Το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ έχει και συνέχεια...

Το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ έχει και συνέχεια...

Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Η υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας επιστρέφει στην Εφέσεων και ο δρόμος είναι μακρύς.

Λίγα μόλις 24ωρα πριν από το αποψινό ντέρμπι προέκυψαν σημαντικές εξελίξεις για την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας. Το CAS όχι μόνο επέστρεψε τους 7 βαθμούς στον ΠΑΟΚ αλλά γύρισε και τον «φάκελο» πίσω στην Εφέσεων για να εκδικάσει επί της ουσίας. Το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο ρητά ξεκαθάρισε πως η εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν είναι δεσμευτική και η επιστροφή της υπόθεσης στην αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ σημαίνει πως όλα θα ξεκινήσουν από μηδενική φάση.

Το σκεπτικό της απόφασης του CAS θα βρίσκεται στα… χέρια της Εφέσεων εντός της ερχόμενης εβδομάδας για να μπει στην τελική ευθεία η διαδικασία. Μια διαδικασία που θα «τραβήξει» αρκετά και δε θα ολοκληρωθεί τόσο σύντομα καθώς τα πάντα θα αρχίσουν από μηδέν. Για να εκδοθεί η όποια απόφαση παρθεί θα περάσει αρκετός χρόνος, ανεξάρτητα από τη νομολογία που θα κληθεί η επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ να εφαρμόσει. Το πρωτάθλημα ολοκληρώνεται 19 Ιουλίου και με δεδομένο πως έως τις 3 Αυγούστου θα πρέπει να έχουν δηλωθεί οι ομάδες στην Ευρώπη, είναι κάτι παραπάνω από πιθανό να μην βγαίνουν τα… κουκιά σε επίπεδο ημερομηνιών.

Κι αυτό διότι από την οριστική απόφαση που θα προκύψει δε θα υπάρξουν μόνο νικητές αλλά και δυσαρεστημένοι. Πράγμα που αυτονόητα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η υπόθεση δεν αποκλείεται να επιστρέψει στο CAS. Είτε από τη μία πλευρά, είτε από την άλλη. Το πιο κρίσιμο ερώτημα επί της διαδικασίας είναι ένα: Εάν η Εφέσεων βγάλει απόφαση σε χρόνο που θα επιτρέπει να επικυρωθεί η τελική βαθμολογία η οποία παράλληλα θα οδηγήσει και στις ευρωπαϊκές συμμετοχές έως την αυγή του Αυγούστου. Είναι μια σοβαρή πιθανότητα εάν και εφόσον δε δικαιωθεί τελεσίδικα ο ΠΑΟΚ η όποια ποινή του επιβληθεί να μεταφερθεί για τη νέα σεζόν. Και τον λόγο τον εξηγήσαμε παραπάνω. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα.

Τι προβλέπει ο ΚΑΠ για την επικύρωση της βαθμολογίας

Η Εφέσεων θα προχωρήσει σε επανεκδίκαση της υπόθεσης βάσει του σκεπτικού του CAS και η απόφαση που πάρθηκε από το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο δημιουργεί ερωτηματικά.

Το πιο ουσιαστικό είναι εάν η όποια απόφαση μετρήσει για την τρέχουσα σεζόν ή στο επόμενο πρωτάθλημα. Παραπάνω γράψαμε πως είναι σοβαρό το ενδεχόμενο να πάει για την ερχόμενη αγωνιστική σεζόν καθώς ο χρόνος πιέζει. Ο ΚΑΠ επί του θέματος αναφέρει πάντως ότι «εφόσον εκκρεμεί απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων που επηρεάζει τη βαθμολογία των θέσεων που οδηγούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, που αφορούν το πρωτάθλημα ή τον υποβιβασμό, η βαθμολογία του πρωταθλήματος για τις συγκεκριμένες θέσεις δεν μπορεί να επικυρωθεί».

Για να επικυρώσει η Super League την βαθμολογία είναι με λίγα λόγια υποχρεωμένη να περιμένει την Εφέσεων. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι πότε θα λήξει η υπόθεση, καθώς όπως τονίσαμε και παραπάνω, οι διάδικοι -Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ ή όποιος άλλος προσφύγει- έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν εκ νέου στο CAS εάν θεωρήσουν πως αδικούνται από την όποια απόφαση της Εφέσεων.

Με ποια νομοθεσία θα αποφασίσει η επιτροπή

Ένα άλλο κομμάτι που δεδομένα θα απασχολήσει είναι με βάση ποια νομοθεσία θα βγάλει την όποια απόφαση της η Επιτροπή Εφέσεων. Είναι γνωστό πως ο κανόνας πολυϊδιοκτησίας από τον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ έχει αφαιρεθεί και σύμφωνα με εγκεκριμένο νομικό και διδάκτωρ αθλητικού δικαίου, Γρηγόρη Ιωαννίδη «πρέπει να ψάξει τον κανόνα της UEFA αλλά και τη νομολογία του CAS και θα αποτελέσει οδηγό για την υπόθεση».

Τι αναφέρει ο κανονισμός της UEFA; Εάν αποδειχθεί παράβαση η τιμωρία πηγαίνει βάσει ranking, που σημαίνει ότι το μάρμαρο το πληρώνει η μικρή ομάδα. Σε κάθε περίπτωση το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ έχει ακόμα δρόμο...

Δείτε επίσης: 

Κυριάκος: «Υπάρχει σχέδιο για την απομάκρυνση του Ιβάν Σαββίδη από το ποδόσφαιρο» (audio)

Γαβαλάς: «Θα φανεί ξεκάθαρα πως υπάρχει πολυϊδιοκτησία, την επόμενη σεζόν η ποινή» (audio)



NBA: «Ισοπεδωτικοί» οι Λέικερς, ο Μπράνσον «εκτέλεσε» τους Ουόριορς | Αποτελέσματα και βαθμολογίες
NBA: «Ισοπεδωτικοί» οι Λέικερς, ο Μπράνσον «εκτέλεσε» τους Ουόριορς | Αποτελέσματα και βαθμολογίες
Φανέλα που τιμά την μπύρα φόρεσε η Λέουβεν
Φανέλα που τιμά την μπύρα φόρεσε η Λέουβεν
ΣΕΓΑΣ: Με 28 μετάλλια και διακρίσεις οι πρώτες 70 μέρες του 2024 για τον ελληνικό στίβο
ΣΕΓΑΣ: Με 28 μετάλλια και διακρίσεις οι πρώτες 70 μέρες του 2024 για τον ελληνικό στίβο
Βέροια: Ο Πρόδρομος Κουτσούκης ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα
Βέροια: Ο Πρόδρομος Κουτσούκης ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved