«Δικαιώθηκε η σοβαρή στάση της ΕΙΟ με την ακύρωση του Ευρωπαϊκού RS:X»

«Δικαιώθηκε η σοβαρή στάση της ΕΙΟ με την ακύρωση του Ευρωπαϊκού RS:X»

Δικαιωμένη για την απόφασή της να ακυρώσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα RS:X, που επρόκειτο να διεξαχθεί στην Αθήνα, δηλώνει η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία.

Με αφορμή την ματαίωση και άλλων διεθνών διοργανώσεων (Παγκόσμιο Φινν, Ευρωπαϊκό 470), η ΕΙΟ εξέδωσε ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «... στην ίδια γραμμή με την Ελλάδα, που έχει σε απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια και την υγεία των αθλητών, κινούνται οι μεγάλες Ομοσπονδίες και Κλάσεις», ενώ προσθέτει ότι εξετάζει την ανάληψη μεγάλων διοργανώσεων της επόμενης χρονιάς, εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΙΟ αναφέρεται επίσης στο ζήτημα της αλλαγής των Ολυμπιακών κατηγοριών ενόψει των Αγώνων του 2024, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τελικά οι αλλαγές αυτές θα αναβληθούν, όπως είναι το πάγιο αίτημά της. Για τη συμβολή τους στο θέμα αυτό, η ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία ευχαριστεί τον πρόεδρο της ΕΟΕ και μέλος της ΔΟΕ, Σπύρο Καπράλο, και τον πρόεδρο της ΔΟΑ, Ισίδωρο Κούβελο.

Τέλος, απαντώντας σε δημοσιεύματα για τη μη αποστολή αθλητών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Φινν της Πολωνίας, που θα γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα αποτελούσε αγώνα εσωτερικής πρόκρισης για τη συγκεκριμένη κατηγορία, η ΕΙΟ αναφέρει ότι η απόφαση ελήφθη λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Το δελτίο Τύπου της ΕΙΟ:

«Μετά την ακύρωση του παγκοσμίου πρωταθλήματος Φινν και του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 470, δικαιώθηκε απόλυτα η σοβαρή στάση της ΕΙΟ για την απόφασή της να ακυρώσει πρώτα το παγκόσμιο πρωτάθλημα CISM σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και το ΑΣΑΕΔ, καθώς και το ευρωπαϊκό RS:X. Είναι ολοφάνερο ότι στην ίδια γραμμή με την Ελλάδα, που έχει σε απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια και την υγεία των αθλητών, κινούνται οι μεγάλες Ομοσπονδίες και Κλάσεις.

Με οδηγό, άλλωστε, την πολυετή άριστη συνεργασία με την Ε.Ι.Ο., η Διεθνής Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία εμπιστεύθηκε στην Ομοσπονδία την πρόκριση για 4 χώρες για το ΤΟΚΥΟ 2020 που έγινε το 2019 κατά τη διεξαγωγή του ευρωπαϊκού πρωτάθληματος Φινν, αλλά και την πρόκριση για μία χώρα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα RS:X. Γι' αυτό υπάρχουν προτάσεις η Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία να αναλάβει το 2021 μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, τις οποίες εξετάζει, υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες και η πορεία της πανδημίας.

Μετά τη δημιουργία του Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Κέντρου η Ελληνική Ιστιοπλοϊα κοντά σε μία νέα μεγάλη επιτυχία, την παραμονή των ίδιων Ολυμπιακών κλάσεων.

Θυμίζουμε ότι από το 2018 η ΕΙΟ πρωτοστατεί σε υψηλό επίπεδο μαζί με άλλες μεγάλες Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες, μεταξύ των οποίων την πλειοψηφία των χωρών του Group D, ώστε να υιοθετηθεί η πάγια θέση της να παραμείνουν οι ίδιες Ολυμπιακές κλάσεις και για τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι το 2024 και να μην υιοθετηθούν οι πολυδάπανες αλλαγές. Είναι αυτές οι κλάσεις στις οποίες η Ελλάδα έχει μακρά παράδοση ολυμπιακών, παγκόσμιων και ευρωπαϊκών μεταλλίων. Στην προσπάθεια αυτή έχουν συμβάλει σημαντικά ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Ε. Σπύρος Καπράλος και ο Πρόεδρος της Δ.Ο.Α. Ισίδωρος Κούβελος.

Επιπλέον η παγκόσμια οικονομική κρίση λόγω του κορονοϊού για τη χώρα μας είναι ακόμα βαθύτερη και το βέβαιο είναι πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε πανάκριβες αλλαγές σκαφών και υλικών. Ήδη πριν λίγες ημέρες η Ελλάδα και πολλές Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες έστειλαν επιστολή στη ΔΟΕ με αυτό το αίτημα.

Η ίδια η ΔΟΕ σε ανακοίνωσή της τον Ιούνιο 2020 αναφέρει: "Η έκτακτη κατάσταση που προκαλείται από το COVID-19 απαιτεί έκτακτα μέτρα. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το πρόγραμμα αγώνων για το Παρίσι 2024 θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την Ολυμπιακή Ατζέντα 2020, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας φάσης με αυτόν τον νέο κανόνα".

Ο δε πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, δήλωσε: «Η EΕ της ΔΟΕ επανέλαβε τη ζωτική σημασία της μείωσης του κόστους και της πολυπλοκότητας της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, ιδιαίτερα όσον αφορά τις απαιτήσεις του χώρου. Για το πρόγραμμα της διοργάνωσης, διατηρήσαμε την προθεσμία του Δεκεμβρίου του 2020, αν και τα νέα αθλήματα δεν μπορούν πλέον να δοκιμαστούν σε Ολυμπιακή φάση».

Συνεπώς, η συνεδρίαση της EΕ της ΔΟΕ τον Δεκέμβριο καλείται να λάβει αποφάσεις για αλλαγές στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024. Εννοείται ότι αν υιοθετηθεί η πρόταση της Ε.Ι.Ο., θα πρόκειται για μια ακόμη μεγάλη νίκη της Ελλάδας.

Εκλογές στην Διεθνή Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία World Sailing

Ενόψει των εκλογών στην Διεθνή Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία έχει ήδη επικοινωνήσει μέσω τηλεδιάσκεψης με όλους τους υποψήφιους Προέδρους (Αντερσεν, Ζέλιγκερ, Χουάν Χάι Λη) και Αντιπροέδρους (Ντεβότι, Σιμονέσκι, Κάνφιλντ κλπ) με τους οποίους διατηρεί άριστες σχέσεις και στους οποίους έχει εκθέσει τις απόψεις και προτάσεις της για την πορεία της ιστιοπλοΐας.

Τέλος, σε δημοσιεύματα που προφανώς προέρχονται από παραπληροφόρηση και άγνοια πραγματικών γεγονότων, συνήθως η ΕΙΟ δεν απαντά. Ωστόσο, ενημερώνουμε ότι σχετικά με το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Φινν που θα διεξαχθεί τέλος του μήνα στην Πολωνία και αποτελούσε εσωτερική πρόκριση, εδώ και 20 ημέρες η Ε.Ι.Ο. έχει στείλει στην Γ.Γ.Α. αίτημα για έγκριση μετάβασης αθλητή και προπονητή με προϋπολογισμό ύψους 6.366 ευρώ. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας και της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού, η Ομοσπονδία αποφάσισε τελικά ο αγώνας αυτός να μην αποτελέσει εσωτερική πρόκριση, και να συμμετάσχει όποιος αθλητής και προπονητής το επιθυμεί με δική του ευθύνη».

 

 



Κύπελλο Ελλάδας, Παναθηναϊκός - Άρης: Τελικό με 8.000 κόσμο για κάθε ομάδα θέλει ο Καρυπίδης
Κύπελλο Ελλάδας, Παναθηναϊκός - Άρης: Τελικό με 8.000 κόσμο για κάθε ομάδα θέλει ο Καρυπίδης
Οι Μαξ Φερστάπεν και Σέρτζιο Πέρεζ σε αγώνα ταχύτητας στην... άμμο
Οι Μαξ Φερστάπεν και Σέρτζιο Πέρεζ σε αγώνα ταχύτητας στην... άμμο
Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: Κεκλεισμένων των θυρών το Παναθηναϊκός-Άρης λόγω του νέου νόμου
Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: Κεκλεισμένων των θυρών το Παναθηναϊκός-Άρης λόγω του νέου νόμου
Δωρεάν ταξίδια* αξίας 1.000 ευρώ στο opaponline.gr – Έως την Κυριακή οι συμμετοχές
Δωρεάν ταξίδια* αξίας 1.000 ευρώ στο opaponline.gr – Έως την Κυριακή οι συμμετοχές
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved