Ντέγιαν Ράντονιτς: Ο «αρχιτέκτονας» σκληρών ομάδων που κερδίζουν τίτλους

Ντέγιαν Ράντονιτς: Ο «αρχιτέκτονας» σκληρών ομάδων που κερδίζουν τίτλους

Ο Ντέγιαν Ράντονιτς είναι και επίσημα ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και το Onsports παρουσιάζει την καριέρα και τη φιλοσοφία του Μαυροβούνιου τεχνικού.

Ο Παναθηναϊκός τρέχει ένα απίστευτο παγκόσμιο ρεκόρ, κατακτώντας τουλάχιστον έναν τίτλο εδώ και 27 σερί σεζόν. Η αλήθεια, όμως, είναι πως την ολέθρια σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε αυτό το ρεκόρ «σώθηκε» στα πρώτα δύο επίσημα ματς της χρονιάς. Στο Σουπερ Καπ της Πάτρας, όπου οι «πράσινοι» κατέκτησαν απέναντι σε Προμηθέα Πάτρας, Λαύριο και ΑΕΚ.

Όλη η υπόλοιπη σεζόν ήταν καταστροφική και σαφώς αποτυχημένη, καθώς και στην Ευρωλίγκα ήταν απογοητευτική και στην Ελλάδα χάθηκαν οι σημαντικοί τίτλοι από τον Ολυμπιακό.

Το σίγουρο είναι πως στο πρόσωπο του Ντέγιαν Ράντονιτς, ο Παναθηναϊκός δεν βρήκε μόνο έναν προπονητή με εμπειρία από το υψηλότερο επίπεδο, αλλά και έναν προπονητή νικητή. Γιατί ο 52χρονος Μαυροβούνιος έχει μάθει σε όλη την καριέρα του να φτιάχνει ομάδες που όχι μόνο παλεύουν, αλλά και κερδίζουν τίτλους.

Είναι χαρακτηριστικό και ταυτόχρονα δύσκολο να το πιστέψεις επίτευγμα, το γεγονός ότι ο Ράντονιτς τα τελευταία 15 χρόνια (από το 2007 όταν πήρε τις πρώτες του κούπες με την Μπούντουτσνοστ στο Μαυροβούνιο), μόλις 2 σεζόν δεν πανηγύρισε την κατάκτηση τίτλων (2014 και 2020). Τα υπόλοιπα 13 χρόνια, όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά οδήγησε τις ομάδες του (Μπούντουτσονοτς, Ερυθρό Αστέρα και Μπάγερν Μονάχου) σε 30 κούπες!

7 πρωταθλήματα και 6 κύπελλα Μαυροβουνίου με την Μπούντουτσνοστ, 2 πρωταθλήματα Γερμανίας με την Μπάγερν Μονάχου, 5 Αδριατικές Λίγκες, 5 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα Σερβίας με τον Ερυθρό Αστέρα!

Και όλα αυτά έχοντας ξεκινήσει την προπονητική μόλις το 2005 στην ηλικία των 35 ετών από την Μπούντουτσνοστ (2005-2013), μιας και από παίκτης στη συγκεκριμένη ομάδα είχε την τάση να αναλύει τα παιχνίδια και να συζητάει για αυτά ώρες ή και μέρες αφού είχαν τελειώσει.

Ακολούθησε ο Ερυθρός Αστέρας σε δύο θητείες (2013-17 και 2020-22), με ενδιάμεση στάση την Μπάγερν Μονάχου (2018-20). Δεν είναι τυχαίο, πως με τα παραπάνω κατορθώματά του έγινε πολυνίκης στον Ερυθρό Αστέρα και αντικείμενο λατρείας για τον κόσμο της ομάδας.

Ο Ράντονιτς λοιπόν είναι ξεκάθαρο πως ξέρει να χτίζει ομάδες που κερδίζουν τίτλους. Και πλέον στα 52 του χρόνια έχει και εμπειρία που δεν συναντάς εύκολα. 189 παιχνίδια Euroleague, περισσότερα από 300 με Μπούντουτσνοστ και Ερυθρό Αστέρα στην ABA League και συνολικά με τους Σέρβους πάνω από 300 ματς στον πάγκο τους σε όλες τις διοργανώσεις.

Η φιλοσοφία του

Όσο για το στιλ παιχνιδιού που θα βλέπει ο κόσμος του Παναθηναϊκού, οι θητείες του σε Ερυθρό Αστέρα περισσότερο, αλλά και στην Μπάγερν Μονάχου έχουν δώσει ήδη στίγμα.

Επιθετική άμυνα, με συνεχή και ασταμάτητη πίεση πάνω στην μπάλα στα όρια του φάουλ και γρήγορο transition στην επίθεση. Αυτό το στιλ παιχνιδιού εφαρμόζει για να παίρνει νίκες και να οδηγεί σε επιτυχίες και τίτλους τις ομάδες του. Και δεδομένα αν ο Ρικ Πιτίνο παρακολουθήσει αγώνες του Παναθηναϊκού θα ενθουσιαστεί με το πως θα κυνηγάνε οι παίκτες του τα περίφημα deflections, που έβαλε στη ζωή μας ο Αμερικανός Hall of Famer. Γιατί και αυτό το στοιχείο είναι κάτι που ζητάει επίμονα ο Ράντονιτς.

Παράλληλα, οι ομάδες του διακρίνονται για τον επιτυχημένο τρόπο που αντιμετωπίζουν τα pick-n-roll των αντιπάλων, την ίδια ώρα που και ο ίδιος στην επίθεση, πέρα από το γρήγορο transition, σε σετ παιχνίδι επιδιώκει pick-n-roll καταστάσεις και το «τάισμα» στο low post.

Η δίψα του

Ο Ράντονιτς είναι ένας φιλόδοξος προπονητής και ο Παναθηναϊκός του παρουσιάζει την ευκαιρία που έψαχνε για αυτό που του λείπει. Τη διάκριση στην Ευρωλίγκα. Στον Ερυθρό Αστέρα και την Μπάγερν Μονάχου δημιούργησε ο ίδιος καλές ομάδες που έκαναν υπερβάσεις με χαμηλά μπάτζετ, οι οποίες όμως δεν ήταν αρκετές για το κάτι παραπάνω (καλύτερη στιγμή του η παρουσία στο Top-8 με τους Σέρβους το 2016).

Το άγγιξε την πρώτη χρονιά στην Μπάγερν (2018-19), καθώς έχασε για μια νίκη την είσοδο στην 8άδα. Μάλιστα στο πρώτο μισό της σεζόν η Μπάγερν ήταν μόνιμα εντός αυτής και είναι χαρακτηριστικό πως 9 αγωνιστικές πριν το φινάλε της κανονικής περιόδου είχε ρεκόρ 11-10 και ο Παναθηναϊκός 8-13. Αλλά οι πράσινοι του Ρικ Πιτίνο έτρεξαν ένα σερί 8-1 και βρέθηκαν στην 6η θέση με 16-14 συνολικό απολογισμό, ενώ οι Βαυαροί με 3-6 στο τέλος, έμειναν στο 14-16 και εκτός πλέι οφ μαζί με τον Ολυμπιακό.

Στον Παναθηναϊκό που το ειδικό βάρος είναι πολύ διαφορετικό θα έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει μια ομάδα πολύ πιο ανταγωνιστική και ικανή να επιστρέψει στην κανονικότητα και στην Ευρώπη!


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Εποχή Ράντονιτς και επίσημα - «Θα κάνουμε σπουδαία πράγματα»

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Εποχή Ράντονιτς και επίσημα - «Θα κάνουμε σπουδαία πράγματα»

Ερυθρός Αστέρας: Το μήνυμα και το «ευχαριστώ» στον Ντέγιαν Ράντονιτς

Ερυθρός Αστέρας: Το μήνυμα και το «ευχαριστώ» στον Ντέγιαν Ράντονιτς

Ολυμπιακός: «Ερυθρόλευκο» το αεροδρόμιο για την υποδοχή των παικτών που «άλωσαν» την Πόλη (vids)
Ολυμπιακός: «Ερυθρόλευκο» το αεροδρόμιο για την υποδοχή των παικτών που «άλωσαν» την Πόλη (vids)
Βαθμολογία UEFA: Δύσκολη η 15η θέση - Μόνο μαθηματικές ελπίδες
Βαθμολογία UEFA: Δύσκολη η 15η θέση - Μόνο μαθηματικές ελπίδες
Άρης: Χωρίς τέσσερις ολοκληρώνει την προετοιμασία του
Άρης: Χωρίς τέσσερις ολοκληρώνει την προετοιμασία του
Ολυμπιακός: Επική Marca! Έκανε δαφνοστεφανωμένο τον Μεντιλίμπαρ (pic)
Ολυμπιακός: Επική Marca! Έκανε δαφνοστεφανωμένο τον Μεντιλίμπαρ (pic)
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved