 αναμετρήσεις.

Μάλιστα, το ρεκόρ καριέρας του στην Euroleague το έκανε κόντρα στον Ολυμπιακό, στο τρίτο παιχνίδι των πλέι οφ με 23 πόντους, αν και ήταν πιο καθοριστικός στη νίκη στο Game 4, με 21 πόντους.

Η αποθέωση του Λεμπρόν και η νέα ευκαιρία

Μετά από αυτή τη σεζόν, ο Μπέικον θέλησε να κυνηγήσει και πάλι την ευκαιρία του NBA. Διεκδίκησε ένα συμβόλαιο στους Λέικερς και μάλιστα αποθεώθηκε από τον Λεμπρόν Τζέιμς κατά τη διάρκεια του φιλικού με τους Σανς στο Λας Βέγκας, όπου είχε 11 πόντους μέσα σε 6 λεπτά.

Ωστόσο, η ομάδα του Λος Άντζελες τον «έκοψε» και ο 27χρονος Αμερικανός επέστρεψε στην Ευρώπη, εκεί που ξέρει πως μπορεί να πρωταγωνιστήσει και επιτέλους να κερδίσει τίτλους. Με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, πλέον...

Extra tip: Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη ζωή του Ντουέιν Μπέικον σε προσωπικό επίπεδο, μπορείτε να δείτε το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του με τίτλο «Real Me», το οποίο είναι χωρισμένο σε διάφορα επεισόδια.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπέικον: «Θα δουλέψω σκληρά, μπορώ να παίξω καλύτερα από ό,τι είδατε πέρσι»

Μπέικον: «Θα δουλέψω σκληρά, μπορώ να παίξω καλύτερα από ό,τι είδατε πέρσι»

Παναθηναϊκός-Ράντονιτς: «Περιμένουμε την Τρίτη τον Μπέικον για να μπει στην ομάδα»

Παναθηναϊκός-Ράντονιτς: «Περιμένουμε την Τρίτη τον Μπέικον για να μπει στην ομάδα»

Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Κοκκαλάνης εξασφάλισε την πρόκριση για το Παρίσι!
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Κοκκαλάνης εξασφάλισε την πρόκριση για το Παρίσι!
Παναθηναϊκός AKTOR: Ρεκόρ καριέρας ο Σλούκας
Παναθηναϊκός AKTOR: Ρεκόρ καριέρας ο Σλούκας
Στο Βερολίνο, με στάση Βελιγράδι, θα είναι… ωραία!
Στο Βερολίνο, με στάση Βελιγράδι, θα είναι… ωραία!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved