Ρόμα: Ο τελικός που περίμενε 31 χρόνια (Videos)

Ρόμα: Ο τελικός που περίμενε 31 χρόνια (Videos)

Ρόμα: Το μεγάλο ραντεβού για την κατάκτηση του Conference League αποτελεί τεράστιο δέλεαρ για το καμάρι της αιώνιας πόλης – Η δύσκολη πορεία της μέχρι τα Τίρανα.

Τελικός του Conference League. Στιγμές για τις οποίες ιδρύθηκε η Ρόμα. Από τότε που άνοιξε τα μάτια της ως κλαμπ, τον Ιούλιου του 1927. Προορισμός της ήταν το μεγαλείο. Η κατάκτηση. Η επιτυχία. Για να πρεσβεύει την «αιώνια πόλη». Κόντρα στον Ιταλικό βορρά που είχε τα ηνία στο ποδόσφαιρο.

Η συγχώνευση Φορτιτούντο, Προ Ρόμα, Ρόμαν, Άλμπα και Αουντάτσε, «γέννησαν» την AC Roma. Σημαντική συμβολή για τη δημιουργία της; Ο δικτάτορας Μουσολίνο. Παρότι ένθεσμος υποστηρικτής της Λάτσιο, ήθελε ένα αντίπαλο δέος. Μια ομάδα ορόσημο για τη Ρώμη, που θα ενισχύσει και το συναγωνισμό στην πρωτεύουσα.

Η Ρόμα άρχισε να πρεσβεύει την εργατική τάξη της πόλης, με έντονο αριστερό στοιχείο. Έτσι προέκυψε και η τεράστια κόντρα της με τη Λάτσιο που προϋπήρχε. Με τον καιρό, οι υποστηρικτές της αυξήθηκαν και ξεπέρασαν αυτούς των «αετών».

Το έμβλημα της συμβολίζει τη Ρώμη. Η λύκαινα με τον Ρωμύλο και τον Ρέμο, στο μύθο της δημιουργίας της πόλης. Σκούρο κόκκινο και χρυσό, τα χρώματα της «αιώνιας πόλης». Από το όνομα μέχρι την εμφάνισή της, η Ρόμα «μυρίζει» πρωτεύουσα της Ιταλίας!

Οι «τζιαλορόσι» έχουν αγωνιστεί μόλις μία φορά στη Β’ κατηγορία, πριν 70 χρόνια. Από τη δεκαετία του ’80 και μετά, άρχισε να μεγαλώνει το μύθο της. Η εποχή του τελικού στο Πρωταθλητριών (ήττα απ’ τη Λίβερπουλ). Το 1991 ήρθε ο τελευταίος τελικός εκτός συνόρων για τους Ρωμαίους. Στο Κύπελλο UEFA με αντίπαλο την Ίντερ. Διπλή αναμέτρηση και η ομάδα απ’ το Μιλάνο κατέκτησε το τρόπαιο με συνολικό σκορ 2-1.

Πλέον, με τον Ζοζέ Μουρίνιο στον πάγκο της, επανήλθε σε Ευρωπαϊκό τελικό. Στο νεοσύστατο Conference League. Ακόμη κι αν απ’ την πρώτη στιγμή ήταν απ’ τα φαβορί της διοργάνωσης, ο δρόμος δεν ήταν εύκολος. Δε θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά, για μια ομάδα με όνομα και κόσμο, που όμως έχει να χαρεί τελικό 31 χρόνια και εγχώριο τίτλο 14. Απ’ το Coppa Italia του 2008. Συνολικά οι Ρωμαίοι έχουν 3 Πρωταθλήματα, 9 Κύπελλα, 1 Super Cup στη χώρα τους και ευρωπαϊκά 1 Κύπελλο Εκθέσεων το 1961.

Ο δρόμος της Ρόμα μέχρι τον τελικό των Τιράνων

Για να βρεθεί στο σημείο να διεκδικεί Ευρωπαϊκό τίτλο μετά από 61 χρόνια και να συμμετέχει σε τελικό ύστερα από 31, η Ρόμα είχε περίεργη πορεία. Οι «τζιαλορόσι» στα Play Offs της διοργάνωσης κοντραρίστηκαν με τη νυν Πρωταθλήτρια Τουρκίας, Τραμπζονσπόρ την οποία πέρασαν σχετικά εύκολα.

Ο όμιλος έμοιαζε με «περίπατο», καθώς κληρώθηκαν με Μπόντο/Γκλιμτ (Νορβηγία), Ζόρια (Ουκρανία), ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία). Η Ρόμα τερμάτισε πρώτη, όμως με αρκετά «σημάδια». Ειδικά απ’ το σοκαριστικό αποτέλεσμα της 3ης αγωνιστικής, όταν και ηττήθηκε 6-1 απ’ την Μπόντο/Γκλιμτ εκτός έδρας.

Στους «16» η Φίτεσε δεν ήταν εύκολος αντίπαλος, αλλά με συνολικό σκορ 2-1 η ομάδα του Μουρίνιο προχώρησε. Στα προημιτελικά ήρθε η ώρα της «εκδίκησης» απ’ την Μπόντο/Γκλιμτ. Παρά τη νέα ήττα στη Νορβηγία (2-1) η ρεβάνς του «Ολίμπικο» ήταν σαρωτική (4-0).

Μέχρι που ήρθαν τα ημιτελικά και ο χαρακτήρας των Ιταλών που μαζί με τον Μουρίνιο γίνονται ατσάλι, μίλησε. Ισοπαλία 1-1 στην Αγγλία κόντρα στη Λέστερ, γκολ Έιμπραχαμ νωρίς στη Ρώμη και πρόκριση με 1-0!

Play Offs

Τραμπζονσπόρ-Ρόμα 1-2 (Κορνέλιους – Πελεγκρίνι, Σομουρούντοφ)

 
Ρόμα-Τραμπζονσπόρ 3-0 (Κριστάντε, Τζανιόλο, Ελ Σαράουι)
 
 

Γ’ Όμιλος

Ρόμα-ΤΣΣΚΑ Σόφιας 5-1 (Πελεγκρίνι 2, Ελ Σαράουι, Μαντσίνι, Έιμπραχαμ – Κάρεϊ)

 

Ζόρια-Ρόμα 0-3 (Ελ Σαράουι, Σμόλινγκ, Έιμπραχαμ)

 

Μπόντο/Γκλιμτ-Ρόμα 6-1 (Μποτχάιμ 2, Σολμπάκεν 2, Μπεργκ, Πελεγκρίνο – Πέρεθ)

 

Ρόμα-Μπόντο/Γκλιμτ 2-2 (Ιμπάνιεθ, Ελ Σαράουι – Σολμπάκεν, Μποτχάιμ)

 

Ρόμα-Ζόρια 4-0 (Έιμπραχαμ 2, Πέρεθ, Ζανιόλο)

 

ΤΣΣΚΑ Σόφιας-Ρόμα 2-3 (Τσατάκοβιτς, Βίλντστουντ - Έιμπραχαμ 2, Μαγιοράλ)

 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Ρόμα 13
Μπόντο/Γκλιμτ 12
Ζόρια 7
ΤΣΣΚΑ Σόφιας 1

Φάση των «16»

Φίτεσε-Ρόμα 0-1 (Ολιβέιρα)

 

Ρόμα-Φίτεσε 1-1 (Έιμπραχαμ – Βίτεκ)

 

Προημιτελικά

Μπόντο/Γκλιμτ-Ρόμα 2-1 (Σάτνες, Βέτλεσεν – Πελεγκρίνι)

 

Ρόμα-Μπόντο/Γκλιμτ 4-0 (Τζανιόλο 3, Έιμπραχαμ)

 

Ημιτελικά

Λέστερ-Ρόμα 1-1 (Μαντσίνι αυτ. – Πελεγκρίνι)

 

Ρόμα-Λέστερ 1-0 (Έιμπραχαμ)


Ρέντη: Βρέθηκαν χρήματα σε λογαριασμούς συγγενών των συλληφθέντων που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν
Ρέντη: Βρέθηκαν χρήματα σε λογαριασμούς συγγενών των συλληφθέντων που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε το Game 1 των playoffs Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι Τελ Αβίβ
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε το Game 1 των playoffs Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι Τελ Αβίβ
Η καρδιά των Πρωταθλητών Νάγκετς! Ανατροπάρα at the buzzer από το -20 κόντρα στους Λέικερς
Η καρδιά των Πρωταθλητών Νάγκετς! Ανατροπάρα at the buzzer από το -20 κόντρα στους Λέικερς
Τζορτζίνα Ροντρίγκεζ: Με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στη σάουνα
Τζορτζίνα Ροντρίγκεζ: Με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στη σάουνα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved